Utflyktsmål

Nedan några ord om trevliga och intressanta utflyktsmål i närheten av Costalita eller lite längre bort. De utflyktsmål där man även kan ägna sig åt olika typer av aktiviteter har getts ett eget uppslag, Aktiviteter, vilket även omfattar en avdelning där aktiviteter speciellt lämpade för barnfamiljer beskrivs lite närmare.

Utflykter - korta
-
-
-
-
-
-
-
-
San Pedro de Alcántara, fem km öster om Costalita, är vår närmaste större ort. Den sträcker sig från havet en rejäl bit upp mot bergen. Tidigare gick kustvägen rakt igenom byn, till stor förargelse för såväl bilister, som ofta fick stå i bilkö långa stunder, som för byns egna invånare för vilka det var svårt att ta sig från ena sidan av byn till den andra. Sedan något år tillbaka har vi en kilometerlång tunnel genom San Pedro vilket helt har ändrat situationen, gjort San Pedro till en "hel" by. Själva tunneln har varit klar ett tag, men arbetena runt omkring har dragit ut på tiden. Lagom till julen 2014 stod så den sista delen av projektet färdig, en Boulevard för fotgängare och cyklister som byggts ovanpå tunneln och sträcker sig från den västra delen av San Pedro till den östra (se foton ovan). Området rymmer även en amfiteater med 500 sittplatser, en skridskorink, lekplatser för barn samt några caféer.

.
Procession i Benahavís,
.
Málaga,
.
San Pedro
.
och San Pedro
Om ni har turen att besöka Solkusten under själva Påskveckan får ni inte missa tillfället att åka och titta på någon av de Påskprocessioner som äger rum i de flesta städer och byar i Spanien under dessa dagar. De mest kända är de i Sevilla, men det finns processioner även på närmare håll. Olika lokala grupperingar, "brödraskap", ansvarar för förberedelser och genomförande och eftersom det oftast finns flera av dessa på varje ort arrangeras ofta ett flertal processioner olika dagar under påskveckan, kanske mer än en om dagen. I närheten av Costalita kan man enkelt besöka Estepona, San Pedro eller Benahavís för att titta på någon eller några påskprocessioner.

Benahavís, charmig bergsstad (avfart mot bergen ca en kilometer innan San Pedro Alcántara) med vita hus, mysiga restauranger (specialitet: helstekt fläskfile, solomillo de cerdo) och fin utsikt. Parkera i backen upp mot bebyggelsen, inne i själva Benahavís finns bara trånga gator där det kan vara svårt att ta sig fram och ännu svårare att parkera.

Esteponas stadsvapen
Esteponas stadsvapen

"Turisten" med svensk förebild
Klocktornet
Klocktornet
Estepona hamn
Infart Estepona hamn
En av många mysiga gågator i gamla sta'n
En av många mysiga gågator i gamla sta'n
Staty till minne av Pesetan
Staty till minne av Pesetan
Castillo San Louis
Castillo San Louis
Spektakulär väggmålning
Spektakulär väggmålning
Estepona, tio km väster om Costalita, är en vanlig spansk stad med blandad ny och gammal bebyggelse, jättefin strandpromenad och playa, som inte är präglad av turister. På senare år har man satsat mycket på att rusta upp "gamla sta'n" vilket har resulterat i en bedårande stadsdel, huvudsakligen med bekväma gågator som har fått vacker utsmyckning i form av blommor och muralmålningar (varje gata har utrustats med blomkrukor i en egen färg, så det är lätt att orientera sig). Av historiskt intresse hittar man bland annat Castillo San Louis från 1400-talet och Klocktornet vilket byggts ovanpå en tidigare minaret från 1300-talet. Gamla sta'ns väggar har prytts med muralmålningar, bland annat vid saluhallen, och längs strandpromenaden hittar man ett antal intressanta statyer. Bland statyerna, som är relativt nya, återfinns till exempel Monumento a la Peseta, en hyllning till den numera försvunna Pesetan samt Monumento al Turista, en hyllning till turisten. Modell till den sistnämnda var för övrigt en svensk, Lennart Lomander, bosatt i Estepona sedan många år. Parkerar gör man enklast i parkeringsgaraget som ligger under själva strandpromenaden.

.
Orkidéhuset
.
Här finns ett vattenfall...
.
...och 100-tals orkidéer
Sedan några år tillbaka har Estepona fått ytterligare en intressant plats att besöka, nämligen det nya Orkidéhuset, eller Orkidariet som en del föredrar att kalla det, i en modern design. Det ligger i den "övre" delen av centrala Estepona och för att komma dit med bil väljer man gatan som går upp mot höger då man kommer in i Estepona (inte den som går längs med havet). Gatan heter Avenida Andalucia och man följer den ganska långt tills man kommer till en rondell. Efter att ha passerat rondellen kör man ner den första gatan till vänster, Calle Calvario, och ser då efter något kvarter Orkidéhuset på vänster sida. Entré för vuxna 3 Euro och för barn 4-11 år 1 Euro. Barn under 4 år går gratis. Öppet tisdag-lördag 10-19 samt söndag 10-14.

Båthamnen med La Concha i bakgrunden
Del av båthamnen med La Concha i bakgrunden
José Banús, grundare av Puerto Banús
José Banús, grundare av Puerto Banús
Shaf, kungens av Saudiarabien båt
Shaf, kungens av Saudiarabien båt
Medelstora båtar i Puerto Banús
Medelstora båtar i Puerto Banús
Vanlig bil i Puerto Banús
Vanlig bil i Puerto Banús
Puerto Banús, en jättestor turistanläggning utformad som en liten stad med många butiker, tapasbarer, restauranger, pianobarer och nattklubbar. För att inte tala om alla båtarna, stora som små, Puerto Banús rymmer över 1000 båtplatser. Puerto Banús, eller PB som det kallas bland innefolket, är det ställe där nattlivet är som mest aktivt på kusten. Speciellt framåt småtimmarna. En utekväll i Puerto Banús börjar sällan före midnatt och då ofta med att man träffas för att ta några glas på antingen Salduba Pub eller Sinatra Bar vilka ligger bredvid varandra i ett gathörn nere vid vattnet. Det finns många parkeringsgarage i området.

Marbella är både en lyxig turiststad och ett charterresemål. Parkeringen i Marbella ligger mitt i centrum. Åk den stora gatan (Ramón y Cajal) österut genom stan tills ni ser en blå P-skylt (Avda. del Mar) med pil att svänga höger. Ett hundratal meter från parkeringen rakt upp från havet ligger Apelsintorget (Plaza de Naranjos) som kan ses som Marbellas "hjärta". Kvarteren runt Apelsintorget liknar Gamla stan i Stockholm och är fyllda av restauranger och små butiker. De flesta av gatorna där är gågator.

Harry Recanati (1919-2011), muséets grundare
Harry Recanati (1919-2011), muséets grundare
Salvador Dalís figurer är typiska
Salvador Dalís figurer är typiska
Muséet visar såväl tavlor som skulpturer
Muséet visar såväl tavlor som skulpturer
För de kulturellt intresserade kan vi rekommendera ett besök på Rallimuséet som ligger alldeles till höger vid det första trafikljuset på vägen in mot Marbella. Muséet, ett av fem Rallimuséer i världen, ställer ut såväl skulpturer som tavlor, med tonvikt vid latinamerikansk konst, till största delen representerande idag levande konstnärer. Med Rallimuséerna, alla inrymda i vackert designade byggnader, ville grundaren, Harry Recanati (1919-2011), sprida kunskap om nutida europeisk och latinamerikansk konst. Muséerna drivs av en privat icke-kommersiell organisation och inträdet är gratis. Muséet håller öppet tisdag-lördag mellan klockan 10 och klockan 14. Helgdagar stängt.

Muséet ligger vackert i parken
Muséet ligger vackert i parken

"El Toro", över 400 år gammal
500-årig mullbärsbonsai från Kina
500-årig mullbärsbonsai från Kina
Ett lite udda utflyktsmål som inte är känt av så många är Bonsaimuséet som ligger i parken Arroyo de la Represa alldeles norr om gamla sta'n i Marbella. Det är ont om P-platser i området så det bästa sättet att ta sig dit är nog att parkera nere i centrum (Avenida del Mar) och sedan ta sig en promenad förbi Apelsintorget och en liten bit upp därifrån. Muséet, invigt så sent som 1992, har en av de förnämsta bonsaisamlingarna i världen, vad gäller olivträd den absolut främsta. Bland de bonsaier som är värda speciell uppmärksamhet kan nämnas "El Toro" (Tjuren), en mer än 400 år gammal en som även syns avbildad i muséets logga, en 400 år gammal Andalusisk bonsai av vildoliv, samt muséets äldsta växt, en 500 år gammal mullbärsbonsai från Kina. Muséet håller öppet dagligen 10.00-13.30 samt 16.30-20.00. Inträdet är 4 Euro för vuxna samt 2 Euro för barn.

Exempel på byns konst
Exempel på byns konst
Vy över Genalguacil
Vy över Genalguacil
Gammal trädstam blev stol
Gammal trädstam blev stol
..och ännu ett smakprov på konsten
..och ännu ett smakprov på konsten
Genalguacil, kallad konstnärsbyn, ligger ungefär en mil norr om Estepona. Man tar väg MA-557 vilken enklast nås om man tar avfarten mot Estepona från ringleden, följer vägen som går öster om Sierra Bermeja, det berg som "vakar över" Estepona, passerar den lilla byn Jubrique och därifrån är det skyltat till Genalguacil. Byn, som är en traditionell Andalusisk vit bergsby, anordnar varje år under två veckor i augusti en konstfestival där vinnande bidrag skänks till byn där de permanent ställs ut till allmänt beskådande på lämpliga platser.

Vy över Casares
Vy över Casares
Blommande mandelträd
Blommande mandelträd...
Blommande mandelträd
..utmed Casaresvägen
Blommande mandelträd
.
Blommande mandelträd
Svävande fågel mot himlen
Casares, en charmig och ursprunglig bergsby med fantastisk utsikt från vägen och från slottsområdet. Tillhåll för gamar, som svävar nära på uppvindarna. Titta in på kyrkogården uppe på slottskullen. För att komma till Casares kör man kustvägen ca en halvmil förbi Estepona. Ta av till höger vid skylten. Det är då 16 km kvar. I februari/mars, då mandelträden blommar, är denna väg underbart vacker att åka.

.
Hemma hos Agneta
Skarvar
Skarvar
Vernissage hos Agneta
Vernissage hos Agneta
Agneta Larsens ateljé
Agneta Larsens ateljé
På vägen upp mot Casares, någon kilometer innan man kommer fram, passerar man den svenska keramikern Agneta Larsens hem och ateljé. När man ser en skylt och en svensk flagga på höger sida om vägen vet man att man är framme. Agneta tar gärna emot besök och visar runt i sin verkstad. För att vara riktigt säker på att hon är hemma är det kanske bäst att ringa först och förvarna (telefon 952 89 51 25). Agneta anordnar även kurser i keramik med jämna mellanrum. Mer uppgifter om dessa, som t ex datum, pris och nivå fås enklast genom att kontakta Agneta direkt.

Damerna i badet
Damerna i badet
Vackra färger inne i grottan
Vackra färger inne i grottan
Manilva/Sabanillas, ligger 10 km väster om Estepona, strax ovanför kustvägen. Av speciellt intresse är ett gammalt romerskt bad där Julius Caesar badade år 66 f kr. Badet är byggt vid en naturlig svavelvattenkälla och ligger mitt ute i terrängen utan tillstymmelse till kommersiella aktiviteter. Enligt sägnen botade Julius Caesar här sin herpes och hans soldater blev av med sin skabb, dvs badet anses starkt hälsobringande. Ta gärna badkläder med. Temperaturen är 18 grader året om. Man kommer dit genom att svänga av vägen vid Sabanillas, åka rakt norrut ca 3 km, tills vägen går under den nya motorvägen och där svänga höger. Så småningom kommer man till en parkering och en restaurang, Los Alamos, där man parkerar för att sedan fortsätta till fots i samma riktning ungefär en kilometer till. Förslagsvis gör man denna utflykt en söndag. Då kan man först besöka marknaden i Sabanillas (öppen endast söndagar) och sedan fortsätta till badet för att efter lögning äta en välförtjänt söndagslunch på Los Alamos.
Vy över Istán
Vy över Istán
Istan är känt för sina vattenkällor
Istan är känt för sina dricksvattenkällor
Torre de Escalante
Torre de Escalante från 1300-talet
Kyrkan mitt i byn
Kyrkan mitt i byn
Istán, charmig och ursprunglig bergsby, den närmaste om man inte vill åka till Ronda. Kör stora vägen mot Malaga. Vänd strax efter tunneln vid Marbella, tillbaka in i tunneln och sedan första avfarten. Därefter finns skyltar. Ca 15 km. Liksom i de flesta bergsbyar är gatorna ursprungligen byggda för transport med åsnor och hästar och därför smala och ibland branta varför det rekommenderas att parkera bilen utanför själva byn och därefter göra upptäcka byn till fots.

Vy över Ojén
Vy över Ojén
Ojén, ytterligare en vit bergsby, ligger ännu några kilometer bort från Costalita. För att komma hit kör man stora vägen mot Málaga och tar avfarten vid La Cañada. Därifrån är vägen skyltad. Ojén är en något större by än Istán och är även en bra destination om man vill beundra mandelblomning i början av året.

Utflykter - lite längre

Riktning österut

.
Stadsmuren från väster "by night"
.
.
San Sebastián
Minaret från 1300-talet
.
De arabiska baden från 1300-talet
.
.
Bron över till gamla sta'n, Puente Nuevo
.
Tjurfäktningsarenan - inifrån
.
Gamla stadsmuren
Ronda, en medeltida bergsstad fem mil norr om San Pedro de Alcántara, ligger på en 160 m hög klippa omgiven av djupa raviner (vilket förenklade dess försvar förr i tiden). Vägen dit svänger av från kustvägen alldeles efter det att man kommer ut ur San Pedro-tunneln och består av en slingrande ”alpväg” med högsta höjd ca 1100 m.ö.h. Enklast parkerar man i ett parkeringshus i den nyare stadsdelen (där man kommer in i Ronda) och promenerar sedan över den vackra bron, Puente Nuevo, in i gamla sta'n. I Ronda finns Spaniens äldsta tjurfäktningsarena (klicka för mer info) och den lokala matspecialiteten här är tjursvans (rabo de toro), Prova gärna denna, det är godare än man kan tro. Ernest Hemingway bodde några år i Ronda och skrev då bl a sin roman Döden på eftermiddagen vilken handlar om tjurfäktning (naturligtvis). En annan av de kända personer som bott i Ronda är Orson Welles som även är begravd här.

I Rondas närhet finns även ett antal vingårdar som efter överenskommelse gärna ordnar med vinprovning samt visning av sina odlingar och sin produktion. Några av vingårdarna är:

Bodega Descalzos Viejos (klicka för mer info), en vingård inrymd i historiska lokaler med rötter från början av 1500-talet då de byggdes som kloster för Trinitarieorden.

Bodega Cortijo Los Aguilares (klicka för mer info). Enligt många den vingård som producerar de bästa vinerna i Rondadistriktet.

.
Välkomna till Joaquín Fernandez
.
Vingården har nästan fyra hektar odlingar
.
Jäsningen görs i ståltankar
.
Persikofärgat Blanco de tintovin till vänster
Joaquín Fernandez Bodega (klicka för mer info) ligger några kilometer norr om Ronda och producerar ekologiska röda och vita viner baserade på druvorna Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon och Garnacha. Lite intressant är deras vin Blanco de Tinto, ett vitt vin gjort på på röda druvor (Merlot och Syrah). Mycket intressant att höra detaljerna om hur man lyckas med ekologisk odling. Kortfattat använder man överhuvudtaget inga kemikalier alls utan man ser till att det finns insekter på gården som livnär sig på de skadeinsekter som hotar odlingarna och för att locka till sig dessa (nyttiga) insekter ser man till att odla de typer av blommor och plantor som i sin tur drar till sig de nyttiga insekterna. Man använder så kallade biologiska korridorer mellan rankorna där olika typer av gräs, baljväxter och blommor växer. Gräs och baljväxter bidrar med kväve och näring till jorden och blommorna attraherar de nyttiga insekterna, för att på så sätt hålla dem undan från druvorna.

.
Välskötta odlingar på bergssluttningen
.
Miguel Ángel Garcia guidar själv
.
IKEA-glas används flitigt på vingårdarna
.
Paella serveras i vinrankornas skugga
Bodegas Garcia Hidalgo (Klicka för mer info) som även den ligger några kilometer norr om Ronda, är ytterligare en ekologisk vingård, vackert belägen vid floden Guadalcobación någon kilometer väster om föregående bodega. Floden har även fått ge namn åt gårdens viner vilka heter Alcobazín. Gården, som är relativt liten, har en odlad yta om lite drygt två hektar där man producerar vita viner på Chardonnaydruvor och röda viner på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Vy över Júzcar
Vy över Júzcar
Här börjar Smurfbyn
Här börjar Smurfbyn
Även smurfar firar jul
Även smurfar firar jul
Júzcar heter en liten by som fram till juni 2011 var alldeles okänd för den stora allmänheten. Inför lanseringen av den nya filmen om Smurfarna sökte man efter en by som kunde användas i reklamen för filmen i Spanien och fastnade efter noggrannt letande för Júzcar. Det var bara ett fel. Som alla vet så är alla hus i Smurfarnas by blå (liksom smurfarna själva) och Júzcar var ju en typisk andalusisk vit bergsby med alla hus vita. Skam den som ger sig. Man tillfrågade byns ledning om man kunde tänka sig att måla om alla byns hus i blått och frågan gick vidare till dess invånare som med ett enda undantag gick med på förslaget varför Júzcar på kort tid omvandlades till smurfarnas by och detta har man sannerligen inte haft anledning att ångra. Den tidigare sovande byn, med problem som arbetslöshet och avfolkning, förvandlades över natt till en by sjudande av liv och är idag en populär destination för turister. För att komma dit åker man Rondavägen tills ungefär 12 km innan Ronda och där tar man till vänster på väg 7306 (OBS, ej väg 7304 som svänger strax innan) och följer skyltningen. Efter ytterligare ungefär en mil på smal och kurvig väg är man framme. Byn går inte att ta fel på! Efter en konflikt med rättighetsinnehavarna har byn nu (2017) beordrats att omedelbart upphöra med alla smurfrelaterade aktiviteter. Enligt ett meddelande på borgmästarens hemsida har byn dessutom förbjudits att marknadsföra sig som en smurfby.

Vy över Setenil
Vy över Setenil
Setenil - Restauranger vid Stora Torget
Setenil - Restauranger vid Stora Torget
Setenil - Hängande Berg
Setenil - Hängande Berg
Setenil är en bergsby en knapp mil bakom Ronda, dvs för att komma dit kör man "runt" Ronda. En typisk bergsby med vita hus och smala gator som framförallt är känd för sina "hängande" berg. Husen har ibland byggts så att själva berget utgör en del av dess väggar och tak. En upplevelse är att inta en måltid på någon av de restauranger som byggts under det uthängande berget på stora torget.

Benalmádena är den näst sista staden (Torremolinos är den sista) längs kusten innan Málaga. I stadens övre del, alldeles nedanför stora vägen (A7), finns ett litet område med några intressanta utflyktsmål.
Buddhastaty inne i templet
Buddhastaty inne i templet
Buddhiststupan
Buddhiststupan
Buddhabild i tornet
Buddhabild i tornet
Det mest spektakulära är en äkta tibetansk Stupa, dvs ett fungerande buddhisttempel. Stupan är öppen för allmänheten alla dagar utom måndag klockan 10.00-14.00 och 16.00-18.30. På söndagar klockan 18.00 har man vad man kallar en guidad meditation. Fritt inträde.

.
Fjärilsmuséet
.
.
.
.
.
.
Alldeles bakom templet ligger ett Fjärilsmuseum, Mariposario, med över 1500 fjärilar av 150 olika arter från hela världen flygande fritt omkring i lokalen. Förutom fjärilar hittar man här andra djur som t ex fåglar, fiskar och till och med en liten känguru. Fjärilsparken, som med sina 2000 m² är Europas största klimatkontrollerade park av denna typ, är öppen varje dag från kl 10.00 på morgonen till kl 19.30 på kvällen. Inträdet kostar 12 Euro för vuxna och 9.50 Euro för barn och pensionärer (vid köp över Internet kostar biljetterna 10.50 respektive 8.50 Euro).

Vägen ner mot stadens centrum leder till hamnen, räknad som en av världens vackraste konstgjorda fritidshamnar. I stadens centrum, området Arroyo de la Miel, ligger Sealife Aquarium, öppet dagligen från 10.00 till midnatt. Inträdet här kostar 17.50€. I närheten ligger också den vackra Palomaparken, i vilken man, i det fria, kan gå omkring bland skuttande kaniner, ankor, gäss, pärlhöns och påfåglar samt tre caféer. Bakom stängsel kan man bland annat se getter och emuer. Parken, som är ett lämpligt utflyktsmål t ex för en picknick, rymmer även en lekplats för barn och hundar får följa med under förutsättning att de hålls kopplade. Kaktusträdgården inom området är spektakulär speciellt under blomningstid, i maj månad.

Mijas är en känd charmig bergsby, sex km ovanför Fuengirola, med fantastisk utsikt över kusten, men mycket turister. Titta efter skylt om parkeringshus åt vänster strax efter det att ni kört in i bebyggelsen. Det finns hiss inne i parkeringshuset upp till torget.
Det gamla slottet överblickar Álora
Det gamla slottet överblickar Álora
Sjödistriktet, populärt utflyktsmål
Sjödistriktet, populärt utflyktsmål
El Chorro
El Chorro de la Garganta
El Caminito del Rey
El Caminito del Rey
Álora är ännu en av alla dessa vita byar uppe i bergen. Den ligger bara en dryg timmes körning med bil från Costalita, fem mil nordväst om Málaga. Man tar av mot Ojén vid La Cañada, fortsätter via Coín och sedan är man framme. Álora är betydligt mer "spansk" än sina kamrater bland vita byar uppe i bergen, dvs det är inte så många turister som hittat hit. Dess största sevärdhet kan nog sägas vara slottet som överblickar staden och som har anor från fenicisk tid, dvs är i sina delar nästan 3000 år gammalt. Även om staden i sig inte erbjuder så många sevärdheter för turister finns det i dess närhet flera intressanta utflyktsmål. Det mest kända av dessa är den fantastiska ravinklyftan El Chorro de la Garganta några kilometer norr om staden. Klyftan är idag ett populärt objekt för bergsklättrare. Högt uppe längs med klyftväggen går det en vandringsled, El Caminito del Rey (klicka för mer info), kungsleden. Denna led, som byggdes under åren 1900-1905 för de krigsfångar som arbetade vid det närliggande vattenkraftverket har efter många års förfall restaurerats och åter öppnats för allmänheten. Intresset för att besöka leden är idag mycket stort varför förhandsbokning är mer eller mindre nödvändig. Leden är öppen 9.30-15.30 utom på måndagar då det är stängt. Ett besök med guide kostar 10€. Ytterligare någon kilometer norrut ligger det konstgjorda sjösystemet Conde del Guadalhorce som är ett populärt utflyktsmål speciellt under helgerna. Här kan man bada, segla, paddla, äta gott med mera, allt som behövs för en lyckad utflykt. Sjösystemet, som egentligen utgörs av konstgjorda vattenreservoarer, invigdes 1921 av kung Alfonso XIII.

Picassos födelsehus, vy från muséet
Picassos födelsehus, vy från muséet
Påskprocession
Påskprocession
Katedralen vid påsk
Katedralen vid påsk
Málaga, provinshuvudstaden, belägen 70 km öster om Costalita, är en riktig storstad och hyser en av Spaniens viktigaste hamnar, grundad redan av fenicierna. Idag utgör hamnen en viktig knutpunkt för kryssningstrafik i Medelhavet. När man närmar sig Málaga med bil ska man köra i riktning mot hamnen, El Puerto, och när man sedan kommer in på genomfartsgatan som ligger parallellt med hamnen, Alameda Principal, kan man parkera bilen. Även då man åker till Málaga med buss hamnar man på Alameda Principal. Ett sätt att sedan smidigt ta sig runt i Málaga är att hoppa på en av de rundtursbussar som kör runt i staden och där man hoppar på och av där man själv vill på ett av de 16 stopp som ingår i turen. Den kompletta turen tar en och en halv timme och för detta nöje betalar man 25€ för ett busskort som gäller i 24 timmar. Barn 4-12 betalar 12,50€, barn upp till 4 år åker gratis. Ovanför Alamedan hittar man paradgatan Marques de Larios, som numera är gågata, med sina flotta märkesbutiker. Till höger om denna gata återfinns Katedralen, vilken började byggas 1522. Från katedralen är det sedan inte långt till det nya Picassomuséet, Málagas stolthet, som är inhyst i ett av stadens gamla palats, Palacio de los Condes de Buena Vista (Calle San Augustín). Muséet hyser mer än 200 verk av Picasso som visar hans olika teknik och stadier av kreativitet. Öppet alla dagar 10.00-18.00. Lite ovanför muséet ligger Plaza de la Merced, i vars vänstra hörn Picassos födelsehus, där han föddes 1881, återfinns.
Visst är det likt en indian?
Visst är det likt en indian?
Antequera i gryningsljus
Antequera i gryningsljus
Antequeras egen Trumfbåge - början på Paseo Real
Antequeras egen Trumfbåge - början på Paseo Real
Vy från Antequera
Vy från Antequera
Jakobskyrkan (1522) vid Plaza de Santiago
Jakobskyrkan (1522) vid Plaza de Santiago
Antequera är en mycket gammal stad, grundad redan på 2000-talet före Kristus, under bronsåldern, varifrån det ännu idag finns lämningar. Staden ligger fem mil norr om Malaga vid väg A45 som förbinder Málaga med Córdoba. När man närmar sig staden kan man vid horisonten se den så kallade Indianklippan som dominerar hela staden, en klippformation vars profil påminner om en liggande indian. I Antequera finns ett stort antal mycket gamla, och välbevarade, byggnader, framförallt kyrkor och kloster (Det finns inte mindre än 34 kloster i Antequera!). Över staden tronar en gammal fästning, Alcazaba, uppförd av morerna i början av 1400-talet för att användas i motståndet mot de annalkande kristna trupperna. Själva fästningen är byggd ovanpå gamla romerska konstruktioner och idag kan man, tack vare senare tiders utgrävningar, se romerska lämningar, bl a termer, alldeles intill och nedanför fästningen. I stadens närhet finns ett antal andra intressanta utflyktsmål, varav kan nämnas:
Ylande vargar - LIVE
Flockledaren Daniel ylar med sina vargar
Flockledaren Daniel ylar med sina vargar
Någon var extra nyfiken...
Någon var extra nyfiken...
Vid fullmåne låter det bäst...
Vid fullmåne låter det bäst...
Lobo Park, "vargparken", där man kan träffa livs levande vargar, ligger 16 kilometer väster om Antequera längs vägen mot Álora (A343). Lobo Park har öppet varje dag utom onsdagar 10.00-18.00 och man ordnar guidade turer med jämna mellanrum under dagen. Under högsäsong (maj-oktober) ordnar man dessutom på helgerna samt vid fullmåne speciella träffar där man inbjuds att yla med vargarna. Inträdet till parken kostar 11,50 Euro för vuxna och 7,50 Euro för barn (2018-19). Kreditkort accepteras inte.

En av Antequeras 'Dolmar'
En av Antequeras 'Dolmar'
Flamingos i Fuente de Piedra
Flamingos i Fuente de Piedra.          Foto Jan Werding
El Torcal
El Torcal
Fuente de Piedra, en saltvattenslagun strax norr om Antequera, är känt som en av Europas få häckningsplatser för rosa flamingos, vilka ofta kan ses i tusental under häckningssäsongen som inträffar under februari-mars varje år (exakt när, och hur många individer som häckar beror på vädret, efter en kall vinter sker häckningen senare och har det regnat lite - ett torrt år - kommer inte så många). 2011 var vädermässigt ett bra år och då föddes hela 11.000 nya flamingos. Häckningen sker mitt ute i lagunen där fåglarna får vara relativt ostörda så ta gärna med kikare och kamera med bra objektiv för att få maximalt utbyte av ett besök här.

El Torcal heter ett naturreservat som ligger strax söder om Antequera och vars främsta tillgång är dess vackra kalkstensklippor med mycket speciella formationer. I området finns även grottor som daterar sig så långt tillbaka i tiden som till den yngre stenåldern. El Torcal är idag ett populärt tillhåll för bergsbestigare och det finns ett antal utmärkta vandringsleder. För att komma till El Torcal svänger man av väg A45 vid Casabermeja mot staden Villanueva de la Concepción varifrån det går en asfalterad väg till El Torcal. Under sommar/vinter är temperaturerna här ofta extrema varför den bästa tiden att besöka området är under våren och/eller hösten.

Axarquia, heter regionen längst österut i provinsen Malaga. Denna har ett av de bästa klimaten i Europa och sträcker sig från kusten och ungefär fem mil inåt landet. Intressanta platser att besöka är staden Nerja nere vid kusten eller någon av de gamla byarna utmed Olivoljevägen, till exempel Alfarnate, uppe i den norra delen av området.

1000-årigt olivträd
1000-årigt olivträd
Mandelblommor i februari
Mandelblommor i februari
Interiör från olivoljefabrik i Alfarnate
Interiör från olivoljefabrik i Alfarnate
Alfarnate är Axarquia's nordligaste by och ligger vackert inbäddad omgiven av höga berg. Till skillnad från andra byar i området ligger byn på plan mark och inte på någon bergssluttning, varför dess gator är breda och raka. Byn har gamla anor från såväl prehistorisk som morisk och kristen tid. Namnet Alfarnate, som daterar sig till 900-talet e kr kommer från arabiskans ord för mjölkvarn. Under 1800-talet var byn, pga av sitt strategiska läge utmed vägen mellan Malaga och Granada, ett populärt tillhåll för banditer. Idag livnär man sig på jordbruk, och förutom att man producerar några av de bästa olivoljorna i världen, odlar man även mandel, körsbär och kikärtor. En utflykt längs med olivoljevägen är att rekommendera, och ifall man har möjlighet att göra den under tidig vår, då mandelträden blommar, är man garanterad ett minne för livet.

Riogordo, ytterligare en av flera typiska andalusiska vita bergsbyar ligger 35 km nordost om Malaga i regionen Axarquia. Byn, som har 3000 invånare, är speciellt känd för sitt tre timmar långa Passionsspel som sedan 1951 uppförs på långfredagen och påsklördagen varje år på en utescen (plats för ca 6000 åskådare) av cirka 400 av byns egna innevånare (på spanska).

Nerja är en genuin spansk stad som på sistone blivit allt populärare för byggen av nya (turist)bostäder. Nerja ligger längs kustvägen ca 60 km öster om Málaga och numera är vägen dit mestadels motorväg. Av speciellt intresse är de s k Nerjagrottorna, Cuevas de Nerja (tel 952 529 520), ett stort naturligt grottkomplex i bergen ovanför staden. De största salarna är så stora att man ibland arrangerar konserter i dessa. Öppet varje dag kl 10-14 samt 16-18.30, under juli och augusti hela dagen 10-19.30. Inträde kostar 8,50€ för vuxna, 4.50€ för barn 6-12 år och 4,00€ för pensionärer (2012 års priser).

Riktning västerut

Gaucín är en bergsby som ligger på vägen mellan Ronda och Algeciras. Åker man från Costalita kommer man lättast dit genom att åka västerut på kustvägen och svänga av upp mot bergen en knapp mil efter Estepona (vid Sabinillas).

.
Vingården omfattar fyra hektar odlingar
.
På gården finns även får..
.
..och naturligtvis en vinbutik
.
Rickard provsmakar sitt vin
I bergen alldeles ovanför Gaucín, på nästan 800 meters höjd, hittar man den svenske vinbonden Rickard Enkvist (klicka för mer information) och efter överenskommelse finns goda möjligheter att besöka hans vingård och provsmaka hans viner.

Borgen ligger högst upp på klippan
Borgen ligger högst upp på klippan
Castellar de la Frontera
Castellar de la Frontera
Observera Gibraltar i bakgrunden
Observera Gibraltar i bakgrunden
Castellar de la Frontera är en mycket intressant plats, men inte något vanligt turistmål. Det centrala i staden är en enorm klippa vid vars fot den moderna stadsdelen ligger. Det intressanta är dock den gamla stadsdelen som återfinns högst uppe på klippan, helt omsluten av en morisk fästning. Den gamla stadsdelen har på grund av sitt strategiska läge varit en plats för bosättning sedan lång tid tillbaka. Ända tillbaks till paleolitisk och neolitisk tid (äldre och yngre stenåldern, som äldst 35000 år f kr) har människans närvaro i Castellar de la Frontera dokumenterats genom grottmålningar. För att komma till Castellar de la Frontera åker man kustvägen (A7) västerut tills strax efter San Roque och där svänger man upp till höger på väg A405. Denna väg leder in i naturreservatet Alcornocales där man åker igenom Europas, och ett av världens, största bestånd av naturligt växande korkek.Om ni tänker åka upp till klippans topp är en varning på plats för den smala och krokiga vägen upp. En smal och slingrig alpväg, ibland med mycket trafik, bl a bussar.
Klippan sedd från flygplatsen
Klippan sedd från flygplatsen
Mycket påminner om England
Mycket i Gibraltar påminner om England
Utsikt från klippan över Algecirasbukten
Utsikt från klippan över Algecirasbukten
Gibraltar. Med bil tar man kustvägen västerut till en stad i Spanien som heter La Línea och är gräns mot Gibraltar. Ta den första avfarten ner mot La Línea. Den gamla vägen ned till staden ger en fin utsikt mot klippan. Fortsätt genom industriområdet till en rondell där det finns en mycket liten skylt som visar att man ska ta av till vänster. Kör vidare strandvägen runt gamla La Línea. Bäst är att parkera bilen i La Línea och sedan promenera över till Gibraltar. Parkeringsplatser finns nära gränsövergången. Man kan även ta sig dit med buss (som går från busshållplatsen vid stora vägen alldeles ovanför Costalita, byte i Estepona). En intressant iakttagelse är att eftersom Gibraltar består av en enda stor klippa var det enda möjliga stället att anlägga flygplats på den s k "halsen" mot Spanien. Vid in- och utfart till Gibraltar måste man därför passera rakt över landningsbanan. Då flyg startar och landar stängs vägen av för såväl gående som bilar. Det går att ta bil med sig in, men det är ofta långa köer och svårt att parkera.

Monument över Herkules Pelare
Monument över Herkules Pelare
Morisk fästning från 700-talet
Morisk fästning från 700-talet
Interiör från olivoljefabrik i Alfarnate
Karl den Vs mur från 1500-talet
Gibraltar är som en liten bit av England, med en spansk touch. Man kan dricka och äta i engelsk stil, t ex Fish and chips. Det finns olika alternativ för hur man utforskar staden och dess sevärdheter. Oavsett vilket alternativ man väljer ska man vara inställd på att det blir mycket fotarbete. Det enklaste alternativet, och kanske det alternativ som ger bäst utbyte med en begränsad tidsram, är att ta en guidad tur med taxi. Det finns några olika alternativ, men det vi har funnit bäst är att ta en av de turer som erbjuds genom turistbyrån direkt vid gränsen. Den kortaste varianten är på en-och-en-halv timme och har fyra "stopp". Vid dessa stopp har man möjlighet att gå av och själv utforska området. Stoppen kan vara mellan 10 och 20 minuter på varje ställe. De platser som turen tar en till är: monumentet över Herkules pelare, St Michaels grottor, aporna samt tunnlarna från "den stora belägringen". Priset för denna tur är 30 Euro per person och i detta pris ingår inträdet till de olika sevärdheterna. Det vanliga är att man efter genomförd tur släpps av nere i stadens centrum, vanligtvis vid katedralen, varifrån man sedan själv får ta sig tillbaka, antingen till fots, med buss eller med taxi.

1000-årigt olivträd
St Michaels grottor är spektakulära
Mandelblommor i februari
Gibraltars apkoloni är ett måste
Interiör från olivoljefabrik i Alfarnate
Kanon i tunnlarna från "Den stora belägringen"
Ett alternativ till den guidade turen är att själv promenera in i och genom staden för att därefter ta linbanan från dess södra delar upp på klippan till bl.a. de berömda aporna som bor där. Hela Gibraltar är skattefritt så sprit, cigarretter, elektronik etc. är billigt (glöm inte att man kan pruta på allt). Gibraltar tillhör inte EU varför ”gamla” införselregler gäller till Spanien (1 flaska sprit/1 limpa cigarretter). I Gibraltar accepteras såväl Euro som Pund som valuta varför man inte behöver växla innan besök där. De flesta priser anges i båda valutorna och man får normalt sett växel tillbaka i den valutan man betalar med. Var dock uppmärksamma på att man ibland får växel tillbaka i Gibraltarpund, med samma värde som engelska pund, men oftast inte användbara utanför Gibraltar. OBS! Pass erfordras.

Välkommen till Tarifa
Foton från Tarifa: Torbjörn Boström
Kitesurfare och drakflygare i Tarifa
Kitesurfare och drakflygare
Längs Atlantkusten syns hundratals vindkraftverk
Längs Atlantkusten syns hundratals vindkraftverk
Tarifa, Europas blåsigaste plats med hundratals vindkraftverk och vindsurfartillhåll. Ta motorvägen västerut (eller kustvägen - gratis) mot Cádiz. Efter Algeciras krymper den till en smal väg, som klättrar upp längs bergskanten. På krönet ligger ett litet kafé med en fantastisk utsikt över Gibraltar och Afrika. Tarifa är även en vacker gammal stad med fina små gränder och ett stiligt gammalt slott.

Akvedukt
Akvedukt
Basilikan
Basilikan
Amfiteatern
Amfiteatern
Fisksaltningsanläggning
Fisksaltningsanläggning
Termer (romerska bad)
Termer (romerska bad)
Bolonia är en liten fiskeby vid kusten strax norr om Tarifa. Norr om byn ligger Baelo Claudia, en av få kompletta romerska ruinstäder i Europa. Staden växte fram och hade sin blomstringstid under kejsar Claudius tid (41-45 e kr) och under ytterligare lite drygt hundra år. Det var en viktig industristad med bl a stora anläggningar för saltning av fisk (framförallt tonfisk) och var även en viktig hamnstad för handeln mellan Europa och Nordafrika. För att hitta hit fortsätter man ca 15 km efter Tarifa och vid skylten "Bolonia" (precis innan en stooor Tio Pepeskylt) svänger man av till vänster och följer vägen, smal och ganska krokig, som vindlar upp och ner över kullarna, genom åkrar och landskap, ner till stranden. Några OK lunchrestauranger finns där. Kusten, som just här kallas Costa Ballena, utgör en del av Costa de la Luz.

Utflykter - hel dag+
Granada, morernas sista fäste i Spanien med Alhambra (fästning) och Generalife (trädgård). Ligger ca 18 mil bra motorväg österut. Det är en möjlig dagsutflykt, men vill man övernatta måste hotellrum i (sic!) eller nära Alhambra bokas i förväg. I Paradoren bor man inom fästningsområdet, dyrt men helt fantastiskt. Därefter kan man åka ned till Almuñecar och kustvägen tillbaka förbi Nerja.
Interiör från Mezquitan
Interiör från Mezquitan i Córdoba
Columbus och kungaparet innan resan mot Amerika
Columbus och kungaparet innan resan mot Amerika
Vy över ruinstaden Medina Azahara utanför Córdoba
Vy över ruinstaden Medina Azahara utanför Córdoba
Palatset Alcazar de Córdoba har vackra trädgårdar
Palatset Alcázar de Córdoba har vackra trädgårdar
Córdoba, som ligger lite drygt två timmars bilkörning (23 mil på bra vägar) norr om Costalita är väl värd en utflykt. Även Córdoba är en möjlig dagsutflykt, men det finns mycket att se så övernattning är att föredra. Staden, med en mycket rik och spännande historia, är dessutom bedårande vacker. Bland sevärdheterna kan nämnas Mezquitan, Córdobas moské, som är mycket vacker, men även har en intressant historia. En speciell detalj är att Mezquitan är den enda moské i världen som inom sina väggar även inrymmer en kristen katedral. Alldeles intill Mezquitan ligger Alcázar de los Reyes Católicos ett palats vilket de "kristna monarkerna" Ferdinand och Isabella lät färdigställa och bebodde under de år när Spanien befriades från morerna i slutet av 1400-talet. I detta palats togs även Christofer Columbus emot inför sin (första) avresa mot Amerika. Har man tid över ska man definitivt vandra omkring i staden och passa på att beundra de vackra patios (innegårdar) som är ett av stadens kännetecken. Slutligen, med en extra sväng utanför Córdoba bör man definitvt besöka ruinstaden Medina Zahara byggd på 900-talet, och under en tid huvudstad för Spaniens muslimer.

.
.
.
.
.
.
.
.
Jerez de la Frontera kan man besöka ifall man vill prova sherry på Bodega (bodega = sherryproducent). Av dessa finns dryga 30-talet i Jerez, sherryn har ju sitt ursprung där (därav namnet). Förutom sherry producerar bodegorna även brandy under egna märken, brandy som dessutom används i sherryproduktionen. Exempel på olika bodegor och deras varumärken är Pedro Domecq (äldst) med La Ina och Fundador, González Byass (störst) med Tio Pepe, Croft, och Lepanto och Osborne med Fino Quinta och Magno samt slutligen Lustau som tillverkar kvalitetsprodukter under eget märke. Alla, förutom Osborne, som håller till i Puerto de Santa Maria, ligger centralt och har öppet för visning och provsmakning flera gånger om dagen. Av intresse i Jerez är borgen Alcázar Jerez de la Frontera från 1100-talet. Liksom många andra minnesmärken i södra Spanien byggdes borgen ursprungligen av morerna och omfattade då en moské och en minaret vilka senare, efter den kristna erövringen 1261, byggdes om till en kyrka och ett klocktorn, samt arabiska bad med mycket vacker arkitektur. San Salvador-katedralen, från 1600-talet, är byggd i en blandning av gotisk, barock och nyklassisk stil. San Miguel-kyrkan från slutet av 1400-talet, ligger centralt och kan ses från nästan hela staden med sitt karakteristiska blåvita kyrktorn. Kyrkan tros ha invigts av det "kristna kungaparet", Ferdinand och Isabella, när de besökte staden 1484. I Jerez återfinns dessutom en av Europas bästa ridskolor för rasen Andalusier, Real Escuela Andaluz del Arte Ecuestre, "Spanska ridskolan" (klicka för mer info). Så det finns mycket att se och göra i Jerez, men om man bara vill ta det lugnt räcker det bra att ströva omkring i dess gamla stadskärna och bara njuta av omgivningarna och insupa atmosfären i "flamencons vagga", denna aristokratiska stad med förstklassig arkitektur, ovanliga muséer, stämningsfulla zigenarkvarter och mycket annat.

.
Alcazar Jerez de la Frontera
.
Katedralen
.
Sankt Miguelkyrkan
.
Strandpromenaden Puerto de Santa Maria
Puerto de Santa Maria, Jerez de la Fronteras "hamnstad" ligger ute vid kusten, bara två mil bort. Även här finns bodegor att besöka, men det intressanta är dess läge vid havet med vackra badstränder och restauranger med ett delikat utbud av fisk och skaldjur.

Sevilla, Spaniens fjärde största stad och Andalusiens huvudstad med 700.000 invånare, ligger ca 25 mil västerut, bortom Gibraltar. Numera tar man sig dit snabbt och smidigt via de nya motorvägarna A48 mellan Algeciras och Cádiz och A4 (betalväg) vidare till Sevilla. Ett sätt att sedan smidigt ta sig runt i Sevilla, och även att få en snabb överblick, är att hoppa på en av de rundtursbussar som kör runt i staden och där man kan hoppa på eller av där man själv vill på ett av de 14 stopp som ingår i turen. Den kompletta turen tar ungefär en timme och för detta nöje betalar man 21€ för ett busskort som gäller i 24 timmar. Barn betalar 10€. Intressant i Sevilla, liksom i många andra städer i Andalusien, är hur morisk/arabisk och kristen kultur smälter samman på många sätt. Till det man måste se i Sevilla hör Santa Maria-katedralen, den äldsta (och största) gotiska katedralen i världen uppförd på 1400-talet på ruinerna av en tidigare moské uppförd på 1100-talet. Mitt i Sevillas historiska centrum, granne med katedralen, ligger även La Giralda, ett klocktorn som först byggdes av morerna på 1100-talet som minaret och som med sina 97 meter ännu idag är Sevillas högsta byggnad varifrån man har en praktfull utsikt. Även Torre del Oro, Guldtornet, tillhör det man inte bör missa. Tornet byggdes på 1220-talet vid sidan av floden av morerna för Sevillas försvar. Härifrån kunde man nämligen spänna en kätting som gick över den elva meter breda Guadalquivirfloden, och på så sätt hindra fiendens fartyg från att komma in. Plaza de España är en vacker plats byggd på 1920-talet, som utgör ett litet "mini-Venedig" och där traditionen bjuder att nygifta par ska ta sina bröllopsfoton. Alla dessa sevärdheter ligger på gångavstånd från varandra. De som vill bo lyxigt kan man ta in på Hotell Alfonso XIII (se ovan), men det kostar. Sevilla är även staden där man hittar ett större utbud av Tapas än någon annanstans. Ät och njut!!

Huelva, ligger ytterligare sex mil bortom Sevilla, strax innan den portugisiska gränsen. Själv tycker jag att de platser man kan finna i närheten av Huelva är mer intressanta än själva staden själv. Söder om vägen mellan Sevilla och Huelva hittar man La Doñana, en av Europas större Nationalparker och cirka två mil innan man kommer fram till Huelva, i området El Condado finns flera vingårdar man kan besöka för en rundtur och lite vinprovning. Här produceras inte bara vin av sherrytyp utan även alldeles utmärkta såväl vita som röda viner. Någon mil upp på nordsidan av vägen, mellan El Condado och Huelva, ligger Rio Tinto som är Europas äldsta gruva med dagbrott som fortfarande är i drift. I gruvan, där man framförallt bryter järn och koppar, ordnas guidade turer.

Utflykter - flerdagars
Här finns lite utflyktstips för de som vill lära känna andra delar av Spanien än Andalusien. Vi har själva, framförallt under våra bilresor mellan Spanien och Sverige hamnat på många intressanta ställen i landet och nu kände vi att vi ville dela med oss av våra upptäckter. Vi börjar lite smått och hoppas att kunna komplettera allteftersom.
.
Snabbfärjan från Tarifa
.
Atlasbergen är snötäckta största delen av året
.
Förre kungen Hassan II's gravplats i Rabat
.
Stora Moskén i Casablanca
.
Keramik finns det gott om
.
Mobiltelefonmast förklädd till palm
.
Mattor kan man fynda i Marocko...
.
Färgning av skinn i Fès
.
och så kan man prova på att rida kamel om man så vill
Marocko. Till Marocko kommer man enklast med färja över Gibraltar sund (man kan även ta flyget dit). Det finns två olika alternativa färjeförbindelser, dels "normala" färjor, dels snabbfärjor. De normala färjorna avgår alla från Algeciras (bortom Gibraltar) och dit kommer man antingen med bil eller buss (Byte vid busstationen i Estepona). Färjorna går antingen till Ceuta (Spansk enklav) eller Tanger i Marocko och överfarten tar allt från en till 2,5 timmar beroende på vilken färja man tar. Snabbfärjor går från Tarifa alternativt Algeciras till Tanger och tar 35 minuter. Till Tarifa kommer man enklast med bil. Oftast är det gott om plats på färjorna förutom vid semesterns början/slut (månadsskiftena juli/augusti och augusti/september). Information om överresa fås enklast genom rederierna själva, Trasmediterranea (vanliga färjor), alternativt FRS (snabbfärjor). Information om Marocko hittas t ex genom webbsidan Visit Morocco. Ifall man åker till Marocko "över dagen" stannar man lämpligen antingen i Tanger eller i Ceuta och ser sig omkring. Om man vill göra ett något längre finns många intressanta städer längre söderut som t ex någon av de gamla kejsarstäderna Fès (30 mil) eller Marrakech (60 mil). Till Marrakech åker man bäst längs med havet söderut till att börja med och då passerar man t ex huvudstaden Rabat (25 mil) och Casablanca (35 mil).
Pilgrimsleden är väl utmärkt
Pilgrimsleden är väl utmärkt
Katedralen i Santiago de Compostela
Katedralen i Santiago de Compostela
Kistan med Jakobs reliker
Kistan med Jakobs reliker
Santiago de Compostela, huvudstad i Galicien, längst uppe i Spaniens nordvästra hörn ligger lite drygt 110 mil från Costalita. Staden är mest känd som slutstation på den så kallade Pilgrimsleden, El Camino. Den "riktiga" leden börjar i Le Puy söder om Lyon och slutar 160 mil senare vid aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela, men det finns olika varianter, även sådana som leder till Santiago söderifrån. Det gemensamma är dock att slutmålet är detsamma oavsett var man påbörjar sin vandring. Leden har i århundraden varit ett av de tre (de andra är Rom och Jerusalem) viktigaste målen för pilgrimer från hela världen. Bland kända pilgrimer återfinns till exempel den Heliga Birgitta. Många fortsätter leden, efter att ha kommit till Santiago, ut till kusten och Cap Finisterre (latin: världens ände).

"Vandringen" kan genomföras på olika sätt

"La Compostela" - intyg för utförd vandring
Längs leden finns bl a broar från romartiden
Längs leden finns bl a broar från romartiden
El Camino, Pilgrimsleden som har sitt slutmål i Santiago de Compostela är väl värd att prova på. Det går att göra på flera olika sätt, naturligtvis till fots, men även på cykel eller till häst. Då man har genomfört sin pilgrimsfärd och kommer fram till Santiago är det tradition att man deltar i den speciella Pilgrimsmässan som hålls varje dag klockan 12. Därefter kan man uppsöka det så kallade Pilgrimskontoret för att få ett intyg att man genomfört en godkänd vandring. För detta krävs att man tillryggalagt minst 10 mil till fots eller till häst, alternativt 20 mil per cykel. Då vandringen påbörjas anskaffar man ett så kallat Pilgrimspass (kan fås i de flesta kloster, kyrkor, härbärgen eller butiker) och detta bär man sedan med sig under vandringen och ser till att få stämplat på några av de ställen man passerar som bevis på att man verkligen vandrat längs El Camino. De flesta härbärgen, restauranger, kyrkor och kaféer har stämplar för detta. För godkännande erfordras minst två stämplar per dag. Ett lämpligt ställe att starta ifrån om man vill prova på att vandra och uppfylla de minimikrav som ställs är Sarria som ligger c:a 12 mil öster om Santiago. Lämpliga dagsetapper är mellan två och tre mil och detta innebär att man når Santiago efter fem dagars vandring. Det finns såväl kartor som guideböcker att tillgå (för att inte tala om Internet) där lämpliga etappmål beskrivs tillsammans med uppgifter om matställen och inkvarteringsmöjligheter. Bästa tiden att genomföra sin vandring är under våren eller hösten. På sommaren är det oftast för varmt och under vintern regnar det en hel del (och kan vara kallt).

.
Guggenheimmuséet ligger vid floden
.
Maman, av Louise Bourgeois, vid Guggenheimmuséet
.
Bellas Artes konstmuseum
Bilbao, med lite mer än en miljon invånare, om vi räknar in förorter, ligger i regionen Baskien uppe vid Biscayabukten längst uppe i norra Spanien. Bilbao är en av Spaniens viktigaste hamnstäder, men även en viktig industristad, framförallt med järn-och stålindustri. I slutet av 1900-talet gick dock efterfrågan på dessa produkter ner kraftigt, framförallt beroende på konkurrens från Asien, och Bilbaoborna upptäckte att allt fler blev arbetslösa och att man bodde i en skitig industristad (Jämför med Malmö då varvsindustrin dog i Sverige). Det var då man bestämde sig för att satsa på turismen framförallt genom att profilera sig som en kulturstad (Precis som i Malmö). Gatorna skulle städas upp, parker skulle anläggas och så vidare. Det första viktiga steget togs 1997 då Guggenheimmuséet invigdes, det som senare blivit något av Bilbaos profil. Muséet är inrymt i en imponerande byggnad, helt svetsad i tre millimeter tjock titanplåt, liknande det som används i flygplan och har utformats för att likna ett fartyg på Nervionfloden.. ..och nere vid floden står en spindel skapad av Louise Bourgeouis, ursprungligen framtagen i stål för Tate Modern i London, men sen gjord i ytterligare sex exemplar i brons varav ett fått plats nedanför Guggen som museet heter i folkmun. Spindeln, som är drygt nio meter hög, heter Maman (=mamma på franska) och bär på 26 st vita marmorägg i en korg under magen. Bilbao har åven kompletterat med modern infrastruktur: ny flygplats, ny tunnelbana samt nya stadsspårvagnar. Bland andra sevärdheter kan nämnas Museo de Bellas Artes som inrymmer verk av internationellt kända spanska konstnärer som El Greco, Goya, Gauguin, Francis Bacon, Picasso och Velazquez. Det förtjänar att nämnas att Bilbao är en stad lämpad för att utforskas till fots. Avstånden är korta och det finns gott om gågator och parker.
Strandpromenaden
Strandpromenaden
Katedralen i San Sebastián
Katedralen i San Sebastián
Villor med fin utsikt
Villor med fin utsikt
San Sebastián ligger bara 10 mil öster om Bilbao, men skillnaden mellan städerna är större än så. Medan Bilbao har ett förflutet som hamn- och industristad har San Sebastián en historia som "det fina folkets" stad vilket den är än idag. Hit åker kungafamiljen för att fira sina somrar och så har det varit i många år. Längs med promenadstråket utefter havet ligger det hotell, flotta barer och populära nattklubbar. San Sebastian är även ett paradis för finsmakaren, då dess matkultur historiskt är kopplad till bönder och fiskare, lokala marknader med ett överflöd av färsk fisk och skaldjur och andra lokala produkter av högsta kvalitet. Härifrån kommer det förfinade baskiska köket med sina nyskapande detaljer av delikat, smakrik mat och här ligger restauranger som rankats bland de bästa i landet av Michelin. Vid den senaste rankingen (inte Michelin utan den "officiella listan) återfanns inte mindre än TRE av världens bästa 10 restauranger i San Sebastian. Bästa svenska restaurang (Franzén) återfanns på 12:e plats. Förutom att bara ströva omkring och njuta av den vackra staden kan man besöka den imponerande katedralen i nygotisk stil som ligger nära strandpromenaden.

L'Hemisfèric
L'Hemisfèric
Museu de les ciències
Museu de les ciències
Valencias blivande fotbollsstadion
Valencias blivande fotbollsstadion
Valencia är, med sina 800.000 (1,6 miljoner i "stor"-Valencia) invånare, Spaniens tredje största stad och Spaniens näst största hamnstad som hanterar c:a 20% av landets export. Om man vill åka bil dit från Costalita handlar det om lite drygt 70 mil på fina vägar. Alternativt kan man ta AVE-tåget via Madrid eller flyg. Förutom traditionella sevärdheter som t ex Gamla stan, bjuder Valencia på några speciella upplevelser. Då man öppnar kartan över Valencia slås man av att det genom staden ringlar något som liknar en flod fast på kartan har denna fått färgen grön. Man kan även se att det går broar över denna flod. Fast grön! Är den månne så smutsig? Sanningen är att här tidigare gått en flod, Turia, men att denna i samband med en översvämning på 50-talet torrlades och att man byggde en ny flodfåra på annat ställe. Den före detta flodfåran har därefter fått ge plats till många av Valencias sevärdheter. En av dessa, som man inte får missa, är Konst- och Vetenskapsstaden, invigd så sent som 1998, vilken utgörs av inte mindre än sex futuristiska skapelser inrymmande muséer och kulturinstitutioner. Många av dessa är utformade av Santiago Calatrava, själv född i Valencia, och för oss svenskar mest känd som arkitekten bakom Turning Torso i Malmö. Bland byggnaderna i denna anläggning märks l'Hemisfèric (en byggnad som designats i form av ett öga), inrymmande ett planetarium och en IMAX-biograf, samt Museu de les ciències, ett interaktivt vetenskapsmuséum inrymt i en byggnad utformad som ett dinosarieskelett. Även stadens opera ligger på detta område. Sevärt är även hamnområdet vilket rustats upp i samband med värdskapet för kappseglingstävlingen America's Cup 2007 och 2010 och som även rymmer en fem kilometer lång racingbana, skådeplats för Europeiska F1-tävlingar. Valencia har en väl utbyggd tunnelbana varför man inte behöver bo mitt i staden för att njuta av dess sevärdheter. I de norra utkanterna av staden kan man beskåda det som kommer att bli Valencias nya fotbollsstadium med kapacitet för 74.000 åskådare. Bygget som flera gånger försenats pga problem med finansieringen, är nu beräknat att stå färdigt 2019.

Till sidans början