Området

Costalita, idag omfattande drygt fem hundra lägenheter samt ett antal radhus, är vackert beläget direkt nere vid havet ungefär mitt emellan Estepona och Marbella, nedanför den lilla byn Cancelada. Genom sitt läge lämpar sig Costalita väl för barnfamiljer, då ingen tung trafik förekommer. Området, inhägnat med egen bevakning, inrymmer ett antal pooler, alla med badvakt under juni, juli och augusti. Inom området finns slingrande gångvägar, bl a direkt till stranden, samt parkering.

-
Stängslet runt område Costalita-e
OBS! Bilden är något modifierad
Till vår stora sorg har allt fler områden inom Costalita låtit omvandla sina vackra urbanisationer till något som mer liknar fängelsegårdar. Man har satt upp grindar och stängsel för att försvåra promenader inom området. Den ursprungliga tanken hos de som skapade Costalita verkar alltmer avlägsen. Tanken var ju att man i lugn och ro skulle kunna promenera omkring i ett stort, vackert och grönt parklandskap med gott om vatten, grönska och djur- och fågelliv utan att störas av trafik. Allt som krävs är ju lite respekt för naturen och andras egendom. Att man plockar upp efter sina hundar och inte sparkar sönder lyktor eller eldar upp vilstolar.

Utsikt mot stranden

Utsikt mot stranden

Husen närmast stranden

Husen närmast stranden

Gångväg med träbro

Gångväg med träbro

Åter från stranden

Åter från stranden

Området har funnits sedan 1950-talet, dock utan verklig bebyggelse. 1996 bestämde sig ägaren, URBIS (ungefär Swedbanks Fastighetsbyrå, ägd av en av de stora bankerna i Spanien, Banesto), för att börja bygga. De första lägenheterna, de som ligger i "vår" länga längs havet, stod klara för inflyttning framemot jul 1997. Därefter byggdes lägenheter på andra sidan poolen, sedan där ovanför osv. Till påsken 2006 var Costalita-f väster om vår lägenhet, men längre uppåt vägen, klar för inflyttning. Strax därefter började den ekonomiska krisen i Spanien och fastighetsmarknaden "dog" nästan över en natt. De fanns fortfarande en obebyggd tomt kvar, Costalita-g, och det skulle dröja ända fram till slutet av 2021 innan man satte spaden i jorden för att bygga något där. På tomten uppför nu den tyska gruppen The Flag ett våningshotell, med full service.

Av det ursprungliga området Costalita sålde URBIS även av fem tomter till andra byggare som byggt sina egna projekt, däribland en byggmarknad, "Bricorama" (År 2020 ersatt av en stor "kinesaffär", China Home), samt ett fyrstjärnigt hotell, Hotel Playa Bella, vilket 2015 såldes till Iberostargruppen och gavs det nya namnet "Iberostar Costa del Sol". Under sommaren 2018 färdigställdes ytterligare ett lägenhetskomplex, Costa Marinsa, på den i stort sett obefintliga tomten mellan Villas de Costalita och China Home.

-
Sköldpaddor
-
Damm med fontän
-
Tornfalk
-
Falken har full koll
-
Spanande häger
-
Silkeshägrar
-
Härfågel
-
Gröna papegojor (munkparakiter)
-
Citroner finns det gott om...
-
...och bananer
-
..och fjärilar

Områdets arkitekt är den kände Melvin Villarroel Roldán (f. La Paz, Bolivia, 1931 - d. Houston, Texas, USA, 2010) som har designat flera områden längs kusten. Kännetecknande för hans design är att varje projekt byggs upp som en "Andalusisk by" ("Pueblo Andaluz"). Viktiga inslag i hans idéer är att det ska vara gott om "fria" ytor, dvs inget hopgyttrat, samt mycket grönt, palmer, blommor osv och gärna även vatten, konstgjorda sjöar och bäckar med fontäner, träbroar etc. Själva husen ska vara vita (eller möjligen terrakottafärgade) samt byggas så att ingen detalj är den andra lik mellan de olika husen. Helst ska de vara max tre våningar höga även om man gått ifrån detta i vissa fall då byggarna varit allför giriga och velat ha fler lägenheter att tjäna pengar på.

Pooler
Det finns ett antal pooler inom Costalita, var och en av dessa tillhör "sitt" område. Vår pool ligger alldeles utanför sovrumsfönstret och är 2,10 m djup på sitt djupaste ställe och 1,40 meter djup där det är som grundast. Under sommarmånaderna (juni-augusti) finns det badvakt på plats alla dagar. Vid poolen finns ett antal solstolar och parasoller och dessa är gemensamma för lägenheterna så att de kan fritt utnyttjas av alla.

Costalita-i's pool, "vår" pool

-
Vår pool sedd från sovrumsfönstret
-
Aktiviteter i vår pool
-
Badbåt i vår pool

Andra pooler inom Costalitaområdet

-
Costalita-j's pool (framför oss)
-
Costalita-h's pool
-
Costalita-e's pool
-
Costalita-f's pool

Stranden
Stranden nedanför Costalita är allmän och sträcker sig några kilometer åt vardera hållet, kanske längre. Bredden varierar, men är kanske 30-40 meter just nedanför Costalita, lite olika beroende på om det är ebb eller flod. Stranden, som består av ett antal "Playor", var och en med sitt egna namn (Playa de Cancelada, Playa de Saladillo...), är uppbyggd av sand med inslag av småstenar som spolats upp precis vid vattenbrynet och är varken långgrund eller bråddjup. Hur långt ut man kan gå utan att förlora fotfästet hänger lite på om det är ebb eller flod, men en sådär fem, tio meter går det nog åt. Längs stranden, uppe mot Costalita, ligger strandpromenaden som sträcker sig några hundra meter åt vardera hållet och som är utrustad med gammaldags lyktor samt bänkar med jämna mellanrum. Strandpromenaden är ett projekt som drivs av Estepona kommun och tanken är att den ska byggas ut i takt med att olika områden färdigställs. Förutom vid Costalita kan man utefter kusten stöta på andra delar av strandpromenaden vid andra bostadsområden.

-
Strandpromenaden
-
Utsikt mot Gibraltarsundet
-
Vattenleksaker
-
Vattensurfare
-
Strandbild
-
Helgfiskare
-
Galopp på stranden

Områdets uppbyggnad och historia

Costalita består idag av dels de delar som behållits av URBIS från början, och som de succesivt bebyggt, dels av de tomter som URBIS sålt av för bebyggnad av andra. Dessutom finns det numera ett antal områden (alla på andra sidan stora vägen) som aldrig legat på den ursprungliga Costalitamarken, men som har lagt till ordet Costalita i sitt namn för att profitera på Costalitas goda namn. Till ledning för de som idag funderar på att köpa eller hyra boende på Costalita ges nedan en kort översikt av de områden som finns idag samt en kortfattad historia. De olika delarna har olika typer av referenser. En del refererar till de olika byggnadsfaserna medan andra refererar till tomtbenämningar (och numera även gatunummer). Nedanstående sammanfattning är gjord i (någotsånär) kronologisk ordning.

Costalita-i
Detta var den första tomten som bebyggdes med lägenheter. Den första delen, bestående av en länga om 24 lägenheter längst ner mot havet, stod klar för inflyttning i november 1997 och den andra med ytterligare 69 lägenheter (varav två Penthouse med en andra våning uppe på taket), på andra sidan poolen var klar för inflyttning 1998. Området har en gemensam pool samt tillgång till fri WiFi och två separata utomhusparkeringar i marknivå (en avsedd för husen nedanför poolen och en annan för husen ovanför densamma). Alla hus har tre våningar. Gatu(Besöks-)adressen är Calle Trajano 22. Trappuppgångarna är följande:

De södra husen (Längan mot havet)
Sevilla A-B, C-D
Huelva A-B och C-D
Cádiz A-C och D-E

De östra husen
Jaén A-E
Córdoba A-D

Det norra huset
Granada A-C, D-E och F-H

Det västra huset
Almería A-F

Villas de Costalita del 1
Samtidigt med de första lägenheterna passade man på att bygga ett antal trevånings radhus öster om Costalita-i vilka även dessa stod klara 1997. Radhusen har gemensam pool och gatuadressen är Calle Trajano 17.

Costalita-h
Detta område, ovanför Costalita-i från havet sett, med egen gemensam pool och utomhusparkering i marknivå stod klart för inflyttning år 2000. Gatuadressen är Calle Trajano 20. Alla hus har tre våningar. Området består av 117 lägenheter, varav sju Penthouse med en andra våning uppe på taket, fördelade på trappuppgångarna

Södra huset
Marbella A-B, C-D och E-F

De östra husen
Ojén A-B
San Roque A-B, C-D och E-F

De norra husen
Estepona A-B, C-D och E-G
Valderrama A-B och C-D
Cancelada A-B och C-D

De västra husen
Manilva A-B och C-D
Casares A-C och E-F
....

Efter färdigställande och försäljning av de tre första områdena började URBIS känna sig säkrare på marknaden. Man hade nu på kort tid lyckats sälja över hundra lägenheter på mark som legat i träda sen 1950-talet. Raskt bestämde man sig för att sätta igång med nästa bygge. Dessutom visste man inte hur länge detta skulle vara så dessutom sålde man i rask takt av fem tomter till andra exploratörer. En såldes för att bygga hotell, detta ingick i den ursprungliga överenskommelsen med kommunen, de övriga såldes till andra byggare (se nedan). Tidigare hade man sålt bra tack vare en bra prisnivå och goda finansiella villkor som man kunnat erbjuda via sin moderbank, Banesto. Nu skulle man dock satsa rejält och bygga riktiga lyxlägenheter!

Costalita-d och Costalita-j
Detta bygge skulle således bli en lyxigare variant samt dessutom bestod den av inte bara ett projekt utan två. Dels byggde man en halvcirkelformad huskonstruktion med lägenheter alldeles nere vid havet, väster om Costalita-i, dels byggde man fem stycken trevånings radhus, nästan på stranden framför Costalita-i. Att detta överhuvudtaget var möjligt berodde på att eftersom URBIS ägt tomten så länge (sedan 1957) gällde de gamla strandlagarna. Man fick således bygga nästan ända nere vid vattnet. Costalita-d och Costalita-j blev båda klara för inflyttning 2002. Costalita-d blev det första projektet med hissar, underjordiskt garage samt förråd i källaren. Lyxen bestod bl a i att lägenheterna utrustades med BO ljudanläggning samt naturligtvis rostfri köksinredning av högsta klass. Costalita-d består av trevåningshus, men eftersom alla topplägenheter är s k Penthouse med ytterligare en våning, till vilken man kommer med en innertrappa, kan man betrakta husen som fyravåningshus. Penthousen har egna pooler samt egna murade grillplatser på taket. Costalita-d omfattar totalt 48 lägenheter, varav 16 Penthouse, fördelade på fyra hus med namn efter antikens gudinnor: Venus, Diana, Afrodita samt Artemisa. Sedan februari 2015 har Costalita-d tillgång till bredbandskommunikation via optisk fiber. Gatuadressen är Calle Trajano 1. Radhusen i Costalita-j utrustades på samma sätt, med högsta lyx i köken, varsin öppen spis uppe på taket samt gemensam murad grillplats ute på gården. Alla husen har dessutom individuella garage. Under de första åren har dessutom ägarna ytterligare utökat lyxen genom att bygga om detaljer som inte var bra från början samt kraftigt utökat ytan på de ursprungliga terasserna. Gatu(Besöks-)adressen är Calle Trajano 24.
....

Samtidigt med att det jobbades på Costalita-d och Costalita-j hade de företag som köpt tomter av URBIS satt igång att bygga...

.
.
.
.

Costalita del Mar
Området ligger väster om Costalita-d dvs mellan denna och hotell Iberostar, Costalitas utpost åt väster. Byggherre var det spanska bolaget Abacon-Delta S A och byggande bolag var det likaledes spanska bolaget Hecuator. Området, klart för inflyttning 2002, rymmer fem ockrafärgade hus med totalt 55 lyxlägenheter (fördelade på 45 vanliga lägenheter och 10 penthouses) samt underjordiskt garage och individuella förråd. Området har en gemensam pool samt tillgång till fri WiFi. Husen, med namn efter ädelstenar, heter Amatista, Diamante, Piedra de Luna, Esmeralda och Ojo de Tigre. Sedan december 2015 har Costalita del Mar tillgång till bredbandskommunikation via optisk fiber.

Triángulo de Costalita
Denna del består av en triangulär tomtbit ovanför Costalita-h, därav namnet. Byggherre för denna del var det tyska bolaget Müller Immobilien Consult. Projektet som omfattar 24 lägenheter fördelade på tre hus har egen pool samt dessutom en barnpool vilket dom är relativt ensamma om inom området. Då tomten är ganska liten var det nödvändigt att utnyttja den väl varför Triángulo de Costalita naturligtvis utrustats med eget underjordiskt garage. Området var klart för inflyttning 2003. Gatuadressen är Calle Trajano 18.

Terrazas de Costalita
Detta område är inklämt bakom Costalita del Mar, öster om hotellet samt väster om Costalita-e. Byggherre för denna del var det tyska bolaget Müller Immobilien Consult som även byggde Triangúlo de Costalita (se ovan) och byggare var det spanska bolaget Hecuator. Området, med ockrafärgade hus stod klart för inflyttning i juni 2003 och rymmer 130 lägenheter med individuella P-platser i underjordiskt garage samt hiss. Bland det spektakulära är en egen puttinggreen som ryms inom området. Här finns även en gemensam pool samt en separat barnpool.

Costalita del Sol
Detta är det femte och sista området som byggts på tomt URBIS sålt av. Byggherre var SEYCO och området, som ligger alldeles uppe vid stora vägen, stod färdigt 2004.

Costalita-e
Detta område, beläget väster om Costalita-i, mitt emellan Costalita-d vid havet och Costalita-f, består av två- och trevåningshus med totalt 94 lägenheter (tre eller fyra rum och kök). De flesta lägenheterna (dock inte alla) har egna individuella P-platser och förrådsrum i ett underjordiskt garage. Garageplatserna (med eller utan tillhörande förråd) är fristående från lägenheterna och kan således säljas och köpas separat. Dessutom finns hiss. Området, som stod färdigt för inflyttning strax före jul 2003, har en gemensam pool samt tillgång till fri WiFi . Lägenheterna här har dels ett lägenhetsnummer och dels en benämning precis som i tidigare etapper med trappuppgång (hus) samt en bokstav. Gatuadressen är Calle Trajano 2-6. Trappuppgångar är:

De södra husen
Antequera A-B och C-E
Benalmádena A-B och C-D

De östra husen
Coín A-C
Fuengirola A-B och C-D

De norra husen
Istán A-C och D-E
Ronda A-B och C-D
Teba A-C och D-E

Costalita-f
Detta område projekterades från början för tre-, fyra- och femvåningshus, men då URBIS upptäckte vilken stor efterfrågan det var ändrade man snabbt sina planer trots att bygget redan kommit igång och bestämde sig för att det enbart skulle byggas femvåningshus över hela området. På grund av den avmattning som sedan flera år tillbaka råder för försäljning av nya bostäder på Solkusten är ett antal av lägenheterna, de flesta på nedre botten, fortfarande osålda. Området omfattar 135 lägenheter med två, tre eller fyra sovrum. Första inflyttning gjordes Påsken 2006. Trappuppgångar är:

De södra husen
Jerez, lgh 31-45 (Sydvästra hörnet)
Bornos, lgh 21-30
Bornos, lgh 11-20
Algodonales, lgh 1-10

De norra husen
Villamartín, lgh 121-135
Villamartín, lgh 111-120
Ubrique, lgh 101-110
Ubrique, lgh 91-100

De västra husen
San Fernanado, lgh 76-90 (Nordvästra hörnet)
San Fernando, lgh 66-75 (Nordvästra hörnet)
Olvera, lgh 56-65
Olvera, lgh 46-55

Villas de Costalita del 2
Samtidigt med Costalita-f passade man på att utöka antalet radhus i det äldsta området med ytterligare 35 hus. Dessa stod klara för inflyttning i början av 2006. Samtidigt har man rejält piffat upp området som sanningen att säga långsamt förfallit sen sin tillblivelse. Numera har man byggt en vaktkur (bemannad 24 timmar), stängsel samt elektriska infartsgrindar samt även i övrigt rustat upp trädgård samt inre infrastruktur (tillfartsvägar etc). Dessutom har, genom Estepona kommuns försorg, ett bullerplank i plexiglas satts upp vid stora vägen.

Costalita-g
.
.
Tomten Costalita-g, norr om Costalita-h, till vänster om Triángulo de Costalita, har genom åren bytt ägare ett antal gånger innan den slutligen förvärvades av det tyska bolaget The Flag för byggande av ett våningshotell för "seniorer", The Flag Costa del Sol. Uppförandet av detta hotell påbörjades hösten 2021. Arkitekt är Villaroel Torrico, som även varit arkitekten bakom hela Costalita redan från början, och byggherre är det spanska bolaget SanJosé Constructora.

.
.
.
Costa Marinsa..
.
..har egen pool
Costa Marinsa
Lagom till sommaren 2018 var Costa Marinsa, ett komplex med 14 lägenheter på den minuskula tomten inklämd mellan Bricorama och Villas de Costalita, mitt emot Triángulo de Costalita, färdigt för inflyttning. Byggare är det Málagabaserade företaget Axarcom SL. Det finns lägenheter med två alternativt tre sovrum samt ett underjordiskt garage och individuella förråd. Området har en gemensam pool.
Andra sidan vägen
Här finns projekt som försöker att snylta på Costalitanamnet såsom Mirador de Costalita, Costalita Gold, och...

Sammanfattning av bebyggelse på området Costalita

Byggnadsetapp/
Område
Färdigt
år
Antal
lägenheter
HissGarageBarnpoolWiFi
Villas de Costalita del 1199733NejNejNej-
Costalita-i del 1199724NejNejNejOlivenet
Costalita-i del 2199869 NejNejNejOlivenet
Costalita-h2000117NejNejNejCostalita
Costalita-j2002 5 NejJaNej-
Costalita-d200248JaJaNej-
Costalita del Mar2002 55 JaJaNej-
Triángulo de Costalita2003 24 JaJaJa-
Terrazas de Costalita2003 130 JaJaJa-
Costalita-e 200398JaJaNejCOSTALITA-PREMIUM
Costalita del Sol2004 xx JaJaNej-
Villas de Costalita del 22005 34NejJaNej-
Costalita-f2006135JaJaNej-
Costa Marinsa201814JaJaNej-