Arkiv

Under denna rubrik återfinns delar av det material som tidigare funnits under "Aktuellt", och som nu inte längre kan betraktas som aktuellt, men som ändå kan vara intressant att ta del av.

Händelser

Under denna rubrik presenteras diverse bild- och textmaterial rörande aktuella händelser på Costalita och dess närmaste omgivningar.

2016

.
Kerstin och Kurth hälsar oss välkomna
.
.
.
.
.
.
.
Marbellakören underhöll oss
.
Första ljuset tänt
.
Vår prästfamilj
.
Vem lyser mest, Mi eller granen?
Söndagen den 27 november 2016, första advent, deltog vi i ett mycket speciellt Första adventsfirande som Kerstin och Kurth Augustson hade komponerat ihop. Det hela inleddes med att vi serverades mat och dryck på restaurang Ambrosia ovanför Puerto Banús varpå vi gemensamt förflyttade oss till Svenska skolan strax intill där vår präst Mikael höll en enkel adventsgudstjänt och Marbellakören, ackompanjerad av Mikaels fru Lena, bjöd på vacker sång. Som avslutning på denna fantastiska adventssöndag samlades vi uppe hos Kerstin och Kurth för att avsluta vårt firande med att, över lite glögg och en kopp kaffe med lämpliga tillbehör, smälta och diskutera dagens begivenheter.

.
Agneta & Monika i väntan på mat
.
Ta i trä!
.
En råbiff blir bra, tack
.
.
Fredagen den 25 november 2016 besökte vi, tillsammans med våra vänner Janne, Agneta och Kerstin en för oss ny restaurang, nämligen kött och grillrestaurangen Vovem (klicka för mer info) i Nueva Andalucia.

.
Inger hälsar Ola välkommen
.
Oss smålänningar emellan...
.
Inger och Elisabeth fördelar vinerna
.
Många glas blev det...
Onsdagen den 23 november 2016 var det Vinprovning i Casitan ledd av Ola Josefsson från Svenska Magasinet. Vi provade och utvärderade fyra spanska röda "budgetviner" som kostade mellan fem och nio Euro. Vi fick utvärdera vinernas färg, doft och smak och efter sammanräkning hittade man en vinnare vilken blev vinet Enate 2013 från Somontano i norra Spanien, norr om Zaragoza alldeles nedanför Pyrenéena. Detta vin är baserat på druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot-druvor i förhållande 50/50 och kostar Pris 6,85 Euro. Övriga viner i testen var Celeste Tinto Roble från Ribera del Duero, 100% Tempranillo (slutade trea), El Coto 2012 Crianza från Rioja, 100% Tempranillo (slutade tvåa) och Chinchilla Roble från Ronda, Tempranillo och Cabernet Sauvignon 50/50 (Sista plats i utvärderingen).

-
Allas vår Britten
-
.
-
MiaDel svarade för dryck och tilltugg
-
MartaLena och Hans agerade värdar
-
.
-
.
-
.
-
Monika bar en Brittenkreation
Söndagen den 20 november 2016 stod Britten Emme återigen som värd för en fantastisk modeshow på Palacio Rosa i La Campana där vi kunde beskåda hennes senaste bedårande skapelser. Vid ankomsten bjöds vi på välkomstcava och i pausen serverades vi av MiaDels goda tapas ute på terrassen.

.
Inger minglade
.
Marbellakören bjöd på vacker skönsång..
.
..och tackades av SWEA med rosor
.
Carolina Flodin mötte intresse
.
Elisabet Höglund visar sina tavlor
.
Lotta Filipson pratar medicinsk Yoga
.
Lotta Lindberg med Georg Jensen design
.
Annis groupie med Monika
Torsdagen den 17 november 2016 var det SWEA-mässa igen efter några års uppehåll, denna gång på Hotell H10 Andalucía Plaza i Nueva Andalucia. Där bjöds, förutom tillfälle att se vad de olika företagarna hade att erbjuda, även tillfälle till mingel, prat, skratt, samt att smaka på allt gott som serverades.

.
Här väntar vi på chauffören
.
På hemvägen, stopp för en Sunday Roast
.
Per och Nelia höll sig i bakgrunden
.
Monika gjorde (som alltid) ett fynd
.
Agneta och Monika trivs ihop
.
Monikas variant av en selfie
Något som man ogärna missar är vernissagerna hos vår svenska keramikkonstnärinna här på kusten, Agneta Larsen (klicka för mer info). Söndagen den 13 november 2016 var vi där på höstens arrangemang.

-
-
-
-
-
-
-
-
Fredagen den 11 november 2016 träffades vi Sweor för att äta nätverkslunch, den här gången för omväxlings skull på ett nytt ställe, restaurang Buonamico, som ligger vid stranden, men i den bortre änden av Marbella. Buenamico är ju en svenskägd restaurang som serverar mat med italiensk touch, något som passade bra med tanke på dagens presentatör, Kristina Scolari från SWEA Milano, som berättade lite om sig själv och om SWEA-avdelningen där.

.
Klappat och klart för kvällens middag
.
Gästerna börjar troppa in
.
Smakprov på middagsmaten
.
Fullt i Casitan denna afton
Torsdag den 10 november 2016, Mårtensafton, serverades det Gåsmiddag i Casitan. Denna afton var lite speciell för oss eftersom Per, i sällskap med vår vän Ernst, skulle vara värdar för middagen.

.
Per bänkade sig på första raden
.
Socialistledaren fick se sig utsparkad
.
Inte en ledig stol i sikte
.
Kurt och Kerstin njöt av mat och dryck
Onsdagen den 9 november 2016 var vi i Nueva Andalucia för att få en uppdatering om dagsläget i Spanien av Sydkustens Mats Björkman. Mats presentationer drar alltid många åhörare varför mötet hölls i kommunlokalen strax intill Casitan. Dagens föredrag, som hade titeln Spanien i fokus, ägnades till största delen åt det politiska läget i Spanien vilket ju är minst lika spännande och fullt av intriger som den mest gripande äventyrsroman. Mats tvingades begränsa sin presentation till dryga timmen, men det var uppenbart att han lätt hade kunnat hålla på några timmar till, så mycket händer det i Spanien idag. Efter föredraget flyttade vi oss till Casitan där vi bjöds på Kenneths plommonspäckade fläskkarré, en av våra personliga favoriter. En lyckad kväll!

.
Åsa och hennes syster var värdar
.
...och så här botar man ryggont..
.
Monika, alltid på plats
.
Skål och välkomna!
Onsdagen den 2 november 2016 var vi med i Casitan då den legitimerade sjukgymnasten Eva Willenheimer bjudits in för att berätta för oss om hur kroppens olika delar hör ihop, varför vi har ont här och där, vad vi ska göra för att må bättre och att det är väldigt viktigt att andas mycket och på rätt sätt. Med mera, med mera. Livskvalitet och välbefinnande var den talande titeln på hennes presentation. Som grädde på moset fick vi sedan njuta av Kenneths läckra kalkonfiléer med skånsk senapsgräddsås därtill. Mums!

.
.
.
Även Nelia var i hatten
.
.
.
.
Den 31 oktober 2016 firade vi traditionsenligt Halloween och för säkerhets skull fick det även bli kräftskiva. Halloween är ju inte en gammal svensk tradition utan något köpmännen hakat på från USA för att öka sin försäljning så kräftorna fick representera den svenska traditionen. Inte urgammal, men ändå. Vi hade sällskap av Eva & Lelle från Sverige och Vyv från Irland.

.
Monika och Mel är kompisar
.
Tripp, trapp, trull
.
Vem är gladast?
Onsdag den 19 oktober 2016 tog vi med Eva & Lelle till La Fiorentina för att äta lite gott italienskt, lyssna på och dansa till Mel Williams.

-
.
-
.
Under hösten har två av våra profiler på kusten lämnat oss. Kaj Jägmo, som i många år försett oss med diverse delikatesser från sin butik i nedanför Ronda-korset i San Pedro, gick bort den 25 augusti 2016 bara 74 år gammal och Gösta Lewin, som varit verksam som konstnär på kusten sedan mitten på 1960-talet, somnade in i början av november 95 år gammal.

.
Förstärkt frukost
.
Lelle & Kalle skålar på terrassen
.
Skål älskling!
.
Kalle & Bärbel
Den 18 oktober 2016 firade vi vår 13-åriga bröllopsdag bland annat med en festlunch på restaurang El Carnicero tillsammans med Eva, Lelle, Bärbel och Kalle.
.
Klart för avfärd!
.
Delar av styrelsen
.
Skål pojkar!
.
Får det lov att vara lite paella?
En av höstens begivenheter är alltid Casitans Spanska Afton, dvs den fest ute på Casitans gård som är avstamp för höstens aktiviteter. Nu i höst inträffade detta på söndagen den 16 oktober 2016 och vi var dryga 70 personer som samlats för att hälsa varandra välkomna tillbaka samt äta paella och dricka sangria.

-
.
-
.
-
.
Fredagen den 14 oktober 2016 träffades vi Sweor på Magna Café för att äta en gemensam nätverkslunch. Då vår bokade föredragshållare fått förhinder ägnade vi oss åt maten och varandra utan specifikt tema. Det gick bra det med.

.
.
.
.
.
.
.
.
Torsdagen den 29 september 2016 var det Frukostmöte för Sweorna på Los Naranjos golfrestaurang. Lotta Filipson informerade oss om Medicinsk Yoga.

-
John McEnroe servar..
-
.
-
..mot Mats Wilander
-
Per började med en GT
-
.
-
.
-
.
Fredagen den 23 september 2016 var vi och tittade på semifinalerna i Senior Masters Cup, en tennisturnering med före detta världsspelare som nu kommit en bit upp i åren. Spelplats var tennisklubben på Hotell Puente Romano, en klubb där för övrigt Björn Borg var första klubbdirektör. Denna kväll spelades, inför 2.600 åskådare, den första semifinalen mellan spanjoren Albert Costa och Younes El Aynaoui från Marocko där Costa vann med siffrorna 6-4,7-5 och den andra semifinalen mellan John McEnroe och Mats Wilander där McEnroe tog hem segern med siffrorna 6-4, 6-4. Det var roligt att se de gamla stjärnorna igen i en turnering som bjöd på en blandning av underhållning och seriöst spel. Det var uppenbart att det viktigaste inte var att vinna utan att ha roligt tillsammans med publiken. Det hela fortsatte senare på kvällen i hotellbaren där Mats Wilander hoppade in i kvällens band och bjöd på såväl sång som gitarrspel. Yannick Noah, som blev utslagen tidigare i turneringen, bjöd på dansuppvisning. Finalen, som spelades dagen därpå, vanns av Albert Costa, vilket uppskattades av den spanska publiken. Det blev en tuff 3-setsmatch där sista setet gick till tiebreak, och efter en timme och 37 minuter slutade 12-10 till Costa.

.
Skål Rafael!
.
.
.
Skål Maria!
Torsdagen den 22 september 2016 tog våra närmaste Costalitagrannar Maria och Rafael med oss på lunch till en restaurang i Estepona som vi inte kände till sedan tidigare. Restaurangen La Rada (klicka för mer info), en fiskrestaurang som ligger i början av gatan nere mot havet, var en mycket positiv upplevelse och vi hade en mycket trevlig lunch med våra grannar från Granada.

-
-
-
-
-
-
-
-
Fredagen den 16 september 2016 träffades vi Sweor på Magna Café för att äta höstens första nätverkslunch och uppdatera varandra om vad som sig tilldragit under sommaruppehållet. Glädjen över återseendet gick inte att ta miste på.

-
Större tallrikar i år?
-
Per gör en ny fransk bekantskap
-
Pepe's mojito är ett måste. Prova!
-
Nelia får alltid följa med
Bland det första vi gör när vi kommer ner till Costalita efter sommaruppehållet är att besöka våra strandrestauranger, "chiringuitos", för att kolla läget. Det utföll, som vanligt, till belåtenhet på såväl La Antigua, "hyddan", som Pepe's Beach.

-
Per och Claes har alltid mycket att diskutera
-
Tenoren Fernando
-
Brigitte fotograferar alltid flitigt
-
En sång till Monika
Söndagen den 17 april 2016 besökte vi restaurang Fiorentina för att få uppleva deras Operakväll med tenoren Fernando Paez, ett återkommande inslag i restaurangens programutbud. Denna kväll hade vi sällskap med vår vän Claes Jacobsson.

-
.
-
.
-
.
-
Britten Emme och Monika
Torsdagen den 14 2016 april bjöd SWEA på en fartfylld Modeshow på hotell H10 med kläder från Nina B, Gunnels Fashion, Twist, Los Naranjos Golfshop, Marbella Classic Golf och designern Britten Emme. Modellerna var några av SWEAs egna medlemmar och vi bjöds förutom på mode även på vin och tapas.

.
Inger introducerar Ivan för oss
.
Är det inte Parnevik som står där?
.
Sonja och Ivan Renliden
.
.
Onsdagen den 13 april 2016 stod det musik på Casitans program. Denna kväll fick vi lyssna till musik och berättelser ur livet framfört av Ivan Renliden under titeln Utflykt i ord och ton. Intresset var stort för att se och höra denna legend inom svensk musik så själva framförandet/konserten gjordes i Ayuntamientots lokaler varefter vi fick smaka Kenneths kalkonfiléer med god senaps/briefyllning och dito sås nere i Casitan.

.
.
.
.
.
.
.
.
Fredagen den 8 april 2016 var Monika med på SWEAs Nätverkslunch som denna gång hade Ekologisk mat som tema och därför ordnades på den ekologiska gården Finca la Vida.

.
.
.
.
.
.
.
.
Torsdagen den 7 april 2016 hade Birgitta Bergin bjudit in till releaseparty på restaurang Starz på Centro Plaza. Releasen denna gång gällde hennes femte bok Som ett brev på posten.

.
Berit ställde frågorna
.
Lite mingel på gården
.
Vinnarlaget!
.
..och så vann jag på entrebiljetten
Onsdagen den 6 april 2016 var det Frågesport i Casitan. Frågesportledare den här gången var Berit och Kurt som hade satt ihop ett antal rätt så kluriga frågor. Monikas lag vann frågesporten. Efter denna fick vi smaka på Kenneths Wallenbergare, nåja falska dito - han använder fläskfärs istället för kalvfärs, men hans mat smakar alltid gott och går alltid ner.

.
Även Kjell dök upp för lite mat
.
Sangrian är serverad
Måndagen den 4 april 2016 gick vi till kommunkontoret i Cancelada för att förnya vår Mantalsskrivning i Estepona, vilket ska göras vartannat år så att kommunen vet att vi har kvar vårt boende. För Esteponas del är det viktigt att så många som möjligt av de som faktiskt uppehåller sig på kusten registrerar sig eftersom detta används som underlag för att definiera hur mycket pengar man tilldelas från Madrid. Själva brukar vi fira mantalsskrivningen med en Sangria nere på vår strandrestaurang efter välförättat värv.

.
Kvällens utropare: Roffe
.
Thomas väntar på ett nummer
.
Allsången i full gång
Onsdagen den 30 mars 2016 var det räkfrossa i Casitan, den sista för vårsäsongen. Trevligt var det som vanligt och den här kvällen var det förutom räkor och bingo även lite spontan dansk-svensk allsång, där huvudnumret var "Han skulle ud efter öl". Extranumret blev en känslosam grönländsk visa som väckte stor uppskattning.

.
Sightseeing från hästdroska
.
En fino på torget
.
Gott om storkar i sta'n
.
Morisk touch på vårt hotell
.
Per på studiebesök hos Tío Pepe
.
Sherrytunna tillägnad W Churchill
.
Osborne, ständigt närvarande
.
Öl på beachen i Puerto de Santa Maria
Ibland åker vi iväg till någon intressant plats som vi vill lära känna bättre och stannar över natten på hotell. Den 28 mars 2016, på annandag påsk, var det dags att besöka Jerez (klicka för mer info). På hemvägen passade vi även på att besöka Jerez' grannstad El Puerto de Santa Maria vid Atlantkusten där vi åt en god lunch på en av strandrestaurangerna.

.
.
.
.
.
.
.
En selfie på väg hem
Söndagen den 27 mars 2016, på själva påskdagen, mitt på dagen, åkte vi in till San Pedro för att titta på en av de Påskprocessioner som äger rum under påskveckan i de flesta städer i Spanien. De flesta processionerna pågår mycket sent på kvällen/natten, runt midnatt eller strax innan, så den här passade oss utmärkt. Soligt, varmt och ljust, så vi fick många fina foton och en minnesvärd upplevelse.

.
Bela, Britt-Marie och Leif
.
Bettan, Per och Monika
.
Bela lärde Per att knacka ägg, Per vann
.
Lotterivinster, cava och påskhare
Onsdagen den 23 mars 2016 möttes vi för att äta Påskbuffé i Casitan.

.
Klart för tagning
.
Casitans boulegäng ställde mangrant upp
.
Vad är det egentligen vi äter?
.
Tack för hjälpen!
Tisdag-onsdag den 22-23 mars 2016 hade vi celebert besök på kusten då ett gäng från TV-programmet På Spåret kom ner för att spela in lite vyer härifrån som den 3 februari nästa år ska användas i programmet. Per fick agera guide och även vara med och ställa ett par frågor till de tävlande. Vi lyckades kalla ihop ett 20-tal personer från Casitans boulegäng för att agera statister trots att det inte var deras ordinarie bouledag och dessutom hanns det på den korta tiden med att filma sekvenser från Puente Romanos tennisklubb, David's Tapasbar och Los Naranjos golfklubb.

.
Så här glada var vi efter avklarad, och godkänd, kurs
.
Mikael och Monika trivs ihop
.
Per hämtar Monika och kramar Margareta
Måndagen den 21 mars 2016 var det Spanskkursavslutning i Casitan och efter den sista och avslutande lektionen firade vi detta med att tillsammans gå och äta tapas hos David's. Vädret var sisådär, men med hjälp av lite regnskydd kunde vi trots allt bänka oss på terrassen. Slutet gott allting gott.

.
.
.
.
.
.
.
.
Lagom till helgen som inleder påskveckan invigdes så till slut det Nya Hotell Iberostar (klicka för mer info) som under våren genomgått en totalrenovering sedan Iberostargruppen tagit över ägandet från Senator Playagruppen. Söndagen den 20 mars 2016 gick vi över för att hälsa dom välkomna och för att prova den nya hotellbaren.

.
Monika fyndade som vanligt, dock inte älgen
.
Yvonne och Lasse hittade en tavla
.
Gun serverade semlorna
.
En öl passar bra till kålpuddingen
Söndagen den 20 mars 2016 ordnade Casitan med sitt årligen återkommande Loppis. Det började lite oroligt då några regndroppar föll, men ganska snart sken solen igen. Förutom möjligheten att göra förvärv (samt att stödja Casitans verksamhet) kunde vi äta kålpudding med potatis och sås tillagad av Kenneth och/eller karlsbadersemlor bakade av Elisabet.

Britten omgiven av sina mannekänger
.
Välkomstcava
.
Pausmingel
.
Marianne och Fernando
.
Brittens..
.
Britten fick stående ovationer
.
...kreationer
.
...kreationer
.
..fantastiska...
.
Brittens..
.
..fantastiska...
.
Britten fick stående ovationer
.
Lördagen den 19 mars 2016 bjöd Britten Emme återigen in till modeshow på Palacio Rosa i La Campana där vi fick beskåda hennes senaste bedårande skapelser. I pausen bjöds vi på vin och tapas samt professionell flamencodans.
.
.
Torsdagen den 17 mars 2016 firade vi som sig bör St Patrick. I år var det inga stora festligheter utan firandet gjordes i hemmets lugna vrå.

.
.
.
.
.
.
.
.
Söndagen den 13 mars 2016 var Monika och fick information om Aromaterapi hos Inger Holmqvist, Casa Mistral i Estepona. Vi fick testa olika eteriska oljor för det naturliga husapoteket. Vilken dag det blev i denna underbara miljö.

-
.
-
.
-
.
Fredagen den 11 mars 2016 gick SWEAs nätverkslunch av stapeln på Magna Café. Vid dagens möte berättade Jenny Ström för oss om diverse juridiska spörsmål som kan vara bra att veta för oss som har boende nere på kusten.

-
Per spelade med Irene...
-
..och Monika med Mikael
-
Där satt den!
-
Vinnarna krattar banan
På förmiddagen torsdagen den 10 mars 2016 var det premiär för Monika att Spela Boule med Casitans boulegäng i Eucalyptuslunden nedanför Casitan. Även Per var naturligtvis med. Inte blev det några vunna vinpavor, men roligt hade vi!

.
Det var kö vid ingången
.
Rahoy hälsar inte gärna på socialistledaren
.
Pengatvätt kallas i Spanien att "smurfa"
.
Berit och Monika nere i Casitan
Onsdagen den 9 mars 2016 var det återigen dags att bege sig till Nueva Andalucia, även denna kväll för att få en uppdatering om dagsläget i Spanien av Mats Björkman. Mats dragningar intresserar alltid många åhörare varför själva mötet hålls i kommunens lokaler strax intill Casitan. Dagens föredrag hade den finurliga titeln Spanien i valet av kvalet och detta gick Mats igenom med oss. Vi fick även lite information om prinsessan Cristinas affärer samt dagsläget vad gäller stadsplanen i Marbella. Efter föredraget flyttade vi oss till Casitan där vi serverades Kenneths ugnsstekta lax med champagnesås.

.
Gänget samlat i Puerto Banús
.
Per smälte bra in. OBS! Skjortan.
.
Mel och Monika
.
Barbro och Per
Söndagen den 6 mars 2016 besökte vi restaurangen Route 66 Marbella (klicka för mer info) där vi avåt en äkta engelsk söndagsstek, Sunday Roast. Dessutom kunde vi njuta av, och dansa till levande rockmusik framförd av Mel Williams.

.
.
.
.
.
.
Tjalle serverar oss
Tjalle serverade oss själv
Onsdagen den 2 mars 2016 var vi på Sherryprovning i Casitan. Förutom en presentation av sherryns historia, druvsorter, tillverkningsmetoder mm fick vi provsmaka sex olika sherryvarianter. Allt under ledning av den utmärkte presentatören och klubbmästaren från AHN i Fuengirola, Tjalle Mild.

.
Utdelning av bingobrickor
.
Kommer inte mitt nummer snart?
.
Viktigt att träna armmusklerna
.
Kontroll av lyckosam (?) bingobricka
Onsdagen den 24 februari 2016, sista onsdagen i månaden som vanligt, var det återigen dags för räkfrossa i Casitan. Dessutom spelas det GRATIS bingo vilken det numera är viktigt att nämna, GRATIS alltså. Härom året stormades bingon på pensionärsklubben Club Nórdico i Fuengirola av en hord nationalpoliser då man hade fått tips om att olovligt spel pågick i lokalen. Bingobrickorna och kassan togs i beslag och samtliga i lokalen fick legitimera sig och registrerades. Därför betonar vi GRATIS.

-
Här görs fina änglar
-
Lite lera på fingrarna hör till
-
Här blandas dryck och lera om vartannat
-
Hans ägnar sig hellre åt målning
-
Monika trivdes verkligen
-
.
-
.
Den 23 februari 2016 gjorde Monika sin väninna Kerstin sällskap på hennes keramikkurs hos Marta-Lena i Coín uppe i bergen. En trevlig dag, inte bara med provning av drejning och annat utan även med en läcker lunch, tillagad av Martas man Hans.

Nu är det snart dags
Nu börjar snart mötet
Monika är ofta med
Dags att ta plats
Fia avtackades med blommor
Fia avtackades med blommor
Per gillade semlorna
Per gillade semlorna
Lördagen den 20 februari 2016 hölls det Årsmöte i Casitan. Samtliga punkter klarades av snabbt och utan problem. Bo Griwell omvaldes som ordförande i föreningen och hans hustru Elisabet som kassör. Efter mötet bjöds deltagarna på (av Elisabet Griwell) hembakade Karlsbadersemlor.

.
Britt-Marie lämnade styrelsen..
.
och Annis vann den högsta vinsten
.
Monica och Monika
.
Monikas lotterivinst
Onsdagen den 17 februari 2016 hade SWEA årsmöte på Los Naranjos golfklubb. Efter mötet blev det som vanligt lite mingel och middag. Kvällens höjdpunkt blev lotteridragningen. På en av sina lotter vann Monika tavlan Alla hör vi samman, tillverkad av barnen i Svenska kyrkans på Costa del Sol Benjamingrupp.

.
.
.
.
.
.
.
.
SWEA ordnar ofta med små träffar för sina medlemmar. Den 12 februari 2016 var det nätverkslunch på Magna café och den 25 februari frukostmöte på Los Naranjos golfklubb. På frukostmötet kåserade Richard Björkman denna gång omkring ämnet Byaliv i Andalusien.

.
Ursula och Vyv i Casitan
.
Efter bridgen firade vi på Johnnys Bar
.
Få se nu, hur skötte vi oss?
.
Vin till Vyv och Per på NRC
Under några torsdagar och söndagar i februari spelade våra irländska grannar Vyv och Ursula bridge på såväl NRC som i Casitan. Ibland spelade de med varandra och ibland med Per. På det hela taget klarade lagen Ursula-Vyv, Ursula-Per och Vyv-Per sig bra, tre gånger av fem lyckades dom avgå med segern.

-
.
-
Signering är en del av författarjobbet
-
Birgitta avtackas med en flaska vin
-
.
Onsdagen den 10 februari 2016 besökte Birgitta Bergin Casitan där hon berättade om sina vedermödor som författare. Intressant att höra Birgitta berätta om sin författarkarriär nu när hon just är i färd med att ge ut sin femte bok på fyra år. Allt från en tuff början med stora ambitioner, mycket arbete och klent resultat till dagens läge med ett nytt förlag och allt större försäljningsframgångar. Numera finns Birgittas böcker även som ljudböcker och Birgitta är just nu en av fem nominerade till det Stora Ljudbokspriset.

-
.
-
.
-
.
-
.
Den 9 februari 2016 på kvällen bjöd SWEA in till ett informationsmöte om Stroke, ledbesvär och rehabilitering. Mötet ägde rum på Scandinavian Rehab Center (klicka för mer info) i Marbella och vi fick även en guidning i lokalerna samt bjöds på vin och tapas. värdinna var Eva Willenheimer.

-
Bagaren är nästan färdig
-
Här avnjuter vi skapelserna...
-
..och här
I år inföll Fettisdagen den 9 februari och vad gör man då? Äter semlor förstås! Då det inte är så gott om semlor i de spanska snabbköpen får vi baka själva. Då passar vi på att baka dom med lite mindre deg och lite mer mandelmassa och grädde. Minisemlor kallar vi dom. Mums!

-
Värdinnan Brigitte hälsar oss välkomna
-
Ska vi ta pizza eller pasta?
-
Här dansas det för fullt
-
Kvällens artist, Mel Williams
Onsdagen den 3 februari 2016 samlade vi ihop ett gäng för att uppleva en riktig gammaldags Rock'n Roll-kväll på restaurang Fiorentina (klicka för mer info). Vi åt, drack och dansade så det stod härliga till. Rock'n roll-musiken stod Mel Williams för.

-
Mitt favoritgodis, torkat grisöra
-
Mest uppskattade presenten, en som piper
-
Man blir trött av allt firande
Den 31 januari 2016 firade vi Nelias 7-årsdag tillsammans med Nelias bästis Wilma, Wilmas matte Gunilla och husse Jan ute på terrassen i solskenet.

-
Första gången i Casitan för Ursula
-
En selfie på kvällens vinnarpar
-
Prisutdelning, en flaska vin var till vinnarna
Torsdagarna den 28 januari och den 4 februari 2016 spelade Per bridge i Casitan.

-
Kvällens bingoutropare Rolf går igenom reglerna
-
Astrid och Per stortrivdes
-
Räkorna var riktigt läckra den här kvällen
På kvällen den 27 januari 2016 var det Bingo med räkfrossa i Casitan vilket inträffar den sista onsdagen varje månad under säsongen.

-
.
-
Selfie bland mandelblommorna
-
.
-
Här anar vi den slutliga produkten..
-
..och här provsmakar vi densamma
-
.
-
.
-
.
-
Kvällen innan utflykten firade vi födelsedag
-
.
-
Buddha övervakar
-
Flickorna på Shanti-Som
Onsdagen den 27 januari 2016 styrde vi vår kosa upp mot bergen för att kolla in årets Mandelblomning. Vår färd gick till Monda och Guaro där vi sedan tidigare vet att det finns goda möjligheter för att se vackra blommor. Under vår mandelblomsutflykt passade vi även på att besöka spa't Shanti-Som (klicka för mer info) för en fika.

.
.
.
.
.
.
.
Prästen Mikael var med på frukostmötet
SWEA ordnar ofta sammankomster för sina medlemmar och Monika tycker alltid att det är roligt att vara med. Fredagen den 15 januari 2016 träffades man för en Nätverkslunch på Magna Café och knappa två veckor senare, på torsdagen den 28 januari var det dags för ett Frukostmöte på los Naranjos golfklubb. Ibland är speciella gäster inbjudna till sammankomsterna och på frukostmötet hade man nöjet att träffa Solkustens egen präst, Mikael.

-
.
-
Tre vapendragare
-
Ordförande Bosse gav oss information
-
Titta vilka fina kort!
Onsdagen den 20 januari 2016 möttes vi i Casitan för Mingel och kärt återseende efter jul- och nyårsuppehållet. Styrelsen var värdar och Kenneth hade lagat till en god lasagne åt oss.

2015

Per och Richard
Per och Richard
.
Ronda - En drömstad (ciudad soñada)
Ronda - En drömstad (ciudad soñada)
Foto: Richard Björkman
Förväntansfull publik på plats
Förväntansfull publik på plats
.
Richard, med Ronda i bakgrunden
Richard, med Ronda i bakgrunden
Foto: Richard Björkman
Onsdagen den 2 december 2015 var Richard Björkman tillbaka som presentatör på Casitans onsdagssammankomst, denna gång i Ayuntamientots lokaler. Richard, som själv har en lägenhet i Ronda, gav oss en personlig och initierad presentation av staden under titeln Ronda - En drömstad (ciudad soñada), ett uttryck skapat för ungefär 100 år sedan av den tjeckiske poeten Rilke. Under fliken Utflykter återfinns lite mer information om staden Ronda (klicka för att komma dit).

Marbellakören
Marbellakören
Mikael tänder adventsljuset
Mikael tänder adventsljuset
Mikael och Lena
Vårt mycket omtyckta prästpar
La Monika, med La Concha i bakgrunden
La Monika, med La Concha i bakgrunden
Söndagen den 29 november 2015, den första söndagen i advent, deltog vi i något som vi inte gör så ofta, en Adventsgudstjänst. Det hela arrangerades av den Svenska kyrkan på Costa del Sol (klicka för mer info) och leddes av vårt nya prästpar på kusten, Mikael och Lena. Mycket sång och musik var det, bland annat av vår nybildade sångkör Marbellakören som sjöng mycket vackert. Lokal för det hela var Palacio Rosa i Nueva Andalucia som lyste riktigt vackert i eftermiddagssolen med vårt ståtliga berg La Concha i bakgrunden. En dag att minnas!

Rolf delar ut bingobrickorna

Stämningen var hög som vanligt

Kvällens värdpar Ulla och Sven

Monika, nöjd med sin lottvinst

Onsdagen den 25 november 2015 samlades vi i Ayuntamientots lokaler i Nueva Andalucia för att lyssna till Helén Vigil och den fängslande berättelsen om hur hon och hennes man Rudy hamnade i den lilla byn Cútar i bergen en liten bit nordöst om Málaga, hur deras liv gestaltar sig idag och hur de förvandlade byn till ett kulturcentrum. Ett av tipsen vi fick var att Cútar är ett ställe att besöka då mandelträden blommar, dvs i januari-februari.

Alltid mycket att se på, kanske köpa
Alltid mycket att se på, kanske köpa
Monika trivs hos Agneta
Monika trivs hos Agneta
Lite förfriskningar blir det alltid
Lite förfriskningar blir det alltid
Agneta
Agneta älskar sin vedtrave
Något som man ogärna missar är vernissagerna hos vår svenska keramikkonstnärinna här på kusten, Agneta Larsen (klicka för mer info). Söndagen den 22 november 2015 var vi där på höstens arrangemang.

Rolf delar ut bingobrickorna
Rolf delar ut bingobrickorna
Stämningen var hög som vanligt
Stämningen var hög som vanligt
Kvällens värdpar Ulla och Sven
Kvällens värdpar Ulla och Sven
Monika, nöjd med sin lottvinst
Monika, nöjd med sin lotterivinst
På kvällen den 18 november 2015 var det återigen Bingo med räkfrossa i Casitan.

Vi välkomnas med ett glas cava
Vi välkomnas med ett glas cava
Monika botaniserar bland träden
Monika botaniserar bland träden
SÅLD!
SÅLD!
Intresset var stort
Intresset var stort
Den 18 november 2015 var vi på vernissage i Estepona. Denna gången var det journalisten, f.d. elitcyklisten, På Spåret-vinnaren och Let's Dance-deltagaren mm, Elisabet Höglund (klicka för mer info) som ställde ut sina alster. Det visade sig att hon målat i stort sett hela sitt liv. Denna gång ställde hon huvudsakligen ut verk med naturmotiv i olja, mycket skog och många träd samt vatten, allt mycket vackert och naturtroget återgivet.

Britten omgiven av sina mannekänger
Britten omgiven av sina mannekänger
Välkomstcava
Välkomstcava
Pausmingel
Pausmingel
Marianne och Fernando
Marianne och Fernando
Brittens..
Brittens..
..fantastiska...
..fantastiska...
...kreationer
...kreationer
Britten fick stående ovationer
Britten fick stående ovationer
Lördagen den 14 november 2015 hade Britten Emme bjudit in till modeshow på Palacio Rosa i La Campana där vi fick beskåda hennes senaste bedårande skapelser. I pausen bjöds vi på vin och tapas samt sång av Marianne Sydow och Fernando Paez.

Mi med sitt intervjuoffer, Vibecke
Mi med sitt intervjuoffer, Vibecke
Vibecke hälsar oss välkomna
Vibecke hälsar oss välkomna
Mingel..
Mingel..
Monika var där
Monika var där
I väntan på maten
I väntan på maten
Här intervjuas det
Här intervjuas det
Boken
Boken
Fredagen den 13 november 2015 intervjuades Vibecke Groth, norsk deckarförfattarinna och hovrättsråd, på Magna Café i ett SWEA-arrangemang. Intervjuare var skådespelaren mm Mi Ridell. Vibecke har i dagarna kommit ut med sin fjärde bok Singapore Sling. Böckerna finns hittills dessvärre endast utgivna på norska, men med lite god vilja är det inget problem att läsa och förstå för oss svenskar.

God mat och trevligt sällskap
Lyckad kväll med god mat och trevligt sällskap
Mel Williams musik lockade till dans
Mel Williams musik lockade till dans
Onsdagen den 11 november 2015 besökte vi Restaurang Fiorentina som har Rock'n Roll-kvällar på onsdagarna. Denna kväll var det Mel Williams, känd rocksångare på kusten se'n många år, som underhöll.

Spanska Ridskolan i Jerez
Spanska Ridskolan i Jerez
Samling vid Casinot inför avresa
Samling vid Casinot inför avresa
-

Pigga efter fikapausen
Pigga efter fikapausen
Mi och Monika. Foto: Kajsa Schmidt
Mi och Monika. Foto: Kajsa Schmidt
När kommer hästen?
När kommer hästen?
Guidning på Harveys Bodega
Guidning på Harveys Bodega
Sherryprovning
Sherryprovning
Den 10 november 2015 deltog Monika i en utflykt till Jerez organiserad av SWEA i Marbella. Höjdpunkten var ett besök på den Spanska Ridskolan med uppvisning av vackra andalusiska hästar. Efter ridskolan åt vi gemensam lunch och därefter avslutades dagen med sherryprovning på Harveys Bodega (för oss svenskar kanske mest känd för sin söta sherry, Bristol Cream).

Livliga diskussioner om svaren
Vi fick tillfälle att träffa goda vänner
Här kopplas det av med ett glas
Stig och Rolf sken ikapp med solen
Kvällens värdpar, Monica och Rolf
Monika fick sin favorit, kokoskaka
Så här glada var det vinnande laget
Bänkade för fika
Den 7 november 2015 hade vi kallats till Medlemsmöte i Casitan där vi av vår ordförande Bo Griwell informerades om vad som tilldragit sig sedan sist och vad som planerades för den nära framtiden. Vi var lite drygt 20, dvs ungefär en tiondel av medlemmarna, som hade mött upp och som efter mötet belönades med kaffe och kaka.

Inger hälsade oss välkomna
Inger hälsade oss välkomna
Alltid roligt att träffas..
Alltid roligt att träffas..
..och mycket att diskutera
..och mycket att diskutera
Mats, klar att sätta igång
Mats, klar att sätta igång
Ja, vad händer egentligen i Katalonien?
Ja, hur blir det egentligen med Katalonien?
Klara för Wallenbergarna
Klara för Wallenbergarna
Monika gillade sin lotterivinst
Monika gillade sin lotterivinst
Onsdagen den 4 november 2015 var det återigen dags att bege sig till Nueva Andalucia, denna kväll för att uppdateras om dagsläget i Spanien av Mats Björkman. Eftersom många av oss är intresserade av ämnet kunde vi inte hålla till i Casitan utan fick flytta mötet till Ayuntamientos lokaler strax intill. Dagens föredrag hade fått titeln Politisk slutspurt på valåret och detta gicks noggrant igenom med oss. Dessutom ägnades tid åt genomgång och analys av situationen i Katalonien. Efter föredraget flyttade vi oss till casitan där vi åt Kenneths goda Wallenbergare.

Per med ny partner Wenche (stående)
Per med ny partner Wenche (stående)
Få se nu vem som sitter vid vilket bord
Få se nu vem som ska sitta vid vilket bord
Britta och Ebbe i väntan på partners
Britta och Ebbe i väntan på sina partners
Britta och Per, gamla vänner
Britta och Per, gamla vänner
Under november månad 2015 har Per några söndagar spelat Bridge på NRC med en ny partner Wenche

Livliga diskussioner om svaren
Brigitte tar hand om sina gäster
Här kopplas det av med ett glas
Monika, glad att klara livhanken
Kvällens värdpar, Monica och Rolf
Elvis is still alive
Fina bordskompisar
Fina bordskompisar
Livliga diskussioner om svaren
Elviskram
Kvällens värdpar, Monica och Rolf
Kvällens personal, klädda för Halloween
Här kopplas det av med ett glas
Halloween, halloween
Den 31 oktober 2015 firade vi Halloween tillsammans med tyska vänner. Vi träffades på den italienska restaurangen Fiorentina bara ett stenkast bort åt Marbellahållet från oss. En anledning till att vi gick just dit var naturligtvis att restaurangens ägare, Brigitte, även hon har tyska rötter att det således förenklar för gäster som har detta språk som modersmål. För oss var restaurangen en mycket trevlig ny bekantskap och just denna kväll bjöds det på en Elviskopia som var mycket bra. Vi åt och dansade kvällen lång och hade riktigt kul.

Monika på plats som vanligt
Monika på plats som vanligt
Karin är mycket modeintresserad
Karin är mycket modeintresserad
Kanske något rött till jul?
Kanske något rött till jul?
En nöjd Fia
En nöjd Fia
Den 30 oktober 2015 var Monika återigen i Casitan där denna gång Fia i backen berättade för oss intresserade om sina kläder och sina leverantörer. Det blev även lite vin och tapas förstås.

Livliga diskussioner om svaren
Livliga diskussioner om svaren
Här kopplas det av med ett glas
Här kopplas det av med ett glas
Jazzkompisar
Jazzkompisar
-
-
Den 28 oktober 2015 deltog vi i en Frågesport i Casitan. Som frågesportledare, och en utmärkt sådan, hade vi Rolf Månsson. Kvällens mat bestod av plommonspäckad fläskkarré, Monikas favorit.

Ett gott sicilianskt vin, Nero d'Avila
Ett gott sicilianskt vin blev det, Nero d'Avila
Skål för oss, älskling!
Skål för oss, älskling!
Idag blev det en ny upplevelse, pasta PilPil
..och en för Per ny upplevelse, pasta PilPil
Den 18 oktober 2015 firade vi vår 12-åriga bröllopsdag bland annat med en festlunch på restaurang Da Mario som har underbart goda pastarätter.

Fullt i lokalen på bridgekvällar
Fullt i lokalen på bridgekvällar
Kaffe på gården i pausen
Kaffe på gården i pausen
Per med kvällens partner Ingrid
Per med kvällens partner Ingrid
En annan Ingrid som varit med länge
En annan Ingrid som varit med länge
Nu i början av hösten 2015 har Per spelat Bridge i Casitan något som inte händer så ofta nuförtiden. Ena gången var det med Bengt och den andra med Ingrid, resultatet blev dock detsamma båda gångerna, andra plats, en poäng bakom segrarna.

Fia välkomnade oss
Fia och sangria välkomnade oss
Fullsatt!
Fullsatt!
Vi bjöds på sång och gitarrspel
Spansk sång och musik
Eva och Kerstin trivs tillsammans
Eva och Kerstin trivs tillsammans
Vi var på plats. Naturligtvis!
Vi var på plats. Naturligtvis!
Paellan räckte till alla
Paellan räckte till alla
Skål och tack för oss!
Skål och tack för oss!
En av höstens begivenheter är alltid Casitans Spanska Afton, dvs den fest ute på Casitans gård som är avstamp för höstens aktiviteter. Nu i höst inträffade detta på onsdagen den 14 oktober och vi var dryga 70 personer som samlats för att hälsa varandra välkomna tillbaka samt äta paella, dricka sangria och lyssna till professionell spansk sång med gitarrackompanjemang.

Monika på vår terrass
Monika på vår terrass
Den spanska flaggan vajade för vinden
Den spanska flaggan vajade för vinden
Några glas på Jans & Gunillas terrass
Några glas på Jans & Gunillas terrass
Den 12 oktober 2015 firade vi Spaniens Nationaldag med bland annat några glas av nationaldrycken Sangria.

Helena, tidigt i hatten
Helena var redan i hatten
Skål, trevligt att få vara här
Skål, trevligt att få vara här
Mingel...
Mingel...
...och mingel
...och mingel
Fia, Lady in Red
Fia, Lady in Red
Britten i mitten
Britten i mitten
Mats Björkman i action
Mats Björkman i action
-
Vi som satt vid bordet "Lisa Nilsson"
Bra fest ska ha rejäl tårta
En bra fest ska ha en rejäl tårta
Torsdagen den 8 oktober 2015 firade SWEA Marbella sitt 25-årsjubileum med en storslagen fest på restaurang El Gamonal i San Pedro. Sydkusten var på plats och dokumenterade, Mats Björkman intervjuade och Richard Björkman filmade.

Hispanister talar gärna med gester
Hispanister talar gärna med gester
Uppslutningen var stor, närmare 100 personer kom
Stor uppslutning, närmare 100 personer
Många ville ha sin bok signerad
Många ville ha sin bok signerad
Monika fick en personlig dedikation av Thomas
Monika får personlig dedikation av Thomas
Tisdagen den 31 mars 2015 var det stor uppslutning i Villan på Centro Forestal Sueco då journalisten, författaren och hispanisten (kärt barn har många namn) Thomas Gustafsson besökte kusten för att presentera sin nya bok, ¡Fiesta! Spaniens folkfester och traditioner den tredje och avslutande boken i hans Spanienserie. Thomas överraskade oss genom att presentera ytterligare en bok, färsk från pressarna, Den Spanska tjuren, Spanien 40 år efter Franco, baserad på ett antal av Thomas egna tidningsartiklar, och som beskriver Spanien av i dag.

Så här glada var vi efter avklarad, och godkänd, kurs
Så här glada var vi efter avklarad, och godkänd, kurs
Per uppskattade mycket att få vara med i gänget
Per uppskattade mycket att få vara med i gänget
Vår lärare, Barbro, tackar för sig
Vår lärare, Barbro, tackar för sig
Måndagen den 30 mars 2015 var det Spanskkursavslutning i Casitan och efter den sista och avslutande lektionen firade vi detta med att tillsammans gå och äta Tapas på ett närliggande tapasställe. Vädret visade sig från sin allra bästa sida och solen sken över oss. Dagen till ära fick även Per, som inte gått kursen, vara med, vilket han uppskattade.

Solen sken över Casitans loppis
Solen sken över Casitans loppis
En flamencodanstavla blir till
Per och Fia, glada att ses som alltid
Monika, först i kön till kåldolmarna
Monika, först i kön till kåldolmarna
Thor visar Barbro sitt loppisfynd
Thor visar Barbro sitt loppisfynd
Lördagen den 28 mars 2015 hölls Casitans årliga Loppis, denna gång i ett strålande väder. Det fanns gott om fina fynd att göra och som mos på grädden kunde man (som vanligt) avnjuta Birgittas goda hemlagade kåldolmar och morotskaka.

Solen sken över Casitans loppis
Monika träffade Ylva
En flamencodanstavla blir till
En flamencodanstavla tar form
Kerstin provade på att dreja i lera
Kerstin provade på att dreja i lera
Thor visar Barbro sitt loppisfynd
Monika och Eva har gjort egna presentaskar
Söndagen den 22 hade 2015 SWEA ordnat med en Konst- och Hantverksdag med "knep och knåp" för sina medlemmar i Villan på Centro Forestal Sueco. Under sakkunnig ledning fick man här prova på olika kreativa aktiviteter, som t ex att måla en tavla eller att skapa ett eget konstverk i keramik. Det fanns så många som sju olika stationer/aktiviteter att prova på.

Såväl uppslutningen som stämningen var god
Såväl uppslutning som stämning var god
Ebbe drog snabbare än sin egen skugga
Drar snabbare än sin egen skugga
Rött eller vitt?
Utan Monika fick det bli en selfie
Som värd får man även sälja lotter
Som värd får man även sälja lotter
Tisdagen den 24 mars 2015 var Per i Casitan för att njuta av Bingo med räkfrossa. Denna aktivitet har nu blivit så populär att man dubblerat den, dvs man har en sittning på tisdagen och ytterligare en på onsdagen. Båda var fulltecknade.
Per och Nelia var tidigt i hatten..
Per och Nelia var tidigt i hatten..
.
...liksom Monika
...liksom Monika
Foto: Austen Colwell
Rött eller vitt?
Rött eller vitt?
Foto: Austen Colwell
David, Austen och Emmet
David, Austen och Emmet
.
Tisdagen den 17 mars 2015 firade vi som sig bör St Patrick. Dagen till ära hade vi bjudit in våra vänner Emmet, Austen och David, varav åtminstone en var irländare, övriga kom från landet öster om Irland.
Är det ok så här? Toppenfin!
Är det ok så här? Toppenfin!
Nu börjar lektionen...
Nu börjar lektionen....
Vibeke och Linda
Vibeke och Linda
.
Fotografmöte, Lotta och Monika
Fotografmöte, Lotta och Monika
.
Inga sura miner här, Monika och Mi
Inga sura miner här, Monika och Mi
Foto: Lotta Lindberg
Kicki var där
Kicki var där
.
Fredagen den 13 (!) mars 2015 hade SWEA sin Nätverkslunch på Magna Café, en lunch som blev både underhållande och lärorik. Dagens värdinna var Mi Ridell som berättade för oss om Hur man talar inför andra och speciellt hur viktigt det är med kroppsspråket. Många skratt blev det...
Välkommen, Bienvenue, Welcome...
Välkommen, Bienvenue, Welcome
Palacio Rosa
Palacio Rosa visade sig vara gult
Säg hej till publiken!
Säg hej till publiken!
Takterrassen på Palacio Rosa bjöd på fantasiska vyer över La Concha och kusten
Takterrassen på Palacio Rosa bjöd på fantasiska vyer över La Concha och kusten
Innan showen bjöds vi på dansuppvisning
Innan showen bjöds vi på dansuppvisning
Per i slips för ovanlighetens skull
Per i slips för ovanlighetens skull
Britten var i centrum
Britten var i centrum
Får jag kyssa Eder hand Madame?
Får jag kyssa Eder hand Madame?
Torsdagen den 12 mars 2015 var det stor klang och jubelföreställning på Palacio Rosa i La Campana. Estradören Mattias Enn, ackompanjerad av Samuel Skönberg på piano, underhöll oss med ett varietéprogram som bjöd på en kavalkad av kända svenska och internationella artister från 1990-talets första hälft. I första halvlek handlade det mycket om svenska artister som t ex Ernst Rolf, Karl Gerhard och Sarah Leander, medan vi i andra halvlek fick uppleva Pariserlivet under samma tidsepok. En minnesvärd kväll!

"Richards" by, El Gastor väster om Ronda
Foto: Richard Björkman
Svärmor matar kalvarna
Svärmor matar kalvarna
Foto: Richard Björkman
Här tillverkas det chorizo!
Här tillverkas det chorizo!
Foto: Richard Björkman
Intresset var stort, Åsa hälsar oss välkomna
Intresset var stort, Åsa hälsar oss välkomna
.
Kvällens talare med Inger
Kvällens talare Richard
poserar med Inger
Monika och Olle från Estepona var där
Monika och Olle från Estepona var där
.
Richard visar upp del av olivskörden
Richard visar stolt upp del av olivskörden
Foto: Richard Björkman
Onsdagen den 11 mars 2015 var ämnet för kvällens föredrag i Casitan Byliv i Andalusien. Kvällens talare var Richard Björkman, som förutom att han är en flitig och skicklig fotograf, tillbringar en stor del av sin tid just i en mindre andalusisk by där stora delar av hans familj har sin vardag. Richard berättade inlevelsefullt om hur en spansk byfamiljs liv kan gestalta sig. Vi fick höra om såväl uppfödning av grisar och kor som odling av oliver, något som är vanligt just i Andalusien. Invävt i det hela fick vi även en hel del tips om trevliga och intressanta utflyktsmål, speciellt olika platser inte så långt ifrån, och väster om, Ronda.
Kanon i Great Siege Tunnels
Kanon i Great Siege Tunnels
Konsertsalen, St Michael's cave
Konsertsalen, St Michael's cave
Häftiga stalaktiter, 20 miljoner år gamla
Häftiga stalaktiter, 20 miljoner år gamla
Monika hittade en apsouvenir
Monika hittade en apsouvenir
Monika i tunnlarna från den stora belägringen
Monika i belägringstunnlarna
Utsikt från tunnlarna mot flygplatsen
Utsikt från tunnlarna mot flygplatsen
Per med ny kompis
Per med ny kompis
Klippvy sett från ovan
Klippvy sett från ovan
Monika med vår guide och chaufför
Monika med vår guide och chaufför
Per klar för drabbning
Per klar för drabbning
Får vi åka med?
Får vi åka med?
Staty av admiral Nelson nedanför Karl Vs mur
Staty av admiral Nelson nedanför Karl Vs mur
Torsdagen den 26 februari 2015 tog vi med våra amerikanska vänner till Gibraltar (klicka för mer info).
Ett kort på båtarna blir bra...
Ett kort på båtarna blir bra...
...dom här får duga
...dom här får duga
Det romerska badet
Det romerska badet
Måndagen den 23 februari 2015 besökte vi Puerto Banús. Vi började med att besöka Corte Inglés, kustens största varuhus, för att därefter beskåda den imponerande samlingen av båtar i hamnen, och till sist avrunda med en Pizzamiddag på restaurang Picasso. Dagen innan, på söndag, passade Per på att ta med Lee, vars stora passion är antikens historia, till det romerska badet väster om Estepona.
..med skönsjungande hustru Lena
Flickan vattnar trädet, innovativ väggmålning
Monika tar en paus
Monika tar en paus
Angela Muños slår ett slag för sin stad
Barbro beundrar nyplanteringarna
Javi låter Per provsmaka en lokal chorizo
Javi låter Per provsmaka en lokal chorizo
Fredagen den 20 februari 2015 besökte vi, tillsammans med våra amerikanska vänner Lee & Helen, Estepona (klicka för mer info) där Monika hade avtalat med den alldeles förträfflige guiden Olle Wahlström och hans hustru Barbro, likaledes vänner till oss, om en guidad tur i staden med tonvikt på att se dess vackra muralmålningar vilka samtliga har åstadkommits under de allra senaste åren som en del i programmet för stadens försköning. Som avslutning tog Olle och Barbro med oss till den lilla puben/restaurangen El típico Andaluz, specialiserad på spansk skinka. Verkligen en minnesvärd händelse och ett värdigt avslut på en bra dag.
Ostfabriken
Ostfabriken
Vy över Genalguacil
Vy över Genalguacil
Gunilla letar efter konst att ta med hem
Gunilla kollar in byns hantverk
Exempel på konst från Genalguacil
Exempel på konst från Genalguacil
Monika uppe i bergen
Monika uppe i bergen
Onsdagen den 18 februari 2015 följde Monika med på en intressant utflykt, arrangerad av SWEA. Målet för utflykten var Konstnärsbyn Genalguacil (klicka för mer info). På vägen dit gjorde vi ett stopp i den lilla byn Jubrique för en fika och på hemvägen ytterligare ett stopp vid en ostfabrik i Sierra Crestellina där Monika passade på att inhandla en god getost.
Nu är det snart dags
Nu börjar snart mötet
Monika är ofta med
Dags att ta plats
Gun samt Elisabet och Bo Griwell höll i mötet
Gun samt Elisabet och Bo Griwell höll i mötet
Berit avtackades med blommor
Berit avtackades med blommor
Lördagen den 14 februari 2015, på Alla Hjärtans Dag hölls det Årsmöte i Casitan. Samtliga punkter klarades av snabbt och utan problem. Till ny ordförande i föreningen valdes Bo Griwell med hustru Elisabet som (omvald) kassör. Efter mötet bjöds deltagarna på wienerkorv med bröd.
Eva minglar
Eva minglar
-
-
Monika med ny bekantskap, Lena från Fuengirola
Monika med ny bekantskap, Lena från Fuengirola
Fredagen den trettonde februari 2015 ordnade SWEA med Nätverkslunch på Magna Café. Värdinna Birgitta Bergin.
Vi var många på plats denna kväll
Vi var många på plats denna kväll
Mats välkomnades av Bengt och Berit
Mats välkomnades av Bengt och Berit
Efter föredraget blev det tapas
Efter föredraget blev det tapas
Monika, mätt och belåten
Monika, mätt och belåten
Denna onsdag, den 11 februari 2015, svarade Mats Björkman för veckans föredrag ordnat av CNC (Centro Nórdico Cultural), den svenska föreningen i Nueva Andalucia. Eftersom många av oss är intresserade av läget i, och hur det går för, Spanien kunde vi denna gång inte hålla till i Casitan utan fick flytta mötet till Ayuntamientos lokaler strax intill. Mats hade idag döpt sitt föredrag till Spanien i valet och kvalet. Just i år hålls det många val i Spanien och dessa informerade Mats oss om. Dessutom uppdaterades vi lite om aktuella skandaler, fick veta att det var ett tag sedan det var sådan kyla i Spanien, att det kommit en ny lag som tillåter andra operatörer att använda Telefónicas infrastruktur för sina nät mm mm. Efter Mats föredrag flyttade vi oss till Davids restaurang tvärs över gatan där det bjöds på tapas.
Vår lärare Barbro
Vår lärare Barbro
Monikas kurskamrater
Monikas flitiga kurskamrater med sin lärare
Monika är ihärdig och går även detta år på Kurs i Spanska i Casitan. Lärare är Barbro Arnold.
Flitiga lottköpare
Flitiga lottköpare
Lottdragningen, kvällens höjdpunkt
Lottdragningen, kvällens höjdpunkt
Vy över Ojén
Såväl vår ordförande Sandrine som vår
sekreterare Birgitta omvaldes
Fika på kondiset vid torget i Ojén
Vid minglet träffar Monika Lena,
ny bekantskap
Rose-Marie poserar med bl a Mona
Rose-Marie poserar med bl a Mona
.
Annis
Annis
.
Torsdagen den 5 februari 2015 var det SWEAs årsmöte på Los Naranjos golfklubb. Först styrelsemöte för 55 medlemmar, sedan lite mingel och middag. Kvällens höjdpunkt blev lotteridragningen. Fantastisk underhållning av Margaretha Janemar, som hade roliga kommentarer om det mesta. Assisterande Eva Willenheimer hade svårt att hålla sig för skratt.
Uppslutningen var stor
Uppslutningen var stor
Angela Muños slår ett slag för sin stad
"Titti" slår ett slag för sin stad
Karin och Monika trivs tillsammans
Får det lov att vara lite vin?
..med skönsjungande hustru Lena
Ronny och Lena trivdes
Onsdagen den 4 februari 2015 var titeln på kvällens föredrag i Casitan Kustens "turisthistoria" och vi fick lysssna till Eva Gevius som bland annat berättade för oss om de första hotellen på kusten, de första turisterna på kusten och om berömdheterna som lockades till Marbella. Intresset för detta föredrag var så stort att vi inte kunde hålla till i Casitan utan arrangemanget hade flyttats till kommunens lokaler några hundra meter längre upp på gatan. Kanske var det därför som Marbellas borgmästare Angela Muños, "Titti" passade på att titta in till oss och göra lite reklam för "sin" stad. Efter presentationerna bjöds vi på Kenneths goda plattfisk med dillsås nere i Casitan.
Linslusar är vi alltihopa
Linslusar är vi alltihopa
Karin och Monika trivs tillsammans
Karin och Monika trivs tillsammans
Vår nye präst, Mikael..
Vår nye präst, Mikael..
..med skönsjungande hustru Lena
..med skönsjungande hustru Lena
Den 29 januari 2015 var det Frukostmöte för Sweorna på Centro Forestal Sueco. Dagen till ära hade vi fint besök av vårt nya prästpar på kusten, Mikael Jönsson med hustru Lena. Mikael berättade på ett mycket underhållande sätt, dels om sig själv och dels om planerna för kyrkan på kusten.
Citronträd mot en husvägg i Ojén
Citronträd mot en husvägg i Ojén
Solmogna apelsiner i Istán
Solmogna apelsiner i Istán
Mandelträd i full blom
Mandelträd i full blom
Blott Spanien spanska mandlar har
Blott Spanien spanska mandlar har
Vy över Ojén
Vy över Ojén
Fika på kondiset vid torget i Ojén
Fika på kondiset vid torget i Ojén
Vy över Istán
Vy över Istán
Omelettlunch i Ojén
Omelettlunch i Istán
I januari 2015 hade vi besök av Lelle och Eva och då passade vi på att göra några utflykter. Bland annat besökte vi de vita bergsbyarna Ojén (klicka för mer info) och Istán (klicka för mer info). Just den här tiden på året finns goda möjligheter att se många vackra träd stå i full blom som till exempel citron-, apelsin-, och mandelträd.
Kvällens talare och Casitans egen Eva
Kvällens talare och Casitans egen Eva
Boken
Boken
Mycket att diskutera
Mycket att diskutera
Nya bekantskaper
Nya bekantskaper
Kärt återseende vänner emellan
Kärt återseende vänner emellan
Lite vin tackar vi inte nej till
Lite vin tackar vi inte nej till
Onsdagen den 21 januari 2015 var advokat Göran Rise med sin medarbetare Jessica Kamph och samarbetande spanske advokat Santiago inbjudna till Casitans sedvanliga onsdagsträff för att berätta om diverse skatter och andra bestämmelser av vikt för oss som valt att tillbringa del av vår tid på Solkusten. Göran berättade även lite om sin nyutgivna självbiografiska bok Håll Rätten Kokande. Efter presentationerna fick vi avnjuta Kenneths goda plommonspäckade fläskkarré.
Här minglas det
Här minglas det
.
Trevliga bordsgrannar
Trevliga bordsgrannar
.
Bästisar, Kerstin och Monika (Foto:Eva Roman)
Bästisar, Kerstin och Monika
(Foto:Eva Roman)
Intressanta diskussioner vid borden
Intressanta diskussioner vid borden
.
Fredagen den 16 januari 2015 träffades vi Sweor för en gemensam Nätverkslunch på Magna Café. Förutom mat och prat berättade dagens värdinna Monica Silverstrand lite för oss om Laws of Attraction.

2014

På väg in i värmen
På väg in i värmen
Snart blir det våran tur
Snart blir det våran tur
Julbordet!
Julbordet!
Nöjd och glad på väg hem
Nöjd och glad på väg hem
Tisdagen den 2 december 2014 var det dags för årets Julbord i Casitan. Kenneth hade gjort i ordning ett julbord som innehöll det mesta. Inger skapade lite extra julstämning då hon läste Viktor Rydbergs Tomten för oss.
Birgitta och Annis
Birgitta och Annis
Vi lyssnade till sång och presentationer
Vi lyssnade till sång och presentationer
Skolbarnen sjöng vackert för oss
Skolbarnen sjöng vackert för oss
Monika trivdes som vanligt
Monika trivdes som vanligt
Torsdagen den 27 november 2014 bjöd SWEA in till sitt Frukostmöte på Centro Forestal Sueco. De svenska skolorna i Marbella och Fuengirola mottog varsin donation från SWEA och vi fick lyssna till vackra julsånger framförda av dess elever. Därefter fick vi en efterlängtad frukost som alltid smakar bra. Ordförande Sandrine och Birgitta Pettersson, mottagare av årets resestipendium, berättade för oss om SWEAs regionmöte i Torrevieja.
Herrskapet Semberg från Luleå var där
Herrskapet Semberg från Luleå var där
Två gamla bridgekompisar
Två gamla bridgekompisar
Margareta var aftonens mesta vinnare
Margareta var aftonens mesta vinnare
Kvällens huvudobjekt
Kvällens huvudobjekt
Onsdagen den 26 november 2014 ordnades årets sista Bingo med Räkfrossa i Casitan. Ragnhild och Stig var kvällens värdpar och Stig skötte dessutom Bingon. Vi hade inte någon framgång i bingospelet, men hade tur och fick med oss några vinster hem från såväl lotteriet som på inträdesbiljetterna.
Per, Kerstin, Mona och Ernst
Per, Kerstin, Mona och Ernst
Värdinnorna var glada över det stora intresset
Värdinnorna gladdes åt det stora intresset
Peter med personal var på plats..
Peter med personal var på plats..
..liksom även Eva och Rolf
..liksom även Eva och Rolf
Framåt aftonen på torsdagen den 20 november 2014 styrde vi stegen, eller snarare våra bilar, mot Centro Forestal Sueco där SWEA bjudit in till Vinterblot, dvs sin Minimässa, nu med nytt namn och i ny tappning. Som vanligt var det tjo och tjim och väldigt många av kustsvenskarna var på plats för att bli bjudna på lite dryck och tilltugg av kustens marknadsidkare. Nytt för året var att man nu även kunde inhandla produkter på plats. Monica Silverstrand och Erik Grahn bjöd på sång och musik.
Bonsaimuséet
Bonsaimuséet
Muséets äldsta bonsai, 500-årigt mullbärsträd
Muséets äldsta bonsai, 500-årigt mullbärsträd
Det finns mycket att fotografera
Det finns mycket att fotografera
Även hundar får vara med
Även hundar får vara med
Torsdagen den 20 november 2014 besökte vi, tillsammans med våra vänner Austen och David Bonsaimuséet (klicka för mer info) i Marbella. Idén till detta intressanta besök kom från David, som har bott i Japan i många år och är något av en Bonsaiexpert och han berättade engagerat för oss om de olika plantor som fanns till beskådande i muséet. Vi fick även lära oss vad ordet Bonsai kommer ifrån, Bon betyder träd och sai betyder lerkärl/kruka.
Iberico heter den mest exklusiva skinkan
Iberico heter den mest exklusiva skinkan
Klart till drabbning
Klart till drabbning
Vi var många denna kväll..
Vi var många denna kväll..
..som fick njuta av goda skinkor
..som fick njuta av goda skinkor
Onsdagen den 19 november 2014 var det skinkprovning i Casitan under sakkunnig ledning av Tjalle Mild från AHN i Fuengirola. Denna aktivitet, som vi deltagit i en gång tidigare, har mött så stort intresse att man nu dubblerat kvällarna. Denna gång var det skinkprovning både på tisdag och onsdag kväll och båda gångerna var det fullsatt. Efter Tjalles presentation fick vi testa fyra olika skinkor och dessutom fyra olika viner som skulle passa bra till skinka. Som vanligt kunde vi konstatera att skinkan från den svarta grisen som utfordrats enbart med ekollon, Pata Negra, var helt överlägsen såväl i smak som i pris. Det som fastnade i minnet den här gången är att denna skinka endast produceras inom ett litet halvmåneformat område i sydvästra Spanien, ett område där det finns goda förutsättningar för ekarna att växa och trivas.
Hela turistgruppen samlad
Hela turistgruppen samlad
Oss konstnärer emellan..
Oss konstnärer emellan..
Monika med vår guide, MajLis
Monika med vår guide, MajLis
Vacker utsikt över Málagas hamn
Vacker utsikt över Málagas hamn
Tisdagen den 18 november 2014 åkte hela gänget, dvs Lelle, Eva, Olle, Karin och Monika på en av Monika arrangerad Sightseeing i Málaga. Lokal guide var MajLis Andersson Puig som Monika lärt känna vid ett tidigare tillfälle då hon var guide på en liknande sightseeing i SWEAs regi. Speciellt roligt var det att lära känna Plaza de la Merced, ett centralt beläget torg med många kopplingar till stadens store son, Picasso. Vid torget återfinns det hus där Picasso en gång föddes år 1881 och på själva torget finns en staty av konstnären själv. Mitt på torget dominerar en stor obelisk som är rest till minne av General Torrijos, en liberal militär som levde i början av 1800-talet och slutade sitt liv framför en exekutions-pluton på Málagas strand efter ett misslyckat upprorsförsök.
Agneta och Per lät sig väl smaka
Agneta och Per lät sig väl smaka
Birgitta signerar en bok till Monika
Birgitta signerar en bok till Monika
Birgittas senaste bok
Birgittas senaste bok
Kjell och Per gjorde fina vinfynd
Kjell och Per gjorde fina vinfynd
Lördagen den 15 november 2014 bjöd Birgitta Bergin och Miadel på Bokfrukost i samband med att Birgitta presenterade och signerade sin tredje bok Ett oemotståndligt förslag.
Asta hälsar oss välkomna
Asta hälsar oss välkomna
Vi lyssnar intresserat
Vi lyssnar intresserat
Monika och Kerstin
Monika och Kerstin
Birgitta presenterade sin bok
Birgitta presenterade sin bok
Fredag den 14 november 2014 bjöd SWEA in till Nätverkslunch på Magna Café. Birgitta Bergin passade på att presentera sin senaste bok och vi kunde även inhandla denna och få den signerad på plats.
-
-
-
-
-
-
Den 29 oktober 2014 klockan 20.30 gavs det tillfälle att lyssna till vår svenska sopran Marianne Sydow som tillsammans med tenoren Fernando Páez gav en Operakonsert i villan på Centro Forestal Sueco.

Smakprov på Mariannes och Fernandos skönsång

Den 23 oktober 2014 klockan 19.30 var det teaterföreställning med Mi Ridell och Lena Söderblom betitlad En poetisk Cocktail i Rött och Svart och den 27 oktober klockan 19 höll Mi själv en föreläsning om Kroppsspråket och dess betydelse. Båda dessa event ägde rum på Palacio Rosa i Nueva Andalucia.
Buddha vakade hela tiden över oss
Buddha vakade hela tiden över oss
Det strävsamma gamla paret
Det strävsamma gamla paret
Den 18 oktober 2014 firade vi vår Bröllopsdag med en lunch på retreatanlägningen Shanti Som.
Janne ackompanjerade några låtar på trummor
Janne ackompanjerade några låtar på trummor
Kerstin och Per njuter av musiken
Kerstin och Per njuter av musiken
Monika och Totte har roligt ihop
Monika och Totte har roligt ihop
På kvällen den 15 oktober 2014 var vi i Casitan och lyssnade till Totte Wanngren som spelade gitarr och sjöng för oss. Musikvalet var precis i Pers smak, låtar från 60- och 70-talet. Som avslutning på kvällen åt vi av Kenneths kycklingfiléer som hade fått en fyllning av bl a ost och soltorkade tomater. Smaskens!
Entré till munspelsackompanjemang
Entré till munspelsackompanjemang
Gullans vårpromenad
Gullans vårpromenad
Lite lika är vi väl?
Lite lika är vi väl?
Skål och välkomna!
Skål och välkomna!
Onsdag den 15 oktober 2014 besökte vi Janne "Loffe" Carlssons vernissage på Art Café i Fuengirola. Det var en jättemysig liten stund att få träffa honom och höra om hans konstnärskarriär. Vi blev speciellt förtjusta i tavlan Gullans vårpromenad, vilken Janne målat i sin ateljé utanför Kristianstad där han numera tillbringar sin mesta tid.
Glatt återseende: Per, Janne & Agneta
Glatt gäng: Per, Janne & Agneta
Fia hälsar oss välkomna
Fia hälsar oss välkomna
Genomgående drink: Sangria
Genomgående drink: Sangria
Aftonens artister
Aftonens artister
Så här ska en flamenco dansas!
Så här ska en flamenco dansas!
Eva njuter av kvällen
Eva njuter av kvällen
Paellan fick lyftas över muren
Paellan fick lyftas över muren
Gun och Fia serverar oss
Gun och Fia serverar oss
Ja, då hugger vi väl in då!
Ja, då hugger vi väl in då!
Vi bjöds även på sång och gitarrspel
Vi bjöds även på sång och gitarrspel
En av höstens begivenheter är alltid Casitans Spanska Afton, dvs den fest ute på Casitans gård som är avstamp för höstens aktiviteter. Nu i höst inträffade detta på lördagen den 11 oktober 2014 och vi var drygt 70 personer som hade samlats för att hälsa varandra välkomna tillbaka samt äta paella, dricka sangria och se en mycket professionellt genomförd flamencoshow.
Alltid mycket att se på, kanske köpa
Alltid mycket att se på, kanske köpa
Gecko söker nytt hem
Gecko söker nytt hem
Lite förfriskningar blir det alltid
Lite förfriskningar blir det alltid
Agneta
Agneta
Den 7 oktober 2014 var vi ett gäng som hade bokat in en privat visning hos vår svenska keramikkonstnärinna Agneta Larsen i hennes ateljé på vägen upp mot Casares. Vår utflykt avslutades med en gemensam lunch på restaurang ArroyoHondo som ligger på nedersidan av Casaresvägen alldeles innan man kommer fram till Agneta. Vi fick en fantastisk trerätterslunch till ett fantastiskt pris. Ett ställe som vi kommer att komma tillbaka till vid fler tillfällen.
Grann Grahn
Grann Grahn
Fotografen
Fotografen
Sköna Helena
Sköna Helena
Mingel, mingel..
Mingel, mingel..
Mycket skålande blev det
Mycket skålande blev det
Det vinnande laget: Granada
Det vinnande laget: Granada
Let's Dance
Let's Dance
Den 30 september 2014 hade SWEA Kick-Off för hösten. Vilken härlig afton vi fick på Restaurang El Gamonal i San Pedro de Alcántara. Tur med vädret, jättegoa tapas och gott att dricka till. Kvällens överraskning var en tjusig flamencoshow.
Finns det nå't för mig?
Finns det nå't för mig månntro?
Fia välkomnar med ett glas cava
Fia välkomnar med ett glas cava
Eva hoppas hitta något som passar
Eva hoppas hitta något som passar
Här provas det för fullt
Här provas det för fullt
Fia speglar sig i glansen
Fia speglar sig i glansen
Den 27 september 2014 lördagscava hos Fia i Backen.
Nära Brittens hus i Monda
Nära Brittens hus i Monda
Här saknas inte mannekängtalanger
Här saknas inte mannekängtalanger
De vita bergsbyarna är underbart vackra
De vita bergsbyarna är underbart vackra
Shanti-Soms eleganta entré
Shanti-Soms eleganta entré
Familjen samlad på Shanti-Som
Familjen samlad på Shanti-Som
Inga problem att fördriva tiden i denna miljö.
Inga problem att fördriva tiden i denna miljö.
Efter tisdagens besök tillsammans med SWEA-väninnor på Shanti-Som SPA (klicka för mer info) med föreläsning av engelska Lesley om hur hon "läser fötter" ville Monika själv prova på detta. På fredagen den 26 september 2014 tog hon därför med hela familjen på en utflykt upp i bergen där det första stoppet gjordes just på Shanti-Som, där dagen tillbringades i en underbar miljö med god mat. Den vidare resan fortsatte sedan till Monda och ett besök hos vår kända designer Britten Emme.
Rose-Marie informerar
Rose-Marie informerar
Två 'gamla' väninnor, Monika och Karin
Två 'gamla' väninnor, Monika och Karin
Juiceserveringen i full gång
Juiceserveringen i full gång
Fia och Mi minglar runt
Fia och Mi minglar runt
Birgitta och Fia fick resestipendier
Birgitta och Fia fick resestipendier
Den 25 september 2014 hölls SWEAS första Frukostmöte för hösten på Centro Forestal Sueco. Sandrine och Mi serverade morgonjuicen så här exklusivt för att vi alla skulle få en speciell känsla av "good feeling". Mi, we liked it! Vi fick information om höstens program m.m. Birgitta fick ta emot sitt resestipendium till Regionmötet i Costa Blanca. Grattis Birgitta och Fia!
Eva hälsar oss välkomna!
Eva hälsar oss välkomna
Christine Vespermann informerar om Shanti-Som
Christine Vespermann informerar om Shanti-Som
Buddha var närvarande
Buddha var ständigt närvarande
Lesley berättar om hur hon arbetar
Lesley berättar om hur hon arbetar
Intresserade åhörare
Intresserade åhörare
Monika var på plats
Monika var på plats
Tisdagen den 23 september 2014 hade SWEA ordnat med en Mini-retreat på SPA-anläggningen Shanti-Som (klicka för mer info) norr om Marbella. Vilken oas i vacker miljö som välkomnade oss! Kvällens tema var hur man "läser fötter" och med dessa som utgångspunkt kan behandla hela människan. Lesley, som behärskar denna kunskap, demonstrerade och berättade för oss. Kvällen avslutades med en utsökt god och nyttig middag med Asiatisk touch.
Presentatör Lois och värdinna Betina
Presentatör Lois och värdinna Betina
La Concha
La Concha
Vacker bougainvillea
Vacker bougainvillea
Måndagen den 22 september 2014 var Monika inbjuden av Betina Fredriksson till "boutiquehotellet" Casa La Concha för att lyssna på ett föredrag om kosttillskott av Lois Söderlind.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Lördagen den 20 september 2014 bjöd Monika in till FEST i Casitan. Vi var omkring 30 personer som träffades och minglade i den ljumma sommarnatten. Birgitta hade förberett en buffé med bland annat rostbiff och gravad lax och i Pedros Bodega fanns det gott om ädla drycker. En önskan för kvällen var flamencodans och den uppfylldes verkligen. Vilken magisk show, var orden från oss alla. Sedan fick gästerna testa på lite dans också. En underbar afton, som Monika sent kommer att glömma. Ett stort TACK! Ett speciellt tack riktas till våra vänner Christer och Austen som har bidragit med några av fotografierna ovan.
Mingel...
Mingel...
Fia fick även blommor
Fia fick även blommor
...mingel...
...mingel...
Tack för en god lunch!
Tack för en god lunch!
Fredagen den 12 september 2014 var det dags för SWEAs första Nätverkslunch för hösten, denna gång på Magna Café. Det var som vanligt mycket trevligt att åter träffa gamla vänner. Fia fick under lunchen äran att ta emot ett resestipendium till SWEAs regionsmöte på Costa Blanca.
-
-
-
Vi som var med.           Foto: Richard Björkman
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tisdagen den 15 april 2014 följde Monika med på en resa med tidningen Sydkusten till Málaga för att uppleva stadens Påskprocessioner. Första punkt på programmet var kaffe med den för Spanien speciella påsksötsaken torrijas på ett café, därefter besöktes påsksamfundet Hermandad de la Cena innan vi ägnade oss åt det som var resans höjdpunkt dvs beskådning av inte mindre än fem olika processioner varefter vi tog en promenad i gamla stan. Dagen avslutades med gemensam middag på restaurang Citron.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Torsdagen den 10 april 2014 bjöd SWEA på en fartfylld Modevisning på hotell Andalucia Plaza med kläder från Nina B, Gunnels Fashion, Twist, Los Naranjos Golfshop, Marbella Classic Golf och designern Britten Emme. De drygt 70 deltagarna bjöds förutom på mode även på vin och tapas. Konferencier för dagen var Birgitta Bergin och musiken framfördes av spansk DJ. Linda svarade för hårarrangemangen och Charlotte stod för sminkningen.
Johan förevisar några av sina verk
Johan förevisar några av sina verk
Ateljén är stor och rymlig och har högt i tak
Ateljén är stor och rymlig och har högt i tak
Thomas och Kurt jämför intryck
Thomas och Kurt jämför sina intryck
Många huvuden möter betraktaren
Många huvuden möter betraktaren
Alejandro förevisar en av sina målningar
Alejandro förevisar en av sina målningar
Här pratas det Argentina
Här pratas det Argentina
Här poseras det
Här poseras det
Alejandro demonstrerar aktivt sina verk
Alejandro demonstrerar aktivt sina verk
Onsdagen den 9 april 2014 var Casitans onsdagsprogram lite annorlunda än vanligt. Vi bjöds på en guidad tur i La Campana och besökte två av de konstnärer som är verksamma i området under vår Konstnärsrunda. Första stoppet på vår vandring gjorde vi hos Johan Wahlström (klicka för mer info), en svensk som bor och verkar i Spanien sedan många år, och därefter tittade vi in hos Alejandro Hermann (klicka för mer info), född i Argentina, men med bakgrund även i Österrike och Frankrike. Vi avslutade vår vandring med gemensam middag på restaurang Los Currantes i området.
Som pekpinne användes sonens fiskespö
Som pekpinne användes sonens fiskespö
Intresset för nya utflyktsmål var stort
Intresset för okända utflyktsmål var stort
Värdinnan Irene tackar Eva efter föredraget
Värdinna Irene tackar Eva efter föredraget
Kvällens avslutning, Wallenbergare i Casitan
Avslutning med Wallenbergare i Casitan
Onsdagen den 2 april 2014 var det stort intresse för Casitans onsdagsprogram så man hade förlagt det hela till Ayuntamientots lokaler som ju rymmer drygt 20 fler åhörare än vad som får plats i Casitan. Trots detta fick inte alla plats som ville lyssna. Vad var det då som tilldrog sig detta stora intresse? Jo, Eva Gevius, mångårig kustbo och guide, skulle berätta för oss om Okända utflyktsmål i Andalusien. Efter föredraget bjöds de som tilldelats en av de 35 platser som Casitan rymmer på Kenneths Wallenbergare.
Fröken myser av Kurts kram och present
Fröken myser av Kurts kram och present
.
Carolina och Helena visar fina smycken
Carolina och Helena visar fina smycken
.
Den smygande fotografen
Den smygande fotografen
Foto: Stig Ljung
Onsdagen den 19 mars 2014 hade Monika terminsavslutning på sin Spanskakurs i Casitan och onsdagen den 2 april var Monika på Smyckesvisning hos Carolina Flodin på NRC där det bjöds på mycket glitter, glamour och Swarovski-kristaller.
Vädret var med oss
Vädret var med oss
Många glada miner....
Många glada miner....
...bland besökarna
...bland besökarna
Titta, ett bokfynd!
Titta, ett bokfynd!
Lördagen den 29 mars 2014 var det så dags för Casitans Loppis. Vi var ett 70-tal personer som hittat hit och många gjorde fina fynd. Birgitta hade lagat kåldolmar hela veckan och nu var det dags för oss andra att smaka på resultatet. Mycket goda! Efter maten smakade det bra med kaffe och morotstårta.
Vi bjöds på goda tapas..
Vi bjöds på goda tapas..
Karin med sin man Lasse och Per
Karin med sin man Lasse och Per
Ulf visade sig vara en utmärkt talare
Ulf visade sig vara en utmärkt talare
Torsdagen den 27 mars 2014 var vi inbjudna att lyssna till två intressanta talare uppe på restaurang El Gamonal intill La Quinta golf. Huvudtalare var före detta partiledaren mm Ulf Adelsohn som kåserade (fast det ordet ville han själv helst inte använda) runt de olika partierna i Sverige och deras möjligheter och utmaningar inför höstens svenska val. Kvällens andra talare var Karin Ehnbom-Palmquist, före detta ambassadör i bl a Australien, som nu, efter pensionen från UD, hoppat på ett nytt spännande uppdrag, nämligen som generalsekreterare i föreningen SVIV, Svenskar i Världen, och presenterade denna organisation för oss (se även längre ner på denna sida).
Frukosten smakar alltid bra
Frukosten smakar alltid bra
Marianne tog hem första priset
Marianne tog hem första priset
Karin och Rose-Marie omgivna av Sweor
Karin och Rose-Marie omgivna av Sweor
Den 27 mars 2014 på morgonen bjöd SWEA in till Frukostmöte på Centro Forestal Sueco. Denna gång deltog en speciellt inbjuden gäst, nämligen Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare i föreningen Svenskar i Världen, SVIV (klicka för mer info), som presenterade sin organisation och dess verksamhet.
Agneta kammade hem tre bingovinster
Agneta kammade hem tre bingovinster
Per visar upp sina vinster
Per visar upp sina vinster
Fullsatt som vanligt på räkfrossan
Fullsatt som vanligt på räkfrossan
Här gäller det att vara med
Här gäller det att vara med
Onsdagen den 26 mars 2014, samtidigt som Monika lyssnade på när Betina berättade om Nikken (se nedan), passade Per på att gå på Casitans Bingo med räkfrossa vilket för Per är en höjdare eftersom han är barnsligt förtjust i såväl räkor som Västerbottensost. Åtgången på lotterna var stor denna kväll varför det bara fanns två stycken kvar när turen kom till Per och för säkerhets skull köpte han båda. Tur var väl det eftersom båda två utföll med vinst, varav en var högsta vinsten.
Monika var på plats..
Monika var på plats..
..och hon var inte ensam
..och hon var inte ensam
Betina talade sig varm för Nikkens produkter
Betina talade sig varm för Nikken
Onsdagen den 26 mars 2014 var Monika och lyssnade på en presentation om Nikken som ordnats av Betina Fredriksson.
Från stupan har man milsvid utsikt över kusten
Stupan erbjuder milsvid utsikt över kusten
Buddhiststupan
Buddhiststupan
Buddha är ständigt närvarande
Buddha är ständigt närvarande
Templets väggar är dekorerade med målningar
Tempelväggarna är täckta med målningar
Ibland bestämmer vi oss för att åka på kortare utflykter för att lära känna Spanien lite bättre. Ofta ligger vi över i någon by som vi tycker verkar intressant. Den 23-24 mars 2014 åkte vi således upp till den lilla bergsbyn Álora (klicka för mer info) som ligger bra till för att även besöka närliggande platser av intresse. På ditvägen passade vi på att åka via Benalmádena (klicka för mer info) där vi, varje gång vi åkt till eller från flygplatsen, sett att det ligger ett Buddhisttempel, en så kallad Stupa, alldeles nedanför kustvägen. Den här gången passade vi på att göra ett stopp för att titta närmare på detta.
Här var visst min plats..
Här var visst min plats..
Ola med slottet Alcazar i bakgrunden
Ola med slottet Alcazar i bakgrunden
Spättafilé med remouladsås. Mums filibabba!
Spättafilé med remouladsås. Mums filibabba!
Onsdagen den 19 mars 2014 besöktes Casitan av Ola Josefsson, till vardags reporter på Svenska Magasinet, som berättade för oss om Spaniens huvudstad, Madrid. Bland det mest intressanta som Ola berättade var anledningen till att man läspar då man talar spanska. Någon gång under medeltiden hade Spanien en kung som hette Carlos I som läspade kraftigt. För att inte kungen skulle känna sig dum som läspade började alla i hans hov också att läspa. Ute i landet lade man märke till att alla vid hovet läspade och då fick man för sig att det var fint att läspa varför alla tog efter detta. Det är anledningen till att Spanien idag är det enda spansktalande land som inte kan säga S.
Betina hälsar välkommen
Betina hälsar välkommen
Man gör alltid nya bekantskaper..
Man gör alltid nya bekantskaper..
..och återser gamla vänner
..och återser gamla vänner
Fredagen den 14 mars 2014 var det Nätverkslunch för Sweorna på Magna Café under temat Din nya livsstil! Din nya hälsa!.
Kvällens värdinnor i arbete
Kvällens värdinnor förbereder..
Här laddar vi upp.....
Här laddar vi upp.....
Per ställde frågorna
Per ställde frågorna
Lag 4 tog hem segern. Grattis!
Lag 4 tog hem segern. Grattis!
Onsdagen den 12 mars 2014 var det Frågesport i Casitan. Per, som hade förberett frågorna, hade bestämt att den här gången skulle alla svar utgöras av ett årtal. Dessutom skulle varje fråga, förutom uppgifter om det aktuella året, inkludera en film- och/eller ljudsnutt. Poängberäkningen gick så till att lagen fick en poäng för varje antal år som skiljde lagets svar från det rätta svaret, dvs man skulle ha så få poäng som möjligt. Totalt hann man med 12 frågor och det vinnade laget hade så lite som 6 poäng, dvs man hade bara missat de rätta årtalen med totalt sex år. Inte dåligt på 12 frågor! Efter frågesporten bjöds vi på Kenneths plommonspäckade fläskkarré, Pers favorit.
Agnetas härliga hemmamiljö
Agnetas härliga hemmamiljö
Mingel, mingel.....
Mingel, mingel.....
Laila visade upp smycken av egen design
Laila visade upp smycken av egen design
Kollar de fina lotterivinsterna
Kollar de fina lotterivinsterna
Söndagen den 9 mars 2014 arrangerade SWEA en Konst och Hantverksdag hos keramiker Agneta Larsen (klicka för mer info) som har sin ateljé alldeles intill vägen upp till Casares. Övriga kreativa Sweor som passade på att visa upp sig var Gunilla Eklund, Britten Emme, Camilla Grahn, Lotta Hammer, Soili Lewin, Lotta Lindberg, Laila Lindblad och Lisbeth Olsson. Vi bjöds på lokalproducerade tapas och dito vin.
Berit tog emot oss i entrén
Berit välkomnade oss i entrén
..och sedan var det dags för Mats
..och sedan var det dags för Mats
Intresset var stort för såväl andlig...
Intresset var stort för såväl andlig...
...som lekamlig spis
...som lekamlig spis
Onsdagen den 5 mars 2014 fick vi en genomgång av vad som tilldrar sig i Spanien just nu när Mats Björkman från tidningen Sydkusten kåserade omkring det aktuella läget under rubriken Vart är den Spanska skutan på väg?. Som vanligt var det CNC i Casitan som stod som arrangör, men för att alla skulle få plats hade man denna dag lånat Ayuntamientots lokaler i La Campana för själva föredraget. Vi var drygt 50 personer som med stort intresse lysssnade till Mats och som efter föredraget gemensamt åt tapas på Restaurante David's tvärs över vägen.
Kolla klotet!
Kolla klotet!
Tre matcher av tre med vinst. Inte dåligt!
Tre matcher av tre med vinst. Inte dåligt!
Monikas vinst!
Monikas vinst!
Måndagen den 3 mars 2014 åkte Per iväg till Eucalyptuslunden nedanför La Campana för att spela Boule med Casitans boule-entusiaster som spelar på denna plats två gånger i veckan. Att döma av resutatet hade Per, som inte har tagit i ett bouleklot sedan han flyttade hem från Paris för 37 år sedan, fortfarande några av de gamla färdigheterna kvar. Det var förmodligen inte den sista gången vi såg Per på denna bana. Monika, som alltid vill vara värst, vann denna vecka inte någon bouletävling (för där var hon inte med) utan förstapriset i en fototävling, en Kryssning för två personer med Royal Caribbean.
Beaky's Gig dagtid
Beaky's Gig dagtid
Samma ställe på natten
Samma ställe på natten
Beaky på scenen
Beaky på scenen
Lördagen den 1 mars 2014 gjorde Per en mycket trevlig upptäckt i form av en musikbar som ligger på gångavstånd på andra sidan vägen från oss. Baren som heter Beaky's Gig drivs av en av medlemmarna i det gamla 60-talsbandet Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich, nämligen Beaky, som även spelar och sjunger live själv varje fredag och lördagkväll. Det handlar om en enkel liten bar där plats även finns för att dansa till musiken. Kan verkligen rekommenderas för de som tycker om 60-talsmusik!
-
-
Torsdagen den 27 februari 2014 var Lill-Babs här och gästade oss på kusten.
Alltid kul att träffas!
Alltid kul att träffas!
Ewa och Lotta ledde Första hjälpen-kursen
Ewa och Lotta ledde Första hjälpen-kursen
..och lite tapas fick vi också
..och lite tapas fick vi också
Fredagen den 20 februari 2014 samlades vi några från SWEA på Centro Forestal Sueco för att under temat Träna/Hälsa deltaga i en Första hjälpenkurs med praktisk information och många ovärderliga tips som kan hjälpa i en oväntad situation.
Stopp innan vi går mot gamla sta'n
Stopp innan vi går mot gamla sta'n
Gränd upp emot kyrkan
Gränd upp emot kyrkan
Var är ölen?
Var är ölen?
Vacker, men förgänglig, konst på stranden
Vacker, men förgänglig, konst på stranden
Monika och Inger njuter av solen
Monika och Inger njuter av solen
Olle berättar för oss om Estepona
Olle berättar för oss om Estepona
En liten grön oas
En liten grön oas
Avslutning på genuin spansk restaurang
Avslutning på genuin spansk restaurang
Söndagen den 16 februari 2014 ordnade AHN en Stadsvandring i Estepona med den svenske Esteponabon Olle Wahlström som guide. För mer information om vad vi fick se hänvisas till avsnittet om Estepona (klicka för mer info) under fliken utflykter på denna hemsida. Vandringen avslutades med en gemensam lunch på restaurangen Las Gitanillas (klicka för mer info).
Eva hälsade oss välkomna
Eva hälsade oss välkomna
Rolf och Monica var väl pålästa
Rolf och Monica var väl pålästa
Bengt,
Bengt, "nyvald" ordförande
Livliga diskussioner föregick mötet
Livliga diskussioner föregick mötet
Buffén kunde avnjutas i solen
Buffén kunde avnjutas i solen på gården
Låt oss skåla för ett lyckat möte
Låt oss skåla för ett lyckat möte
Lördagen den 15 februari 2014 hölls CNCs Årsmöte i Casitan. Mötet avlöpte relativt lugnt, bara lite livliga diskussioner om huruvida "Övriga frågor" skulle vara med på dagordningen eller ej (Det skulle dom inte). Nygammal styrelse valdes enligt valberedningens förslag och vi var glada att få hälsa Elisabet Griwell välkommen som ny kassör. Efter mötet bjöds vi på Birgittas hemlagade buffé.
Alla Hjärtans Dag var det
Alla Hjärtans Dag var det
Kindhjärta
Kindhjärta
Oss författare emellan..
Oss författare emellan..
Britten i Burberry
Britten i Burberry
Fredagen den 14 februari 2014, på Alla Hjärtans Dag, var det Nätverkslunch med Sweorna, den här gången uppe på Magna Café.
Richard styrde sina bilder med mobilen
Richard styrde sina bilder med mobilen
Bara glada miner vid det här bordet
Bara glada miner vid det här bordet
Monika pratar med Öllegård
Monika pratar med Öllegård
Monica tog emot i entrén
Monica tog emot i entrén
Onsdagen den 12 februari 2014 berättade Richard Björkman, Bukowskis representant i Spanien, för oss om konst och antikviteter i ett föredrag på Casitan betitlat Modern konst, fotografi och design med speciellt fokus på dagens prisbild och frågeställningen om utifall det finns "hypade" konstnärer. Kvällens mat var Currykyckling, tillagad av Kenneth.
Delar av SWEA Marbellas styrelse
Delar av SWEA Marbellas styrelse
Intresset var stort på mötet
Intresset var stort på mötet
Christa lämnar klubban till Sandrine
Christa lämnar klubban till Sandrine
Sweor
Sweor
Tisdagen den 4 februari 2014 höll SWEA årsmöte på Los Naranjos Golfklubb.
Inget fel på morgonaptiten..
Inget fel på morgonaptiten..
Kajsa och Kusin Vitamin
Kajsa och Kusin Vitamin
Monika var på plats..
Monika var på plats..
..liksom ett 30-tal andra Sweor
..i sällskap med ett 30-tal andra Sweor
Den 30 januari 2014 träffades några av oss Sweor på Centro Forestal Sueco för ett Frukostmöte.
Oroliga föräldrar tröstar sig så gott det går
Oroliga föräldrar tröstar sig så gott det går
Johan i hemmiljö
Johan i hemmiljö

"Ökenräven"
Hela världen ligger öppen - bit ihop!
Hela världen ligger öppen - bit ihop!
Den 28-30 januari 2014 medan vi andra passade på att må bra på Solkusten så hände det andra intressanta saker ute i stora världen. Vår svärson Johan deltog i ultraloppet Transomania som gick ut på att snabbast springa 30 mil genom öken och över berg nere i Oman. Vi som på avstånd följde loppet via dator och GPS kunde till slut glädja oss åt att Johan klarade av strapatsen och även lyckades avverka sträckan på knappt under 60 timmar. Med denna tid delade han förstaplatsen med Joao Oliveira från Portugal. På Johans egen hemsida Bit ihop (länk) finns fler bilder och mer information.
Vårt första stopp..
Vårt första stopp..
..Eva omgiven av mimosa
..Eva omgiven av mimosa
...paus för lite förtäring i Tolox...
...paus för lite förtäring i Tolox...
Underbara mandelblommor...
Underbara mandelblommor...
Fotografen omgiven av sina motiv
Fotografen omgiven av sina motiv
...och fler mandelblommor
...och fler mandelblommor
I slutet av januari 2014, närmare bestämt den 27:e på eftermiddagen, styrde vi kosan mot bergen norr om oss på en liten Mandelblomsutflykt. Vårt mål bestämdes till Tolox, där vi var redan förra året och på vägen hem åkte vi över Guaro, ett säkert val när det gäller mandelblommor (vilket också visade sig vara sant). Vi var ett blandat gäng: förutom Monika våra besökare Eva och Lelle, våra tyska vänner Kalle och Bärbel samt våra vänner Jan och Gunilla. Eftersom vintern varit varm var vi rädda att vi skulle vara lite sent ute, att mandelträden redan skulle vara överblommade, men det visade sig att vi var ute i precis rätt tid. Mängder av vackra mandelblommor omgav vår väg. En hellyckad utflykt!
Fia hälsar Bosse Wennertorp välkommen
Fia hälsar Bosse Wennertorp välkommen
Kurt och Kerstin lät sig informeras
Kurt och Kerstin lät sig informeras
Eva och Lennart följde med denna onsdag
Eva och Lennart följde med denna onsdag
Monika hade som vanligt tur med lotteriet
Monika hade som vanligt tur med lotteriet
Onsdagen den 22 januari 2014 använde Casitan sig för första gången av en ny lokal för sitt onsdagsarrangemang, nämligen kommunalhuset i Nueva Andalucia som ligger bara några meter längre upp i backen ovanför Casitan. Tanken är att testa denna lokal för arrangemang som drar fler intresserade än vad som ryms inom Casitans egna väggar. Kvällens inbjudna gäst och talare var Bo Wennertorp som informerade oss om de detaljer rörande beskattning i Spanien som är av speciellt intresse för oss svenskar. Bosses anförande hade fått titeln Skatter och annat trevligt.
Mikkelsen - hur bra som helst
Mikkelsen - hur bra som helst
Monikas favoriträtt på Magna
Monikas favoriträtt på Magna
Fia gillar läget....
Fia gillar läget....
Den 21 januari 2014 arrangerade SWEA Filmtajm på Magna Café. På programmet den här gången stod en relativt ny film, nämligen Thomas Vinterbergs film Jakten, där Mads Mikkelsen fick en Golden Globe för sin huvudroll. Filmen, som hade svensk premiär så sent som i februari 2013, berörde verkligen.
Thomas berättar för oss om vårens program
Thomas berättar för oss om vårens program
Barbro kör vårens spanska nybörjarkurs
Barbro leder spanska nybörjarkursen
Rött eller vitt?
Rött eller vitt?
Herrskapet Forsberg trivs förträffligt
Herrskapet Forsberg trivs förträffligt
Den 15 januari 2014 deltog vi i Vårupptakt i Casitan.

2013

Gott om god mat var det, som alltid
Gott om god mat var det, som alltid
Som vanligt, först en sväng till baren
Som vanligt, först en sväng till baren
Fördrinken urdrucken, nu väntar vi på maten
Fördrinken urdrucken, nu väntar vi på maten
Thomas, kvällens värd, hälsar på Bettan och Leif
Thomas, kvällens värd, hälsar på Bettan och Leif
Francesco med fru
Francesco med fru
Juldekorationerna är på plats i La Campana
Juldekorationerna är på plats i La Campana
Anita och Åke njöt av kvällen
Anita och Åke njöt av kvällen
Onsdagen den 4 december 2013 var vi och åt Julbord på Casitan. I år var intresset mycket stort varför man ordnade med dubblerade julbordskvällar, vardera med ett drygt 30-tal gäster. Sill, snaps, köttbullar, Jansson, skinka, dopp-i-grytan... Ja, inget saknades. Som grädde på moset vann vi en Paradis chokladask på lotteriet. Monika hade även tidigare på dagen varit uppe i Casitan och deltagit på sin sista Spansklektion för terminen vilken avslutades med avtackning av lärare Inger (bild nedan).
-
-
-
-
-
-
Bäst att kolla menyn innan vi sätter oss
Bäst att kolla menyn innan vi sätter oss
Vi stötte på herrskapet Janemar i vimlet
Vi stötte på herrskapet Janemar i vimlet
Monika och Per på plats
Monika och Per på plats
2-3 december 2013 åkte vi in till Malaga för att på plats njuta av årets Julbelysning. Då vi ändå var där passade vi på att titta in i katedralen samt Picasssomuséet.
Berit och Gunilla i baren
Berit och Gunilla i baren
Fia tackar sina mannekänger
Fia tackar sina mannekänger
Eva visar kläder från Fia i Backen
Eva visar kläder från Fia i Backen
Den 29 november 2013 åkte Monika, Anki och Gunilla till restaurangen La Veranda Verde i El Rosario för att bevista välgörenhetseventet Costa Women Charity, en modevisning som arrangerades av några damer på kusten med syfte att samla in mat till behövande familjer.
I väntan på frukosten
I väntan på frukosten
Barn från Svenska skolan i Marbella
Barn från Svenska skolan i Marbella
Värdinnan Lotti Ander med dagens talare, Mats
Värdinnan Lotti Ander med dagens talare, Mats
Den 28 november 2013 på förmiddagen bjöd SWEA in till sitt traditionella Frukostmöte på Centro Forestal Sueco. Mötet inleddes med att SWEA överlämnade en donation till Svenska skolan i Marbella och barnen från skolan underhöll med att sjunga julsånger. Därefter var Mats Björkman från tidningen Sydkusten (klicka för mer info) inbjuden som talare och berättade på sitt både underhållande och informativa sätt om situationen i Spanien just nu. Mats föredrag hade den passande titeln Klockan klämtar för Spanien.
Kerstin med en av sina (många) vinster
Kerstin med en av sina (många) vinster
Se så lätt det är, Thomas
Se så lätt det är, Thomas
Spansklärare Inger avtackas med blommor
Spansklärare Inger avtackas med blommor
Den 27 november 2013 var vi med på säsongens sista Bingo med räkfrossa i Casitan.
Bosse berättar om Triple A för intresserade SWEOR
Bosse berättar om Triple A för intresserade SWEOR
-
-
-
-
Den 25 november 2013 på sena eftermiddagen hade SWEA och Inger Bergman Lindvall ordnat så att vi fick besöka Triple A (klicka för mer info), organisationen som tar hand om herrelösa hundar och försöker att finna nya hem till dessa. Kvällen avslutades med tapas på en liten mysig restaurang i närheten.
Hög stämning redan från början vid vårat bord
Hög stämning redan från början vid vårat bord
Kvällens artister, Monica och Eric
Kvällens artister, Monica och Eric
Monica och Per
Monica och Per
Den 23 november 2013 var vi på restaurang Garum i Marbella och lyssnade till Monica Silverstrand, ackompanjerad på akustisk gitarr av Eric Grahn och vi bjöds på rikligt med musik som var mycket varierad. Bitvis var det melodier där de som ville fick delta i allsång och bitvis var det musik som lämpade sig att dansa till, vilket vi naturligtvis gjorde. När vi så småningom styrde stegen hemåt hade vi knappt märkt att klockan var nästan ett på natten.
Christina, kvällens värdinna
Christina, kvällens värdinna
Lite mingel vid ankomsten
Lite mingel vid ankomsten
Desirée med make Fredrik
Desirée med make Fredrik
Den 21 november 2013 bjöd SWEA in till ett föredrag i Centro Forestal Sueco betitlat Vad är lycka?. Föredragshållare var Desirée le Grand Ask, grundare och ägare till Hälsoakademin Europa samt författare till boken ”Framgång och Lycka - att äga din egen tid”. Mat blev det också, kycklingsallad samt vin. Vid ankomsten fick vi ett tankekort som även skulle fungera som lott. På Monikas kort stod "Livet behöver inte vara perfekt för att vara underbart". Det måste hon ju hålla med om och turligt nog vann hon en fin bok skriven av Desirée.
Vi lyssnade uppmärksamt på frågorna
Vi lyssnade uppmärksamt på frågorna
Kvällens värdpar, Monica och Rolf
Kvällens värdpar, Monica och Rolf
Så här glada var det vinnande laget
Så här glada var det vinnande laget
Den 20 november 2013 var det frågesport i Casitan med rubriken Vilka vet mest?. Frågesportledare, och en utmärkt sådan, var Rolf Månsson. Kvällens mat bestod av Kalkonfilé fylld med brieost och därtill skånsk senap.
Vi började med lunch på restaurang Citron
Vi började med lunch på restaurang Citron
Några av Hilmas verk på Picassomuséet
Några av Hilmas verk på Picassomuséet
Vår guide tog oss med ut på Picassomuséets takterrass
Vår guide tog oss med ut på Picassomuséets takterrass
Den 14 november 2013 ordnade SWEA en utflykt till Málaga vars höjdpunkt utgjordes av ett besök på Picassomuséet och deras utställning med verk av den svenska konstnärinnan Hilma af Klint (1862-1944). Hilma af Klint var en pionjär inom den abstrakta konsten, redan 1906 lämnade hon föreställande måleri bakom sig. Hilma af Klints konst, som under den senare delen av hennes liv kom att spegla medvetandet av en andlig dimension och delvis utfördes i monumentala format, har fram tills helt nyligen varit okänd för den stora allmänheten, I sitt testamente angav Hilma af Klint att hennes verk inte fick visas förrän tidigast tjugo år efter hennes död, då hon trodde att människor inte innan dess skulle vara redo att helt och fullt förstå dess betydelse. Först långt därefter har hennes verk ställts ut och det stora genombrottet kom inte förrän på våren 2013 då Moderna Muséet i Stockholm öppnade sina portar för att visa Hilma af Klint i stort format med många hittills aldrig visade verk. Denna utställning visades på Picassomuséet fram till den 9 februari 2014 för att sedan fortsätta till andra muséer runt om i världen.
Cordobas moské, Mezquitan, är väldigt vacker
Cordobas moské, Mezquitan, är väldigt vacker
Förväntansfulla åhörare
Förväntansfulla åhörare
Irene hälsar Britt-Marie välkommen
Irene hälsar Britt-Marie välkommen
Mats tycks trivas mycket bra
Mats tycks trivas mycket bra
Den 13 november 2013 handlade kvällens föredrag i Casitan om Morernas tid i Spanien. Föredragshållare var Britt-Marie Ekman som berättade på ett mycket underhållande sätt om morerna och deras tid i Spanien. Britt-Marie hade god hjälp av sin man Lennart som skötte bildvisningen. Córdoba (klicka för mer info), som vi besökte för några år sedan, fick en stor betydelse under den tiden bl.a. som huvudstad i det moriska riket Al Andaluz och som centrum i kalifatet Córdoba. Moskén i Córdoba, kallad Mesquitan, är mycket vacker.
Lelle på vackra Plaza Mayor i Cáceres
Lelle på vackra Plaza Mayor i Cáceres
Två pigga pilgrimer lämnar lyxhotellet
Två pigga pilgrimer lämnar lyxhotellet
Vi träffade pilgrimer från många länder under veckan
Vi träffade pilgrimer från många länder under veckan
Skolbarnen var uppklädda till Halloween
Skolbarnen var uppklädda till Halloween
Kung Alfonso IX var ständigt närvarande
Kung Alfonso IX var ständigt närvarande
Nelia med ny kompis, Francis från Australien
Nelia med kompisen Francis från Australien
Monika avnjuter lokal portugisisk specialitet
Monika avnjuter lokal portugisisk specialitet
De dagar då Lelle och Per var ute på sin Pilgrimsvandring tillbringade Monika och Eva på Hotell Alfonso IX i Sarria, den stad varifrån grabbarna startade sin vandring. Veckan användes till att upptäcka staden och dess sevärdheter under dagliga långa promenader där även Nelia fick vara med. Promenaderna gick oftast längs Pilgrimsleden som passerar Sarrias gamla stadsdelar som är mycket vackra och härbärgerar många sevärdheter. För att inte tala om att där finns caféer och restauranger.
Husförhör på pilgrimskontoret efter framkomst
"Husförhör" på pilgrimskontoret efter framkomst

"Diplomet" - bevis på genomförd vandring
Äntligen hemma igen!
Äntligen hemma igen!
Längs leden finns många vackra gamla kyrkor
Längs leden finns många vackra gamla kyrkor

"Tiomilastenen" - magisk punkt, bara 10 mil kvar
Då och då måste man stanna till vid något vattenhål
Då och då måste man stanna till vid något vattenhål
Obligatorisk stämpling på härbärget
Obligatorisk stämpling på härbärget
Galisisk måltid med dito vin
Galisisk måltid med dito vin
Nya vänner får man på vägen
Nya vänner får man på vägen
Mot slutet var det riktigt blött
Mot slutet var det riktigt blött
Veckan som avslutas med Allhelgonahelgen var Lelle och Per ute och traskade längs El Camino, Pilgrimsleden (klicka för mer info). Efter långa och noggranna förberedelser och god planering blev det så äntligen av. Som startpunkt hade den lilla staden Sarria, som ligger drygt tio mil öster om vandringens mål, Santiago de Compostela, valts. På tisdag morgon, den 29 november, bar det så av. Vi hade räknat med att kunna gå med en hastighet av ungefär 5 km i timmen, men detta var förstås alltför optimistiskt. Våra dagsetapper om 2-3 mil tog inte några fyra timmar utan snarare 6-7 timmar. Fast då ingår ju lite pauser för inmundigande av mat och dryck. Sedan går ju inte vandringsleden på plan mark utan är ganska rejält kuperad. Varje dag handlade det om höjdskillnader om ungefär 500 meter att klara av. Vi hade fått rådet att ha max fem kilo packning, men det visade sig svårt att klara av. Snarare blev det omkring åtta kilo då vi började. En del onödigt hade vi med visade det sig, men det kan man ju inte veta i förväg. Extra vantar, mössa, värmeunderställ och tröja var helt onödigt då dagstemperaturerna höll sig uppåt 15-20 grader. Däremot hade vi nytta av våra regnkläder då det under de två avslutande dagarna regnade kraftigt. Detta var vi naturligtvis glada över. Annars hade ju såväl denna investering som extravikt varit helt bortkastad.
Intresset för Marocko var mycket stort
Intresset för Marocko var mycket stort
Eva introducerar kvällens talare, Siv Ling
Eva introducerar kvällens talare, Siv Ling
Lite frisk luft skadar aldrig
Lite frisk luft skadar aldrig
Den 23 oktober 2013 besöktes Casitan av Siv Ling som berättade för oss om Marocko. Kvällens mat var grillad minikyckling.
Skål för en trevlig afton, Lena!
Skål för en trevlig afton, Lena!
En stolt konstnärinna bland sina alster
En stolt konstnärinna bland sina alster
Kerstin visar upp tavlan som Monika valt ut
Kerstin visar upp tavlan som Monika valt ut
Den 18 oktober 2013 på kvällen var vi inbjudna till Kerstin Augustsons vernissage uppe på Los Naranjos golfklubb. Många vackra målningar i akryl med huvudsakligen spanska motiv ställdes ut och Monika tyckte att det passade bra att förvärva en målning med apelsinmotiv eftersom vi befann oss just på en golfklubb med detta namn (Los Naranjos = Apelsinerna).
Krögare Paco förärade oss varsin bamsecognac dagen till ära
Krögare Paco förärade oss varsin bamsecognac dagen till ära
Den 18 oktober 2013 firade vi vår 10-åriga bröllopsdag bland annat med en festlunch uppe på en av våra favoritrestauranger, La Sal i Cancelada.
Monica Silverstrand bjöd på vacker sång
Monica Silverstrand bjöd på vacker sång
Butikschefen Therese minglade bland sina kunder
Butikschefen Therese minglade bland sina kunder
Uppslutningen var mycket stor
Uppslutningen var mycket stor
Lelle och Per smakar på cavan och kollar läget
Lelle och Per smakar på cavan och kollar läget
Monika vann Monica Silverstrandskiva
Monika vann Monica Silverstrandskiva
Kärt återseende av ny bekantskap
Kärt återseende av ny bekantskap
Den 17 oktober 2013 fyllde "svenskbutiken" Scandi ett år med att bjuda in sina kunder till mingel med såväl kulturell spis i form av skönsjungande Monica Silverstrand som lekamlig spis i form av dels hemgjorda tapas och dels vinprovning med viner från Golf y Vinos (Klicka för mer info).
Janne fick hjälp av sin fru Agneta att plocka fram musiken
Janne fick hjälp av sin fru Agneta att plocka fram musiken
Janne, Anki och Monika
Janne, Anki och Monika
Jazzintresserade åhörare
Jazzintresserade åhörare
Den 16 oktober 2013 var Casitans tema för kvällen Jazz där vi fick höra Janne Nordberg berätta om några av jazzens legendarer samt lyssna till utvald musik av dessa. Efter föredraget förplägades vi med Kenneths Wallenbergare.
Kära återseenden efter sommaren. Foto Lennart Ensgård
Kära återseenden efter sommaren. Foto Lennart Ensgård
Per var på plats (Foto Lennart Ensgård)
Per var på plats (Foto Lennart Ensgård)
Vi verkligen njöt av sång och dans
Vi verkligen njöt av sång och dans
Hösten börjar inte på riktigt här nere på kusten innan säsongens första fest ordnas i Casitan. I år var vi drygt 70 personer som den nionde oktober 2013 samlades på Casitans gård i den ljumma höstnatten för att delta i en riktig Spansk fest. Förutom sangria och en underbart god paella med rikligt med saffran och annat godis bjöds vi på underhållning i form av spanska sånger och flamencodans.
Laila med ett urval av sina smycken
Laila med ett urval av sina smycken
Vår lärarinna Inger uppvaktas med en liten present
Vår lärarinna Inger uppvaktas med en liten present
Den 18 april 2013, alldeles innan det var dags för oss att lämna Spanien passade Monika på att göra ett besök hos Laila Lindblad på dennes smyckesverkstad Arte deLaila i Nueva Andalucia för att titta på smycken och eventuellt inhandla några. Tidigare i april, närmare bestämt den 4:e var det våravslutning på Monikas spanskakurs i Casitan.
Vi började med lunch på en trevlig danskägd restaurang
Vi började med lunch på en trevlig danskägd restaurang
Se bara så glada vi är!
Se bara så glada vi är!
Monika poserar med Jonnie Jonsér, chef för kustradion
Monika poserar med Jonnie Jonsér, chef för kustradion
Den 17 april 2013 besökte Monika Kustradion (Klicka för mer info) i Fuengirola tillsammans med några av sina väninnor i SWEA.
Vädret inbjöd till sittning utomhus
Vädret inbjöd till sittning utomhus
Sven ledde allsången
Sven ledde allsången
Styrelsen skålade in våren med oss
Styrelsen skålade in våren med oss
Vi sjöng...
Vi sjöng...
..så att taket nästan lyfte
..så att taket nästan lyfte
Den 10 april 2013 var det Vårmingel i Casitan, dvs en improviserad kväll där vi träffades bara för att ha lite roligt tillsammans och fira våren. Det hela förgylldes av den allsång som vi åstadkom under Sven Sörnäs' professionella ledning. Kvällens mat bestod av en utsökt god rostbiff och potatissallad som Kenneth hade mixat ihop.
Monika kollade in handgjorda smycken i glas
Monika kollade in Lailas handgjorda smycken i glas
Pernilla fotograferar mamma Mona (nedan)
Pernilla fotograferar mamma Mona (nedan)
Värdinnor Kicki, Margaretha och Malinda
Värdinnor Kicki, Margaretha och Malinda
Marianne sjöng duett med Rosa
Marianne sjöng duett med Rosa
Ännu en av Brittens härliga kreationer
Ännu en av Brittens härliga kreationer
Mona mannekängar med stil
Mona mannekängar med stil
Gran final med blommor till mannekängerna!
Gran final med blommor till mannekängerna!
Den 11 april 2013, ordnade SWEA med Mannekänguppvisning på Los Arqueros Golfklubb. Konferencier var Marianne Sydow och i programmet ingick även sång av Rosa Perez Diez ackompanjerad av Ricardo på saxofon.
Nye ordföranden Thomas var tidigt på plats
Nye ordföranden Thomas var tidigt på plats
Eva avtackades med lite god choklad
Eva avtackades med lite god choklad
Kvällen avslutades med gravlax och dillstuvad potatis
Kvällen avslutades med gravlax och dillstuvad potatis
Onsdagen den 3 april 2013 var Eva Gevius inbjuden till Casitan för att berätta för oss om Spanska Traditioner. Utan manus gick hon igenom hela året och berättade initierat, månad för månad, om vilka traditioner som finns i Spanien. Det hela var så intressant och så fascinerande att vi inte ens märkte att hon höll oss bundna i mer än en timme. Men, det är klart, med ett land uppbyggt av så många regioner, alla med intressant och ofta vitt skiftande historia, kan det ju inte vara på annat sätt.
Jesus bars fram av enbart män..
Jesus bars fram av enbart män..
..medan Jungfru Maria bars fram av byns kvinnor
..medan Jungfru Maria bars fram av byns kvinnor
Från balkongen i bakgrunden framfördes en saeta
Från balkongen i bakgrunden hördes en saeta
Barnen bar levande ljus, några tog sig fram barfota
Barnen bar levande ljus, några tog sig fram barfota
Tungt att bära varför täta vilopauser krävdes
Tungt att bära varför täta vilopauser krävdes
Intressant att få vara med och uppleva detta
Intressant att få vara med och uppleva detta
På långfredagen, den 29 mars 2013, begav vi oss upp till Benahavís för att göra det som många gör här i Spanien. nämligen titta på en riktig Påskprocession. Mycket mysigt att i mörkret se hur byns innevånare, unga som gamla, omgivna av levande ljus, långsamt skrider fram längs de smala gatorna bärande på riktigt tunga pjäser föreställande Jesus på korset och Jungfru Maria. Särskilt intressant var det att få se och höra en livs levande saeta framföras till Jungfru Marias ära av en man från en av byns balkonger. Saetan, en sång som framförs i religiös hänryckning oftast från en balkong längs med processionsvägen, är en urgammal andalusisk tradition som förekommer just i samband med påskfirandet.
Per och Kerstin kom tidigt
Per och Kerstin kom tidigt
Gott om god mat bjöds det på!
Gott om god mat bjöds det på!
Agneta, kvällens värdinna, fick blommor
Agneta, kvällens värdinna, fick blommor
Vi lät oss väl smaka av Kenneths goda buffé
Vi lät oss väl smaka av Kenneths goda buffé
Ska vi ta en snapsvisa till, eller?
Ska vi ta en snapsvisa till, eller?
Den 29 mars 2013, "dymmelonsdag", serverades det Påskbuffé uppe i Casitan. Stämningen var hög vid vårt bord och många snapsvisor sjöngs. Inte blev det sämre av att vi vann ett större antal vinster på inträdesbiljetter och lotteri.' Kvällens paradvinst, en stor presentkorg med diverse godis, gick till Håkan, Monikas bordskavaljer.
Några SWEOR samlade inför dagens film
Några SWEOR samlade inför dagens film
Dagens film: Searching for Sugar Man
Dagens film: Searching for Sugar Man
Den 26 mars 2013 bjöd SWEA in till Filmtajm uppe på Magna Café. Den här gången kunde vi avnjuta den svenska Oscarsvinnande filmen Searching for Sugar Man av Malik Bendjelloul från 2012.
Monika scannar loppisutbudet
Monika scannar loppisutbudet
Kommersen var livlig. Foto: Agneta Aspensjö
Kommersen var livlig                         Foto: Agneta Aspensjö
För icke köpsugna gick det bra att få en kaffe med kaka
Icke köpsugna kunde njuta av kaffe med kaka
Den 23 mars 2013 åkte vi till Casitans årliga Loppis där Monika ville kolla om hon kunde göra några fynd. Dagens behållning blev två (rikliga) portioner av Birgittas hemlagade kåldolmar som vi fick med oss hem.
Tavla med
Tavla med "Gösta Lewin-touch"
Per pratar med Gösta, Soili i bakgrunden
Per pratar med Gösta, Soili i bakgrunden
Vackra blommor målade av Soili
Vackra blommor målade av Soili
Vi slutade dagen som den hade börjat nämligen med en kulturell aktivitet, vi besökte den på kusten kände konstnären Gösta Lewin (93) och hans hustru Soili, även hon konstnär.
Kundernas konstnärliga anlag kom fram
Kundernas konstnärliga anlag kom fram
10% fick vi på våra inköp denna dag
10% fick vi på våra inköp denna dag
Dryck bjöds vi på i den mysiga vinhörnan
Dryck bjöds vi på i den mysiga vinhörnan
Den 21 mars 2013 bjöd den svenska matvaruaffären Scandi uppe i Nueva Andalucia in till lite mingel med tapas och tillhörande dryck. Speciellt denna gång var att "tapasen" bestod av svensk påskmat så vi bjöds på bland annat ost och sill, men även en utsökt "hemlagad" Jansson och "hemlagade" köttbullar. Ägg saknades naturligtvis inte och de var dagen till ära handmålade av affärens kunder.
Fulla av nya intryck efter museibesöket
Fulla av nya intryck efter museibesöket
Speciell målning av Colombias Óscar Arcila
Speciell målning av Colombias Óscar Arcila
Per hälsar på en skulptur av Mexicos Mario Aguirre
Per hälsar på en skulptur av Mexicos Mario Aguirre
Den 21 mars 2013 hade vi ett flertal aktiviteter inplanerade och vi började med ett kulturellt inslag då vi besökte Rallimuséet (klicka för mer info) i Marbella. Unikt på flera sätt, men framförallt därför att man ställde ut huvudsakligen latinamerikansk konst, till största delen representerande nu levande konstnärer.
Tommy hälsades välkommen av Berit
Tommy hälsades välkommen av Berit
Pedagogiska bilder användes flitigt
Pedagogiska bilder användes flitigt
Nu väntar kvällens mat: Coq au vin
Nu väntar kvällens mat: Coq au vin
Den 20 mars 2013 var vi i Casitan för att lyssna till optiker Tommy Glückman som berättade för oss om ögats uppbyggnad, olika synfel och om vanliga ögonsjukdomar under temat Synen värd att vårda.
Pers drinkpinne matchade dagen
Pers drinkpinne matchade dagen
Irlands flagga vajade högt
Irlands flagga vajade högt
Liam och Emmet kände sig som hemma
Liam och Emmet kände sig som hemma
Den 17 mars 2013 firade vi naturligtvis St Patrick, detta år hemma i vår egen lägenhet tillsammans med våra irländska vänner och grannar Emmet och Liam. Irländsk Pubmusik var det som gällde hela kvällen.
Det signerades flitigt
Det signerades flitigt
Så här glad var författarinnan över sin nya baby
Så här glad var författarinnan över sin nya baby
Annis har suttit modell för bokomslaget
Annis har suttit modell för bokomslaget
Intresset var stort för den nya boken
Intresset var stort för den nya boken
Vissa kom nästan direkt från Hawaii
Vissa kom nästan direkt från Hawaii
Monika var naturligtvis på plats
Monika var naturligtvis på plats
Den 15 mars 2013 var det så dags! Birgitta Bergin hade bjudit in till smygrelease för sin nya (och andra i ordningen) bok Fångad i Marbella på restaurang Gourmet Deli, passande nog belägen just i Marbella. Vi var ett hundratal personer som bjöds på dricka och tapas och dessutom fick höra Birgitta berätta om sin bok samt signera densamma åt ivriga läsare.
Hemma i Brittens vackra hem
Hemma i Brittens vackra hem
Pärle-Mor med kvällens värdinna, Margareta
"Pärle-Mor" med kvällens värdinna, Margareta
Rosa små pärlor, Monikas favoriter
Rosa små pärlor, Monikas favoriter
I början av mars 2013 var Monika med på två stycken improviserade hemmapartyn, först hemma hos vår granne Margareta som hade besök av sin väninna Hélène Sturzenbecker, "Pärle-Mor", som visade oss vackra pärlhalsband och två dagar senare hemma hos Britten Emme uppe i Monda dit vi lyckades ta oss på slingriga bergsvägar i ett riktigt busväder. Väl framme hos Britten provade vi kläder och bjöds på Brittens goda hemlagade tårta.
Att mingla är vi bra på
Att mingla är vi bra på
Värdinnan var nöjd med arrangemangen
Värdinnan var nöjd med arrangemangen
Härlig miljö att luncha i!
Härlig miljö att luncha i!
Den 8 mars 2013 hade SWEA nätverkslunch på restaurang Regina alldeles bakom casinot i Nueva Andalucia. Under varje nätverkslunch ingår en programpunkt där någon bidrar med en presentation och i dagens presentation, med titeln Från dröm till verklighet, berättade Rose-Marie Wiberg för oss om sitt liv efter åren som ordförande i SWEA och om utvecklingen av sitt egna företag Iniciativa (klicka för mer info).
Monika hälsades välkommen av konstnären själv
Monika hälsades välkommen av konstnären själv
Ove och Laila provsmakar cavan
Ove och Laila provsmakar cavan
Arrangören Rose-Marie framför Lennart konstverk
Arrangören Rose-Marie framför Lennart konstverk
Tavelskådning
Tavelskådning
Monika gillade Lennarts dalahäst, Per gillade loftet
Monika gillade Lennarts dalahäst, Per gillade loftet
Vernissagen ordnades på Restaurang Xemmon i Marbella
Vernissagen ordnades på Restaurang Xemmon i Marbella
Den 7 mars 2013 hade konstnären Lennart Nilsson (Klicka för mer info), inbjuden av Rose-Marie Wiberg, vernissage på restaurang Xemmon i Marbella. Det var första gången som Lennart, född 1953 i Hyltebruk i Småland, ställde ut i Spanien. Lennart arbetar mest i olja och här var det framförallt ett urval av hans oljemålningar som fanns till beskådande. Genomgående för dessa var en underliggande humor, ibland ironi, ofta iscensatt med trompe l'œilteknik (teknik som lurar ögat). Även ett antal litografier ställdes ut.
Monika är för andra gången på Casitan idag
Monika är för andra gången på Casitan idag
Blomning på bar kvist
Blomning på bar kvist
Lennart och Britt-Marie Ekman omgivna av..
Lennart och Britt-Marie Ekman omgivna av..
..sina älskade blommor, här av Papegojtyp
..sina älskade blommor, här av Papegojtyp
Riktiga polare!
Riktiga polare!
Oj, vad vi vinner ikväll!
Oj, vad vi vinner ikväll!
Den 6 mars 2013 var Lennart och Britt-Marie Ekman gäster i Casitan där de, på ett såväl fängslande som underhållande sätt, berättade för oss intresserade åhörare om Andalusiens Flora.
Vi firade Andalusiens Dag
Vi firade Andalusiens Dag
Delar av styrelsen var på plats
Delar av styrelsen var på plats
Färgerna Grönt och Vitt gällde denna dag
Färgerna Grönt och Vitt gällde denna dag
Andalusiens Dag firar vi varje år den 28 februari och i år började detta firande för Monikas del med SWEAs frukostmöte på Centro Forestal Sueco.
Herrskapet Solerød var där
Herrskapet Solerød var där
Blir det bra så, fotografen?
Blir det bra så, fotografen?
Nya vännerna Anita och Totte satt vid kvällens vinnarbord
Nya vännerna Anita och Totte satt vid kvällens vinnarbord
Tack för en underhållande vinprovning Don Jacobo
Tack för en underhållande vinprovning Don Jacobo
Den 20 februari 2013 var det vinprovning i Casitan som den här gången leddes av Jacobo Aspengren. Kvällens provning var koncenterad till vita spanska viner, närmare bestämt viner från olika distrikt i Galicien. Vi provade tre olika viner från olika distrikt och baserade på olika druvor, i blandning eller som enda druva. Det vin som föll Per bäst i smaken var vinet Torques de Vento från Rias Baixas baserat på en blandning av druvorna albariño, loureiro och caiño, samtliga lokala druvor från Galicien.

Klart för start!
Klart för start!
Lite boogie-woogie för att värma upp kanske?
Lite boogie-woogie för att värma upp kanske?
Visa oss hur det ska låta Anders!
Visa oss hur det ska låta Anders!
Roberts hustru Maria tar sig ton
Roberts hustru Maria tar sig ton
Monica och Maria framförde Swing it magistern
Monica och Maria framförde Swing it magistern
Tack snälla publiken!
Tack snälla publiken!
Mingel i pausen
Mingel i pausen
Per och Britten
Per och Britten
Är man sponsorer ska man mingla
Är man sponsorer ska man mingla
Den 17 februari 2013 hade vi besök av Robert Wells här på kusten där hans senaste projekt, A tribute to Charlie, hade smygpremiär på Teatro Las Lagunas i Fuengirola. Det handlar om ett lite stillsammare framträdande än de Robert varit inblandad i de senaste åren. Här söker man snarare efter små mysiga lokaler istället för de stora scenerna. Robert hade med sig sina trogna följeslagare sedan många år tillbaka: Lars Risberg på bas och Roine Johansson på trummor och dessutom naturligtvis sin fru Maria, som bidrog med sin skönsång. Robert brukar alltid ha några "hemliga" gäster i bakfickan och så var det även denna gång. Den första gästen var Monica Silverstrand, med ett förflutet bl a i Wizex, som numera är bosatt här nere på kusten. Den andra gästen var kanske lika hemlig för Robert som för oss andra. Det visade sig nämligen att Roberts gamle kompanjon från Så ska det låta, Anders Berglund, fanns bland publiken och då var det naturligtvis inte mer än rätt att denne lockades upp på scenen för att framföra ett gemensamt nummer på piano och keyboard.
Lokalen var fullsatt
Lokalen var fullsatt
Trogna medarbetare hedrades med blommor
Trogna medarbetare hedrades med blommor
Solen strålade så maten kunde avnjutas i det fria
Solen strålade så maten kunde avnjutas i det fria
..och det är ju då den smakar som bäst
..och det är ju då den smakar som bäst
Den 16 februari 2013 var det årsmöte i Casitan. En del nya styrelsemedlemmar omvaldes medan andra nyvaldes. Efter mötet bjöds vi på utsökt goda sallader som Birgitta hade gjort.
Förväntningarna är stora på kvällens film
Förväntningarna är stora på kvällens film
Monikas val av meny: Hummersallad
Monikas val av meny: Hummersallad
Den 12 februari 2013 bjöd SWEA in till sin månatliga Filmtajm uppe på Magna Café. Denna gång stod filmen Anteckningar om kläder och städer (1989), en dokumentär om Japans mest kände kläddesigner, Yohji Yamamoto, på programmet.
Samling inför årsmötet
Samling inför årsmötet
Avgående styrelsemedlemmar vid bordet
Avgående styrelsemedlemmar vid bordet
Monika i samtal med klubbens första ordförande, Ingrid
Monika i samtal med klubbens första ordförande, Ingrid
Här var det inga sura miner..
Här var det inga sura miner..
..och när ska vi få nå't i glasen?
..och när ska vi få nå't i glasen?
Den 11 februari 2013 hade SWEA årsmöte uppe på Los Naranjos golfklubb. Samtliga foton ovan har tagits av Fia Ensgård.
Lite cava och lekar började vi me'
Lite cava och lekar började vi me'
Mår vi bra, eller?
Mår vi bra, eller?
Uppvaktning med signerad Thomas Gustafssonbok
Uppvaktning med signerad Thomas Gustafssonbok
Boll i en hink, kan de' va' svårt?
Boll i en hink, kan de' va' svårt?
Rock it, Lena!
Rock it, Lena!
Födelsedagstårta med klös
Födelsedagstårta med klös
Den 8 februari 2013 var det Lenas födelsedag. Den firades i familjens och glada vänners lag i Casitan.
Många frågor var det
Många frågor var det
Färgglada damer med dito drinkar
Färgglada damer med dito drinkar
Den 6 februari 2013 hade AHN bjudit in Inger Bergman Lindvall från Sanitas för att berätta om Privata Sjukförsäkringar i Spanien. Som det alltid är då man bjuder in någon från ett företag så var presentationen inte allmän och objektiv, utan snarare en försäljningspresentation för att sälja in Sanitas och deras utbud. Pers slutsats av det hela var att det är en produkt riktad mot medelålders, friska, personer som är residenta i Spanien och har mycket god ekonomi. De som inte är skrivna här kan hitta bättre lösningar via Sverige och de som är äldre måste, som sagt ha mycket god ekonomi eftersom avgifterna stiger kraftigt i samband med åldern. En stor anledning till att överhuvudtaget ha någon form av hjälp då man blir sjuk i Spanien är att man är rädd för att inte klara sig med språket, dvs spanska, eller i bästa fall engelska. Sanitas största kundgrupp utgörs idag av spanjorer och engelsmän så dessa språk klarar man bra. I Estepona kan man även få hjälp på svenska då det är här som Inger är placerad. Det största försäljningsargumentet för att ta en privat sjukförsäkring är att man, om något skulle hända, slipper långa vårdköer. Dessutom ingår regelbundna hälsokontroller. Sanitas årsavgift ligger på från 10.000 kronor och uppåt för oss som passerat pensionsåldern (högre ålder, högre avgift).
Vi var verkligen på vischan
Vi var verkligen på vischan
På det här hotellet fick vi en kaffe med nybakad macka
På det här hotellet fick vi en kaffe med nybakad macka
Underbar våräng fylld med gula blommor
Underbar våräng fylld med gula blommor
Närbild på vackra mandelblommor..
Närbild på vackra mandelblommor..
..och mandelträd på lite längre avstånd
..och mandelträd på lite längre avstånd
Den 5 februari 2013 tog vi med våra tyska vänner på en rundtur upp i bergen för att titta på mandelblommor. Vi passerade Ojén, Monda och Guaro för att så småningom komma till den lilla byn Tolox som ligger i utkanten av Sierra de las Nieves nationalpark vid foten av Sierra Blanca.
Fia i fokus
Fia i fokus
Här lyssnar vi intensivt
Här lyssnar vi intensivt
Dagens värdinna Birgitta Bergin
Dagens värdinna Birgitta Bergin
Stämningen är på topp
Stämningen är på topp
Den 31 januari 2013 bjöd SWEA in till årets första Frukostmöte. För omväxlings skull träffades vi denna gång på restaurang Terra Sana eftersom lokalen på Centro Forestal Sueco, där vi normalt brukar hålla till, är stängd under januari.
Mr Bingo, Billy, fick dra den 1:a kulan
Mr Bingo, Billy, fick dra den 1:a kulan
Jag vann tre gånger!
Jag vann tre gånger!
Monika tänker på pocenten, dricker 0-öl
Monika tänker på pocenten, dricker 0-öl
Livlig diskussion om Swedbanks fina rapport
Livlig diskussion om Swedbanks fina rapport
Birgitta och Kurt kontrollerar brickorna
Birgitta och Kurt kontrollerar brickorna innan vinst utdelas
Här pratar vi allvar
Här pratar vi allvar
Den sista onsdagen i månaden är det numera bestämt att det ska vara Bingo med räkfrossa i Casitan, så den 31 januari 2013 var vi på plats.
Monika lyssnar intresserat
Monika lyssnar intresserat
Frågorna var många och diskussionerna livliga
Frågorna var många och diskussionerna livliga
Göran uppskattade Kenneths pocherade fisk
Göran uppskattade Kenneths pocherade fisk
Kvällens värdinna Fia med gäster
Kvällens värdinna Fia med gäster     Foto: Lennart Ensgård
Arv var huvudtemat för kvällen
Arv var huvudtemat för kvällen
Föreningens ordförande Bengt skålar med Monika
Föreningens ordförande Bengt skålar med Monika
Föredragshållare den 23 januari 2013 i Casitan var advokat Göran Rise med god hjälp av sin medarbetare Jessica Kamph. Vi fick en grundlig genomgång om allt som finns att veta om arv, skatter och lagar i Spanien.
Magna bjöd oss på ett glas vin då vi kom
Magna bjöd oss på ett glas vin då vi kom
Rundabordskonferens
Rundabordskonferens
Den 22 januari 2013 ordnade SWEA sin första Filmtime för året. Vi var ett gäng biosugna SWEOR som träffades uppe på Magna Café för att först äta en bit mat tillsammans och därefter se Pedro Almodóvars film Höga klackar från 1991.
Här minglas det friskt!
Här minglas det friskt!
En virre (eller två) innan maten är aldrig fel
En virre (eller två) innan maten är aldrig fel
Vi lyssnade intresserat på Bengt
Vi lyssnade intresserat på Bengt
Onsdagsprogrammen i Casitan 2013 inleddes den 16 januari traditionsenligt med en afton där vi ägnade oss åt mingel, det vill säga att hälsa varandra välkomna tillbaka och en god fortsättning på det nya året. Dessutom berättade vår ordförande Bengt lite om vad som hänt i föreningen och vilka planer som fanns för den närmaste framtiden. Glädjande nog var det många nya ansikten på plats så Bengt passade på att ge en resumé av de aktiviteter som det bjuds på i Casitans regi. Som avslutning lät vi oss väl smaka av Kenneths falukorv med pepparrotssås.

2012

Linda Rise fixade vårt hår
Linda Rise fixade vårt hår
Maggie Dodd hjälpte oss med färganalys
Maggie Dodd hjälpte oss med färganalys
Kvällens värdinna Annie Wilson med fina lockar
Kvällens värdinna Annie Wilson med fina lockar
Linda ger oss små tips om hårskötsel
Linda ger oss små tips om hårskötsel
Cava och tapas bjöds vi på
Cava och tapas bjöds vi på
Förväntningsfulla var vi inför vad som komma skulle
Förväntningsfulla var vi inför vad som komma skulle
Den 6 december 2012 hade SWEA och Linda Rise, uppe på Los Naranjos Golf, ordnat en skönhetskväll där vi fick goda råd och professionell hjälp, dels med vårt hår och dels med smink och färganalys.
Här kommer vi!
Här kommer vi!
God Jul i stugan!
God Jul i stugan!
Skönt att komma in i värmen!
Skönt att komma in i värmen!
Mycket gott fanns det!
Mycket gott fanns det!   Foto:Agneta Aspensjö
Nueva Andalucia var smyckat för julen
Nueva Andalucia var smyckat för julen
Röd klädsel ska det vara vid denna tid på året
Röd klädsel ska det vara vid denna tid på året
Årets första julbord bjöds vi på i Casitan på kvällen den femte december.
Världens bästa lärarinna fick blommor av sina elever..
Världens bästa lärarinna fick blommor av sina elever..
...kompletterat med en italiensk julkaka
...kompletterat med en italiensk julkaka
Under hösten har Monika gått på spanskkurs varje onsdagseftermiddag uppe i Casitan och den femte december var det kursavslutning. Efter vår lektion uppvaktade vi vår lärarinna Inger Ek med blommor och bestämde samtidigt att kursen skulle fortsätta även under vårterminen.
Nu väntar vi bara på glöggen
Nu väntar vi bara på glöggen
..och goda tillbehör serverades
..och goda tillbehör serverades
En del svenska traditioner måste vi hålla på, även om solen skiner och termometern visar uppåt tjugo grader. Den första december var det således dags för årets traditionella glöggparty på terrassen hemma hos Jan och Gunilla tillsammans med svenska grannar och vänner.
Monika och Gunilla njuter av god frukost
Monika och Gunilla njuter av god frukost
Dagens värdinna Margaretha Janemar
Dagens värdinna Margaretha Janemar
Mats berättar om regionala självständighetssträvanden
Mats berättar om regionala självständighetssträvanden
Nu är det verkligen hektiskt. Det händer något nästan varje dag. Den 29 november 2012 ordnade SWEA sitt sista Frukostmöte för året på Centro Forestal Sueco. Dagen gäst var Mats Björkman från tidningen Sydkusten som berättade initierat för oss om vad som sig tilldragit under den senaste tiden i Spanien.
Några kammade hem fler vinster än andra
Några kammade hem fler vinster än andra
Ulla och Sven missar sällan en Räkfrossa
Ulla och Sven missar sällan en Räkfrossa
På maten bjöds det på kaffe och kaka
På maten bjöds det på kaffe och kaka
Casitan igen den 28 november 2012, nu för att avnjuta lite räkor med tillhörande hemlagad aioli och Västerbottensost, det vill säga det var dags för Bingo med räkfrossa som nu (om inget annat kommer emellan) kommer att arrangeras den sista onsdagen i varje månad under vinterhalvåret.
Diskussionerna var livliga och åsikterna många
Diskussionerna var livliga och åsikterna många
Tjalle avtackades med en flaska vin
Tjalle avtackades med en flaska vin
Thomas och Monika laddar upp inför kvällens provning
Thomas och Monika laddar upp inför kvällens provning
Den 27 november 2012 var det en spännande kväll i Casitan då vi för första gången skulle få prova på ett nytt initiativ, nämligen skinkprovning. Under ledning av "skinkexperten" Tjalle från AHN i Fuengirola fick vi såväl en presentation av, som möjlighet att provsmaka, fyra olika typer av spanska skinkor. Vi fick veta varför de olika skinkorna har så olika smak och varför priset skiljer så mycket mellan olika typer av skinka. Dessutom testade vi med olika typer av dryck till skinkan för att se vad vi tyckte passade bäst. Per, som tidigare varit helt övertygad om att en torr sherry skulle passa bäst, kommer efter den här övningen inte att dricka något annat än ett sött Malagavin till sin skinka.
Akka One i luften
Akka One i luften
Kvällens presentatörer, Ted och Christina
Kvällens presentatörer, Ted och Christina
Trevlig samvaro med Ulla och Sven
Trevlig samvaro med Ulla och Sven
Kolla fläskläggen!
Kolla fläskläggen!
Stämningen var hög i lokalen
Stämningen var hög i lokalen
Onsdagsprogrammet i Casitan den 21 november 2012 utgjordes av en mycket speciell och spännande presentation. Ted och Christina Hagelborg berättade engagerat för oss om hur dom planerat och genomfört en flygtur i Nils Holgerssons spår genom Sverige i ett ultralätt flygplan som passande nog döpts till Akka One (Klicka för mer info). Som avslutning bjöds vi på Kenneths fläsklägg med rotmos.
Soili besöker Fias monter
Soili besöker Fias monter
Britten och Monica poserar gärna
Britten och Monica poserar gärna
Kerstin pratar second hand med Angela
Kerstin pratar second hand med Angela
Per skålar med Ulla
Per skålar med Ulla
Trevligt att ses tycker vi
Trevligt att ses tycker vi
Margareta och Anki jämför sina intryck
Margareta och Anki jämför sina intryck
Mugge och Kerstin trivs tillsammans
Mugge och Kerstin trivs tillsammans
Den 20 november 2012 ordnade SWEA sin årligen återkommande Minimässa i Centro Forestal Sueco.
Programledaren med två glada deltagare
Programledaren med två glada deltagare
Leif vann första priset på lotteriet
Leif vann första priset på lotteriet
Vilket år tillträdde Palme som statsminister första gången?
Vilket år tillträdde Palme som statsminister första gången?
Den 14 november 2012 var vi på plats uppe i Casitan för att tävla i en med jämna mellanrum återkommande tävling där det gäller att veta rätt årtal när vissa händelser inträffade. Tävlingen, med titeln Året när schlagern slog, leddes som vanligt på ett mycket underhållande sätt av Leif Lidén. Förra gången vi deltog i samma tävling slutade Per som tvåa med sitt lag, men denna gång blev det en betydligt blygsammare placering, till stor del beroende på att laget på två olika frågor gissade fel med mer än tio år!
Så här lycklig var kocken...
Så här lycklig var kocken...
..över det här lyckade resultatet
..över det här lyckade resultatet
Årets gåsamiddag avnjöt vi den tionde november hemma hos Lena och Thomas. Riktigt läckert tillagad, faktiskt den bästa gås Per någonsin ätit!
Mmm, lerhaltig jord, sydvästsluttning, frisk och livlig syra
Mmm, lerhaltig jord, sydvästsluttning, frisk och livlig syra
Stämningen var hög i lokalen
Stämningen var hög i lokalen
Mugge och Monika lät sig väl smaka
Mugge och Monika lät sig väl smaka
Den nionde november 2012 var vi inbjudna till vinhuset Birdie (Klicka för mer info) för en vinprovning baserad på deras sortiment. Vi bjöds inte bara på vin och tapas i mängd, utan även på ingående information om de olika vinerna och vindistrikten. Dessutom erbjöds vi möjlighet att, till rabatterade priser, köpa med oss hem de viner som föll oss i smaken, vilket vi naturligtvis inte kunde säga nej till.
Få se nu, skulle vi ta höger eller vänster?
Få se nu, skulle vi ta höger eller vänster?
Väl framme hälsar Agneta oss välkomna
Väl framme hälsar Agneta oss välkomna
Är det inte vår lilla fiskmås där på väggen?
Är det inte vår lilla fiskmås där på väggen?
Den fjärde november 2012 bjöd Agneta Larsen tillsammans med konstnärskollegan Mariann Johansen-Ellis in till vernissage, denna gång för omväxlings skull, uppe i den mysiga lilla vita bergsbyn Mijas. Svårt att hitta fram var det, och svårt var det att ta sig fram längs de smala bygatorna, men det var mer än värt besväret.
Per och Thomas har gemensamma bekanta
Per och Thomas har gemensamma bekanta
Signering klarade vi av senare i Stockholm
Signering klarade vi av senare i Stockholm
Thomas pratade som en riktig spanjor, dvs med händerna
Thomas pratade som en riktig spanjor, dvs med händerna
ETA avhandlades såväl i ord som i bild
ETA avhandlades såväl i ord som i bild
Den 21 oktober 2012 hade vi på kusten besök av Thomas Gustafsson, journalist och författare, men framför allt känd för sina erfarenheter av, och kunskaper om, latinska länder över hela världen. Thomas har tidigare publicerat två böcker om Spanien: Sol och skugga (2002) och Spanien: En färd genom historien (2009). Den sistnämnda var tänkt som nummer ett i en trilogi, men Tomas avslöjade nu att han funderar på en fjärde bok i serien. Den andra boken i serien, Spanien: En stat flera nationer, ligger just nu för tryckning och kommer ut inom kort. Thomas har även skrivit ett antal böcker om Kuba. Thomas föredrag, som avhölls på Centro Forestal Sueco inför drygt 70 personer, behandlade såväl den spanska historien från Ibererna fram till våra dagar, som den politiska och ekonomiska situationen i dagens Spanien. Mycket intressant, inte bara faktamässigt, utan även att höra Thomas egna teorier och förklaringar om hur, var och varför.
Kenneths järpar smakade smaskens
Kenneths järpar smakade smaskens
Birgitta med påse från vinhuset Santi
Birgitta med påse från vinhuset Santi
..och Monika investerade i framtiden (=julen)
..och Monika investerade i framtiden (=julen)
Den 17 oktober 2012 var det dags för Birgitta Bergin att presentera sig själv och sin debutbok (från i våras) Tre Veckor. Hon avslöjade att bok två nu är på gång.
Vi höll till utomhus i den ljumma kvällen
Vi höll till utomhus i den ljumma kvällen
Det fanns gott om paella till alla...
Det fanns gott om paella till alla...
...och det var många kära återseenden
...och det var många kära återseenden
Den 10 oktober 2012 var det dags för höstpremiär på Casitan, denna gång i form av en Spansk afton där vi, förutom paella med tillhörande drycker, även bjöds på sång, musik och trevligt umgänge.
Skål och välkomna!
Skål och välkomna!
Här dansas det salsa!
Här dansas det salsa!
Monika njuter av både dansen och vinet
Monika njuter av både dansen och vinet
Den 27 september 2012 var vi ett 70-tal personer som samlades på Miadel för att avnjuta, inte bara goda tapas och tillhörande dryck, utan även en helt fantastisk dansuppvisning av fyra professionella dansare från Málaga.
Kvällens gäst, Christina Schollin
Kvällens gäst, Christina Schollin
Christina och Monika
Christina och Monika
Kvällens värdinnor, Fia och Monica
Kvällens värdinnor, Fia och Monica
Den 24 september hade Monica Silverstrand och Fia Ensgård bjudit in Christina Schollin till Casitan för att delge oss intresserade åhörare hur man håller sig evigt ung.
Proffstennis
Proffstennis
Tränare Sergio, Per, Elliot och morfar Kjell
Tränare Sergio, Per, Elliot och morfar Kjell
Elliot, uppvaktad av tre damer
Elliot, uppvaktad av tre damer
Den 23 september 2012 åkte vi med våra vänner Kjell och Anki till Sevilla över dagen för att träffa deras äldsta barnbarn Elliot Carnello och heja på honom när han spelade tennis.
På väg in, få se nu om alla kommit
På väg in, få se nu om alla kommit
Välsmakande frukost
Välsmakande frukost
Monika och Fia, två glada SWEOR
Monika och Fia, två glada SWEOR
SWEA har verkligen rivstartat i höst. Den 14 september och den 12 oktober har vi haft Nätverkslunch på restaurang Terra Sana bakom Casinot och däremellan, den 27 september, var det Frukostmöte på Centro Forestal Sueco. Båda dessa aktiviteter kommer att köras en gång i månaden nu i vinter är det tänkt.
Vi åkte över Öresundsbron
Vi åkte över Öresundsbron
Båt
Båt i reguljärtrafik på Genevesjön
Den
Den Schweiziska alpbyn Leysin
I början av september var det dags att åka ner till Costalita igen och för att inte resan skulle bli alltför lång startade vi från vårt torp strax norr om Jönköping. Första etappen blev ner till ett hotell utanför Kassel där vi nästan alltid brukar göra vårt första stopp. Dag två skulle vi övernatta i Schweiz och Monika ville gärna se Montreux varför vi hade bokat in ett hotell i närheten. Hotellet låg bara någon kilometer utanför Montreux fågelvägen, men vad vi inte hade räknat med var att det dessutom låg någon kilometer högre upp, närmare bestämt på 1650 meters höjd. Ett plus att vi fick övernatta i en riktig alpby!
Snö finns det alltid på Mont Blanc
Snö finns det alltid på Mont Blanc
Monika ville ha någon souvenir från Grenoble
Monika ville ha någon souvenir från Grenoble
På morgonen började vi med en sightseeingtur i Montreux varefter vi styrde kosan mot Chamonix via slingrande alpvägar med fantastiska vyer. Efter lunch på ett härbärge i Chamonix' utkanter fortsatte vi mot Grenoble som var vårt nästa mål. Två fd OS-städer på samma dag! Dessutom passerade vi bara någon kilometer från Albertville, men vi kunde ju inte hinna med allt. Nästa övernattning var ju bestämd till Aix-en-Provence och dit var det ytterligare några mil att köra.
Vårt hotell i Valencia
Vårt hotell i Valencia
Modern konst i Valencia
Modern konst i Valencia
Valencia är en väldigt grön stad
Valencia är en väldigt grön stad
Från Provence fortsatte vi mot Valencia (klicka för mer info), vår sista övernattningsort på resan. Där ägnade vi nästa dags förmiddag till sightseeing innan vi grep oss an de sista milen ner mot Costalita.
I väntan utanför katedralen
I väntan utanför katedralen
Per på vandring
Per på vandring
Säckpipeblåsare i gången
Säckpipeblåsare i gången
I början av maj 2012 lämnade vi Costalita för färd mot Sverige. Vi hade sällskap av Lelle så med Nelia var vi fyra stycken i bilen. Vi hade bestämt oss för att följa Europas västkust och via Sevilla, Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora och Benavente (övernattning) nådde vi resans första egentliga mål, Santiago de Compostela (klicka för mer info). De flesta som kommer till Santiago är utrustade med pilgrimsstav och har ett varierande antal mil till fots bakom sig efter att ha vandrat längs pilgrimsleden, El Camino, vars slutmål är aposteln Jakobs grav i Santiagokatedralen. Även vi besökte denna och då Lennart, vår reskamrat, väntade utanför (hundförbud i katedralen!) med Nelia och Pers vandringsstav i handen, frågade ett par damer honom om hunden hade gått med honom på vandringen. Lennart svarade naturligtvis ja. Då han berättade detta för oss när vi kom ut från Katedralen hade Monika svårt att hålla sig för skratt.
Regn, regn och nya pilgrimer på väg in..
Regn, regn och nya pilgrimer på väg in..
Den här byn skyndade vi oss igenom
Den här byn skyndade vi oss igenom
När vi strax därefter hörde säckpipemusik trodde vi inte våra öron. Mysteriet fick senare sin upplösning då Per, vår eminente reseledare och guide, berättade oss om Galiciens historia där en intressant del är att galicierna i grunden är kelter (precis som skottarna) och att säckpipan är en viktig del av deras vardag. Så det var helt enkelt en galicier som vi hörde utöva sin hembygds musik.
Framför Guggenheim, stor hund - och liten
Framför Guggenheim, stor hund - och liten
Grillafton i Bilbao, Lelle vid grillen
Grillafton i Bilbao, Lelle vid grillen
Kristus vakar över San Sebastián
Kristus vakar över San Sebastián
Vi gör pilgrimsfärden baklänges, från mål till start, och dessutom med bil och inte till fots, men ändå. Från Galicien åker vi vidare genom Asturien och Kantabrien för att så småningom hamna i Baskien och vårt nästa etappmål Bilbao (klicka för mer info). När vi föregående dag åkte över mot Santiago på 1300 m.ö.h. var det kallt, naturen karg och ödslig. Sträckan Santiago-Bilbao var helt annorlunda med fantastiskt storslagna vyer av gröna dalar och kullar. I Bilbao tog grannar från Costalita, som bor i Bilbao, hand om oss. Vi åt en speciell middag högt uppe över själva staden med underbart grillat kött. Sedan fick vi en rundtur i city och Bilbao by night var verkligen jättemysigt. Följande dag gjorde vi Bilbao och besökte då stadens stolthet, Guggenheimmuséet. Efter Bilbao blev nästa stopp San Sebastián (klicka för mer info), en mycket pittoresk stad dit det fina folket kommer på sommaren. Därifrån fortsatte vi sedan, efter att ha tankat fullt, (bensinen är billigare i Spanien än i de flesta andra europeiska länder) vår resa upp genom Europa.
Pers favoritvinslott i Saint Emilion
Pers favoritvinslott i Saint Emilion
Till vänster Fort Boyard vid ebb
Till vänster Fort Boyard vid ebb
Klostret San Michel på sin klippa
Klostret San Michel på sin klippa
På vår väg upp genom Europa besökte vi, efter övernattning i Biarritz, såväl vingårdarna i Saint Emilion som cognacsfabrikerna i Cognac, för att därefter fortsätta till vår nästa anhalt, Rochefort i regionen Charente-Maritime. Där gjorde vi en utflykt till den lilla byn Fouras varifrån vi hade god utsikt över Fort Boyard. Vi fick även på nära håll se hur dagens ostron plockades på sandbankarna vid lågvatten. Nästa dag körde vi vidare upp mot Bretagne där vi efter en rejäl fransk middag övernattade i Saint Malo vid engelska kanalen. På nästa dags program stod ett besök i klostret högst upp på klippön Saint Michel vilket liksom Pilgrimsleden är upptaget på UNESCOS världsarvslista. Många trappor var det. På vår vidare väg längs den franska Normandiekusten gjorde vi några inköp i Calvados innan vi styrde mot vår sista övernattning utanför Sverige, i Bryssel.
Louise överraskade jubilaren med fiolspel
Louise överraskade jubilaren med fiolspel
Claes son Peter med familj uppvaktade
Claes son Peter med familj uppvaktade
Per pratade Colombia med Cristina, bördig därifrån
Per pratade Colombia med Cristina, bördig därifrån
Två nöjda gratulanter
Två nöjda gratulanter
Den 28 april 2012 firade vi vår vän Claes födelsedag tillsammans med ett 30-tal andra vänner, från hela världen, uppe på restaurang Santa Fe utanför Coín. Förutom en vacker lantlig miljö bjöds vi på en läcker femrätters lunch med tillhörande ädla drycker.
Ett urval av Agnetas senare alster
Ett urval av Agnetas senare alster
Agneta vid sin fina dörr Foto: Fia Ensgård
Agneta vid sin fina dörr Foto: Fia Ensgård
En skål för vårt fina nyanskaffade konstverk
En skål för vårt fina nyanskaffade konstverk
Den 14 april 2012 bjöd Agneta Larsen in oss till den Vernissage som hon brukar ordna med två gånger om året i sin kombinerade bostad och ateljé en bit upp på vägen mot Casares på höger sida.
Margareta och Jocke placerar sig ofta bra
Margareta och Jocke placerar sig ofta bra
Per avtackades av gruppen genom Sven
Per avtackades av gruppen genom Sven
Inger och Gun, två av våra trognaste bridgespelare
Inger och Gun, två av våra trognaste bridgespelare
Leif visade sig vara en god underhållare
Leif visade sig vara en god underhållare
Britta sjöng många verser för oss
Britta sjöng många verser för oss
Jacob bidrog med en god historia
Jacob bidrog med en god historia
Den sista bridgen för säsongen på AHN spelades torsdagen den 12 april 2012 och efter spelet firade vi alla med en hejdundrandes Bridgeavslutningsmiddag uppe på restaurang Johnny.
Lena och Nelia har det mysigt tillsammans
Lena och Nelia har det mysigt tillsammans
Vibecke med sin senaste deckare
Vibecke med sin senaste deckare
Under våren 2012 har vi gjort nya spännande bekantskaper som förgyller vår vardag. Lena träffade vi första gången i Casitan där hon från ingenstans dök upp som ny och engagerad hundtränare och ordnade med hundkurser varje lördag på Casitans innegård. Som framgår av bilden trivs Lena och Nelia alldeles förträffligt i varandras sällskap. Vibecke lärde vi känna genom att hennas man, Kalle, under vintern deltagit i Pers nybörjarkurs i bridge. Vibecke, som till vardags arbetar som domare i hovrätten i Oslo, ägnar del av sin fritid till att skriva kriminalromaner och har just kommit ut med sin tredje roman, Arvssynden med advokat Vera L Cappelen i huvudrollen, precis som i de två föregående böckerna. För er som gillar spännande deckare kan jag berätta att Vibeckes deckare finns att köpa på Miadel i Nueva Andalucia.
Klart för avfärd mot Riogordo
Klart för avfärd mot Riogordo
Sådärja, nu är vi på plats och kan sträcka på benen
Sådärja, nu är vi på plats och kan sträcka på benen
El Paso de Riogordo
El Paso de Riogordo
En promenad i väntan på föreställningen
En promenad i väntan på föreställningen
Nu har vi bänkat oss
Nu har vi bänkat oss
På själva Långfredagen, den 6 april 2012, var Monika på bussutflykt, i ett samarrangemang mellan SWEA Marbella och AHN, för att bevista årets Passionsspel i den lilla bergsbyn Riogordo (Klicka här för mer info om Riogordo). Knappt hade vi bänkat oss på väl placerade bekväma plaststolar innan regnet bröt ut. Dålig timing! Efter att ha väntat en dryg timme i regnet utan några besked om utifall det skulle bli någon föreställning eller inte hade vi omröstning om vad vi skulle göra och resultatet blev att majoriteten tyckte att vi skulle åka tillbaka hem igen. Vi vet fortfarande inte om det slutligen blev någon föreställning eller inte (Enligt arrangören har man bara tvingats ställa in två gånger under de dryga 50 år man hållit på), men för vår del får skådespelet anstå till något senare tillfälle.
Utsikt över Brittens mysiga gård
Utsikt över Brittens mysiga gård
Förväntansfulla, i väntan på att bli sminkade...
Förväntansfulla, i väntan på att bli sminkade...
... av Marianne
... av Marianne
Här provas det flitigt
Här provas det flitigt
Behöver jag verkligen göras om?
Behöver jag verkligen göras om?
Så här fin blev Betina
Så här fin blev Betina
Den 4 april 2012 träffades elva av oss SWEOR uppe hos Britten Emme i Monda för att under en eftermiddag ha kul tillsammans under temat Gör om mig. Och nog blev vi omgjorda alltid. Eftermiddagen inleddes med en god buffé följd av Brittens hemgjorda jordgubbstårta, vilket vi kunde njuta av ute i det fria. Efter denna superba måltid tog Marianne Sydow hand om oss för sminkning och information varefter Britten klädde oss i sina egenkomponerade kreationer och Gulle Gebauer kompletterade med passande accessoarer.
Birgitta serverade oss själv av sina kåldolmar
Birgitta serverade oss själv av sina kåldolmar
Monika visar stolt upp vårt nyförvärv
Monika visar stolt upp vårt nyförvärv
Kåldolmarna var utsökt goda
Kåldolmarna var utsökt goda
Årets Loppmarknad på AHNs gård ägde rum lördagen den 31 mars 2012 och trots några lätta regnstänk i slutet blev den lyckad. Vanligtvis är inte Per så intresserad av sådana här tillställningar, men just i år bjöd Birgitta Broberg på sina hemlagade kåldolmar med gräddsås och kokt potatis och det var alltför svårt att motstå. För ovanlighetens skull handlade även Per något, i det här fallet en tavla av Gösta Lewin, målad redan 1974, som Gösta själv lämnat som bidrag till Loppmarknaden.
Den tidiga timmen till trots var många på plats
Den tidiga timmen till trots var många på plats
Fia berättar om sitt liv på Solkusten
Fia berättar om sitt liv på Solkusten...
...för oss intresserade åhörare
...för oss intresserade åhörare
Den 29 mars 2012 var det månadens Frukostmöte med SWEA på Centro Forestal Sueco. Den här dagen skulle Mats Björkman från Sydkusten ha kommit till oss för att berätta om dagens situation i Spanien, men pga sjukdom kunde han inte komma varför Fia improviserat ställde upp som gästtalare. På ett mycket underhållande sätt berättade hon om hur och varför hon flyttade ner hit och anpassat sig till livet här nere.
Lena vann en flaska vin på kvällens första bingo
Lena vann en flaska vin på kvällens första bingo
Sven undrar: Varför vinner aldrig vi vid vårat bord?
Sven undrar: Varför vinner aldrig vi vid vårat bord?
Hurra, jag vann!
Hurra, jag vann!
Den 28 mars 2012 på kvällen inbjöd AHN till sin återkommande Bingo med räkfrossa varför vi styrde kosan mot Casitan. Inte så mycket för själva bingon, utan mer för Västerbottensosten och i någon mån räkorna, som dessvärre denna gång hade krympt i såväl antal som storlek. Som vanligt, höll jag på att säga, vann Monika en flaska vin på sin entrébiljett. Roligt hade vi som alltid!
SWEA Marbellas grundare, Ingrid Nordström
SWEA Marbellas grundare, Ingrid Nordström
Våra proffsiga mannekänger, Gulle...
Våra proffsiga mannekänger, Gulle...
..och Marie-Louise
..och Marie-Louise
Minglande Monika och Anki
Minglande Monika och Anki           Foto: Fia Ensgård
Mannekängerna tackar för sig efter visningen
Mannekängerna tackar för sig efter visningen
Glada miner från vår sångerska Monica och Fia
Glada miner från vår sångerska Monica och Fia
SWEAs årliga Mannekänguppvisning ägde rum den 22 mars 2012 i festvåningen uppe på Los Arqueros golfklubb där ett hundratal damer på plats bjöds på, förutom visning av vackra kläder, även läcker lunch bestående av kycklingsallad och varm getost med honungsvinäger på äppelskiva samt till dessert chokladmoussetårta med bär och grädde. Till kaffet presenterades sedan dagens stora överraskning, SWEAs alldeles nya egna sångerska, tidigare medlem i Wizex, Monica Silverstrand som till publikens stora förtjusning framförde bland annat ”New York, New York”. Konferencier var Marianne Sydow som berättade att våren kommer att domineras av pastellfärger samt att kjolarna blir längre och kläderna 50-talsinspirerade. Nio damer och en herre svarade för mannekängandet och Linda Rise från Los Naranjos för modellernas fina frisyrer. Kläderna som presenterades kom från Classic Golf, Fia i Backen, Britten Emme och Fashion Villa medan Gulle Gebauer stod för smycken och väskor.
Boris Pasternak? När var det nu igen?
Boris Pasternak? När var det nu igen?
Vart var jag nu? Vilket årtal var vi på?
Vart var jag nu? Vilket årtal var vi på?
Jodå, vi blev tvåa
Jodå, vi blev tvåa
Onsdagen den 21 mars 2012 var det frågesporttävling i Casitan med underrubriken När schlagern slog under ledning av Leif, som informerade om händelser under det aktuella året, och Marianne, som kompletterade med en schlager som var aktuell samma år. Lagen lottades ihop och placerades vid olika bord. Leif berättade vad som tilldragit sig de olika åren och sedan var det bara att skriva ner det årtal man trodde att det handlade om. Efter tio olika årtal slutade Pers lag som tvåa, till stor del beroende på att det fanns en räddningsplanka för varje år, nämligen vem som var det aktuella årets Nobelpristagare i litteratur. Nu vet Per dessutom när färg-TV introducerades officiellt i Sverige (1970).
Grönt var den färg som gällde
Grönt var den färg som gällde
Till och med drinkarna var gröna
Till och med drinkarna var gröna
Gugge var tidigt i hatten
Gugge var tidigt i hatten
Så här glada var vi
Så här glada var vi
Den 17 mars 2012 firade vi Irlands nationalhelgon S:t Patrick uppe på Atalaya Golfklubb i trevligt, naturligtvis grönklätt, sällskap. Menyn var 100% irländsk och inleddes med irländsk lax med cream cheese ackompanjerat av irländskt sodabröd som följdes av en traditionell Irländsk Black and White-pudding. Huvudrätten bestod av en kött- och Guinnessgryta och som avslutning serverades vi ugnsbakade äppelskivor i Baileysås. Vinerna var det enda som inte hade irländskt ursprung och det var vi glada för.
Maken Kjell firade den nya
Maken Kjell firade den nya "babyn" med en fet cigarr
Birgitta berättade om sin nya roman...
Birgitta berättade om sin nya roman...
..för ett 70-tal intresserade åhörare
..för ett 70-tal intresserade åhörare
Nöjda deltagare med varsitt ex av boken..
Nöjda deltagare med varsitt ex av boken..
..signerade av författarinnan själv
..signerade av författarinnan själv
Skål för en lyckad författardebut!
Skål för en lyckad författardebut!
Den 16 mars 2012 var vi inbjudna till ett Smygreleaseparty som anordnades på restaurang Salt & Pepper i Puerto Banús med anledning av att Birgitta Bergin publicerade sin första bok, "Tre Veckor", ett relationsdrama som utspelar sig alldeles innan jul under en period av, just det, tre veckor.
Ingalill underhöll oss engagerat
Ingalill underhöll oss engagerat
Mätta och belåtna åhörare
Mätta och belåtna åhörare
Lottförsäljningen gick för högtryck
Lottförsäljningen gick för högtryck
Michael Paasikivi tittade förbi och signerade sin senaste bok
Michael Paasikivi tittade förbi och signerade sin senaste bok
Den 14 mars 2012 var vi uppe i Casitan och lyssnade till Ingalill Munther som kåserade över ämnet Böcker som roar, ger kunskap och spänning där hon berättade om ett tiotal böcker som fängslat henne och varför. Även Göran Sundius fick vara med på ett hörn och berätta om några deckare som han ville rekommendera. Många var vi nog som fick nya idéer om böcker som vi aldrig hört talas om, men som vi nu skulle kasta oss över vid första bästa tillfälle. I lotteriet hade vi tur och vann ett ex av Mikael Paasikivis första deckare, Guld i blodet. Kvällens meny bestod av oxrullader med tillbehör som t ex en utsökt gräddsås och pressgurka. Allt lagat och serverat av Kenneth.
Vart man än tittade var indianen där
Vart man än tittade var indianen där
Alcazaba har bra utsikt över staden
Alcazaba har bra utsikt över staden
Antequeras egen miljövänliga hop-on hop-off buss
Antequeras egen miljövänliga hop-on hop-off buss
Redo för födelsedagsfirande på rummet
Redo för födelsedagsfirande på rummet
Paus på shoppingrundan
Paus på shoppingrundan
Efterrättspizza var en nyhet
Efterrättspizza var en nyhet
Den 8-9 mars 2012 gjorde vi, tillsammans med våra vänner Jan och Gunilla, en utflykt med övernattning till Antequera (Klicka här för mer info om Antequera).
Så här fint väder hade vi
Så här fint väder hade vi
Lite rosa Cava sitter aldrig fel
Lite rosa Cava sitter aldrig fel
Pers hembakade semlor smakade MUMS!
Pers hembakade semlor smakade MUMS!
Den 28 februari varje år firar vi Andalusiens Dag och då har vi helgdag i Andalucien dvs ingen behöver gå till jobbet. Detta utan att man tar bort någon annan helgdag som vi ju gjorde i Sverige då vi bestämde oss för att fira vår svenska nationaldag. Tvärtom så passar man på att, eftersom den 28 infaller på en tisdag, även ta ledigt på måndagen. Själva passade vi på, eftersom den 28 inföll på en tisdag i år, att slå ihop detta firande med Fettisdagen varför Per bjöd på nybakade semlor.
Nya ordföranden Christa välkomnar oss
Nya ordföranden Christa välkomnar oss
Vi Sweor umgås gärna över en god frukost
Vi Sweor umgås gärna över en god frukost
Den 23 februari 2012 hade SWEA Frukostmöte på Centro Forestal Sueco i Marbella.
Per vann två gånger
Per vann två gånger
Monika vann fri entré
Monika vann fri entré
Trevligt hade vi vid vårat bord!
Trevligt hade vi vid vårat bord!
Blev det inte vinst så blev det sidovinst
Blev det inte vinst så blev det sidovinst
Vibecke och Karl-Johan fick både och...
Vibecke och Karl-Johan fick både och...
Aftonen avslutades uppe hos Yoshiko..
Aftonen avslutades uppe hos Yoshiko..
..i glada vänners lag
..i glada vänners lag
Den 22 februari 2012 var det återigen Bingo med Räkfrossa uppe i Casitan. Inte nog med att vi var där, vi vann också! Inte bara vann utan mycket och ofta! För första gången i sitt liv vann Per på Bingon, och inte bara en utan två gånger. Två rader på samma bricka! Denna afton var vårt bord verkligen Vinnarbordet med stort "V".
Sista lektionen
Sista lektionen
Festen kan börja!
Festen kan börja!
Vi tycker det är riktigt roligt att spela..
Vi tycker det är riktigt roligt att spela..
..medan Per övervakar och ger instruktioner
..medan Per övervakar och ger instruktioner
Den sista måltiden med lärjungarna
Den sista måltiden med lärjungarna
Den 20 februari 2012 var dagen för den allra sista lektionen på Pers Nybörjarkurs i bridge uppe i Casitan och för att fira detta avslutade vi, lärare och elever, med en hejdundrades Avskedsmiddag. Stämningen var hög och maten, bestående av plommonspäckad fläskkarré tillagad av Kenneth, var mycket välsmakande (som vanligt)
Sedvanlig avtackning av trogna funktionärer i Casitan
Sedvanlig avtackning av trogna funktionärer i Casitan
Ingalills specialdesignade tackkort till Gun
Ingalills specialdesignade tackkort till Gun
Efter mötet bjöds vi på mat och dryck
Efter mötet bjöds vi på mat och dryck
Den 18 februari 2012 var det dags för Årsmöte hos AHN Nueva Andalucia. Ny styrelse valdes och den gamla avtackades. Ett speciellt tack fick Gun som nu, efter sju års tjänst, lämnar över till Bengt. Efter avklarat årsmöte bjöds vi på en utsökt god smörgåstårta.
Klassen samlad på Casitans gård
Klassen samlad på Casitans gård
Nelia visar att hon kan rulla runt (Foto: Ingalill M)
Nelia visar att hon kan rulla runt (Foto: Ingalill M)
Det gäller att koncentrera sig under lektionen
Det gäller att koncentrera sig under lektionen
Nelia i fokus med vår instruktör, Lena
Nelia i fokus med vår instruktör, Lena
Här får Ma Cherie visa sina konster
Här får Ma Cherie visa sina konster
Under våren har vi Hundkurs varje lördag på Casitans gård, åtminstone då vädret tillåter. Kurserna leds av Lena som är utbildad hund- och hästinstruktör. En trevlig lördagsaktivitet och vi har jätteroligt tillsammans!
Mia och Camilla
Mia och Camilla
Rose-Marie hälsar oss välkomna
Rose-Marie hälsar oss välkomna
Britten och Margaretha njuter av solen
Britten och Margaretha njuter av solen
Aja och Agneta på väg in till mötet
Aja och Agneta på väg in till mötet
Årsmötet avslutades med en jättegod lunch
Årsmötet avslutades med en jättegod lunch
Den 13 februari 2012 hade SWEA Marbella (Klicka för mer information) sitt Årsmöte och förutom sedvanliga årsmötespunkter som godkännande av verksamhetsberättelse, val av ny styrelse etc, så åt vi en mycket välsmakande gemensam lunch. Vi har verkligen en fin gemenskap och gör många roliga aktiviteter ihop i SWEA Marbella.
Monika och Gunilla i väntan på maten
Monika och Gunilla i väntan på maten
Så här dansas Flamenco!
Så här dansas Flamenco!
Hela danstruppen
Hela danstruppen
Denna söndagseftermiddag, den 12 februari 2012, hade Öystein ordnat med Spansk Middag uppe i sin restaurang på NRC och det var med stor förväntan vi begav oss dit. Måltiden, tillagad av gästkocken Antonio Madrid, var väl sisådär, mest potatis och fisk, men underhållningen var desto bättre. Vi bjöds på flamenco av världsklass med en av Spaniens bästa flamencodansörer, även han med namnet Antonio, som till vardags undervisar vid Flamencoakademien. Dessutom bjöd tenoren Öystein oss på skönsång som t ex hans paradnummer Oh Sole Mio. Philip kompade som vanligt.
Monika gjorde väskfynd
Monika gjorde väskfynd
Så här friterar man churros...
Så här friterar man churros...
..och dom ska helst avnjutas direkt på plats
..och dom ska helst avnjutas direkt på plats
På söndagsförmiddagarna är det Loppis på höger sida av vägen upp mot Benahavís och den 12 februari gjorde vi en utflykt dit. Verkligen ett riktigt loppis till skillnad från alla marknader som vi har på ett flertal ställen utefter kusten på olika veckodagar. Det här är verkligen en "bagageluckemarknad" där folk, mest engelsmän, passar på att saluföra allsköns prylar. Monika tog tillfället i akt att kolla några bättre begagnade handväskor medan höjdpunkten för Per var att få sätta tänderna i en nyfriterad "churro", som doppad i varm chokladsås är en riktig läckerhet.
Avprickning av gästerna
Avprickning av gästerna
Bara glada miner vid bordet
Bara glada miner vid bordet
Den 10 februari 2012 var det dags för Nätverkslunch i SWEA's regi. Som vanligt träffades vi på restaurang Terra Sana bakom Casinot. Just denna dag var det ettårsjubileum för våra nätverksluncher.
I väntan på vinprovningen...
I väntan på vinprovningen..
Kvällens presentatör: Morgan Skantz
Kvällens presentatör: Morgan Skantz
Vår kock Kenneth, omgiven av kvällens värdinnor
Vår kock Kenneth, omgiven av kvällens värdinnor
Så var det onsdag igen, den här gången den 8 februari 2012, och som vanligt bjöds det på spännande aktiviteter uppe i Casitan, denna kväll bestående av en Vinprovning ledd av Morgan Skantz, vinexpert och vinhandlare på kusten. Morgan kåserade på ett mycket underhållande sätt om Spanska viner och deras bakgrund och historia. Om han inte hade valt att ägna sitt liv åt vinet hade han med framgång kunnat platsa i nöjesbranschen. Morgans framförande avslutades med presentation och provsmakning av tre olika viner ur hans eget sortiment, ett vitt, ett rosé och ett rött. Speciellt det vita, en verdejo (Trascampanas 2010, Bodega Gótica) från Valladolid, föll Per i smaken. Kvällens meny bestod av Plommonspäckad Fläskkarré, en av vår lokale kock Kenneths specialrätter och definitivt en av våra egna favoriter.
Kvällens presentatörer - Sven och Irene
Kvällens presentatörer - Sven och Irene
Sven reciterar 'Briggen Blue Bird of Hull'
Sven reciterar 'Briggen Blue Bird of Hull'
Monica och Rolf hade sällskap av vänner
Monica och Rolf hade sällskap av vänner
Bland gästerna: Leif, Marianne och Karin
Bland gästerna: Leif, Marianne och Karin
Monika lät sig Bouillabaisen väl smaka
Monika lät sig Bouillabaisen väl smaka
Den 1 februari 2012 var vi på Taubeafton uppe i Casitan. Förutom en alldeles utsökt Bouillabaise som Kenneth hade anrättat bjöds vi på såväl fascinerande berättelser ur Evert Taubes liv som högläsning, allsång och musik. Att vi bjöds på Bouillabaise var förutom en anspelning på Evert Taubes liv till sjöss även en anspelning på sällskapet Böljebäsarna som med jämna mellanrum träffades på restaurang Gyldene Freden i Stockholm för att äta, dricka och sjunga (precis som vi denna afton).
Tromb ute över havet
Tromb ute över havet
Mitt på blanka eftermiddagen den 27 januari 2012 då vi tog vår promenad längs stranden fick vi syn på en tromb ute över havet alldeles utanför Costalita. Helt plötsligt lyftes vattnet rakt upp i luften. Helt otroligt! Sånt här trodde vi bara kunde hända i Oklahoma och närliggande trakter. Fotot togs påpassligt av våra irländska vänner med hjälp av mobiltelefon.
Per i gott (blått) sällskap
Per i gott (blått) sällskap
Vy över Smurfbyn
Vy över Smurfbyn
Väggarna pryddes av Smurfar
Väggarna pryddes av Smurfar
Är man inom filmen så är man - här Hollywoodhuset
Är man inom filmen så är man - här Hollywoodhuset
Mandelträden blommade vackert..
Mandelträden blommade vackert..
..längs utefter bergsvägen
..längs utefter bergsvägen
Ibland åker vi på små utflykter och nu i slutet av januari passade vi på att slå ihop två aktiviteter. Dels åkte vi på smala och slingrande bergsvägar till och från Ronda för att avnjuta de prunkande mandelträden som blommar vid den här tiden varje år, dels passade vi på att besöka bergsbyn Júzcar (klicka här för mer information), numera Spaniens egen Smurfby, med alla hus målade i blått, livs levande smurfar och en stor turistattraktion.
Birgitta, kvällens värdinna, ser till att gästerna trivs
Birgitta, kvällens värdinna, ser till att gästerna trivs
Va' kul det här med Bingo, tycker Kurt
Va' kul det här med Bingo, tycker Kurt
Vi vann inget, men är glada ändå!
Vi vann inget, men är glada ändå!
Den 23 januari 2012 var det dags för årets första Bingo med räkfrossa i Casitan och naturligtvis missade vi inte detta tillfälle. Inga vinster blev det på Bingon eller lotterna, men Monika vann en flaska vin på sin entrébiljett. Vi roade oss kungligt i sällskap med gamla och nya vänner. Per går inte dit för varken räkorna eller Bingon, säger han, utan för Västerbottensosten!
Vår lärare Inger
Vår lärare Inger
Monikas klass är liten, men flitig
Monikas klass är liten, men flitig
Den 11 2012 januari började Monika på en ny Kurs i Spanska uppe i Casitan. Kursen omfattar tolv lektioner under våren och det finns tre olika nivåer att välja mellan: nybörjare, lite mer än nybörjare och avancerade. Monika har valt mellangruppen och trivs alldeles utomordentligt bra, både med kursens nivå, sina klasskamrater och sin lärare. Läraren, Inger, är nu pensionär, och har tidigare arbetat som lärare vid Svenska Skolan i Fuengirola.

2011

Lars Friberg, Kent Schanke och Michael Wolf
Lars Friberg, Kent Schanke och Michael Wolf
Kvällen innan vi skulle åka hem, den 30 november 2011, var vi uppe på Los Naranjos Golfklubb för att träffa Michael Wolf, Swedbanks VD, och lyssna till vad han hade att berätta om sin och bankens syn på det aktuella ekonomiska läget. Michael visade sig vara en såväl påläst som underhållande talare och vi fick många kloka ord på vägen. Inte nog med detta, efter presentationen bjöds vi även på en läcker buffé, och möjlighet till vidare diskussioner. Dagen efter, på flygplatsen, stötte vi återigen på Mikael som skulle åka med samm plan som oss. Själva flyger vi sedan en tid tillbaka i SAS Plus, "Business Class", för att inte behöva sitta allra längst bak i planet, vilket är det som oftast tillämpas då man har hund med sig. Vi tänkte att Mikael då skulle göra oss sällskap i "Business Class" vilket ofta är så det är för folk i företagsledande position. Men nej, ännu en gång överraskades vi då vi insåg att Mikael reste "bakom skynket", det som i folkmun kallas "apklass". Vår aktning för honom steg ytterligare.

Per och Sven skålar för 30-åringen
Per och Sven skålar för 30-åringen
Öllegård, Fia och Lennart delade bord
Öllegård, Fia och Lennart delade bord
Den 23:e november 2011 firade AHN i Nueva Andalucia sitt 30-årsjubileum och med anledning av detta hade man bjudit in till en alldeles utsökt trerätters Jubileumsmiddag. Gun Boström passade under middagen på att berätta om Casitans tillblivelse och om episoder och händelser under dess trettioåriga historia. Intressant var det att höra att ursprunget till Casitan var några bridgespelare som fick idén att skaffa en egen lokal där de kunde träffas för att spela och därför köpte in den Casita som numera är AHN's samlingslokal. Så vi alla glada medlemmar kan tacka bridgen för vår fina lokal.
Lunchen inleddes traditionsenligt med cava
Lunchen inleddes traditionsenligt med cava
Kerstin omgiven av vår värdinna Louise och Monika
Kerstin omgiven av vår värdinna Louise och Monika
Bengt tackar och skålar..
Bengt tackar och skålar..
Den 20:e november 2011 hade vi vår årliga avslutningslunch för Bridgen på NRC med sedvanlig tilldelning av Tungårdens Pokal som detta år tilldelades Britta vilken fått ihop flest guldstjärnor. Som så många gånger tidigare utdelades pokalen av Kerstin Tungården. Lunchen, vilken bestod av sjötunga, avåts uppe i NRC's restaurang.
Monika minglar med Helena och Kent
Monika minglar med Helena och Kent
Lena representerade i SWEAs egen monter
Lena representerade i SWEAs egen monter
Två glada SWEOR
Två glada SWEOR
Även Per passade på att mingla, här i vackert sällskap
Även Per passade på att mingla, här i vackert sällskap
Rose-Marie, just idag utsedd till Årets svensk på kusten
Rose-Marie, just idag utsedd till Årets svensk på kusten
Den 15:e november 2011 arrangerade SWEA som vanligt sin årliga Minimässa på Centro Forestal Sueco i Marbella och vi var där. Medan Per gick runt och provsmakade av alla läckerheterna det bjöds på i form av tapas och viner passade Monika på att mingla.
Gun hälsade oss välkomna med ett litet tal
Gun hälsade oss välkomna med ett litet tal
Per hade gåsen, f'låt Eva, till bordet
Per hade gåsen, f'låt Eva, till bordet
Den 12:e november 2011 bevistade vi, för ovanlighetens skull, en Gåsmiddag, arrangerad uppe i Casitan. Lite exotiskt för oss som inte har skånska rötter så vi bytte försiktigtvis ut den traditionella svartsoppan mot en mycket välsmakande hummersoppa.
Per, för dagen i ny skjorta och halsduk, och Lelle
Per, för dagen i ny skjorta och halsduk, och Lelle
Monika och Louise redo för party
Monika och Louise redo för party
Vid vårt bord hade vi även sällskap av Lasse
Vid vårt bord hade vi även sällskap av Lasse
Den 5:e november 2011 gick vi på maskerad, eller åtminstone något som liknade en sådan. Uppe på Atalaya golfklubb hade man under dagen spelat sin årliga turnering President's Cup och denna avslutades med gemensam middag och prisutdelning på kvällen. För att göra det hela lite mer spännande skulle alla vara klädda i svart och rött vilket vi försökte leva upp till på bästa sätt.
Två småländskor återfanns bland gästerna..
Två småländskor återfanns bland gästerna..
..liksom en Optimistkonsult
..liksom en Optimistkonsult
Mannekängerna avtackades med varsin ros av Brittens bror
Mannekängerna avtackades med varsin ros av Brittens bror
Gulle gick mannekäng..
Gulle gick mannekäng..
..liksom Monica..
..liksom Monica..
..och Birgitta
..och Birgitta
November började bra. Redan den 2:a var Anki och Monika på Brittens Mannekänguppvisning på Miraflores Golf. När de väl hittat dit, vilket inte var lätt i mörkret, så hade de en toppenkväll. Mörkret? Glömde visst bort att berätta att kommunerna här nere sedan en dryg månad tillbaka, inte betalar sina elräkningar varför elbolaget (helt logiskt) stängt av strömleveranserna så att dom flesta stora vägarna är helt utan gatubelysning.
Besök hemma hos Gunnar och Astrid på La Quinta
Besök hemma hos Gunnar och Astrid på La Quinta
Livet är skönt - hemma hos Anki och Kjell
Livet är skönt - hemma hos Anki och Kjell
Efterfest uppe i Louises takvåning efter flamencon
Efterfest uppe i Louises takvåning efter flamencon
Bröllopsdagsskål (vår egen) hos Emmet och Ursula
Bröllopsdagsskål (vår egen) hos Emmet och Ursula
Monika och Margareta avnjuter Fribergs tapas
Monika och Margareta avnjuter Fribergs tapas
Under oktober månad 2011 har vi även (som vanligt) passat på att umgås med våra vänner på kusten och här ovanför återfinns ett antal foton från dessa tillfällen.
På vägen dit stannade vi för en kaffepaus...
På vägen dit stannade vi för en kaffepaus...
..och att lära känna varandra lite bättre
..och att lära känna varandra lite bättre
Väl framme vid målet är det skönt att sträcka på benen
Väl framme vid målet är det skönt att sträcka på benen
Per fotograferade flitigt nere i muséet
Per fotograferade flitigt nere i muséet
Efter rundvandring bland utgrävningarna åt vi lunch
Efter rundvandring bland utgrävningarna åt vi lunch
I Tarifa passade Britta och Ingrid på att dricka kaffe
I Tarifa passade Britta och Ingrid på att dricka kaffe
Den 30 oktober 2011, nästan ett år efter att Monika gjort samma resa, följde Per med AHN på en heldagsutflykt till Atlantkusten, strax bortom Gibraltar, där man besökte den gamla romerska staden Baelo Claudia med sina utgrävningar. På hemvägen passade man även på att göra ett stopp i Tarifa där tillfälle gavs till att ströva omkring lite i den gamla staden samt att sitta ner och ta en fika.
Gunnar, tror Du att vi vinner något ikväll, frågar Åsa?
Gunnar, tror Du att vi vinner något ikväll, frågar Åsa?
Även om vi inte vinner så får vi i alla fall frossa i räkor
Även om vi inte vinner så får vi i alla fall frossa i räkor
Ska han inte spara lite till mig?
Ska han inte spara lite till mig?
Den 26 oktober 2011 var det återigen Bingo med räkfrossa uppe i AHN's Casita. Inga bingovinster blev det för oss, men väl en flaska vin som Per vann på sin inträdesbiljett. Alltid något!
Många skratt blev det. Både här...?
Många skratt blev det. Både här...
...och där
...och där
Ibland samlas vi tjejer för en nätverkslunch
Ibland samlas vi tjejer för en nätverkslunch
Den 25 oktober 2011 hade SWEA bjudit in Optimistkonsult Ingalill Enbom och Monika var naturligtvis där. Lite suspekt benämning kanske, men tydligen var det såväl givande som underhållande.
Lite vilsna kände sig eleverna första gången
Lite vilsna kände sig eleverna första gången
Per skriver in Margareta
Per skriver in Margareta
Klassen samlad med sin lärare
Klassen samlad med sin lärare
Den 24 oktober 2011 startade AHN i Nueva Andalucia en Nybörjarkurs i Bridge under Pers ledning. Kursen, som samlat 23 elever går på måndagseftermiddagar under hösten och våren, totalt tio lektioner där varje lektion omfattar tre timmar, varav hälften är teori och hälften praktik (kortspel anpassat till samma dags teori).
Ett vackert utslag av Carl Mason - slutsegrare i tävlingen
Ett vackert utslag av Carl Mason - slutsegrare i tävlingen
Vi åskådare fick njuta av såväl golf som sol
Vi åskådare fick njuta av såväl golf som sol
Bland spelarna fanns vår gamla pro - Terry Bourgoyne
Bland spelarna fanns vår gamla pro - Terry Bourgoyne
Här hittade vi så småningom bollen - uppe i trädet!
Här hittade vi så småningom bollen - uppe i trädet!
Den 16 oktober 2011 åkte vi upp till La Quinta golfbana för att följa herrarnas spel under avslutningsdagen av golftävlingen Benahavís Senior Masters som ingår i European Senior Tour.
Vad ska det bli till middag, månne?
Vad ska det bli till middag, månne?
Som vanligt bjöd Öystein på en välsmakande buffé
Som vanligt bjöd Öystein på en välsmakande buffé
..och till denna - förstklassig flamenco
..och till denna - förstklassig flamenco
Den 15 oktober 2011 var det flamencoshow hos Öystein på NRC.
Mingel...
Mingel...
..mingel...
..mingel...
..och ännu mer mingel
..och ännu mer mingel
Mingel...
Mingel...
..mingel...
..mingel...
..och ännu mer mingel
..och ännu mer mingel
Den 12 oktober 2011 var det så dags att rivstarta höstsäsongen i AHN's Casita och som vanligt gjordes detta med en mingelafton där Casitan stod för mat och dryck, denna gång bestående av en mycket god hemlagad paj och sallad därtill. Det bjöds även på levande musik i den ljumma sommarkvällen ute på Casitans gård. Vi var 80 personer som passade på tillfället att hälsa varandra välkomna ner till kusten och vi önskade att kvällen aldrig skulle ta slut... Ni som ännu inte är medlemmar och som söker roliga saker att göra tillsammans med andra likasinnade skandinaver nere på kusten har nu tillfälle att då ni löser medlemsskap för 2012 även få medlemsskap för återstoden av detta året. Vilka aktiviteter som erbjuds kan man se genom att klicka på ordet Casitan ovan och därmed komma in på Casitans egen hemsida.
Roslagsbälgarna spelade upp till dans
Roslagsbälgarna spelade upp till dans
Den 6 oktober 2011 hade Öystein uppe på NRC Restaurante bjudit in till Oktoberfest och vi fick en mycket trevlig afton där såväl våra magar som våra öron bjöds på gudomlig spis. För musiken svarade dragspelsgänget Roslagsbälgarna hemifrån Sverige och deras mycket duktiga vokalissa, men om någon hade förväntat sig traditionell dragspelsmusik a la Jularbo så blev denne grymt besviken. Desto gladare blev vi andra som gillar dansbandsmusik och populära låtar a la Sven Ingvars som vi kunde både dansa till och sjunga med i.
Agneta och Monika
Agneta och Monika
Pernilla med pappa Peter
Pernilla med pappa Peter
..och några av gästerna
..och några av gästerna
Den 1 oktober 2011 hade keramikern Agneta Larsen bjudit in till vernissage, denna gång som omväxling uppe i Benahavís där vi fick tillfälle att beskåda hennes senaste alster på restaurang El Castillo (Klicka för mer info) som drivs av svenska Pernilla. Förutom vackert väder och en bedårande utsikt bjöds vi på dryck och olika sillinläggningar på knäckebröd.
Fullmånen lyste över oss
Fullmånen lyste över oss
Här har vår guide Daniel gått in till flocken..
Här har vår guide Daniel gått in till flocken..
..där han hälsas av den vita varghonan
..där han hälsas av den vita varghonan
Vi började med en 3-rättersmiddag i väntan på fullmåne
Vi började med en 3-rättersmiddag i väntan på fullmåne
Förväntan var stor..
Förväntan var stor..
..nu är det snart dags!!
..nu är det snart dags!!
Den 12 september 2011 var det fullmåne och för att fira detta hade SWEA ordnat med en utflykt till Antequera (Klicka för mer info) och den närliggande vargparken Lobo Park under temat Yla med vargarna.
Öysteins påsktallrik..
Öysteins påsktallrik..
..och kycklinggult, var det som gällde
..och kycklinggult, var det som gällde
Mellan drinkarna en konsert med
Mellan drinkarna en konsert med "Tre tenorer"
Den 21 april 2011, skärtorsdagen, påbörjade vi firadet av vår Semana Santa (sv Påsk) på "riktigt". Det hela ägde rum uppe på NRC och påbörjades med lekamlig spis, en påsktallrik som hette duga, designad Öystein vilken traditionsenligt följdes av kaffe och därtill hörande lämpliga drycker uppe hos Louise. Som avslutning bjöds vi även på en portion andlig spis bestående av en konsert med "Tre tenorer" i Öysteins restaurang.
Barbro och Anki var intresserade åhörare
Barbro och Anki var intresserade åhörare
Speciella T-shirts fanns att köpa
Speciella T-shirts fanns att köpa
Hela leden är väl utmärkt med skyltar
Hela leden är väl utmärkt med skyltar
Efter
Efter "godkänd" vandring får man ett diplom
Den 13 april 2011 styrde vi tillsammans med våra vänner Barbro och Kjell kosan mot Casitan där onsdagsprogrammet denna vecka bestod av att Monika Wahlström visade bilder ifrån och berättade om sin Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela förra året, år 2010. Just detta år var ju dessutom speciellt, ett så kallat Jakobsår, då Jakobsdagen, den 25 juli, infaller på en söndag, varför antalet pilgrimer just detta år var extra stort (nästa Jakobsår infaller först år 2021).
Vinprovningen hölls på Casa Santi i Marbella
Vinprovningen hölls på Casa Santi i Marbella
När vi kom bjöds vi på Cava
När vi kom bjöds vi på Cava
Rose-Marie Wiberg hälsade oss välkomna
Rose-Marie Wiberg hälsade oss välkomna
Den 5 april 2011 hade SWEA ordnat med Vinprovning hos Casa Santi inne i Marbella. Vi var 18 stycken förväntansfulla som under sakkunnig ledning av husets kunniga enologer fick såväl en introduktion till, som en provsmakning av, fyra röda och två vita viner representerande olika regioner i Spanien.
Alexandra med 1,6 miljonersreklam
Alexandra med 1,6 miljonersreklam
Anki, Louise och Kerstin var där
Anki, Louise och Kerstin var där
Att hälsa på deltagarna hör till
Att hälsa på deltagarna hör till
Tisdagen den 24 mars 2011 hade vi på kusten besök av Alexandra Charles som var inbjuden av Marbellas SWEA-förening (Swedish Womens Association). Alexandra, som brinner för jämlikhet, hälsa och feminism, talade sig (som vanligt) varm för 1,6- och 2,6-miljonersklubbarna, hennes skötebarn.
Per hjälper till att servera cava
Per hjälper till att servera cava
Lite Guinessreklam hör till
Lite Guinessreklam hör till
Många var ordentligt i hatten
Många var ordentligt i hatten
Allt skulle vara grönt, även drinkarna
Allt skulle vara grönt, även drinkarna
Vi hade ett eget bord...
Vi hade ett eget bord...
...nära orkestern
...nära orkestern
Irlands skyddshelgon, St Patrick, firas ju den 17 mars varje år och här nere hos oss firar vi nästkommande helg. Den 19 mars var vi, och 150 andra personer, således på plats på Atalayas golfrestaurang där det hela tilldrog sig. Dessförinnan hade vi fått lite cava uppe hos Louise på NRC. Dagen till ära hade vi med oss ett antal "egna" irländare: Don, Dan och Jennifer från NRC och Emmet och Dave från Costalita.
Karin...
Karin...
..och Gulle på CFS...
och Gulle på CFS...
...samt Marie-Louise på Los Arqueros
samt Marie-Louise på Los Arqueros
Den 20 och 22 mars 2011 var det två olika Modevisningar med bara en dags mellanrum, först Britten Emmes visning av egenhändigt designade kläder på Centro Forestal Sueco och två dagar senare SWEA's årliga vårvisning uppe på Los Arqueros golfklubb.
Den 23 mars 2011 var det Bingo med räkfrossa i Casitan igen. Inte någon vinst den här gången heller fast trevligt hade vi och Västerbottensosten till räkorna smakade perfekt!
Myran och Per trivs bra ihop
Myran och Per trivs bra ihop
Bosse med sin
Bosse med sin "Allt-i-ett"-macka
Ann-Britt och Mats
Ann-Britt och Mats "frossade" i räkorna
Anki och Per lät sig väl smaka..
Anki och Per lät sig väl smaka..
Pers favorit, den gräddiga Queso de Tetilla, Bröstosten
Pers favorit, den gräddiga Queso de Tetilla, Bröstosten
Eva visade på kartan varifrån de olika ostarna kom
Eva visade på kartan varifrån de olika ostarna kom
Vinprovning känner vi ju till, men nu var det dags att provsmaka ett av de viktigaste tillbehören till vinet, nämligen osten. Den 16:e mars 2011 deltog vi i en mycket intressant ostprovning i Casitan, ledd av Eva Gevius som bott i Spanien i många år och då passat på att närmare lära känna spansk ost. Och det var inte vilka ostar som helst utan ostar, typiska för Spaniens olika regioner. Inte mindre än åtta olika ostar fick vi inte bara presenterade för oss utan även tillfälle att provsmaka. I stora portioner! Gissa om vi var mätta därefter!
Man börjar med att forma till ett litet ägg...
Man börjar med att forma till ett litet ägg...
...och slutar med en pippifågel
...och slutar med en pippifågel
...som nu har funnit ett hem
...som nu har funnit ett hem
Den 9 mars 2011 hade Casitan besök av kustens egen svenska keramiker, Agneta Larsen, som berättade om sig själv och sin vardag och dessutom passade på att inviga oss intresserade åhörare i några av keramikens mysterier. Mitt framför ögonen på oss trollade hon fram en liten fågel i lera. Efter Agnetas anförande undfägnades vi med mer lekamlig spis i form av Kenneths hemlagade fiskgratäng.
Föremålet för festen
Föremålet för festen
Inga-Britt från Växjö var där
Inga-Britt från Växjö var där
Nästan alla har fönsterbord hos Öystein
Nästan alla har fönsterbord hos Öystein
Tisdagen den 8 mars 2011 passade Öystein att ordna en liten Semmelfest uppe i sin restaurant på NRC. Vi var ett antal glada personer som passade på att avnjuta denna läckerhet. Innan semlorna serverades vi dessutom en mycket god och närande Gulaschsoppa med vin därtill så vi var rejält mätta och glada då vi lämnade bordet.
Intresserade åhörare
Intresserade åhörare
Temat för dagen
Temat för dagen
Ragnhild använde dator för att visa sina bilder
Ragnhild använde dator för att visa sina bilder
Den 2 mars 2011 kåserade Ragnhild om Blommor och bin för oss på Casitans sedvanliga onsdagsträff. Vi fick även se vackra bilder, mest på blommor, men även ett och annat bi, som hon och hennes man Stig samlat på sig genom åren.
La Bib guidade oss i Marrakech
La Bib guidade oss i Marrakech
En kväll var vi på show!
En kväll var vi på show!
Vi drack te på det berömda La Mamounia
Vi drack te på det berömda La Mamounia
Guiden Soussi var med oss hela resan
Guiden Soussi var med oss hela resan
...och Karim var vår lokala guide i Fès
...och Karim var vår lokala guide i Fès
Marrakech by night
Marrakech by night
Veckan 20-26 februari 2011 åkte Monika och Gunilla på bussresa till Marocko där man tillbringade några dagar på hotell i Fès, Marrakech och Rabat och dessutom "på vägen" besökte Casablanca och Tanger.
Jim Broberg presenterar MásMovil...
Jim Broberg presenterar MásMovil
...och Ingalill Munther berättar för oss...
...och Ingalill Munther berättar för oss...
...om några kända Spanska konstnärer
...om några kända Spanska konstnärer
Den 16 februari 2011 berättade Casitans egen konstnär Ingalill Munther engagerat för oss om ett urval kända och mindre kända Spanska Konstnärer och visade bilder därtill. Ingalills föredrag föregicks av att Jim Broberg gav en kort presentation av MásMovil, den för tillfället billigaste mobiloperatören i Spanien (uppkopplingsavgift 15 cent, samtalsavgift 5 cent per minut till alla fasta och mobila telefonnummer i Spanien).
Vi inledde med en helt vanlig lektion...
Vi inledde med en helt vanlig lektion...
...som avslutades med avtackning av magistern...
...som avslutades med avtackning av magistern...
..och medhjälparna/kursdeltagarna Irene & Ingvar
..och medhjälparna/kursdeltagarna Irene & Ingvar
Den 7 februari 2011 var det dags för den näst sista lektionen på Pers nybörjarkurs i bridge och eftersom några av deltagarna hade giltigt förfall för att inte deltaga på den allra sista lektionen så avslutade vi dagen med en rejäl avskedsmiddag med gott om god mat (Plommonspäckad fläskkarré) och dryck. Irene och Ingvar som svarat för mycket av det praktiska omkring kursen avtackades med blommor och vin och även "magistern" Per vederfors samma uppvaktning.
Mandelträden stod i full blom
Mandelträden stod i full blom
Vår guide Miguel kom själv från trakten
Vår guide Miguel kom själv från trakten
Lunch hemma hos en av byns familjer
Lunch hemma hos en av byns familjer
Den 3 februari 2011 följde Monika med SWEA på en heldagsutflykt till den gamla byn Alfarnate, belägen fem mil öster om Malaga uppe i bergen. Tidpunkten för utflykten var inte vald av en slump utan med tanke på att mandelblomsträden, som täcker kullar och ängar, då står i full blom. Vi gjorde även ett besök på olivoljefabriken "Nuestra Señora de Monsalud" inne i Alfarnate. Höjdpunkten var att vi fick dela upp oss i mindre grupper som var och en var inbjuden till olika familjer i byn för att inmundiga en äkta spansk lunch med lokal touch i deras hem.
Monika passade på att få en bok signerad
Monika passade på att få en bok signerad
Stämningen var, som vanligt, hög på räkfrossan
Stämningen var, som vanligt, hög på räkfrossan
Åke vann inte på bingon, men väl på lotteriet
Åke vann inte på bingon, men väl på lotteriet
Varje onsdag under säsong (oktober-april) arrangerar Club Nordico något program i sin casita uppe i Nueva Andalucía och sedan äter man något gott tillsammans, allt detta till ett mycket facilt pris (12€ för medlemmar och 14€ för icke medlemmar). Den 19 januari 2011 var det deckarförfattaren Mikael Paasikivi som engagerat berättade om och signerade sin nya bok Guld i blodet, vilken utspelar sig på Åland. Veckan därpå, den 26 januari, var det återigen dags för en av klubbens populäraste och mest välbesökta aktiviteter, nämligen Bingo med Räkfrossa där det förutom räkor i obegränsad mängd bjuds på rostat bröd med Västerbottensost. Mums!!

2010

Per serverar värdinnan lite cava
Per serverar värdinnan lite cava
Först cava, alternativt öl och Gammel Dansk...
Först cava, alternativt öl och Gammel Dansk...
...och sedan trevlig middag inomhus
...och sedan trevlig middag inomhus
November började bra med ett cocktailparty uppe hos Louise och avslutades, på sedvanligt sätt, med att fira Halloween. Denna gång i trevligt sällskap av Irene, Ingvar, Inger och Arne.
En liten avgift fick vi betala ...
En liten avgift fick vi betala ...
Modevisning efter lunchen på Castillo de Monda
Modevisning efter lunchen på Castillo de Monda
Mannekängerna tackar för sig
Mannekängerna tackar för sig
Marbella Design Academy
Marbella Design Academy
Dagens värdinnor, Britten och Ewa
Dagens värdinnor, Britten och Ewa
Snyggt, eller hur?
Snyggt, eller hur?
Monika, en av dagens mannekänger
Monika, en av dagens mannekänger
Två gånger på kort tid, den 25 oktober och den 2 november hade SWEA ordnat med utflykter till Monda. Vid det första tillfället besökte vi designskolan Marbella Design Academy och därefter åt vi gemensam lunch uppe på borgen Castillo de Monda. Det andra besöket var mer informellt. Vi var hembjudna till Britten Emme där vi fick prova kläder och mannekänga för varandra, en mycket rolig upplevelse.
Nye ordföranden, Rolf, kollar att alla löser entré
Nye ordföranden Rolf kollar att alla löser entré
Vissa av oss hade mer tur i spel än andra
Vissa av oss hade mer tur i spel än andra
Den 27 oktober 2010 var det så äntligen dags för säsongens första Bingo med Räkfrossa uppe i Club Nordico's Casita. Kvällen var mycket trevlig trots att priserna fördelades något ojämnt bland deltagarna (se bild ovan). Vår nye Bingoutropare, Janne, skötte sin syssla med bravur och med all säkerhet får förnyat förtroende.
Rädd? Jag?
Rädd? Jag?
Vår instruktör, Vivian, är hård, men rättvis
Vår instruktör, Vivian, är hård, men rättvis
Inte bara Per är involverad i kursverksamhet. Även Nelia går på kurs ibland. Här deltar vi i en lektionstimme nere på stranden i San Pedro tilsammans med ett 20-tal andra hundar. Nelia själv tycker att det är mysigare att gå på kursen då den håller till i Estepona eftersom det är lite lugnare där. Inte så många hundar.
Praktiskt spel är en del av kursen
Praktiskt spel är en del av kursen
Läraren övervakar
Läraren övervakar.      Foto: Sven Sörnäs
Även under rasten pratas mycket bridge
Även under rasten pratas mycket bridge
Under hösten 2010 och våren 2011 håller Per en Bridgekurs för nybörjare uppe i Club Nordico's Casita. Kursen, som omfattar 10 lektioner, har rönt ett mycket stort intresse och trots att Casitans utrymme utnyttjas till max har inte alla intresserade kunnat beredas plats. 25 lyckliga elever går nu på kurs på måndagkvällarna och gör flitigt sina hemläxor under veckorna. Förhoppningsvis kommer många av eleverna att efter genomgången kurs kunna tillräckligt för att ta plats vid bridgeborden på Club Nordico's ordinarie torsdagsbridge.
Olle berättade engagerat om Argentina
Olle berättade engagerat om Argentina
Vi bjöds även på god mat och dryck
Vi bjöds även på god mat och dryck
Den 20 oktober 2010 deltog vi i Club Nordico's sedvanliga onsdagsarrangemang uppe i Nueva Andalucia och den här gången hade vi nöjet att lyssna till Olle Montelius som engagerat och initierat berättade för oss om Argentina. Olle har, förutom att han själv bott där, tidigare organiserat nio (!!) rundresor för intresserade svenskar i landet och i mitten av februari nästa år blir det ytterligare en resa, enligt Olle förmodligen den sista som han själv organiserar. Vi som var med och lyssnade denna afton bjöds även på en utsökt plommonspäckad fläskkarré.
Guiden visar oss Bolonias uppbyggnad med en modell
Guiden visar oss Bolonias uppbyggnad med en modell
Bolonias antika lämningar fick duga för en vilopaus
Bolonias antika lämningar fick duga för en vilopaus
På väg ner mot Tarifa för en kaffe på maten
På väg ner mot Tarifa för en kaffe på maten
Glada miner i bussen
Glada miner i bussen
Bussen har just lyckats vända för att ta oss ner igen
Bussen har just lyckats vända för att ta oss ner igen
Den 18 oktober 2010 följde Monika med SWEA på en heldagsutflykt till Atlantkusten, strax bortom Gibraltar, där man besökte såväl den moderna staden Tarifa som några historiskt intressanta platser. Den första av dessa var den gamla romerska staden Baelo Claudia med sina utgrävningar och därifrån fortsatte vi till Castellar de la Frontera högt uppe på en klippa där dess gamla stadsdel är helt innesluten i en gammal morisk borg. Som en extra bonus passerade vi på resan till Castellar i utkanterna av naturparken Alcornocales med Europas, och ett av världens, största naturliga bestånd av korkekar.
Bästa kompisar
Bästa kompisar
På NRC vankades våfflor...
På NRC vankades våfflor...
.. och i Casitan dryck och tapas
.. och i Casitan dryck och tapas
Klanen Werding på vår terrass
Klanen Werding på vår terrass
Nytt deltagarrekord vid Casitans säsongstart
Nytt deltagarrekord vid Casitans säsongstart
Två glada loppmarknadsbesökare
Två glada loppmarknadsbesökare
Under vecka 41 dvs mitten av oktober 2010 var det mycket på gång. Våra vänner Jan och Gunilla hade besök av dotter Anna med barn, det ordnades Loppis på NRC och slutligen var det säsongsöppning med mingel på Club Nordico's Casita uppe i Nueva Andalucia.
Ivan Renliden ackompanjerade
Ivan Renliden ackompanjerade
Kjerstin avtackades med blommor
Kjerstin avtackades med blommor
.. och Romkören svararde för bakgrunden
.. och Romkören svarade för bakgrunden
Den 8-9 oktober 2010 fick vi på kusten celebert besök av Kjerstin Dellert och Ivan Renliden som gjorde två framträdanden, ett i Svenska kyrkan i Fuengirola och ett på Los Naranjos golfrestaurang. Kjerstin ackompanjerades, förutom av Ivan Renliden, även av Romkören under ledning av Kicki Bothén.
Nattens åska var häftig
Nattens åska var häftig
Villa Padierna - vackert klubbhus och hotell
Villa Padierna - vackert klubbhus och hotell
Laura Davies stod som slutsegrare
Laura Davies stod som slutsegrare
Helgen 16-19 september 2010 spelades damernas Europatourturnering i golf, Open de España, uppe på Los Flamingos, på andra sidan vägen från oss. På grund av kraftigt regn och åska under natten mot fredag kortades tävlingen ner till tre dagar istället för de normala fyra. I ledarboll den sista dagen gick bl a Laura Davies från England och Carin Koch från Sverige där Laura så småningom, relativt ohotad, kunde ta hem segern.
Vår strand var välbesökt och välbevakad
Vår strand var välbesökt och välbevakad
Michelle på promenad i Marbella
Michelle på promenad i Marbella
Sasha badar med sina livvakter
Sasha badar med sina livvakter
Den 4-8 augusti 2010 hade vi celebert besök av Michelle Obama och hennes 9-åriga dotter Sasha som valt just vår vackra del av kusten för några dagars semester. Dom bodde under sitt besök på hotell Villa Padierna på andra sidan vägen från Costalita och hann under sin korta, men intensiva, vistelse med att besöka såväl Marbella, Ronda som Granada och Alhambra. En eftermiddag reserverades för bad i Medelhavet och för detta valde man just vår strand, som för tillfället hade gjorts extra fin med nya palmer och med alla småstenar bortplockade. Stranden nedanför gamla Sharky's, granne med hotell Playa Bella spärrades tillfälligt av för allmänheten med hjälp av ett större antal amerikanska säkerhetsvakter och spansk polis. Efter badet passade man även på, till Sashas stora förtjusning, att besöka Selwo, vår lokala djurpark.
Flaggparad
Flaggparad
Ny skrytskylt
Ny skrytskylt
Tre månader efter Michelle Obamas besök har livet återgått till det normala. Resterna av den amerikanska flaggan på halv stång och vår stolta EU-flagga sliten i trasor. Är det världsekonomin som avspeglar sig? Det vore ju dumt av Villa Padierna att inte utnyttja detta tillfälle till publicitet så det dröjde inte länge innan en skylt kom upp om att Michelle Obama kom för att "inviga" restaurangen.

2009

Monika på väg in
Monika på väg in
Såväl Ebbe och Margareta som Jan och Gunilla var där
Såväl Ebbe och Margareta som Jan och Gunilla var där
Monika träffade Barbro Plantin från Falun på NRC's Jazzkväll
Monika träffade Barbro Plantin från Falun på NRC's Jazzkväll
Den 22 november 2009 hade keramikkonstnärinnan Agneta Larsen bjudit in till sin höstvernissage uppe i bergen på vägen mot Casares och det var som vanligt trevligt att hälsa på. Förutom nya alster av Agneta bjöds det på Tapas och drycker. Några nyförvärv blev det också.
Först bjöds vi på äkta fransk champagne
Först bjöds vi på äkta fransk champagne
Det var fullsatt denna afton
Det var fullsatt denna afton
Jakob Aspegren avtackades med blommor
Jakob Aspegren avtackades med blommor
På kvällen den 21 oktober 2009 stod det vinprovning på programmet uppe i Club Nordico's Casita i Nueva Andalucia. Jakob Aspegren pratade initierat om Spanska viner, med tyngdpunkt på Riojaregionen, och lät oss därtill provsmaka desamma. Till maten bjöds vi på utsökt välsmakande revbensspjäll levererade av Johnnys Bar.
Advokat Göran Rise var där med sonen Johan
Advokat Göran Rise var där med sonen Johan
Monika provar vin med experten Morgan Skantz
Monika provar vin med experten Morgan Skantz
Per & PO Breimark, Swedbank Luxemburg, fd kollega till Monika
Per & PO Breimark, Swedbank Luxemburg, fd kollega till Monika
Den 16 oktober 2009 hade SWEA Marbella bjudit in till sponsorträff, en tillställning där SWEAs sponsorer bjuds tillfälle att presentera sig själva och sitt utbud. Det hela ägde rum på Centro Forestal Sueco i Marbella och det bjöds på såväl tapas som dricka i olika former.
Från vänster Gunnar, Gösta, Per, Mats, Monika och Bengt
Från vänster Gunnar, Gösta, Per, Mats, Monika och Bengt
Per och Louise
Per och Louise
Hans Tungårdens Vandringspris
Hans Tungårdens Vandringspris
Den 15 oktober 2009 var det så dags för NRC bridgeklubbs årliga lunch vars höjdpunkt är utdelningen av pokal till årets bästa spelare. Pokalen, ett vandringspris skänkt av Hans Tungården, delades ut av dennes dotter Kerstin. Lycklig vinnare detta år var Per. För att ytterligare fira denna tilldragelse fortsatte Per och Monika festen uppe hos Öystein på NRC's restaurang som just denna dag bjöd på en jazzkväll med gruppen Jazzt Like This.
Från vänster Ebbe, Birgitta, Margareta och Inger
Från vänster Ebbe, Birgitta, Margareta och Inger
Monika och Anne-Louise från Onsala minglar
Monika och Anne-Louise från Onsala minglar
Bingo och räkfrossa i april med Ebbe och Margareta
Bingo och räkfrossa i april med Ebbe och Margareta
Under vinterhalvåret, då många svenskar flyttar ner till Solkusten, Nordiska föreningen Club Nordico på ett gediget program med bl a boule- och kortspel i sin casita uppe i Nueva Andalucia och här finns även ett bibliotek med svenska böcker vilket är öppet på tisdags- och torsdagsförmiddagar. På onsdagskvällarna arrangeras oftast en gemensam middag med antingen någon gästföreläsare eller något annat som t ex Bingo (med räkfrossa). Den 14 oktober 2009 var vi inbjudna till en kväll med mingel och presentation av höstens program där det även bjöds på dryck och tapas.
Minsann, har han inte falkögon?
Minsann, har han inte falkögon?
Kanske ett fågelbo?
Kanske ett fågelbo?
I början på oktober 2009 besökte vi för första gången Selwo (Aventura), Solkustens motsvarighet till Kolmården. Det var en verklig upplevelse och speciellt fågelshowen som äger rum varje dag klockan 12 imponerade stort på både Per och Monika.
Per och Robertino
Per och Robertino
Robertino på 60-talet
Robertino på 60-talet
Robertino och Monika
Robertino och Monika
Kommer ni ihåg Robertino (Loreti), den 13-årige italienske skolpojken som 1960 slog igenom med O Sole Mio, vilken hördes flitigt på såväl våra topplistor som i våra folkparker? Vi har väl lite till mans undrat vad det blev av honom. Han turnerar fortfarande runt världen och den 8 april 2009 var vi nästan 100 personer som hade tillfälle att lyssna till honom vid en tillställning på Nordic Restaurante Café y Bar (se nedan). Robertino var speciellt inbjuden av sin gode vän Öystein, inte heller han oäven som sångare. Förutom paradnumret O Sole Mio fick vi tillfälle att lyssna till ett antal italienska "hits", några av dem framförda i duett med Öystein.
Öystein hälsar gästerna välkomna
Öystein hälsar gästerna välkomna
Gästerna bjöds bl a på paella
Gästerna bjöds bl a på paella
Den 28 mars 2009 nyöppnades restaurangen på NRC oktober efter att ha varit stängd i mer än fem år. Numera drivs den av norrmannen Öystein som sedan tidigare även driver restaurangen O Sole Mio i Elviria. För att fira öppnandet hade man via bl a annonser i skandinaviska media på kusten bjudit in allmänheten att deltaga i firandet med ett glas cava och en buffé. Busstransport hade även ordnats från Elviria. Öystein hade räknat med c:a två hundra gäster, men intresset visade sig vara långt större än så, ungefär fyra hundra personer dök upp och lät sig väl smaka av mat och dryck. Vi önskar Öystein all framgång med sin nya restaurang som till en början endast kommer att hålla öppet för lunch (12-20).

2008

Mattias Klum hälsar välkommen till vernissage
Mattias Klum hälsar välkommen till vernissage
Mattias Klum och Monika
Mattias Klum och Monika
Monika får Mattias senaste bok signerad
Monika får Mattias senaste bok signerad
Den 21 november 2008 besökte den internationellt kände naturfotografen Mattias Klum kusten, inbjuden av Swedbank, för att presentera ett nytt samarbetsprojekt, "Expedition Sverige", mellan banken och Mattias. Ett stort antal intresserade mötte upp på Cinecenter i Marbella för att höra Mattias berätta om sina upplevelser och visa ett urval av sina foton. Mattias visade sig inte bara vara en fotograf av världsklass utan även en mycket fängslande berättare. Det är liksom inte greppbart att ens föreställa sig hur mycket arbete det ligger bakom en enda bild, ett enda ögonblick. Det här om att klättra upp i ett 40 meter högt träd i Borneos urskogar med full utrustning (några hundra kg) och att sedan sitta där några dagar (omgiven av ett oräkneligt antal flygfän av diverse sorter) alldeles stilla i väntan på den enda sekund då det eftertraktade "rätta" ögonblicket kanske infinner sig, då det motiv man så hett eftertraktar, kanske dyker upp. Eller så får man klättra ner igen utan resultat bara för att göra om samma sak vid ett senare tillfälle. På kvällen hade Swedbank bjudit in till vernissage uppe i Los Naranjos Klubbhus där tillfälle gavs att närmare studera ett urval av Mattias Klums bästa foton (och kanske förvärva något).
Monika med Svante..
Monika med Svante..
Claes Cronas Trio ackompanjerade
Claes Cronas Trio ackompanjerade
..och Per med Viktoria
..och Per med Viktoria
Den 7 oktober 2008 uppträdde Viktoria Tolstoy (igen) och Svante Thuresson på Los Naranjos med en föreställning som de redan turnerat med i Norden och gjort succé överallt där de har varit. De ackompanjerades (som vanligt) av Claes Crona med en helsvensk trio, samma som under turnén i Norden (Matthias Svensson på bas och Rasmus Kihlberg på trummor).
Per övervakar utskänkningen
Per övervakar utskänkningen
Stolt konstnär vid sin Viking
Stolt konstnär vid sin Viking
Några deltagare med casitan i bakgrunden
Några deltagare med casitan i bakgrunden
Lördagen den 4 oktober firade den Spansk-Nordiska föreningen, AHN, att det nu var på dagen 40 år sedan föreningens bildande. De olika underavdelningarna hade organiserat firande var och en på sitt håll och i Nueva Andalucia firade man i sin Casita med Öppet Hus, mingel, cava och tapas. Man passade samtidigt på att avtäcka ett nytt konstverk, en Viking målad av Ingalill Munther, som ska pryda Casitans fasad för att ytterligare framhäva föreningens nordiska koppling.
I klassrummet
I klassrummet
Kulturcentrum i Cancelada
Kulturcentrum i Cancelada
Läxförhör
Läxförhör
Under våren har Monika pluggat spanska två gånger i veckan uppe i Cancelada. Kurserna som arrangeras i kommunens regi leds av läraren Daní från Cádiz varför det inte alltid är "riksspanska" som lärs ut, snarare "andalusiska", vilket kan komma väl till pass, men inte är helt enkelt.

2007

Långa köer till IKEA, Malaga
18.000 besökte IKEA första dagen
Den 31 oktober 2007 öppnade IKEA sina portar i Malaga, ute vid flygplatsen. Trafikkaos väntades pga det stora intresset från såväl spanjorer som bland kustsvenskar. Detta är IKEAS andra butik i Andalusien, den första finns i Sevilla sedan något år tillbaka.
Per vid entrén till Volvo Masters
Per vid entrén till Volvo Masters
Monika och Helena Cederström från Jönköping
Monika och Helena Cederström från Jönköping
I början av november 2007 gick Europatourens årliga slutspel, Volvo Masters av stapeln på Valderrama och vi var där och fick se Europas 60 bästa spelare göra upp om vem som var bäst i Europa. Förhållandena var svåra med kraftiga vindar och efter fyra dagars spel låg endast tre spelare under banans par. Efter särspel togs titeln hem av Justin Rose från England.
Viktoria Tolstoy Affisch

Jazzsångerskan Victoria Tolstoy (f 1974) turnerade under våren 2007 flitigt i Europa och passade på att göra en avstickare för att få lite solbränna samt göra två framträdanden på Los Naranjos golfklubb den 9e och 10e april. Hon ackompanjerades av Claes Cronas Trio.

2006

Bosse Parnevik i Marbella

Bosse Parnevik som har bostad i Nueva Andalucia, passade på att fira sina 50 år som artist med en miniturné till omkringliggande orter. Turnén, med namnet En Salig Gubbröra, började i Marbella den 10 november och avslutades den 24 november 2006 i Torrevieja på Costa Blanca.
Monika och Gösta på vernissagen
Monika och Gösta på vernissagen
Konstnären Gösta Lewin (f 1930) som bor på Costa del Sol sedan många år tillbaka hade 2006 sin sedvanliga utställning här på kusten, nu för fyrtionde gången. Utställningen ägde rum i klubbhuset på Los Naranjos golfklubb mellan den 26 november och den 3 december.
Vatten i floden

Hösten 2006 regnade det rätt rejält här nere, flera hundra millimeter, vilket vi bofasta tycker är bra eftersom det är dåligt med vatten i magasinen, men vilket ju inte är så roligt då man kommer ner för att sola eller spela golf under en vecka. Vi fick larmrapporter från Sverige där man hade både hört och sett bilder på bilar som flöt ut i havet pga regnet. Om sanningen ska fram så var det naturligtvis inte bara regnet som bar skulden. Spanjorerna som vanligtvis alltid parkerar sina bilar på första bästa lediga yta hade parkerat (som vanligt) nere på den (vanligtvis) torrlagda flodbottnen. Fast nu kom det plötsligt vatten i floden. Resten är lätt att föreställa sig. PS. Bilden är från en artikel i Aftonbladet den 8 november med titeln "Svenskar mitt i jättestormen". Andra rubriker i samma artikel var Flertal tromber syns, Polisbilar dränkta och Inga dödsrapporter. Inte förrän vi sett artikeln förstod vi varför anhöriga och andra från Sverige hörde av sig och undrade om vi överlevt. Överlevt vadå? Här nere var det som vanligt. Bara lite höstregn vilket vi har varje höst.

Besök

2015

-
-
Lelle och Pelle trivs ihop
Lelle och Pelle trivs ihop
-
-"
-
-
Den 23 november 2015 hade vi besök av Lelle med damer. Vädrets makter var med oss så vi kunde visa upp Costalita från den bästa sidan och inta vår fem-timmars lunch ute på terrassen.

Skål och välkomna!
Skål och välkomna!
Skååål!
Skååål!
Maten smakade utmärkt
Maten smakade utmärkt
Afrika syntes klart vid horisonten
Afrika syntes klart vid horisonten
Den 20 november 2015 bjöd vi in våra vänner Eva och Rolf samt Anki och Kjell för att äta lite samt ta ett glas på vår terrass i det vackra vädret.

Vi var alla glada
Vi var alla glada
Monika välkomnas av Monica
Monika välkomnas av Monica
Lelle sköter själv grillandet
Lelle sköter själv grillandet
Skål då, och tack för uppvaktningen!
Skål då, och tack för uppvaktningen!
Den 17 november 2015, när annars, firade vi Lelles födelsedag med några glas och lite grillat. Precis som det sig bör.

Livliga diskussioner om svaren
Agneta,
Här kopplas det av med ett glas
..Olle och Barbro..
Kvällens värdpar, Monica och Rolf
Levande ljus förhöjer stämningen
Så här glada var det vinnande laget
..samt vår tyske granne Karl-Heinz
I början av november är kvällarna ofta mörka, men varma och då passar vi ofta på att utnyttja vår terrass för att bjuda in våra grannar och andra vänner för att ta ett glas och kanske äta en bit.

En dag åt vi lunch på Golden Wok
En dag åt vi lunch på Golden Wok
En aperitif uppe i Haralds & Monas lägenhet
En aperitif i Haralds & Monas lägenhet
Harald skiner ikapp med solen i trevligt sällskap
Harald stortrivs i färgglatt sällskap
Sista kvällen blev det middag på La Posada
Sista kvällen åt vi middag på La Posada
I mitten på oktober 2015 var våra norska vänner Harald & Mona nere några dagar och vi passade på att umgås och uppdatera varandra om vad som tilldragit sig sedan senast vi sågs.

Numera dricker även Per vatten till maten. Jan serverar.
Numera dricker även Per vatten till maten. Jan serverar.
Monika slappnar av hos Kalle och Bärbel
Monika slappnar av hos Kalle och Bärbel
Gunilla njuter av rosa cava i solen
Gunilla njuter av rosa cava på vår terrass
Kalle lämnar aldrig gästerna med tomma glas
Kalle lämnar aldrig sina gäster med tomma glas
Emmet hade även bjudit in sina vänner Kieran och Kate
Emmet hade även bjudit in sina vänner Kieran och Kate
Den första veckan i oktober 2015 har vi ägnat åt att träffa och umgås med våra Costalitagrannar efter sommaruppehållet.

Två med samma ölfavorit - Corona förstås!
Två med samma ölfavorit - Corona förstås!
Mätta och belåtna efter god lunch
Mätta och belåtna efter god lunch
Tisdagen den 31 mars 2015 åt vi sen lunch i solen med våra nya norska vänner Harald och Mona nere på La Antigua.

Får det lov att vara lite vin?
Får det lov att vara lite vin?
Pers nykomponerade efterrätt
Pers nykomponerade efterrätt
Efter maten är det dags för en hundpromenad
Efter maten är det dags för en hundpromenad
Lördagen den 21 mars 2015 bjöd vi in våra vänner Janne och Lena och även deras golfkompisar Kurre och IngBritt på lunch hos oss.

Gamla jobbarkompisar
Gamla jobbarkompisar
Grattis farmor!
Grattis farmor!
Vi skålar för Gunilla
Vi skålar för Gunilla
Grattis
Grattis "broder" Jan
Veckan den 8-13 mars 2015 var det stort besök hos familjen Werding, möjligen beroende på att såväl Gunilla som Jan firade sina födelsedagar denna vecka. Gunilla fyllde dessutom jämnt. Besöken bestod av barnen Anna och Anders med respektive. Den person som fick mest uppmärksamhet var dock barnbarnet Lilla Hedda, Anders och Ulrikas dotter.

Promenad med Nelia på nya Boulevarden i San Pedro
På boulevarden i San Pedro
Besök på tjurfäktningsarenan i Ronda
Besök på tjurfäktningsarenan i Ronda
Stadsvandring med Olle & Barbro i Estepona
Stadsvandring med Olle & Barbro i Estepona
Promenad i Alhambra
Promenad i Alhambra
Puerto Banús by night
Puerto Banús by night
Tunneltur i Gibraltarklippan
Tunneltur inne i Gibraltarklippan
Vacker konst i Marbella
Vacker konst i Marbella
Test av våra lokala sushi på Golden Wok
Test av våra lokala sushi på Golden Wok
Soluppgången kollade vi varje dag
Soluppgången kollade vi varje dag
På väg mot söndagsmarknaden i Estepona
På väg mot söndagsmarknaden i Estepona
Ingen söndag utan chorros i Estepona hamn
Ingen söndag utan chorros i Estepona hamn
Tänt vare' här!
Tänt vare' här!
De sista två veckorna i februari 2015 hade vi långväga besök, Lee och Helen från USA. Det var första gången dom besökte oss så på det sättet blev det även tillfälle för oss själva att återse olika platser på kusten som det var länge sedan vi själva besökte. Förutom lite kortare utflykter till närliggande platser som Estepona, San Pedro, Marbella och Puerto Banús besökte vi även platser lite längre bort som Gibraltar och Granada med underbart vackra fästningen Alhambra.

Vi började med en drink
Vi började med en drink
Susanne och Per....
Susanne och Per....
..samt Monika och Göran
..samt Monika och Göran
Fredagen den 6 februari 2015 var vi bjudna till våra svenska grannar Susanne och Göran på middag. Vi serverades en underbart god och välkomponerad trerättersmiddag med tillhörande goda drycker. Som tur var hade vi gångavstånd hem.

Långlunch vid ankomsten...
Långlunch vid ankomsten..
... för Eva & Lelle
.. för Eva & Lelle
Söndagslunch hos Enrique
Söndagslunch hos Enrique..
..avslutad med kaffe och avec
..avslutad med kaffe och avec
Soluppgång
Soluppgång även idag
.
Morgonpromenaden avklarad
Morgonpromenaden avklarad
Foto: Lennart Steene
Hundarna rastade
Hundarna rastade
.
Mycket blomsterprakt är det...
Mycket blomsterprakt är det...
.
Lite regn sista dagen
Lite regn sista dagen
Avskedsmiddag på La Parcela..
Avskedsmiddag på La Parcela..
..hemma igen
..hemma igen
Så var det dags igen. Redan två dagar efter vår egen nedkomst anlände Eva och Lelle igen. Förutom trevlig samvaro i hemmet så hann vi med några utflykter, bland annat besökte vi de vita bergsbyarna Ojén (klicka för mer info) och Istán (klicka för mer info).

2014

Födelsedagspresent till en kock
Födelsedagspresent till en kock
Skål och välkomna!
Skål och välkomna!
En dag blev det grillmat på terrassen..
En dag blev det grillmat på terrassen..
..och en dag blev det fläskfilésallad
..och en dag blev det fläskfilésallad
Karin och Olle trivs i solen
Karin och Olle myser ikapp
Som omväxling en middag i Puerto Banús
Som omväxling en middag i Puerto Banús
Birgitta njuter i solen på terrassen
Birgitta njuter i solen på terrassen
Ett välförtjänt glas efter matlagningen
En välförtjänt paus i matlagningen
Under tre hela veckor i november 2014 hade vi besök av Eva och Lelle samt deras vänner Karin och Olle. Då vi inte har så mycket plats hos oss fick dom bo i Emmets lägenhet nere vid vår pool vilket passade perfekt. Den sista veckan gjorde Birgitta, som fortfarande arbetar och därför inte kunnat ta så många dagar ledigt, oss sällskap. Olle, Karin och Birgitta hade inte varit här nere tidigare så det blev tillfälle, framförallt för Lelle, att ta dom med på många intressanta utflykter i omgivningarna. Under den tid dom var här passade vi dessutom på att fira Lelles födelsedag vilket vi gjort tillsammans många gånger tidigare.

Terrassen hade fin utsikt över..
Terrassen hade fin utsikt över..
..La Concha..
..La Concha..
..och Torre de Andalucia
..och Torre de Andalucia
Damerna hade ett eget bord
Damsidan
Den 14 oktober 2014 var vi hemma hos Janne och Agneta i La Campana där vi bjöds på delikatesstilltugg. Utsikten från deras terrass bjöd på vyer över omgivningarna från en vinkel som vi inte sett tidigare. Naturligtvis ingick en jazzfrågesport i vårt program, där Kerstin efter en hård kamp avgick med segern.

Britten hälsar oss välkomna
Britten hälsar oss välkomna
Damerna skiner ikapp med solen
Damerna skiner ikapp med solen
Brittens bror Nils-Erik serverar cava
Brittens bror Nils-Erik serverar cava
Skål!
Skål!
Den 9 oktober 2014 var vi bjudna till Britten Emme i Monda för att under gemytliga former träffa några av hennes släktingar med familjer. Vi bjöds på en underbart god hemlagad smörgåstårta och trevligt sällskap.

Skål och välkomna!
Skål och välkomna!
Monika och Kerstin
Monika och Kerstin
Födelsedagsbarn med dito tårta
Födelsedagsbarn med dito tårta
Paella passar bra till gäster från Sverige
Paella passar bra till gäster från Sverige
Den 6 oktober 2014 var vi hemma hos Anki och Kjell för att fira Kjells födelsedag. Lite längre fram i oktober hade vi besök av Pers studiekamrat Leif med fru Erna.

Hos Kalle & Bärbel är det tyska som gäller
Hos Kalle & Bärbel är det tyska som gäller
Hemma bra, men borta bäst
Hemma bra, men borta bäst
Skål säger vi, sláinte säger irländarna
Skål säger vi, sláinte säger irländarna
Premiär för Monikas nya tallriksunderlägg
Premiär för Monikas nya tallriksunderlägg
Framåt oktober 2014 när hösten har kommit en bit på väg och det börjar mörkna om kvällarna brukar vi använda tiden till att umgås med våra närmaste Costalitagrannar. Vi lagar lite god mat och dricker lite gott därtill. Ibland är vi hos oss och ibland går vi hem till våra vänner. Speciellt uppskattar vi att vi har så många olika nationaliteter bland våra grannar.

Christel
Christel
Christel förevigar Shanti-Soms entré
Christel förevigar Shanti-Soms entré
En och annan god middag på terrassen hanns med
Middag på terrassen
Bad i havet
Bad i havet
Besök hos Britten Emme i Monda
Besök hos Britten Emme i Monda
Sista septemberveckan 2014 besöktes vi av Jonas, Christel, Elin och Anna. Monika hade hittat på ett digert program som började redan dagen efter ankomst med en fest i Casitan för att fira Monikas 60-årsdag. Andra delar av programmet utgjordes av utflykter upp i bergen samt deltagande i några av SWEAs arrangemang. Trots detta mycket späckade program hann Elin och Anna med att bada i poolen så gott som varje dag.

Obligatorisk drink på terrassen innan middag
Obligatorisk drink på terrassen innan middag
Vår konditor presenterar sitt verk..
Vår konditor presenterar sitt verk..
..som vi inte var sena att kasta oss över.
..som vi inte var sena att kasta oss över.
I mitten av mars 2014 bjöd vi Kerstin och Ernst samt Inger och Arne på middag och de fick smaka Pers pocherade fiskrulader. Tack vare det gynnsamma vädret kunde vi även (som vanligt) ta en drink ute på vår terrass innan maten. Någon dag senare bakade Per semlor, lite senare än vanligt i år, och vi tog tillfället i akt att bjuda in vår spanska granne Cristina för att provsmaka denna svenska specialitet. Till semlorna bjöd vi samtidigt in våra svenska vänner Margareta och Ulf med baktanken att Margareta, som läser spanska tillsammans med Monika en gång i veckan, skulle få tillfälle att praktisera sina nyförvärvade kunskaper. Margareta, som vanligen inte tycker om semlor, har vid upprepade tillfällen försäkrat att detta inte gäller Pers bakverk, och vi får väl tro henne.

Välkomstmiddag för Steenes och Larssons
Välkomstmiddag för Steenes och Larssons
Tysk-svensk afton, gratinerade musslor följt av rotmos
Tysk-svensk afton, gratinerade musslor följt av rotmos
Vi firar Johans framgångar i Oman
Vi firar Johans framgångar i Oman
Redan i mitten av januari 2014, kort efter vår egen ankomst fick vi besök av Eva och Lelle som den här gången stannade lite drygt två veckor. Rekord! Verkar som om dom nu testar om utifall det är möjligt att uppehålla sig en längre tid i Spanien inför ett eventuellt eget boende på kusten. Nästa steg blir nog att långtidshyra något. Under deras besök hann vi naturligtvis med att umgås samt att äta och dricka gott, maten ofta tillagad med bravur av Lelle. Ett antal marknader besöktes liksom ett antal arrangemang på olika ställen. Det mest spännande under besöket var utan tvivel när deras son, och Pers svärson, Johan deltog i, och vann, den spännande ultralöpartävlingen Transomania, en löpning på 30 mil genom Omans öknar och berg vilket Johan klarade av på under 60 (!!) timmar. Under dessa timmar blev det inte mycket sömn för oss andra heller eftersom vi på nära håll kunde följa Johan med hjälp av den GPS som varje löpare utrustats med.

2013

Så här fint hade Margareta dukat åt oss
Så här fint hade Margareta dukat åt oss
Vi bjöd Maria på wienerbröd och pepparkakor
Vi bjöd Maria på wienerbröd och pepparkakor
På något sätt har det blivit så att när det börjar dra ihop sig mot hemresa till Sverige så vill man gärna se sina vänner en sista gång innan dess. Så den andra halvan av november var vi hembjudna till Ulf och Margareta på en utsökt god lunch och själva passade vi på att bjuda in vår granne Maria Angustia till oss för en fika på terrassen.
Kypar´n, vi är färdiga att beställa!
Kypar´n, vi är färdiga att beställa!
Ola skålar med
Ola skålar med "sin allra bästa vän"
Förrätten, avokado med räkor, är serverad
Förrätten, avokado med räkor, är serverad
I mitten av november kom våra vänner Ola & Birgitta från Jönköping ner en vecka i sällskap med sina vänner Siv & Bengt-Arne för att spela golf och vi tog naturligtvis tillfället i akt att umgås. En kväll var vi ute alla sex på restaurang Picasso i Puerto Banús och en annan kväll var vi hemma hos oss. Trots att det hela tilldrog sig en kväll den andra halvan av november var det så varmt att vi kunde börja med lite cava ute på terrassen innan vi drog oss in i salongen för att äta och dricka. Efter maten tittade vi på den första playoffmatchen för VM i fotboll mellan Sverige och Portugal (Portugal vann med 1-0 efter ett vackert mål av Ronaldo).
På upptäcktsfärd i historiska Cáceres
På upptäcktsfärd i historiska Cáceres
Nere på vår strand med Gibraltar i bakgrunden
Nere på vår strand med Gibraltar i bakgrunden
Monika och Eva på fotograferingsrunda i Santiago
Monika och Eva på fotograferingsrunda i Santiago
I månadsskiftet oktober-november 2013 kom Lelle och Eva på besök under två veckor. Huvudanledningen till besöket var att Lelle och Per skulle vandra några dagar längs pilgrimsleden, El Camino, men vi hann även med att umgås nere hos oss på Costalita. På resan upp och ner från Santiago passade vi dessutom på att göra mellanlandningar med övernattning i två historiskt intressanta städer, Cáceres och Badajoz, båda i Estremaduraregionen.
En stolt Jorge visar upp morgonens fångst
En stolt Jorge visar upp morgonens fångst
Vi åt lunch med Vyvien på La Antigua
Vi åt lunch med Vyvien på La Antigua
I mitten av oktober 2013 var några av våra grannar på plats. Dels kom Jorge och Christina ner från Bilbao och dels var Vyvien från Dublin nere under tre veckor.
På väg mot stranden efter lunch på Golden Wok
På väg mot stranden efter lunch på Golden Wok
Mätta och belåtna efter middag hos
Mätta och belåtna efter middag hos "Mexikanen"
Sista måltiden åt vi hemma på vår egen terrass
Sista måltiden åt vi hemma på vår egen terrass
Jesper och Per i poolen
Jesper och Per i poolen
Här sitter vi uppradade vid Teppanyakihällen..
Här sitter vi uppradade vid Teppanyakihällen..
..där man får tillfälle att prova på att äta med pinnar
..där man får tillfälle att prova på att äta med pinnar
I mitten av september 2013 hade vi besök av Monikas yngste son Jesper med familj som stannade hos oss en vecka. Stora delar av tiden, åtminstone barnens, tillbringades i poolen och stora framsteg gjordes. Felix förbättrade sin dykteknik medan Matilda lärde sig att stå på händerna i vattnet. Dessutom fick vi tid att besöka många av våra lokala krogar vilket speciellt barnen uppskattade. Allra populärast var La Antigua, där vi åt två gånger, samt "Mexikanen" där barnen redan vid föregående besök trivts väldigt bra. En kväll ägnade vi åt ett försenat födelsedagsfirande för Jesper och Lotta med en Teppanyakimiddag på vår Japanska restaurang, Osaka.
Per gav några exempel på svenska snapsvisor
Per gav några exempel på svenska snapsvisor
Även Cristina uppskattade snapsen
Även Christina uppskattade snapsen
Den 30 mars 2013 bjöd vi in några av våra grannar på en svensk påskbuffé. Såväl våra spanska grannar Jorge och Cristina från Bilbao som Emmet från Dublin lät sig väl smaka.
Per hälsar välkommen på förstubron
Per hälsar välkommen på förstubron
Ett gott vin är alltid värt att analysera
Ett gott vin är alltid värt att analysera
Den 28 mars 2013 besökte Mats och Ann-Britt oss för första gången.
Kökspersonal på plats, eller hur Karin (men vad gör han?)
Kökspersonal på plats, eller hur Karin (men vad gör han?)
På väg till restaurang i Cancelada
På väg till restaurang i Cancelada
¡Adios Amigos!
¡Adios Amigos!
På återseende i Lövånger!
På återseende i Lövånger!
Den 21-25 februari 2013 besöktes vi av Karin och Lasse som den sista dagen och natten fick sällskap av Ammi och Sune som kom med sin husbil.
Obligatoriskt med en strandpromenad
Obligatoriskt med en strandpromenad
Lisbeth (och Harry) njuter i solen
Lisbeth (och Harry) njuter i solen
Prins Harry gillade utsikten
Prins Harry gillade utsikten
Mot slutet av januari hade vi besök av Lena med syster Lisbeth. Naturligtvis var även Lisbeths lilla toypudel Prins Harry med.

2012

Ingrid kopplar av med SWEA-bladet i solen
Ingrid kopplar av med SWEA-bladet i solen
Vi bjöd in några kustvänner till en gemensam lunch
Vi bjöd in några kustvänner till en gemensam lunch
Thomas och Nelia är bästa kompisar
Thomas och Nelia är bästa kompisar
Mot slutet av november 2012 hade vi besök av Ingrid & Kjell från Västerås.
Per ser ut att trivas bra i kungligt sällskap
Per ser ut att trivas bra i kungligt sällskap
En öl på strandpromenaden i Estepona kan aldrig bli fel
En öl på strandpromenaden i Estepona kan aldrig bli fel
Monika har installerat sig på Villa Padierna (foto: Björn E)
Monika har installerat sig på Villa Padierna (foto: Björn E)
I mitten av november 2012 hade vi besök av Jonas' svärföräldrar Björn och Margareta. Vi passade på att vara lite nostalgiska och skoja lite omkring våra (under andra halvan av nittonhundratalet) kända svenska cykelmärken, Rex och Monark. Båda dessa ord syftar ju på "kung". Björn har tidigare varit chef på Monark ("kung Björn") och en av våra vänner på kusten har tidigare varit chef för Rex ("kung Arne") så vi tog tillfället i akt att invitera Arne till en gemensam middag (utan Björns vetskap). Under vår planering gick detta projekt under arbetsnamnet tvåkungamötet. Överraskningen för de båda herrana var total, och återseendet mellan de två gamla konkurrenterna var kärt. Vi andra fick inte många ord i vädret under kvällen när de båda herrarna talade gamla minnen.
Baddarna
Baddarna
Mor och son tar en paus på marknaden i Puerto Banús
Mor och son tar en paus på marknaden i Puerto Banús
Middag med vännerna Jan och Gunilla uppe i Benahavís
Middag med vännerna Jan och Gunilla uppe i Benahavís
Elin och Anna vid farmors pool (foto: Chrisse)
Elin och Anna vid farmors pool (foto: Chrisse)
Anna bygger torn av sina stenar (foto:Chrisse)
Anna bygger torn av sina stenar (foto:Chrisse)
Att leta fina stenar är populärt (foto: Chrisse)
Att leta fina stenar är populärt (foto: Chrisse)
I slutet av september 2012 hade vi besök av Monikas äldste son Jonas med familj som stannade hos oss en dryg vecka. Den mesta tiden, åtminstone barnens, tillbringades i poolen och stora framsteg gjordes. Elin tränade på att dyka från kanten medan Anna övade på sina simtag tillsammans med sin gröna groda. Även farmor gjorde framsteg då hon en dag överraskade oss alla med att vara först i vattnet.

2011

En drink på terrassen i väntan på lunchen
En drink på terrassen i väntan på lunchen
Träbron över Rio Verde kommer faktiskt från Skellefteå
Träbron över Rio Verde kommer faktiskt från Skellefteå
Lunch åt vi på en chiringuito nere på stranden
Lunch åt vi på en chiringuito nere på stranden
Monika hittade en kopp till sin samling
Monika hittade en kopp till sin samling
Vin och konst - en skön blandning
Vin och konst - en skön blandning
Lelle fyndade vin till kvällens middag
Lelle fyndade vin till kvällens middag
.och Eva poserar med vinhandlare Skantz
.och Eva poserar med vinhandlare Skantz
Enligt traditionen hade vi besök av Lelle och Eva vid tiden för Lelles födelsedag dvs i mitten av november. Den här gången stannade dom dessutom hela 10 dagar! Bland de aktiviteter vi ägnade oss då var ett besök hos Lelles kusin Elisabeth samt en utflykt till Morgan Skantz i hans kombinerade hem och vinbutik i Mijas där även den flitiga Agneta Larsen (klicka för mer info) passade på att marknadsföra sig samtidigt som Morgan lät oss provsmaka viner ur hans utbud.
En drink i väntan på palten
En drink i väntan på palten..
..ty en dag åt vi äkta hemlagad Pitepalt
..ty en dag åt vi äkta hemlagad Pitepalt
Per blev väl omhädertagen av damerna
Per blev väl omhädertagen av damerna
Vilka wienerschnitzlar dom har på Happy Days..
Vilka wienerschnitzlar dom har på Happy Days..
..där vi åt långlunch efter marknadsbesök i Fuengirola
..där vi åt långlunch efter marknadsbesök i Fuengirola
Birgittas födelsedag firades på vår terrass
Birgittas födelsedag firades på vår terrass
Den här gången var det inte ens vi själva som hade besök utan våra goda vänner Anki och Kjell. Dom hade besök hemifrån av vännerna Anders och Birgitta från Boden samt Håkan och Ing-Marie från Skellefteå. Vi tillbringade mycket tid tillsammans med dom och hade väldigt kul ihop. Per, som ju kommer från norra Sverige, fick nästan tillbaka sin ursprungliga dialekt efter dryga femtio år i förskingringen.
Monika väntar utanför då vi andra är hos polisen
Monika väntar utanför då vi andra är hos polisen
Per och Rut i ingången till deras hus
Per och Rut i ingången till deras hus
Kjell och Egil på gamla torget i Torrox
Kjell och Egil på gamla torget i Torrox
..och Nelia väntar på sin husse...
..och Nelia väntar på sin husse...
Babsan trivs som fisken i vattnet i sin nya pool
Babsan trivs som fisken i vattnet i sin nya pool
För omväxlings skull lägger vi inte bara in text och bild på de som besöker oss utan också på dem som vi besöker. I oktober 2011 gjorde vi en tredagars utflykt till Torrox där vi besökte våra vänner Barbro och Kjell från Jönköping som i dagarna köpt ett radhus i Torrox Park där dom just håller på att flytta in. Förutom att utväxla lite goda råd till de "nya" spanjorerna så hann vi med att umgås och äta och dricka gott samt en liten halvdagars utflykt till polisen i Velez Málaga för att skaffa NIE-nummer, en nödvändighet för alla som har för avsikt att bosätta sig i landet under längre eller kortare perioder. En annan utflykt gjorde vi till gamla sta'n i Torrox där vi hade stämt träff med Egil och Rut som Monika lärt känna under sin resa till Marocko i våras.

Riktiga polare
Riktiga polare
Lite dataspel som omväxling'
Lite dataspel som omväxling
Provsmakning av Lottas Frozen Margarita
Provsmakning av Lottas Frozen Margarita
Vad ska vi beställa, farmor?
Vad ska vi beställa, farmor?
Avskedslunch på Matildas favoritrestaurang, La Antigua
Avskedslunch på Matildas favoritrestaurang, La Antigua
Pappa är det långt till Afrika? Tyst unge, simma på!
Pappa är det långt till Afrika? Tyst unge, simma på!
Per bakade en jordgubbstårta till Austens 80-årsdag
Per bakade en jordgubbstårta till Austens 80-årsdag
Baddare i poolen
Baddare i poolen
Så, i september 2011, var vi på plats för att välkomna familjen Jesper, Lotta, Matilda och Felix. Vi hade en underbar vecka tillsammans med fint väder alla dagar. Under veckan passade Felix på att lära sig att dyka riktigt bra och lyckades till slut få ordning på sina "Crazy Dyk" som han kallade dom. Matilda, som tidigare mest simmat hundsim, lyckades få till ett riktigt vackert bröstsim och dessutom lärde hon sig att stå på händerna i poolen. Höjdpunkten för oss vuxna var nog Lottas Frozen Margarita som hon blandade ihop med hjälp av Brämhults "lemonad" som hon tagit med från Sverige (övriga ingredienser, Tequila och Cointreau, finns ju att tillgå lokalt).
Elin: 'Oj va´härligt!!'
Elin: 'Oj va´härligt!!'
Anna med 'the New Look'
Anna med 'the New Look'
Jonas gillar att fotografera sina tjejer..
Jonas gillar att fotografera sina tjejer..
Här nedanför vår lägenhet...
Här nedanför vår lägenhet...
...och här klara för JetSetliv i Puerto Banús
...och här klara för JetSetliv i Puerto Banús
I augusti 2011, då vi inte själva var på plats, passade familjen Jonas, Christel, Elin och Anna på att besöka Costalita. Här har vi lagt upp några foton från deras besök.
Lelle och Eva vid strandpromenaden i Marbella
Lelle och Eva vid strandpromenaden i Marbella
Ett enkelt glas Moët & Chandon satt bra före maten
Ett enkelt glas Moët & Chandon satt bra före maten
Kjell, Per och Nelia på Europabalkongen i Nerja
Kjell, Per och Nelia på Europabalkongen i Nerja
April månad 2011 blev hektisk. Först hade vi besök av Eva och Lelle och vi passade på att visa dom hur vår vardag ser ut så en kväll tog vi med dom på vinprovning och en annan kväll hjälptes Lelle och Per åt med att tillaga en festmåltid (gratinerad hummer, Coeur de filet provencale och chokladmousse) som vi sedan bjöd vännerna Anki och Kjell på. Mycket uppskattat! Samma dag som Eva och Lelle åkte hem var det så dags för nästa besök, Babsan och Kjell från Jönköping som kom ner för att kolla lägenhetssituationen i Nerja. Tre besök blev det i Nerja för dom och resultatet blir förmodligen att de nu kommer att bli ägare av ett radhus i Torrox. Vi själva gladde oss åt att få komma tillbaks till Nerja för en dag och där uppleva lite nostalgi och minnen från den plats där vi tillbringade vår semester två år i rad för femton år sedan.

2010

Lennart, Eva och fiskmåskusin
Lennart, Eva och fiskmåskusin
Här mås det - på vår terrass
Här mås det - på vår terrass
Eva och Marie-Louise från SWEA på Minimässa
Eva och Marie-Louise från SWEA på Minimässa
Lennart flankerad av kusin Elisabeth och hustru Eva
Lennart flankerad av kusin Elisabeth och hustru Eva
Födelsedagsfirande på El Carnicero
Födelsedagsfirande på El Carnicero
Det har nästan blivit tradition att vi tillbringar Lennarts födelsedag i november tillsammans med våra vänner Eva och Lennart och så blev det även 2010. En hel vecka fick vi rå om dom och vi hann med många aktiviteter med vitt skilda inriktningar. Bland det vi hann med var ett besök uppe hos keramikern Agneta Larsen i samband med höstens vernissage (Monika kom hem med en fiskmås) samt SWEAs Minimässa på Centro Forestal Sueco. De kulinariska höjdpunkterna i födelsedagsfirandet utgjordes dels av lunch på strandrestaurang i San Pedro tillsammans med Lennarts kusin Elisabeth och hennes man Peter, dels av middag med våra vänner Jan och Gunilla på köttrestaurangen El Carnicero uppe i Cancelada.
Trött marknadsbesökare
Trött marknadsbesökare
Lycklig marknadsbesökare
Lycklig marknadsbesökare
Vyvien från Dublin gjorde oss sällskap till middag
Vyvien från Dublin gjorde oss sällskap till middag
I september 2010 hade våra vänner Christer & Lena från Täby hyrt lägenhet i Costalita för två veckor. Mesta tiden gick för deras del åt till att bara vila upp sig samt att äta och dricka gott. En natt hade dom bokat in sig på Paradoren i Ronda för att göra besöket där ännu lite längre och även få uppleva en natt på plats. Under just de här dagarna var det dessutom stor Fiesta i Ronda vilket ju alltid är lite speciellt.
Chambao Paradiso lockar med egen lekstuga
Chambao Paradiso lockar med egen lekstuga
Ankomst till nya Terminal 3 i Malaga
Ankomst till nya Terminal 3 i Malaga
Hela familjen i Farmors Pool
Hela familjen i Farmors Pool
Anna med sin favoritgroda
Anna med sin favoritgroda
Elins första hopp från poolkanten
Elins första hopp från poolkanten
Anna är liten - havet är stort
Anna är liten - havet är stort
Jonas, Christel, Elin & Anna, även dom från Täby, kom ner samma dag (och med samma plan) som Christer och Lena åkte hem. Per hämtade på flygplatsen. Veckan tillbringades mest med sol och bad, men även några kortare utflykter och marknadsbesök. Den största händelsen var nog att Elin lärde sig att simma och dyka.
Ja' åttå!!
Ja' åttå!!
Gustav, Elliot & Johan i poolen
Gustav, Elliot & Johan i poolen
Är det Per eller ballongen som är på örat?
Är det Per eller ballongen som är på örat?
Blivande golfproffs?
Blivande golfproffs?
Ulrik, Monika, Gustav & Marie i Puerto Banús
Ulrik, Monika, Gustav & Marie i Puerto Banús
Johan funderar lite över nästa investering
Johan funderar lite över nästa investering
I slutet av mars 2010 hade vi två besök hemifrån. Först var det Mimmi, Johan, Elliot & Vilmer som Per hämtade på den alldeles nya terminalen T3 på Malaga flygplats. Det här gänget består av ett antal tuffingar vilket visade sig då dom badade såväl i poolen som i havet trots att det ännu är ett tag kvar till sommaren (något vi själva är alldeles för frusna för att göra). En dag besökte vi Marriotts semesteranläggning en bit bort och där fick vi bada både Jacuzzi och i en 28-gradig pool. Under veckan hann vi även med ett besök i Puerto Banús för att titta på dom stora båtarna och äta gott på Pizzeria Picasso. På Corte Inglés passade vi på att köpa en golfklubba till Elliot som han redan dagen därpå kunde testa på El Paraisos driving range. Vi hade samma vecka även besök av Ulrik, Marie & Gustav från Jönköping vilket passade bra då Gustav och Elliot, som är i ungefär samma ålder, snabbt fann varandra och tillbringade mycket tid tillsammans. Ulrik, som är en duktig golfare, hann under vistelsen med att först spela på Aloha, sedan gå en träningsrunda på Finca Cortesín med golfproffset Patrik Sjöland för att sedan avsluta med besök på golfbanan Parador vid Malagas flygplats, den här veckan värd för Europatourtävlingen Andalucia Open.
Eva & Per förbereder lunchen
Eva & Per förbereder lunchen
Resultatet, en riktig GI-måltid, musslor och humus
Resultatet, en riktig GI-måltid, musslor och humus
Här bjuder Per på gratinerad hummer till förrätt
Här bjuder Per på gratinerad hummer till förrätt
Den sista januariveckan kom Lennart & Eva ner till oss för att umgås och vila upp sig från det tuffa livet hemma i Svedala. Det regnade en hel del till att börja med så det blev mycket av vila (och Suduko för Eva) och umgänge (med tillhörande god mat och dryck). Under regnupppehållen hann vi med att besöka ett tretal marknader för att inskaffa det allra nödvändigaste, bland annat strumpor (fem par för en Euro) och så förstås presenter. Den sista halvan av veckan kom solen tillbaks som den alltid gör så det blev även tillfälle att skaffa sig en klädsam solbränna inför hemresan.

2009

Felix & Matilda med pappa i poolen
Felix & Matilda med pappa i poolen
Felix & Matilda vid havet
Felix & Matilda vid havet
Mitt under den varmaste perioden, två veckor i juli 2009 passade Monikas yngste son Jesper med familj på att besöka Costalita. Dom roade sig med sol och bad och det enda som saknades var farmor och Per (enligt uppgift från Felix och Matilda).

2008

Monika bjöd på paella
Monika bjöd på paella
Eva får behandling hos Rosa Maria
Eva får behandling hos Rosa Maria
Per återupplever gamla charterreseminnen i Torremolinos
Per återupplever gamla charterreseminnen i Torremolinos
Och så var det dags igen... I mitten av oktober 2008 besöktes vi av Lelle & Eva, nu för andra gången i år. Vi hade en jättetrevlig vecka tillsammans (som vanligt) och vädret var på sitt allra bästa humör med strålande sol varje dag. Såväl Eva som Lelle passade på att bada i havet under veckan och dessutom hann vi göra några utflykter bl a till Torremolinos. Eva och Monika uppsökte dessutom ett antal marknader samt gjorde ett besök hos vår massös Rosa Maria uppe i Cancelada.
Rosa Marias kontaktdata
Rosa Marias kontaktdata

...och för de som vill anlita Rosa Maria för en bra massage bifogas hennes visitkort ovan.
I början av september 2008 besökte Pers dotter Mimmi oss med sina två pojkar, Elliot, 3,5 år och Vilmer, 10 månader. Elliot badade varje dag i poolen, medan Vilmer satt med morfar vid kanten och tittade på.
Elliot hittar stenar
Elliot hittar stenar
Elliot och mamma simmar
Elliot och mamma simmar
Elliot och Vilmer med morfar vid poolkanten
Elliot och Vilmer med morfar vid poolkanten
I april 2008 besöktes vi av Pers gamla kollega Göran med fru Agneta. Vi fick flera tillfällen att prata gamla minnen och dessutom hann Göran och Agneta med en del sightseeing bl a ett besök till Granada.

Göran och Per hade en del gemensamma intressen...
Göran och Per hade en del gemensamma intressen...
..som även delades av Agneta
..som även delades av Agneta

2007

Under Allhelgonalovet 2007 var familjen Christine och Thomas Larsson nere med sina barn Oscar, 8 år och Julia, 6 år. Tiden utnyttjades effektivt, inte bara till sol och bad utan även med utflykter till Fuengirola Zoo, marknaden i Estepona samt till Ronda och Gibraltar. Oscar tillbringade mycket tid i vattnet, såväl i havet som i poolen och trots detta hann familjen spela tennis några gånger uppe i Cancelada.
Familjen spelar tennis
Familjen spelar tennis
Julia i sin nya Flamencoklänning
Julia i sin nya Flamencoklänning
I början av oktober 2007 hade vi besök av Eva och Lelle under en långweekend. Tiden utnyttjades effektivt, bl a till att besöka ett par marknader där Eva och Monika passade på att göra riktiga fynd.
Först badade vi...
Först badade vi...
..sen tog vi en öl hos David
..sen tog vi en öl hos David
..och avslutade med Frozen Margarita
..och avslutade med Frozen Margarita
I september 2007 hade vi besök av Jesper, Lotta, Felix och Matilda från Jönköping. Vi utnyttjade tiden till att sola, bada, äta gott och umgås med varandra.
Matilda med solhatt
Matilda med solhatt
San Miguel själv
San Miguel själv
Lotta
Lotta
Felix samlar stenar
Felix samlar stenar
Bad i poolen
Bad i poolen
..och i havet
..och i havet
I mitten av april 2007 hade vi besök av Jonas, Christel och Elin från Täby, Stockholm som Elin, snart tre år, brukar svara då man frågar varifrån hon kommer. Förutom umgänge på hemmaplan och stranden hann vi även med en avstickare till Fuengirola Zoo.
Elin med farmor på kvällspromenad
Elin med farmor på kvällspromenad
Elin leker på stranden
Elin leker på stranden
Jonas tar ett dopp i poolen
Jonas tar ett dopp i poolen
Familjen ser på showen på Zoo
Familjen ser på showen på Zoo
Elin med sina kompisar
Elin med sina kompisar
I månadsskiftet mars/april 2007 fick vi påhälsning av Renée och Jan-Erik Ekblad från Monikas gamla hemtrakter.
Jante & Per beundrar bil
Jante & Per beundrar bil
Renée studerar matsedel i Benahavís
Renée studerar matsedel i Benahavís
Renée äter Paella
Renée äter Paella
I mitten av mars 2007 hade vi besök av Ola Berggren och Anders Walldow från Jönköping som var nere för att spela lite golf. Bland annat Aloha, Estepona och La Cala golfbanor fick påhälsning. Ett besök till Gibraltar hanns även med.

Ola och Anders skriver i gästboken
Ola och Anders skriver i gästboken

2006

Vecka 45 2006 hade vi besök av Barbro och Kjell från Jönköping som var nere för att titta på lägenheter med tanke på att eventuellt kunna hitta något som passar dom. Förutom en studie av marknaden på Solkusten passade dom även på att göra en avstickare till södra Portugal för att se vad som finns där och köpa vin.
Barbro & Kjell på Aloha
Vi visades runt på Aloha av Lasse och Helena Cederström

Under Allhelgonaveckan 2006 hade vi två besök. Karin och Janne från Bålsta passade på att ta ledigt och åka söderut när sonen Andreas och hans kamrat Jimmy hade skollov. Under veckan hann dom med att besöka såväl Ronda som Gibraltar.
Andreas med sin fotoutrustning
Andreas är mycket intresserad av fotografering

Ola och Birgitta från Jönköping tog i månadsskiftet oktober/november 2006 en vecka ledigt för att komma ner och spela golf. Trots en del regn blev det i alla fall några golfrundor, på Guadalmina och på La Cala. Nedan bilder från Aloha Golf Club. Vi gjorde även ett besök i Marbella där vi passade på att ta en fika på strandpromenaden.
Ola & Birgitta på Aloha
.
Ola & Birgitta på Aloha
Ola & Birgitta på Aloha
Ola & Birgitta på Aloha
.
Ola & Birgitta i Marbella
Fikapaus på Marbellas strandpromenad

Aktiviteter

Här är tanken att berätta om vad som händer på området Costalita och i dess närhet.

2014

Fiberförberedelser vid Costalita del Mar
Fiberförberedelser vid Costalita del Mar
Visst är kablarna små?
Visst är kablarna små?
OliveNet jobbar med fiber hos Costalita-i
OliveNet jobbar med fiber hos Costalita-i
Den 24 november 2014 började bolaget Avatel (klicka för mer info) att installera fiberoptiska ledningar i Costalitaområdet, när man anslöt Costalita del Mar. Deras (och konkurrenternas) tanke är täcka hela Costalita med ett basnät, sedan är det upp till individer och eventuellt urbanisationer att bestämma om man vill ha optisk fiber indragen till sin lägenhet/sitt radhus. Detta innebär ett stort steg framåt vad gäller hastigheten på Internetförbindelser. Costalita har ju sedan sin tillkomst i slutet av 90-talet varit ett "svart hål" för Internet där man endast med lite tur kunnat komma upp i hastigheter på 1 MB/s. Med det nya nätet kommer man att kunna få upp till 100 MB/s vilket möjliggör bl a en bra TV-mottagning från olika länder. I januari 2015 började även bolaget OliveNet (klicka för mer info) att lägga ner fiber i marken. Precis som Avatel använder man sig av Telefónicas existerande dukter och kanaler. OliveNet har varit väldigt aktiva och har nu sina fibrer på plats i områdena Costalita-d, Costalita-e och Costalita-f, Costalita-i samt Costalita-j. Enligt egen utsago är det nu möjligt att få fiber till lägenheten inom en dag efter order i de områden som har fått basnätet installerat.

Förberedelser för internövervakningssystem
Förberedelser för internövervakningssystem
Den 24 november 2014 börjar man så smått att gräva i jorden på Costalita-e. Tanken är att installera ett internt videoövervakningssystem som täcker hela detta område. I slutet av januari 2015 tas så systemet i drift, nu med 12 övervakningskameror inom området.

2013

Den 19 februari 2013 ansöker Reyal Urbis om konkurs och den 4 mars sätts bolaget i konkurs med skulder på mer än 1,7 miljarder Euro, den näst största konkursen någonsin i Spanien.

2012

Storm
Storm
Storm
Storm
Storm
Storm
Att man ska se upp för fallande kokosnötter har vi ju hört, men alla palmer är ju inte kokospalmer. Under andra palmer har man ju känt sig ganska säker på att inte få något i huvudet. Dadlar, t ex, väger ju inte så mycket. Då vi natten mellan den 3:e och 4:e februari drabbades av kraftiga vindar (storm kanske det var) passade dock även dadelpalmerna på att anfalla oss. En del av dom tappade fullständigt huvudet.

2011

Ny skylt vid vår infart
Ny skylt vid vår infart
Urbis har nu sålt det gamla försäljningskontoret med tillhörande tomt till ägarna av Hotell Villa Padierna. Direkt efter semestern (augusti 2011) har man röjt upp på tomten, installerat ett nytt bevattningssystem samt sått nytt gräs. Samtidigt bygger man om inomhus. Det visar sig att man förbereder byggnaden för att användas som undervisningslokaler och lagom efter sommaren 2012 startar man där utbildning inom hotellverksamhet under namnet Villa Padierna Hospitality School. Utbildningen, som är gratis, syftar till att ge arbetslösa ungdomar möjlighet till jobb. Utbildningen bekostas av Andalusiens arbetsförmedling samt EU och består av fyra olika kurser, bl a inom kök och hotelladministration.

Vattnet nådde över axelhöjd på Per
Vattnet nådde över axelhöjd på Per
Hissarna lär vara obrukbara ett tag
Hissarna lär vara obrukbara ett tag
En del bilägare blir nog inte så glada då dom kommer ner...
En del bilägare blir nog inte så glada då dom kommer ner...
Costa Jardins eucalyptusmur...
Costa Jardins eucalyptusmur...
...rasade som plockepinn...
...rasade som plockepinn...
..ända uppifrån och ända ner...
..ända uppifrån och ända ner...
Natten mellan den 18:e och 19:e maj 2011 regnade det kraftigt i samband med åska. Nederbörden uppgick som mest till dryga 100 mm i timmen. Den kommunala dammen uppe vid Los Flamingos klarade (som vanligt) inte dessa vattenmängder utan man öppnade (också som vanligt) dammluckorna på vid gavel och lät vattnet forsa fritt ner mot havet. Detta har vid samtliga tidigare tillfällen orsakat översvämning i Costalitas underjordiska garage så sedan sist hade man nu låtit Costa Jardin bygga en mur/vall vid flodfåran som skydd (För att bygga vallen använde man sig av 50 st av de vackra eucalyptusträd som tidigare växte uppe vid stora vägen i rikting mot bensinmacken). Dock stoppade inte denna nybyggda vall mot vattenmassorna så återigen fylldes områdets garage med vatten och lera i varierande mängd. Värst drabbat var (återigen) områdena Terrazas de Costalita och Costalita-f där vattenståndet i garagen uppgick till drygt en-och-en-halv meter. De bilar som parkerats på gatan vid hotellet spolades med vattenmassorna ner mot havet och hamnade slutligen nere på sandstranden eller snarare på det som återstod av densamma. Nu väntar vi med spänning på nästa ösregn. Ett gott råd till de som har bilar speciellt i områdena nämnda ovan, men även i Costalita-e, är att inte parkera bilen i det underjordiska garaget då ni inte själva är på plats.

Staket...
Staket...
Ytterligare en kod att komma ihåg
Ytterligare en kod att komma ihåg
...och staket
...och staket
I april 2011, alldeles före högsäsongen, började Costalite-e med att bygga ett staket runt poolen. Anledningen sägs vara att man, som lägenhetsägare, vill undvika ersättningsskyldighet ifall någon ramlar i vattnet. Spanska lagar är ibland svåra att förstå och det här är ytterligare ett exempel på detta. Barn kommer naturligtvis att lätt kunna komma åt poolen oavsett stängsel, det enda man förhindrar är förmodligen att personer som är så berusade att dom varken kommer ihåg koden till grindarna eller förmår klättra över det en meter höga staketet ramlar i vattnet.

2010

Gatuskylt enligt godkänd standard
Gatuskylt enligt godkänd standard
För ett tag sedan tilldelades vi officiella gatunamn av Estepona kommun och i början av hösten monterades nya gatuskyltar upp. Som så ofta tidigare gjordes ingen samordnad insats så resultatet blev att en del av skyltarna följer den officiella rekommendationen vad gäller utseende/design medan andra skyltar är "hemsnickrade". Även placeringen varierar mellan de olika delarna av Costalita, vissa har valt att ge olika gatunummer för varje grind in till deras område (vilket är bra till exempel då man väntar besök eller beställer taxi) medan andra valt att ha ett enda gatunummer, oavsett antal grindar, placerat vid brevlådan (vilket är bra för brevbäraren). Gatan som går runt lägenheterna inom området Costalita heter numera Calle Trajano (efter den romerske kejsaren Trajanus, född i byn Itálica norr om Sevilla år 57 e. kr.) medan gatan ovanför radhusdelen av Costalita fått namnet Calle Séneca (efter den romerske retorikern med samma namn, född år 54 f. kr. i Córdoba, samtida med kejsar Nero).
Vid nyåret 2009/10 hade området Costalita-i, efter upprepade krav på förbättringar, fått nog av problem med såväl dålig kvalité på utförda arbeten som med bristande arbetsinsats från Costa Jardins sida varför dessa slutligen byttes mot ett annat mindre företag. Framtiden får utvisa om detta leder till förbättringar.

2008

Lastning på kärra vid floden
Lastning på kärra vid floden
Vackert träd vid floden
Vackert träd vid floden
Klart för borttransport
Klart för borttransport
Ute vid vägen stod tidigare en vacker Ficus Robusta
Ute vid vägen stod tidigare en vacker Ficus Robusta
Träd vid häcken framför hus Cádiz
Träd vid häcken framför hus Cádiz
Uppgrävning av tre ficus mot fas 4 och floden
Uppgrävning av tre ficus mot fas 4 och floden

Veckan mellan nyår 2007/08 och trettondagen har vårt trädgårdsföretag Costa Jardín passat på att ta bort ett femtontal av våra vackra träd. Omsorgsfullt grävde man upp träden med rötterna för att sedan försiktigt lasta dessa på sin egen lastbil för borttransport, med stor sannolikhet för att säljas vidare till andra intressenter. Bland träden återfanns bl a tre Ficus Robusta planterade längs med vår konstgjorda flod samt ävenledes en Ficus Robusta planterad mellan gaveln på Sevilla och gatan. Eftersom inget av träden skymde sikten för någon eller orsakat skada på några byggnader (inget växte närmare våra hus än fem meter, de flesta längre bort än tio meter) är det svårt att förstå varför man tagit bort träden. Även förra året togs ett motsvarande antal träd bort och ifall detta ska fortsätta blir det snart inget kvar av vår arkitekts ursprungliga tanke om att skapa bebyggelse i gröna oaser.

Vy över Bricorama
Vy över Bricorama
Bricoramas huvudentré
Bricoramas huvudentré
Under vintern 2007/08 har man uppfört en byggnad på tomten i Costalitas nordöstra del och den 24 april var så allt färdigt för invigning och vi har nu fått ett byggvaruhus till närmaste granne. Det handlar om Bricorama, fransk byggvaruhuskedja, och det här är deras fjärde varuhus i Spanien. Bricorama finns sedan tidigare i Valladolid, Valencia och Alicante. Urbis, som ofta vid försäljning av lägenheter och radhus uppgett för intresserade köpare att man här skulle uppföra en enplansbyggnad, avsedd för affärer och kanske ett kafé och/eller restaurang, har genom att sälja tomten till företaget Bogaris kunnat friskriva sig från allt ansvar för byggnationen.

2007

Nytt övergångsställe
Nytt övergångsställe
Vägarna runt omkring Costalita har fått nya övergångsställen. Förutom vanliga vita streck har man även monterat upphöjningar på vägen, så kallade "liggande poliser". Framför varje övergångsställe monterades för säkerhets skull två upphöjningar, men det tyckte bolaget Costa Jardín, ansvarigt för områdets trädgårdar och underhåll, var en för mycket så under januari-februari har man på eget bevåg monterat bort varannan av dessa.

Övervakningskamera
Övervakningskamera
Last av stolpar för övervakningskamereror
Last av stolpar för övervakningskamereror
Områdets nya övervakningskameror är nu äntligen på plats och bilder sänds sedan i början på februari 2007 kontinuerligt via ett trådlöst nät till bevakningscentralen uppe vid försäljningskontoret.
Man har börjat göra trädgårdarna fina inför sommaren 2007 och så här i mitten av mars 2007 har man "rensat palmerna".

Rensning av palmer vid poolen
Rensning av palmer vid poolen

2006

För tillfället är det ganska lugnt. Omgivande vägar har fått ny asfalt och är nu jämna och fina där det tidigare var fullt av gropar och andra ojämnheter. Vi vet ännu inte om, och i så fall när, man ska börja bygga på de sista två tomterna. En av dessa är avsedd för lägenheter och på den andra är det tänkt att det ska bli någon form av affär, åtminstone enligt stadsplanen.

Till sidans början