Aktuellt

Under denna rubrik presenteras diverse bild- och textmaterial rörande aktuella händelser på Costalita och dess närmaste omgivningar. Det kan handla om pågående aktiviteter, händelser och/eller besök. Har Du några idéer och/eller material som Du tycker skulle passa in är Du välkommen att kontakta mig så ska jag göra mitt bästa för att ta hand om detta. Äldre material som tidigare återfunnits under fliken Aktuellt flyttas successivt över till fliken Arkiv.

Aktiviteter

Här är tanken att berätta om vad som händer inom området Costalita och i dess närhet. Under de sista två åren har vi haft fullt av byggaktiviteter inom vårt område. Sommaren 2023 var det så dags för såväl invigning av det nya lägenhetshotellet The Flag uppe i vårt nordöstra hörn som "nyinvigning" av hotell Mett (fd Iberostar) nere i vårt sydvästra hörn efter nästan två års renoverings- och förändringsarbete.

2023

.
.
.
.
Den första augusti, dvs den första dagen av spanjorernas semestermånad, öppnade hotellet nere i Costalitas västra hörn på nytt efter två års renovationsarbete. Nu har man dessutom bytt namn, från Iberostar till det nya Mett Hotel.

-
Scandi i Estepona
-
.
Inte direkt kopplat till Costalita, men av intresse, speciellt för svenskar, är att en livsmedelsbutik med svenska varor, Scandi nu i juli har öppnats i Estepona, närmare bestämt på Calle Melilla 35. Affären är en systeraffär till affären Scandi uppe i Nueva Andalucia med samma ägare,

-
Vår borgmästare José Maria Garcia Urbano håller tal
-
Esteponas borgmästare poserar med hotellets VD
-
Hotellet har en 20 m tempererad saltvattensbassäng
Den 26 maj var det så äntligen dags för officiell invigning av vårt nya lägenhetshotell, inriktat på seniorer, THE FLAG (klicka för mer info). Invigningen förrättades med pompa och ståt i närvaro av bland annat vår borgmästare José Maria Garcia Urbano, högsta chefen för företaget The Flag Eike Muhr samt hotellets direktör Rüdiger Hollweg.

-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
Nu, i slutet av februari, börjar den nya etappen av som byggs väster om Costalita, framför området Villacana, att ta form. Man bygger sex dagar i veckan, även på lördagar, och målsättningen är att allt ska vara klart till påsk. Det ser ut som om man kommer att klara detta. En positiv sidoeffekt till detta bygge är att man även har snyggat till stranden nedanför.

-
.
-
.
-
Här finns lördagsgodis..
-
.. och sittplatser för att fika
-
.
-
.
-
.
Så, i början av februari, öppnade äntligen det efterlängtade, och sedan länge emotsedda nytillskottet till våra svenska affärer på kusten, nämligen Spisa som ligger vid Centro Plaza uppe i Nueva Andalucia. Affären drivs av Michael Leu som för något år sedan försökte på restauranglivet med sin restaurang Nordh i San Pedro. Spisa, som, efter vad vi kan bedöma, är större och har ett större utbud än de två "svenskaffärer" som redan finns i området. Affären, som även innehåller ett litet café och en korvkiosk enligt svensk modell återfinns i SuperSols gamla lokaler.

-
.
-
.
Nu börjar det närma sig! I mars ska det nya lägenhetshotellet THE FLAG (klicka för mer info) vara klart för inflyttning.

-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
Så, i början av 2023, påbörjades arbete med en förlängning av strandpromenaden från Costalitas västra ände mot Esteponahållet. Man kommer att ansluta direkt till vår befintliga promenad från den bro som finns (innanför VP Beach Club) sedan några år tillbaka och sedan passera alldeles nedanför Villacana och man har därför rivit en del av de byggnader som låg längst ner mot stranden på Villacanas sjösida. En ny mur kommer att uppföras mot Villacana och den nygamla chiringuiton Barrakka Beach kommer att ligga nedanför promenaden, närmare havet. Ska bli spännande att se fortsättningen. Enligt planerna ska denna nya bit av strandpromenaden vara färdig till påsk.

2022

-
Ena dagen stod den där...
-
... och nästa dag var den borta
Den 6 oktober jämnades Hotell Metts Strandrestaurang med marken. Redan då strandpromenaden anlades för några år sedan fick hotellet ett åliggande att riva de delar som låg närmast havet för att ge plats för den nya strandpromenaden. Tydligen hade man då hotellet från början byggdes lagt beslag på mark som låg för nära havet vilket skulle rättas till. Förhoppningsvis är det detta man nu försöker göra och att detta följs av att en riktig strandpromenad byggs framför hotellet och ersätter den plankspång som i nägra år fungerat som en provisorisk lösning. Ska bli spännande att se fortsättningen.

-
.
-
.
Alldeles innan påsken börjar man skönja lite mer hur det nya våningshotellet The Flag kommer att se ut. Ovan några bilder.

-
.
-
.
-
.
Tidigt på lördag morgon den 9 april väcktes vi av ett kraftigt brak nere vid havet. Då vi någon timme senare kom ner till stranden kunde vi konstatera att en relativt stor båt, försedd med tre utombordsmotorer modell större, med full fart avsiktligen kört rakt upp på stranden och landat ett tiotal meter in. Ett vanligt sätt för knarksmugglare att föra sina varor in i landet, något som Per redan en gång tidigare blivit vittne till på vår strand. Vi vet inte om polisen hann dit i tid för att få fast någon av smugglarna eller deras last, men inget tydde på detta. Intressant var att båten obevakad fick stå kvar hela dagen och efterföljande natt. Morgonen därpå kunde vi konstatera att någon under natten monterat bort de tre utombordsmotorerna, kanske värda uppåt en miljon kronor, och flyttat dessa vidare till okänd ort.

-
.
-
.
-
Här kommer den nya garagenedfarten.
Mindre än två veckor kvar tills nya Mercadona öppnar..

-
Takläggningsdax för nya Barraka..
Lagom till påsk ser vi att Barraka håller på att få sitt nya tak.

-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
-
.
Tisdagen den 5 april drabbades vi av en rejäl storm med mycket kraftiga och höga vågor som spolade bort en stor del av den sand som utgör vår strand. Speciellt drabbad blev den östra delen, den som ligger mellan Pepe´s chiringuito och slutet av promenaden. En stor del av strandpromenaden öster om Pepe's rasade och det gjorde även de delar av Pepe's som ligger närmast havet. Många av avloppsledningarna för dagvatten skadades. Pepe's lyckades snabbt få ihop de delar som återstod av restaurangen och kunde redan två dagar därpå återuppta sin verksamhet. Dessutom kom man igång med snabb reparation av dagvattensystemet.

-
.
-
.
-
.
Nu, i början av april, är det bara några veckor tills nya Mercadona ska öppnas. Datumet är satt till den 25 april. Hinner dom?

-
.
-
.
-
.
Torsdagen den 24 mars drabbades Solkusten av en mycket kraftig Calima, dvs ett regn blandat med sand från Sahara som med hjälp av starka vindar nu föll ner över kusten. Allt blev täckt av en leraktig sörja. Folk fick rådet att stanna inomhus pga av den hälsovådliga luften.

-
Grunden är lagd för nya Barraka..
När strandpromenaden nu ska förlängas och ansluta till den befintliga bron väster om Costalita kommer den att dras i den nedre delen av Villacana där en del befintliga delar, däribland en tennisbana och några strandstugor, måste rivas. Även strandrestaurangen Barraka låg i vägen för den planerade promenaden så här har man rivit befintliga lokaler och håller nu på med att uppföra en ny byggnad, placerad någon meter närmare havet, för att ge plats till strandpromenaden.

-
.
-
.
-
Här kan man gissa att poolen ska läggas
Det jobbas flitigt på nybygget uppe i Costalitas högra hörn där det nya våningshotellet The Flag håller på att ta form. Här kommer några ögonblicksbilder från februari 2022. Öppning av det nya hotellet är beräknad till sommaren 2023.

-
.
-
.
-
.
Den 18 januari invigdes den nu ombyggda och uppfräschade matvarubutiken som tidigare hette Supersol, men nu fått namnet Supeco och är den åttonde butiken i en ny kedja av lågprisbutiker ägda av Carrefour. För mer info klicka här.

2021

-
Hela gamla Mercadona rivs
-
.
-
.
Den andra oktober 2021 stängdes Mercadona för ombyggnad. Det rör sig inte om någon mindre ansiktslyftning utan man river hela det gamla huset för ge plats för det nya. Man beräknar att kunna öppna igen den 25 april 2022.

-
Här byggs det nya hotellet
-
.
-
...och så här kommer det att se ut
Så händer det! Efter semestrarna 2021 påbörjades äntligen bygget ett nytt projekt på den sista kvarvarande tomten av området Costalita, det som tidigare benämndes Costalita etapp 7, men där man avbröt alla byggaktiviteter i samband med den ekonomiska nedgången 2006. Sedan dess har tomten bytt ägare några gånger och den nuvarande ägaren, det tyska bolaget The Flag kommer här att bygga ett lägenhetshotell med full service under namnet THE FLAG - Costa del Sol Senior Living (klicka för mer info).

-
.
Så var det äntligen dags. Lördagen den 28 augusti, två veckor försenad, invigdes äntligen den efterlängtade nya bron mellan Costalita och Cancelada.

-
.
-
.
Under maj-juni hålls flera timmars dagliga demonstrationer utanför La Antigua där företaget som utfört arbeten protesterar mot att de inte fått betalt för sitt arbete. La Antigua å sin sida anför till sitt försvar att de beställda arbetena inte är avslutade och godkända av dem. Demonstrationerna är mycket ljudliga och störande för såväl restaurangens gäster som för oss omkringboende. Talkören skriker ut sitt budskap "paga ya!" (betala nu) kontinuerligt och högt från tidig förmiddag till sent in på natten.

-
.
-
.
Bron som förbinder Costalita med den andra sidan av stora vägen har med åren blivit så dålig att man nu bestämt sig för att renovera den, dvs man tar bort den gamla bron och ersätter den med en helt ny. För att köra mot Estepona eller för att komma till affärerna på den andra sidan av vägen måste man nu åka ut i riktning mot Marbella, köra till Benavísvägen och där vända och köra tillbaka i riktning Estepona. Inte heller då man kommer från Marbellahållet och ska köra in till Costalita fungerar den normala avfarten utan man får köra vidare mot Estepona och där hitta något ställe där man kan vända och köra tillbaka mot Costalita. Den vändpunkt som de flesta använder är att ta av innan bron som ligger framför Agrojardín och sedan åka under denna för att därefter åka på parallellgatan längs med stora vägen till Costalita.

-
.
-
.
-
.
I början av juni börjar man ana vad som ska hända med byggnaden där tidigare Bricorama huserade. Det kommer att bli en större kinabutik med namnet China Home. Av vad man nu skymtar kommer här att finnas ett stort utbud av diverse artiklar som t ex byggnadsmaterial, hemtextilier, badrumsinredning, belysningsartiklar, köksinredning, djurfoder, trädgårdsutrustning m m. Ska bli spännande.

Den 21 april har arbetet med den nya sträckan av strandpromenaden från hotell IKOS till Costalita äntligen kommit igång vilket torde betyda att den blir klar någon gång i oktober då den beräknade byggtiden är sex månader. När denna del är färdig kommer vi att ha elva kilometer sammanhängande strandpromenad från Costalita hela vägen in till Estepona centrum.

-
Sportanläggningen i Cancelada
Den 12 april har kommunen utsett vilket företag som ska svara för upprustning och förbättring av den kommunala simbassängen i Cancelada. Den största förbättringen kommer att bli att vi nu får en bassäng med uppvärmning året runt. Detta arbete beräknas ta ett år att slutföra. Tanken är att därefter anpassa anläggningen även för andra aktiviteter som t ex gymnastik, padel, fotboll, yoga och karate.

-
Den nya bron
-
.
I början av mars är så äntligen den nya broförbindelsen i Canceladas nordöstra hörn färdig att öppnas för allmänheten.

2020

I årets sista skälvande timmar, den 28 december, nåddes vi av en glad nyhet då Estepona kommun berättade att dom nu lagt ut en anbudsförfrågan för bygget av ytterligare en bit strandpromenad, en sträcka om 625 meter västerut från vår befintliga promenad vilket även inkluderar en 62,5 meter lång träbro över floden Guadalmansa. Bygget är budgeterat till 1.276.707 Euro och byggtiden beräknad till sex månader.

Efter två veckors väntan i Medelhavet lättade transporten med guldbron den 19 februari ankar för fortsatt transport till Stockholm dit man väntas anlända den 1 mars.

-
Båten Zhen Hua 33 utanför Costalita
-
...flyter lågt. Foto: Jan Werding
I Stockholm pågår ett stort projekt med att bygga om Slussen, en central punkt för trafiken i staden, och en del av projektet är en 140 meter lång bro som ska läggas på plats mellan Södermalm och Slussen. Bron, som är lätt guldfärgad och därför i folkmun fått namnet guldbron, har tillverkats i Kina och transporteras nu per båt upp till Stockholm. I början av månaden var vi alla förväntansfulla och undrade om vi skulle hinna se transporten då den passerade på Medelhavet framför våra ögon. Kanske skulle den passera på natten? Döm om vår förvåning då transporten, den 5 februari, alldeles innan den skulle gå ut genom Gibraltar sund, gjorde helt om och styrde in mot Costalita istället. Nu visade det sig att anledningen till detta inte var att dom visste att vi ville kolla lite extra utan att dom efter stormvarning i Biscaya bestämt sig för att stanna i Medelhavet några extra dagar och avvakta bättre väder. Så nu kan vi kolla in båten med sin dyrbara transport varje dag på våra promenader.

-
Den nya brons sträckning (i rött)
-
Calle Dominica...
-
...och dess fortsättning ner mot floden
Den 3 februari annonserade Estepona kommun att man nu hade allt klart för att bygga en ny bro över den lilla floden Tarajo i den övre delen av Cancelada och tillfarter till denna för att skapa en direktförbindelse mellan Canceladas norra del och området Bel Air (se karta). Projektet, som är budgeterat till i runda tal 20 MSEK + moms, kommer att bekostas av privata byggföretag som ska exploatera området. Själva bron, som kommer att bli 120 meter lång och 16,5 meter bred, blir dubbelriktad och får en separat gångpassage. Planerna är att påbörja bygget i februari, men det kan kanske tas med en nypa salt som vanligt då politikerna kungör sina stora planer. Upphandlingen av själva arbetet är ännu inte klar.

2019

-
.
-
Vy från strandpromenaden
-
En hiss blir det i hörnet mot rondellen
-
.
I slutet av juli är La Antigua ännu inte öppnad för allmänheten, men det är nog inte långt kvar till öppning. Kanske i början av augusti.

-
Provisorisk gång i trä framför hotellet
Foto: Emmet McMahon
-
Nu kan man komma ner från bron på andra sidan
Foto: Emmet McMahon
Inför sommaren har man byggt på strandpromenaden med provisoriska lösningar så att den åtminstone går att använda. Framför hotellet har man byggt en provisorisk passage i trä i väntan på att man ger sig i kast med den riktiga promenaden vilken är tänkt att byggas närmare hotellet (vilket kräver att man river befintlig mur och bygger en ny mur närmare hotellet vilket dock inte kommer att göras förrän tidigast till hösten. Träbron, som kom på plats i början av februari har nu kompletterats så att man också kan komma ner på dess andra sida så att den äntligen efter fyra månader på plats kan användas som det var tänkt.

-
.
-
Vy från strandpromenaden
I början av april börjar La Antigua att ta form. Man har nu börjat med "inredningen" dvs mellanväggar mm. Som det verkar idag kommer man inte att vara klara till påsk utan snarare till början av sommarsäsongen, kanske till i början av juni.

-
Leverans med långt släp och lång kran..
-
Allt var väl förberett och passade in
-
Nu är den på plats...
I dag, onsdagen den 6 februari, var det en speciell dag som vi väntat på ett tag. Träbron till vår nya strandpromenad levererades och lyftes på plats.

-
.
-
Vy från strandpromenaden
I början av februari är skelettet till La Antigua färdiggjutet och murning kan påbörjas.

-
Flodbranterna har stagats upp...
-
..och brofundamenten är på plats
-
Olivträden är på plats...
-
...och trumfbågen har tagit form
I början av februari har man redan kommit en lång väg med den nya strandpromenaden. Den gamla rondellen har fyllts igen och en ny rondell har byggts lite högre upp. Palmerna från den gamla rondellen tog VP Beach Club hand om och istället har man nu planterat mycket gamla olivträd i den nya rondellen. Det verkar som om kommunen kommit över ett större parti av olivträd eftersom man nu har planterat sådana lite överallt, såväl vid sidan av vägen ner till havet som inne på VP Beach Club. Till och med rondellen uppe vid bensinmacken har fått olivträd. Vid floden har man stagat upp strandkanterna med stora vita stenar och man är färdiga med gjutningen av brofundament på båda sidor om floden. VP Beach Club har passat på att låta bygga en trumfbåge modell större som ska utgöra en ståndsmässig entré till restaurangen. Det har visat sig att hotell Iberostar har byggt sin mur mot havet lite för långt ut, där strandpromenaden nu kommer att byggas, varför hotellets befintliga mur mot havet kommer att rivas och en ny mur att uppföras lite längre upp. I väntan på detta kommer en lite smalare, provisorisk, strandpromenad att anläggas framför hotellet.

-
Snart dags för den översta våningen...
-
Så här ser det ut om man tittar från strandpromenaden
I början av januari börjar man se mer av konturerna av nya blivande restaurangen La Antigua. Tidplanen att kunna öppna lagom till påsk 2019 verkar hålla.

-
Gamla rondellen (tv) rivs och den nya byggs högre upp
-
Promenaden kommer att gå bakom VP Beach restaurant
I mitten av december 2018 har äntligen bygget av den nya strandpromenaden kommit igång. Det verkar gå snabbt så den kommer nog att vara färdig i god tid innan påsk.

2018

-
Promenaden förlängs utmed hotellets mur
-
Rondellen flyttas norrut och stranden breddas
Den 20 juni 2018 beslutade landstinget i Málaga att anslå 667.000 Euro till Estepona kommun för förlängning av vår strandpromenad några hundra meter västerut. Befintlig strandpromenad kommer till att börja med att förlängas längs med muren mot hotell Iberostar för att sedan dras vidare bakom (!) Villa Padierna Beach Club och därefter ansluta till en gångbro i trä som byggs över den lilla floden omedelbart väster om Costalita. För att enkelt ansluta delen framför hotellet med bron bakom Villa Padierna Beach Club kommer man att flytta hela den rondell som finns där idag något tiotal meter norrut och samtidigt bredda stranden genom att fylla ut området där rondellen ligger idag med sand.
-
Här grävs det för nya La Antigua
-
Snart klart för gjutning
-
Så här är det tänkt att bli
Direkt efter semestrarna, i mitten av september 2018 påbörjade man arbetet med nya restaurang La Antigua. Det kommer att bli en tvåvåningsbyggnad lite längre från havet än den gamla "hyddan" och ägarna är desamma. Man räknar med att kunna öppna lagom till påsken 2019.

-
Costa Marinsa
-
.
Lagom till sommaren 2018 blev så den nya urbanisationen Costa Marinsa (klicka för mer info) klar för inflyttning. Några har flyttat in, men det återstår fortfarande mycket arbete med att få allt i ordning.

2017

-
.
-
.
Under sommaren 2017 har man även börjat staka ut för bygget av 49 nya lägenheter på tomten mellan hotell Estepona Occidental och Lidl. Denna nya urbanisation kommer att heta Los Miradores del Sol (klicka för mer info) och beräknas stå färdig först i oktober 2018.

-
.
-
.
-
Man får nära tillBricorama
Under sommaren 2017 har man börjat bygga för 14 nya lägenheter på den lilla jordplätten mellan Bricorama och Villas de Costalita. Denna nya urbanisation kommer att heta Costa Marinsa (klicka för mer info).

-
Här återgår några hundra kvadratmeter ockuperad mark..
-
...till att åter bli allmän strand
-
Här körs Villa Padiernas "gräsmatta" bort
Fredagen den 21 april var det äntligen dags. Kommunens arbetare dök upp redan tidigt för att jobba med att återställa stranden efter vinterns oväder. Samtidigt passade man på att "återerövra" den del av den publika stranden som Villa Padiernas Beach Club genom åren lagt beslag på för egen del, bit för bit, meter för meter. Vi hade ju hoppats på att man även skulle förlänga strandpromenaden förbi hotellet (som hotellet själva bett om) samt direkt framför Villa Padiernas Beach Club precis som det är gjort vid chiringuiton La Antigua en liten bit längre bort, men detta verkar bli ett separat projekt om det någonsin kommer att hända.

2016

Fiberförberedelser vid Costalita del Mar
Grabbarna från Televerket
Den 16 november 2016, nästan exakt på dagen två år efter konkurrenterna Olivenet och Avatel, är så äntligen Movistar, gamla spanska "televerket" på plats för att installera sitt fibernät. Etersom dom redan är på plats med sitt gamla analoga telefonnät kommer det att gå relativt snabbt. Inom en månad räknar man med att ha en komplett infrastruktur klar som täcker hela Costalita. Teoretiskt skulle detta innebära att den som beställer fiber till sitt boende skulle kunna få det i drift på bara några dagar. Vi avvaktar med spänning fortsättningen på projektet, bland annat är det naturligtvis spännande att veta vad Movistar kommer att kunna erbjuda i form av tjänster och till vilka priser.
-
Klockan 09.00 - Hotellskylten monteras
-
Klockan 17.00 Första gästerna kommer
Den 18 mars, dvs lagom till den sista helgen innan påsk 2016, händer plötsligt allt på en gång. Klockan 17.00 syntes inte ett spår av vad som på morgonen och förmiddagen varit en full arbetsplats med murare, målare, elektriker, städare osv. Hotell Iberostar Costa del Sol öppnade planenligt för sina första gäster.
-
-
-
-
Enligt spansk lag måste områdespooler som överstiger en viss storlek vara inhägnade för att undvika olyckor. Några urbanisationer har löst detta genom att göra sina pooler mindre för att kravet om inhägnande inte skulle gälla, i en del fall har man fyllt igen delar av sin pool med cement. Inom Costalita var Costalita-e först med att bygga ett staket runt sin pool och året därefter byggde även Costalita-f sitt staket. I år har turen slutligen kommit till Costaita-i där ett nytt staket håller på att färdigställas.
-
Hotellet målas nu vitt
-
Palmerna transporteras till annat hotell
-
Glesare med färre palmer framför hotellet
I slutet av hösten 2015 såldes Hotell Playa Bella till gruppen Iberostar som lagom till påsken 2016 kommer att öppna hotellet igen, nu med namnet Iberostar Costa del Sol. Det är nu bråttom att hinna med att få allt färdigt i god tid innan öppningen. Bland annat får hotellet en ny färg, vitt istället för terracottarött. Dessutom tar man bort hälften av de palmer som tidigare prytt hotellets framsida mot stranden och dess sida mot gatan. Kanske ingick inte dessa palmer i försäljningen eftersom de nu transporteras till hotell Playa Senator och där planteras på nytt.

2015

-
Nya stängslet runt område Costalita-e
OBS! Bilden är något modifierad
Till vår stora sorg har nu även Costalita-e låtit omvandla sin vackra urbanisation till något som mer liknar en fängelsegård. Man har satt upp ett nytt stängsel för att försvåra promenader inom området. Tidigare har även Costalita-f låtit inhägna sin urbanisation. Den ursprungliga tanken hos de som skapade Costalita verkar alltmer avlägsen. Tanken var ju att man i lugn och ro skulle kunna promenera omkring i ett stort, vackert och grönt parklandskap med gott om vatten, grönska och djur- och fågelliv utan att störas av trafik. Ännu kan man fritt ströva omkring inom områdena Costalita-h och Costalita-i. Hoppas att detta består. Allt som krävs är ju lite respekt för naturen och andras egendom. Att man plockar upp efter sina hundar och inte sparkar sönder lyktor eller eldar upp vilstolar.
WiFi-mast
WiFi-mast
Under hösten 2015 har företaget Olivenet installerat ett nytt WiFi-system som täcker hela stranden framför Costalita. Det är ett betalsystem där man kan köpa Internettid, allt från 1 timme för 1 Euro till 7 dagar för 20 Euro.
-
-
-
-
-
-
Under sommaren 2015 har man börjat bygga på en bro/väg som ska förbinda Costalita med urbanisationerna på andra sidan "floden" (Villacana, Sun Beach etc). Denna förbindelse kommer framförallt att göra det lättare för de som bor väster om floden att köra ut och in på carreteran utan att behöva köra långa omvägar. För Costalita blir väl resultatet framförallt att det kommer att bli mer genmfartstrafik och eventuellt att säkerheten inom området försämras. Det beräknas att den nya förbindelsen ska stå klar i augusti 2015. Foton ovan har tillhandahållits av Ayuntamiento de Estepona.

Händelser

Här återfinns diverse bild- och textmaterial rörande aktuella händelser på Costalita och dess närmaste omgivningar.

2023

.
Vårt lag är koncentrerat
.
Inger är trägen lottköpare
.
Bengt och Ann-Kristin väntar på dragningen
.
.
Onsdagen den 18 oktober 2023 var det Frågesport i Casitan. Frågesportledare var, som så många gånger förr, Berit som hade satt ihop ett antal frågor med varierande svårighetsgrad. Denna gång handlade det om musikkunskaper, såväl klassisk musik som lite modernare tongångar. Vi vann inte, trots att musikkunskaper inte saknades, men vi kom inte heller sist. Efter avklarad frågesport smakade det gott med lite god mat. Mums!

.
Vår ordförande hälsar oss välkomna
.
.
.
.
.
.
Onsdagen den 10 november var det dags för den sedvanliga höstupptakten i Casitan. Den här gången kunde vi sitta utomhus och på så sätt fick vi plats för fler deltagare. Styrelsen var som vanligt värdar för denna träff och förutom information om vad som komma skall under våren bjöds vi på en specialkomponerad spanskinspirerad måltid.

.
.
.
.
Casitan förärades ett foto på
det norska kungaparet
.
Västerbottensost. Mums!
.
.
Kvällens utropare Christer
skålade friskt med oss.
.
.
.
.
.
.
.
.
Onsdagen den 29 mars samlades vi i Casitan för vårens sista Bingo med räkfrossa. Intresset var som vanligt stort, och såväl räkorna som ostarna var utsökt goda. För första gången efter mer än 25 år på kusten blev det en vinst på bingon för oss. Inte för mig personligen, men för Ewa så en flaska vin fick vi med oss hem. Dessutom fick jag ju smaska i mig en sidovinst.

.
Hasse introducerar kvällens talare
.
Rosa Bussarnas grundare
.
Katalin avtackas
.
Del av livet ombord
.
.
.
.
.
.
.
Lotteriets Prisbord
På alla hjärtans dag, den 14 februari, passade Katalin på att berätta för oss om den spännande resa med de Rosa Bussarna som hon just kommit hem ifrån. Resmålet denna gång var den Indonesiska övärlden, för övrigt Katalins tredje besök i dessa trakter. Mycket spännande att lyssna på de upplevelser man kan få på denna typ av resa och i dessa trakter. Allt ifrån hur man dyker och snorklar bland färggranna fiskar till vardagslivet under enkla förhållanden ombord på bussar och båtar.

.
Roffe skötte kulorna
.
Svårt att välja från prisbordet
.
Kvällens värdar presenterar sig
.
..ordning på bingobrickorna
.
..och lite senare även på lotterna
.
.
Onsdagen den 8 februari var det så dags för årets första Bingo med räkfrossa i Casitan. Intresset var som vanligt stort, men den här gången slogs tidigare rekord då så många som 47 personer fick plats i våra lokaler. Några vinster blev det, dock inte på Bingon, utan på entrén och på lotterna

.
.
.
.
.
.
Onsdagen den 1 februari var det dags för den sedvanliga vårupptakten i Casitan. Den här gången satt vi inomhus då det på grund av väder och brist på dagsljus befanns lämpligast. Styrelsen var som vanligt värdar för denna träff och förutom information om vad som komma skall under våren bjöds vi på en specialkomponerad spanskinspirerad måltid.

2022

.
.
.
Berit skötte entrén,
.
och Roffe skötte kulorna.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Onsdagen den 19 oktober, Bingo med räkfrossa i Casitan. Den här gången kunde vi sitta ute på gården Fullsatt som vanligt. Några vinster blev det, dock inte på Bingon, utan på entrén och på lotterna

.
Vi kunde sitta ute på gården
.
Vår ordförande hälsar välkommen
.
Den nya styrelsen presenterar sig
.
.
.
Lotteriet, populärt som vanligt
.
Det hann bli mörkt innan vi skiljdes åt
För ovanlighetens skull förlades höstupptakten i Casitan detta året till en onsdag. Den 12 oktober träffades vi medlemmar för att äta och dricka lite gott samtidigt som vi fick nöjet att hälsa varandra välkomna tillbaka till värmen. Denna gång hade styrelsen ansträngt sig lite extra för att vi skulle få smaka lite traditionell spansk tapasmat. Vi började med gazpachosoppa och sedan blev det lite småplock med korvar, skinka mm. Ett 50-tal medlemmar lät sig väl smaka. Vädret visade sig från sin bästa sida med strålande sol.
.
Branta backar omger Agnetas ateljé
.
.
.
.
.
Agneta fick hjälp av Margareta som värdinna
.
.
.
De läckra tapasen avnjöts i solskenet
Lördagen den 9 april bjöd Agneta Larsen in till premiärvernissage i hennes nya roll som akvarellmålare. De utställda konstverken var verkligen mycket tilltalande och ett antal har nu anskaffats för att pryda våra väggar. Förutom Agnetas konst bjöds vi på lite professionell lukullisk konst i form av dottern Samanthas tapas. Verkligen läckra!

.
Bèla i berättartagen
.
.
.
.
Onsdagen den 6 april bjöd Bèla Markovits oss i Casitan på den spännade berättelsen om sin familjehistoria, en berättelse som tog oss tillbaka så långt tillbaka i tiden som till 700-talets Balkan och via Österrike, Ungern och Tyskland tog oss till dagens Sverige. Som avslutning bjöds vi på köttfärslimpa med gräddsås.

.
.
.
Christer skötte kulorna
.
.
Onsdagen den 30 mars, Bingo med räkfrossa i Casitan. Fullsatt som vanligt. Inga vinster för oss denna gång, varken för Ewa eller mig, varken på bingon eller på lotterierna.

.
Margareta vann även på lotteriet
Onsdagen den 23 mars besöktes Casitan av Margareta Wenkel som berättade om sin verksamhet Stellakliniken för oss. I korthet kan Stellakliniken, som ligger i La Campana inte så långt från Casitan, beskrivas som en svensk vårdcentral som, förutom att man talar svenska, även ordnar med medicin och remisser precis som en vårdcentral i Sverige till en kostnad som är densamma som i Sverige dvs 20 Euro. Kliniken, som är bemannad med läkare och sjuksköterska, fungerar i samarbete med Försäkringskassan i Sverige. Efter Margaretas presentation bjöds vi på plommonspäckad fläskfilé med tillbehör.

2020

.
Singelmingel på Jazzpuben
Lördagen den 14 mars var Per på Singelmingel nere i Esteponas hamn. Det hade redan gått ut påbud om att man, på grund av riskerna att smittas med Covid-19, inte skulle umgås i så stora sällskap och kanske var det därför som vi bara var två deltagare denna kväll. Inte nog med det, det var också den kväll det gick ut påbud om att alla restauranger omdelbart skulle stängas på obestämd tid, vilket ledde till att vi först slängdes ut från Jazzpuben och därefter knappt hann få i oss lite mat innan även restaurangen, dit vi gick för att äta, slängde ut sina gäster.

.
RIP Kenneth, 5 april 2020
.
Kvällens värdpar: Britt-Marie och Béla
.
Britt-Marie hälsar Sven välkommen
.
Havets Wallenbergare, mums!
.
En liten selfie
Onsdagen den 11 mars besöktes Casitan av Sven F Källström som, i ord och bilder, bjöd oss på en inblick i delar av det moderna Spaniens historia i ett föredrag som helt enkelt fått titeln: Spaniens historia från 1900-talets början till Francos död 1975. Efter presentationen bjöds vi på Havets Wallenbergare, som vanligt utsökt tillagade av Kenneth. Dessvärre skulle det visa sig att detta, på grund av Coronavirusets ankomst, skulle bli vår sista onsdagsträff den här våren och det skulle också bli vår sista måltid tillagad av Kenneth då han drabbades av en hjärtinfarkt och gick bort den 5 april. RIP Kenneth.

.
Lars-Göran förbereder sig
.
.
.
Stort intresse för Svalbard denna kväll
.
Maten uppskattades, som vanligt
Onsdagen den 4 mars fick vi lyssna till Elisabeth & Lars-Göran Hansson som i Casitan bjöd på en mycket intressant och spännande presentation i ord och bild med titeln Svalbard - Arktis närmare än du tror. Roligt att få veta lite mer om trakter som ju trots allt inte ligger så långt från vårt land, men som ändå är relativt okända för oss svenskar. Efter presentationen bjöds vi på Kenneths laxpudding med skirat smör.

.
Om en halvtimme börjar mötet
.
Gun sekreterare & Lars mötesordförande
.
Per och Yvonne var där
.
Nya styrelsens första möte
Lördagen den 29 februari hölls det Årsmöte i Casitan. Som vanligt är vid liknande möten i Spanien sköts mötet fram en halvtimme då inte tillräckligt många av medlemmarna hade infunnit sig vid den tidpunkt som mötet var tänkt att börja. Innan mötet hölls som brukligt en parentation över under året avlidna medlemmar, i år var det Sven Bolin. Vid mötet valdes Béla Markovits in som ordförande i föreningen och sedan valdes sex ledamöter och två suppleanter. Räkenskaperna för året samt budgeten för kommande år godkändes. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Efter mötet bjöds deltagarna på vin och lite tilltugg.

.
Vi var inte så många som vanligt
.
Mats "in action"
.
Skål och välkomna!
.
Britt-Marie och Gunilla lät sig väl smaka
Onsdagen den 26 februari gav Sydkustens Mats Björkman, som han brukar göra två gånger om året, en sammanfattning av den aktuella situationen i Spanien för oss. Dagens föredrag, betitlat Spanien just nu, var som vanligt rykande, nästan otäckt, aktuellt. Mats, alltid väl förberedd i god tid, hade kvällen innan tvingats skriva om nästan hela sitt anförande på grund av att Coronaviruset plötsligt hade blivit verklighet även i Spanien. Vi blev uppdaterade och fick ställa frågor. Efter föredraget gick vi i samlad tropp till Casitan, denna gång för att avnjuta Kenneths plommonspäckade fläskkaréer.

.
Spansk matkultur - från tapas till cocido
.
Intresset var stort - som vanligt
.
Richard - engagerad och duktig presentatör
.
Kerstin och Kurre väntar på mat
Onsdagen den 5 februari var Richard Björkman tillbaka som gäst i Casitan, denna gång för att kåsera över ämnet Spansk Matkultur. Många bra bilder visades (Richard är själv en duktig fotograf) och mycket intressant information förmedlades. Ämnet är ju mycket omfattande och vi fick höra om såväl ingredienser som var dessa kan inhandlas, hur de kan tillredas och vad som är typiskt för olika delar av Spanien. Vi fick även tips om ett antal intressanta och bra restauranger. Det var inte utan att man var rejält sugen på något gott efter Richards anförande och att få gå hem och prova på att själv tillaga något nytt. För aftonen var det som vanligt Kenneth som svarade för menyn som denna dag bestod av Ost-och baconfylld pannbiff med pepparsås.

.
Skål och välkomna!
.
Laddade för första brickan!
.
Rolf-dagens bingoutropare (igen!)
.
Karin fick jackpot, tre bingovinster!
Onsdagen den 29 januari, vårens första Bingo med räkfrossa i Casitan. Fullsatt som vanligt. Inga vinster för mig denna gång, varken på bingon eller på lotterierna.

.
Mikael med personal hälsar välkomna
.
Lotta, Gunilla, Jan och Birgitta
.
.
.
Kvällens argentinska delikatesser...
Tisdagen den 28 januari organiserades, ännu en gång genom Lotta Filipsons försorg, en Träff för svenskar i San Pedro för 28 av oss medlemmar i Facebookgruppen Mötesplats San Pedro. Denna gång var vi på restaurang Nuevo Portón, premiär för mig, men där gruppen redan tidigare haft träffar. Eftersom kocken har sina rötter i Argentina hade man bestämt att dagens måltid skulle ha argentinsk touch. Spännande och annorlunda.

.
Här är vi bänkade för mat
.
Per och AK valde en gemensam soffa
.
Lena och Christina
.
Dessi är lite "organisatör" av träffarna
Lördagen den 25 januari provade Per på något nytt när han var anmälde sig till att deltaga i ett Singelmingel, vilket organiseras av Facebookgruppen Svenskar i Estepona ungefär en gång i månaden. Det hela inleddes med att vi mötte upp på Jazzpuben i Estepona hamn där vi tog en drink varefter vi fortsatte upp till den italienska restaurangen Pappardella för gemensam middag. Ett trevligt initiativ vilket gör det möjligt för oss singlar att komma ut och träffa nya vänner. Fördelningen av deltagare är representativ för befolkningen på Solkusten, det var fem damer och en herre, Per, som deltog. Per klagade inte.

.
Per och Kerstin
.
Inger och Arne
.
Yvonne och Per
Onsdagen den 22 januari ordnades det Mingel i Casitan med styrelsen som värdar, något som blivit en tradition vid varje ny säsongs början. Vår ordförande Lars hälsade oss välkomna tillbaka och sade några ord om vad som hänt sedan sist och vad som planerades för våren. Kenneth bjöd på stekt fläsk med löksås, en rätt som många av oss har som favorit.

.
Ann-Louise bjöd på vacker sång
Lördagen den 18 januari var det något av premiär för mig då jag för första gången deltog i ett av de många arrangemang som ordnas av och för svenskar i Estepona. Den här gången handlade det om en Drink i Hamnen, en återkommande aktivitet. I vanliga fall håller man till på en Jazzpub i Estepona hamn, men den här gången hade man bedömt att det skulle vara alltför kallt där så man flyttade träffen till den Amerikanska klubben i Estepona i stället. Förutom drink och trevligt sällskap bjöds vi på en spännande frågesport ordnad av Kaj och Ann-Louise Abbestam. Ett bra sätt att lära känna nya vänner. Frågesporten innehöll även en del musikfrågor, för en av dessa sjöng Ann-Louise själv á capella numret som var kopplat till frågan. Fantastiskt!

2019

.
Ordning och reda i entrén

.
Kerstin var sekreterare i lag 6

.
Håkan "Hockey" Eriksson, svensk
legendar inom travsporten var där
.
Lag två, med Thomas, den andra av
kvällens travexperter, avgick med segern
Onsdagen den 20 november var det Frågesport i Casitan. Frågesportledare var, som så många gånger förr, Berit som hade satt ihop ett antal frågor med varierande svårighetsgrad. Det hela blev en mycket jämn kamp och till slut avgick lag 2 med segern tack vare sina goda kunskaper inom travsporten. Pers lag, som inte tillbringar så mycket tid på travbanorna, kom denna gång på en något blygsammare tredjeplats. Efter avklarad frågesport smakade det gott med Kenneths goda persiljejärpar med gräddsås och pressgurka. Mums!

.
Linda och Sven, dagens gäster

.
Nu bänkar vi oss...

.
Gun, dagen till ära med
Afrikainspirerad klädsel
.
Linda och Per hade intressanta diskussioner

Onsdagen den 13 november bjöd Casitan på ett annorlunda och spännande föredrag uppe i kommunalhuset när Linda och Sven visade bilder och filmer samt berättade för oss om Afrikas vilda djurliv och det fascinerande massajfolket samt om sina projekt med att samla in pengar för att finansiera bygget av skolor mm i Kenyas vildmark. Efter föredraget samlades vi i Casitan för att bli serverade Kenneths brieostfyllda kalkonfiléer med skånsk senapssås.

.
Michael förbereder dagens mat
.
Trångt, men mysigt
.
Lars-Göran och Roffe trivdes bra
.
Lotta minglar med alla gästerna
Tisdagen den 12 november organiserades, som vanligt genom Lotta Filipsons försorg, ännu en Träff för svenskar i San Pedro för 30 av oss medlemmar i Facebookgruppen Mötesplats San Pedro. Denna gång var vi på Nordt (klicka för mer info) där vi varit en gång tidigare (eftersom intresset för dessa träffar är stort ordnades även veckan därpå ytterligare en träff på samma plats). Vi bjöds på en tapastallrik med ett urval av Nordt's tapas med skandinavisk "touch". Mycket gott!

.
.
.
.
.
.
.
.
Onsdagen den 6 november sammanfattade Sydkustens Mats Björkman situationen i Spanien för oss inför valet nästkommande söndag. Dagens föredrag, I kvalet inför valet, handlade (som vanligt) om det osäkra politiska läget i landet och vad vi kan förvänta oss efter valet. Efter föredraget gick vi i samlad tropp till Casitan för att avnjuta Kenneths smaskiga fiskrullader fyllda med laxmousse.

.
Skål och välkomna!
.
Fia hittade en kokbok
.
.
.
.
.
Undrar om dom har någon "görkbörk"?
.
.
.
.
.
.
Något som man ogärna missar är vernissagerna hos vår svenska keramikkonstnärinna här på kusten, Agneta Larsen (klicka för mer info). Söndagen den 3 november var jag där på höstens arrangemang.

.
Förväntningarna är alltid höga
.
Dagens värdar presenteras
.
Rolf - dagens bingoutropare
.
Fick du bingo eller?
Onsdagen den 30 oktober, höstens andra räkfrossa i Casitan, en extrafrossa för de som inte fick plats föregående onsdag. Fullsatt även denna gång så räkfrossorna är verkligen populära.

.
Skål och välkomna!
.
Barbro - dagens bingoutropare
.
Idel glada miner
.
..Mums va' gott!
Onsdagen den 23 oktober, höstens första räkfrossa i Casitan, för att inte glömma bingon som alltid föregår själva frossan. Inte blev det några vinster på bingon den här gången heller, men själva frossan gav desto mer. Alltid rikligt med stora och smakfulla räkor tillsammans med hemlagad aioli som tillbehör och dessutom min favoritost, Västerbotten. Och så blev det en flaska vin på lotteriet..

.
Skål och välkomna!
.
Fullsatt, som vanligt
.
Vår ordförande och Berit kollar paellan
.
Sedvanlig avslutning med lotteri
Onsdagen den 16 oktober var det dags för höstens första begivenhet i Casitan och som vanligt då en ny säsong tar sin början handlade det om Mingel med styrelsen som värdar. Aftonen inleddes, som seden bjuder, med hemblandad sangría, enligt hemligt recept, vilken vi kunde avnjuta ute på gården i det vackra vädret medan vi cirkulerade bland våra vänner och hörde oss för om vad som sig tilldragit hade sedan vi senast sågs. Vår ordförande Lars hälsade oss välkomna tillbaka och därefter var det dags för den sedvanliga paellan att göra entré. En riktig show är det alltid då fem man hjälps åt att lyfta den över muren. Vi fick alla en trevlig sensommarkväll med goda vänner. En kväll att minnas.

.
.
.
Fisk, bröd och tomatsallad
.
...och lämplig dricka förstås
.
.
.
.
.
.
.
.
Torsdagen den 26 september firade Marbella att det var Slut på sommaren genom att bjuda boende och turister på grillade sardiner och öl/vin nere på stranden. Två ton sardiner hade man bunkrat upp med. Eftersom Marbella är en långsträckt kommun hade man samma arrangemang på tre olika stränder, varav den i San Pedro passade oss bäst. Mycket trevligt initiativ.

.
Sven Björk
.
.
.
.
.
Lottdragning
Onsdagen den 10 april fick vi lyssna till sånger av Ruben Nilsson i Casitan och dessutom fick vi höra historien om han liv och leverne. Den som bjöd på detta var en av föreningens egna medlemmar Sven Björk. Aftonen avslutades med Kenneths goda Wallenbergare.

.
Berit ställde frågorna
.
Pers lag kom en bit ner i resultatlistan
.
Mätta och belåtna
Onsdagen den 3 april var det Frågesport i Casitan. Frågesportledare var, som så många gånger förr, Berit som hade satt ihop ett antal frågor med varierande svårighetsgrad. Det hela blev en mycket jämn kamp och till slut fick två lag dela på förstaplatsen. Pers lag kom denna gång på en något blygsammare placering. Efter avklarad frågesport smakade det gott med Kenneths goda kålpudding med gräddsås och lingon. Mums!

.
.
.
.
.
Lägg märke till drönaren
.
.
Tisdagen den 2 april på eftermiddagen var det full fart på stranden nedanför hotell Iberostar. Det visade sig att det amerikanska reklamvideobolaget Freewheel hade arrangerat en kick off för sina anställda i typisk amerikansk stil under temat Now you can. Ett hundratal anställda trängdes tillsammans med ett femtiotal från företaget Eventbox som arrangerade det hela.

.
Skål och välkomna!
.
Roffe - dagens bingoutropare. Igen!
.
Timo, lycklig Bingovinnare!
.
..och några glada "sidovinnare"
Onsdagen den 27 mars var det dags för räkfrossa igen i Casitan, för att inte glömma bingon som alltid föregår själva frossan. Inte blev det några vinster på bingon den här gången heller, men själva frossan gav desto mer. Alltid rikligt med stora och smakfulla räkor tillsammans med hemlagad aioli som tillbehör och dessutom min favoritost, Västerbotten.

.
Lotta välkomnar oss
.
Krögaren Michael presenterar sig
.
Rolf och Per på plats som vanligt
.
Den första av kvällens läckra tapastallrikar
Tisdag den 26 mars, den sista tisdagen i månaden som vanligt, organiserade Lotta Filipson en Träff för svenskar i San Pedro för 30 av oss medlemmar i Facebookgruppen Mötesplats San Pedro. Faktum är att intresset var så stort att ytterligare en träff arrangerades redan dagen därpå, på onsdagen. Denna månad träffades vi på den relativt nyöppnade skandinaviska restaurangen Nordt (klicka för mer info) i San Pedro. Både på tisdagen och på onsdagen var vi uppemot 30 personer som slöt upp för att mingla samt smaka god mat och dryck. Det är en utmaning för vilken krögare som helst att klara av att servera så många personer samtidigt, men den här gången hade man löst detta på ett förnämligt sätt, nämligen genom att servera två olika tallrikar med ett urval av restaurangens skandinaviska "tapas". Mycket gott!

.
Inger introducerar Fredrik
.
Casitan blev snabbt fullsatt
.
Ulla på Bal
.
Kalkonfilén smakade gott
.
Fredrik och Annika avtackas
Onsdagen den 20 mars bjöds vi under vår sedvanliga onsdagsträff på kultur och musik då operasångaren Fredrik de Jounge besökte oss tillsammans med sin ackompanjatör Annika Olsson. För att vi skulle få lite mer utrymme och förhoppningsvis även lite bättre akustik hade det hela förlagts uppe i kommunhuset istället för i Casitan. Fredrik berättade på ett underhållande sätt för oss om sitt liv och sin karriär (från fyra års ålder) och varvade det hela med passande musik och hans "show" hade mycket lämpligt döpts till My Way. Till Fredriks överraskning visade det sig att hans gamla skolfröken, Ulla, som är medlem i Casitan sedan många år tillbaka, fanns bland publiken. Fredrik fann sig snabbt och bjöd upp Ulla på scenen där han framförde Evert Taubes gamla slagdänga "Rosa på bal" till Ullas ära. Lämpligt nog döptes sångens titel om till "Ulla på Bal" för just detta tillfälle. Efter föreställningen serverades vi av Kennets Kalkonfilé fylld med brieost och skånsk senapssås nere i Casitan.
.
.
Fredagen den 15 mars öppnade Pepe's efter vinteruppehållet och vad passade då bättre än att testa årets första Mojito Pepe Special, en speciell blandning som är baserad på cava istället för mineralvatten, och som är mycket god.
.
.
.
Inger hälsar Mats välkommen
.
Ernst verkar uppskatta persiljejärparna
.
...och Hasse serverar oss vin
Onsdagen den 13 mars var det dags igen för Sydkustens Mats Björkman att ge oss en uppdatering av situationen i Spanien. Dagens föredrag, betitlat Spanien idag handlade till stor del om det osäkra politiska läget i landet och vad vi kan förvänta oss vid de nationella och lokala valen som kommer att äga rum i april/maj. Efter föredraget gick vi till Casitan för att äta av Kenneths smaskiga persiljejärpar med gräddsås och pressgurka.

.
3/4 av vårt lag. Mamma, 93 år, till höger
.
Dags för första frågan
.
Här grubbas det ordentligt
.
Hurra, vi vann!
Måndagen den 11 mars följde jag med min vän Emmet till den irländska pub som ligger vid klubben där Emmet spelar "gräsmatteboule" några gånger i veckan. Den här kvällen stod det Quiz på programmet, vilket är mycket populärt i den engelskspråkiga pubvärlden. Man paras ihop i lag om fyra så Emmet och jag placerades med två engelska damer, mor (93 år) och dotter, vilka visade sig vara quizproffs. Så, trots att Emmet och jag inte kunde bidra så mycket på frågorna, som handlar mycket om England, så vann vårt lag och det var ju lyckat. Några flaskor vin fick vi med oss hem som pris. Exempel på fråga kan vara: Vem gjorde första målet i matchen mellan Wolverhampton och Middlesbrough i deras andra möte 1979?

.
Kvällens huvudperson, ryggraden
.
Hasse och Eva bollade frågor emellan sig
.
Eva avtackas av kvällens värd
.
Kenneth var på gott humör
Onsdagen den 6 mars var den legitimerade sjukgymnasten Eva Willenheimer inbjuden för att berätta om hur kroppens olika delar hör ihop, varför vi har ont här och där, vad vi kan göra för att må bättre och att det är väldigt viktigt att hålla sin ryggrad i rörelse, liksom låta den "flyta omkring". Att bli vän med sin rygg var den talande titeln på Evas presentation. Kvällens värdar var Katalin och Hasse Larsson och då Hasse även är läkare var det intressant att höra Eva och Hasse "bolla" vissa frågor sig emellan så att vi fick såväl sjukgymnastens som läkarens synpunkter. Som grädde på moset fick vi sedan njuta av Kenneths läckra laxpudding med skirat smör därtill. Mums!
.
Fullt hus, även i den nya "tarmen"
.
Dagens bingoutropare
.
Västerbottensost och räkor som pålägg
.
Efter räkorna kaffe och kaka i baren
Onsdagen den 27 februari var det dags för räkfrossa igen i Casitan. Dessa tillställningar anordnas alltid den sista onsdagen i varje månad under vinterhalvåret. Ibland ryms inte alla som vill komma och då ordnas en "extrafrossa" dagen innan, dvs på tisdagen, vilket faktiskt var vad som hände just denna månad.

.
Får jag bjuda på en lille en?
.
Lotta med David Banisty
.
Restaurangen har en imponerande vinkällare
.
Eva och Rolf var naturligtvis på plats
Tisdag den 26 februari, den sista tisdagen i månaden, var det dags igen för en Träff för svenskar i San Pedro, organiserad av Lotta Filipson för medlemmar i Facebookgruppen Mötesplats San Pedro. Denna tisdag träffades vi på restaurangen Benisty (klicka för mer info) i San Pedro. Vi var uppemot 30 personer som slöt upp för att mingla samt smaka god mat och dryck. Med den här takten kommer jag snabbt att kraftigt utöka såväl antal personer som antal restauranger som jag får lära känna i San Pedro.

.
Om en halvtimme börjar mötet
.
Parentation över bla Monika
.
Inger och Gun avtackas
.
Vi bjöds på goda tapas efter mötet
Lördagen den 23 februari hölls det Årsmöte i Casitan. Som vanligt är vid liknande möten i Spanien sköts mötet fram en halvtimme då inte tillräckligt många av medlemmarna hade infunnit sig vid den tidpunkt som mötet var tänkt att börja. Innan mötet hölls som brukligt en parentation över under året avlidna medlemmar där detta år sorgligt nog Monika fanns med. Vid mötet omvaldes Lars Areflykt som ordförande i föreningen och sedan valdes sex ledamöter och två suppleanter. Inger och Gun avtackades efter lång och trogen tjänst. Som vanligt redogjorde styrelsen för vad som hänt under året och vad som planerades framöver. Räkenskaperna för året samt budgeten för kommande år godkändes. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Då föreningens ekonomi är god bestämdes att avgiften för onsdagsträffarna skulle sänkas från 14 till 12 Euro från och med i höst. Efter mötet bjöds deltagarna på vin och tapas.

.
Skål och välkommen Ola!
.
.
Klart för provning!
Foto: Ola Josefsson
.
Intresset var stort denna afton.
.
.
Plommonspäckad fläskkarré. Mums!
.
Onsdagen den 20 februari ordnades det Ost och vinprovning i Casitan under Ola Josefssons professionella ledning. De hela gick ut på att testa hur väl vissa ostar och viner passade ihop. Fem olika ostar bjöds det på, tre som passade bra ihop med ett rött Crianzavin och två som gjorde sig bättre med ett sött Malagavin. Det röda vinet, gjort på druvorna Cabernet Sauvignon och Syrah, kom från en vingård strax norr om Antequera medan det söta vinet var en Quitapeñas baserad på druvan Pedro Ximenez. Ostarna vi bjöds på var Montes de Málaga (getost), Manchego (fårost) och Flor de Esgueva (get- och fårost) till rödvinet och Grazalema (getost) samt Cabrales (get-, ko- och fårost) till det söta vinet. Vi gjorde även en omröstning där vi fick ge betyg till de olika ost-vinkombinationerna. Vinnare av denna omröstning blev Montes de Málaga tätt följd av Grazalema. Efter genomförd provning blev vi förplägade med Kenneths plommonspäckade fläskkarré med tillbehör.

.
Kvällens tema
.
Kvällens värd introducerar presentatören
.
Kvällens lottförsäljare
Onsdagen den 13 februari hölls det föredrag i Casitan. Föredragshållare var en av våra medlemmar, Lars-Göran Hansson, och ämnet för kvällens föredrag var Spanien före 1492. Ett mycket intressant föredrag som visade sig innehålla mycket mer än Spaniens tidiga historia. Vi fick även inblickar i de olika folkvandringar som förekommit i det tidiga Europa, Asien och Afrika samt delar av hela Europas tidiga historia med tyngdpunkt på, förutom Spanien, även Grekland och speciellt Rom och Italien. Ett mycket intressant föredrag och en trevlig påminnelse om att vi, bland Casitans medlemmar, hyser personer med så mycket kunskap inom vitt skilda ämnen.
.
Skål och välkomna!
.
Kvällens värdar hälsar välkomna
.
Roffe snurrade kulorna..
.
..och sjöng duett med Sven
Onsdagen den 30 januari bjöds det på vårsäsongens första räkfrossa i Casitan. Som vanligt fullt hus, vilket numera betyder 50 deltagare, fick mumsa på räkor, Västerbottensost och annat gott. Räkorna var som vanligt mycket läckra. Roffe skötte, som så ofta förr, bingoutropen med bravur och denna kväll framförde han även, som extranummer tillsammans med Sven Sörnäs, en av Sven skriven hyllningsduett till bordtennisen.

.
Lotta hälsar oss välkomna
.
.
.
Mötte även några "släkt till släkten"
.
Ägaren Elisabetta tog emot oss
Tisdag den 29 januari var jag med på något för mig helt nytt, nämligen en Träff för svenskar i San Pedro vilken ägde rum på restaurang Tanino (klicka för mer info) i San Pedro. Träffen organiserades av Lotta Filipson med hjälp av Facebookgruppen för San Pedro och intresset var mycket stort, Antalet deltagare var begränsat till 35 och dessvärre var det många intresserade som inte fick plats denna gången. Tanken är dock att upprepa dessa träffar en gång i månaden så fler tillfällen kommer. Det var mycket trevligt att såväl träffa gamla vänner som att göra nya bekantskaper. Samt naturligtvis att lära känna en ny restaurang.

.
Fullsatt, som vanligt
.
Kenneth förbereder middagen
.
Gunsan sköter kaffeserveringen
.
Sven framför sin hyllning till boulen
Onsdagen den 24 januari var det dags för årets första begivenhet i Casitan och som vanligt då en ny säsong tar sin början handlade det om Mingel med styrelsen som värdar. Aftonen inleddes med, för ovanlighetens skull, vit sangría vilken vi kunde avnjuta ute på gården i det vackra vädret medan vi cirkulerade bland våra vänner och hörde oss för om vad som sig tilldragit hade sedan vi senast sågs. Därefter var det dags att slå sig till bords för att smaka på Kenneths alldeles utsökt tillagade fläsk med löksås. Speciellt såsen undrar man hur han får till. Den är himmelsk! Till detta bjöds vi på sångunderhållning framförd av föreningens äldste medlem (enligt honom själv) Sven som a capella framförde en hyllningssång till boulen.

.
Total månförmörkelse, blodmåne, över Costalita
Natten mellan den 20:e och den 21:a januari fick vi vara med om något som inte inträffar särskilt ofta. Vi fick se en så kallad Blodmåne. Dessa inträffar bara under fullmåne, när solen, jorden och månen ligger i rad, med jorden i mitten. Jordens skugga träffar då månen som därmed blir förmörkad, helt eller delvis. Vid en så kallad total månförmörkelse svartnar inte månen helt, utan den syns svagt röd och kallas då blodmåne. Nästa gång som detta kommer att hända är år 2029.

2018

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Onsdagen den 14 november var vi bjudna till Sherryprovning i Casitan. Provningen leddes av Ola Josefsson. Ola, som till vardags arbetar som journalist på Svenska Magasinet har på senare år börjat intressera sig mer och mer för viner och har tidigare såväl hållit i provning av "vanliga" viner i Casitan som deltagit som kännare, framför allt av vinets historiska aspekter, på de vinresor som med jämna mellanrum arrangeras av Svenska Magasinet i samarbete med guiden Siv Ling. Dagens "vinprovning" var upplagd så att vi provade fem olika typer av sherryviner med helt olika bakgrund och karaktär, torra och söta. Det intressantaste var att vi fick prova sherry från andra delar av Spanien än Jerez, sherryns "födelse- och hemort". Dessa viner, som av naturliga skäl inte får kallas sherry då de inte kommer från det "rätta" distriktet, har tillverkats med samma typ av druvor och med samma metoder som traditionell sherry. Efter genomförd provning blev vi förplägade med Kenneths briespäckade kalkonfiléer och senapssås.
.
Pedro hälsar välkommen
.
Klappat och klart för kvällens middag
.
Anna serverade kvällens vin
.
Fullt med glada gäster
Lördag den 10 november, Mårtens egen dag, serverades det Gåsmiddag i Casitan. I år var det sällsynt ont om gäss så det var mycket arbete med att överhuvud taget få till det hela.Till slut erbjöd sig Dennis Wellerfors, som normalt driver restaurangen Noellas uppe i Torre, att fixa fram gäss samt ta hand om det praktiska. Så det blev gåsmiddag även i år för Casitans medlemmar. Som traditionen bjuder började vi med en tallrik svartsoppa (förutom de mindra traditionsbundna som kunde få hummersoppa i stället), följt av kvällens höjdpunkt, gåsen. Vi avslutade med äkta skånsk äppelkaka och kaffe. Ernst och Per var kvällens värdar.

.
Intresset var, som vanligt, stort
.
Kommunens representanter
.
Skål och välkomna till Casitan!
.
.
.
Katalin skötte baren med den äran
.
...och även lotteriförsäljningen
.
Stämningen var, som alltid, på topp
.
Totte, vann vi nå't?
Onsdagen den 7 november begav vi oss till Ayuntamientots lokaler i La Campana för en uppdatering av läget i Spanien av Sydkustens Mats Björkman. Dessa föredrag, som alltid bjuder på intressant information och analyser, var den här gången lite speciellt eftersom Mats bjudit in representanter för Marbella kommun (eller om dessa bjudit in sig själva eftersom vi får använda deras lokaler för de här träffarna) som berättade för oss om vikten av att mantalsskriva sig i den kommun man har boende. Denna mantalsskrivning, "empadronamiento" innebär inga förpliktelser i form av skatter eller annat utan används enbart av kommunen för att redovisa hur många som uppehåller sig där. Detta ligger sedan till underlag för hur mycket som kommunen får i bidrag från Madrid så det är naturligtvis av största vikt att så många som möjligt mantalsskriver sig. Dessa pengar används bland annat till sophämtning och poliser och det är naturligtvis viktigt att man kan erbjuda dessa tjänster i förhållande till hur många som uppehåller sig i kommunen. Kommunerna har sedan några år tillbaka återkommande kampanjer för att få folk att mantalsskriva sig och lockar ofta med något i gengäld. I Marbella har man planer på att dela ut gratis busskort för lokalbussar medan t ex Estepona kommun lockar med fritt inträde till djurparken Selwo och dessutom en reduktion av kommunalskatten "IBI". Denna reduktion var förra året på så mycket som 58%. Efter föredraget gick vi till Casitan för att äta av Kenneths goda fiskrullader med citronsås och potatismos.
.
Håkan sköter dator och betalning
.
Alla hjälper till med förberedelserna
.
När vi är många tas även baren i anspråk
.
.
På torsdagseftermiddagarna spelas det bridge i Casitan. Vi samlas vid halvfyratiden och spelar fram till klockan 8 ungefär. Det är en populär sysselsättning och vanligtvis är vi mellan 20 och 30 personer som sluter upp. Nytt för i år är att vi skaffat utrustning för att redovisa resultaten direkt i en dator varför ingen längre behöver skriva protokoll över spelet för hand. Inte heller behöver någon lägga ner tid på att räkna ut slutresultaten. Dessa räknas automatiskt ut av datorn direkt.

.
Skål och välkomna!
.
Barbro snurrade
.
Anne-Marie koncentrerar sig
.
Även den "utökade" ytan var fullsatt
Onsdagen den 31 oktober bjöds det på höstsäsongens första räkfrossa i Casitan. Som vanligt fullt hus för att mumsa på räkor, Västerbottenost och annat gott. Räkorna var verkligen mycket läckra.

.
Kvällens engagerade talare
.
.
.
.
.
Inger var kvällens värdinna
Onsdagen den 24 oktober hölls höstens första onsdagsträff i Casitan. Kvällens talare var mäklaren, författaren mm Sven F Källström som kåserade på temat Drömmen om att leva och bo i Spanien, vilket också är titeln på hans bok omkring ämnet. Boken kom ut första gången 1997 och har under åren kommit ut i nya upplagor med jämna mellanrum, det händer ju mycket på den här fronten så ämnet måste ständigt aktualiseras. Eftersom publiken i det här fallet till största delen utgjordes av personer som sedan länge lever sin dröm i Spanien så fanns det inte så mycket nytt att tala om inom detta ämne varför Sven berättade mer om sitt eget liv och sina egna erfarenheter av Spanien. Vår kock Kenneth var på plats och hade lagat till en god köttfärslimpa med läcker fyllning.

.
Stående på fotot har vi vår styrelse
.
Får det vara en drink kanske?
.
Tänk att alla 80 fick plats!
.
Skål och välkomna hälsar Lars och Per!
.
Inger och Gun serverar oss av paellan
För ovanlighetens skull förlades höstupptakten i Casitan detta året till en onsdag. Den 17 oktober träffades vi medlemmar för att äta och dricka lite gott samtidigt som vi fick nöjet att hälsa varandra välkomna tillbaka till värmen. Standardupplägg och standardmeny, nämligen paella. Ingen har hittills klagat. Vädret visade sig från sin bästa sida med strålande sol. Återigen slogs nytt rekord då det gällde antal deltagare. Hela 82 stycken festprissar hade letat sig dit.

.
.
.
.
.
.
.
.
Tisdagen den 16 oktober var det första dagen på årets feria i San Pedro och detta firas som vanligt med ett, en halvtimme långt, jättefyrverkeri nere vid Medelhavets strand. Vi trängdes med något tusental andra åskådare för att njuta av denna gratisunderhållning.

.
Full fart på alla 8 banorna
.
Det var riktigt varmt den här dagen
På förmiddagen fredagen den 5 oktober 2018 passade Per på att Spela Boule med Casitans boulegäng. Inte blev det några vunna vinpavor den här gången heller, men förhoppningsvis kommer det med tiden och med lite mer frekvent träning.

Besök

2020

.
Visst är vi vackra?
.
Ewa på sin mammas gata
.
Ett bad i havet hör till
.
Rolf & Evorna på Picasso
I mitten av oktober var det äntligen dags att återigen våga sig ner till Spanien efter att Covid-10 pandemin lugnat ner sig något. Det var dessutom ett bra första tillfälle för Ewa att bättre lära känna vår lägenhet och dess närmaste omgivningar och möjligheter.

.
Mats och Maria
.
.
Fredagen den 13 mars var det den sista dagen innan Covid-19 skulle bryta ut på allvar i Spanien och allt skulle stängas ner, fast det visste vi inte då. Själv fick jag tillfälle att för första gången träffa Mats, ägaren till vinbaren El Secreto de Baco, och även hans fru Maria för första gången. Förhoppningsvis inte den sista. Det blev en trevlig kväll på El Secreto de Baco!

.
.
.
.
.
Hemma hos Jan och Gunilla
.
..och dom hemma hos mig
.
.
.
Bärbel och Kalle på besök
.
..och vi på besök hos dom
.
.
.
Hundpromenad varje morgon hör till
.
Lennarts kusin Ann-Christin besöktes
.
.
.
.
.
..och så besökte vi Casares
.
.
.
.
.
.
Två veckor i mitten av februari hade jag besök av Eva och Lelle vilket var mycket trevligt. Under några dagar kom även deras vänner Elsie och Lelle på besök. Vi passade på att göra små utflykter, bland annat till Casares (igen!!) och dessutom träffade vi ett antal av mina vänner över lite mat och dricka, såväl hemma som borta. En kväll hade vi bjudit hem Harald och Mona och en annan kväll Kalle och Bärbel.

.
Vi började med lite cava på terrassen
.
Förrätten, tomater och mozzarella mm
.
Harald trivs i köket
.
Paradrätten!
Fredagen den 21 januari var det så äntligen dags! Vi var hembjudna till Harald & Mona där Harald skulle bjuda på sin paradrätt. En rätt som vi sedan länge hört talas om och var mycket nyfikna på. Även Jan & Gunilla fick vara med denna kväll. Rätten, en pastarätt med mycket god kryddning och många räkor i olika storlekar, var precis så god som vi hade föreställt oss. Har vissa planer på att kopiera receptet och själv laga den och bjuda på vid lämpligt tillfälle. En minnesvärd kväll!

2019

.
Monica och Jack
Lördagen den 9 november var jag hembjuden till Monica och Jack för att kolla in deras nya lägenhet i vilken dom flyttade in så sent som för två veckor sedan.

.
Skål och välkomna!
.
Fläskläggen var uppskattad
.
En del föredrar whisky till kaffet
.
Ingredienser till rotmoset mm
.
Långkok av rimmad fläsklägg
.
Tradition med Arne: alltid Gammel Dansk
.
Förrätt Pers special: avokado med räkor
Fredagen den 1 november firade jag Halloween tillsammans med vännerna Arne, Inger, Olle och Barbro. Det speciella i år var att jag bestämt mig för att bjuda på ett riktigt långkok så jag tillbringade det mesta av dagen i köket. Först kokade jag rimmad fläsklägg och till detta blev det sedan rotmos med spadet från fläskläggen som bas. Tyckte att såväl färgerna som smaken på maten lutade lite åt Halloweenhållet. Riktigt lyckat tyckte jag själv!

.
Per med Rose-Marie och Christer
Måndagen den 28 oktober passade det bra med en långlunch med nya Esteponavännerna Rose-Marie och Christer på Pepe's Chiringuito.

.
Siri och giraffen
.
.
.
.
.
Pelle höll tal till sin farbror
Fredagen den 25 oktober var det återigen fest i San Pedro. Den här gången firade vi Bengt Egils födelsedag. Festen började med mingel, drinkar och tilltugg uppe i Bengt Egils och Ann-Christines vackra lägenhet för att därefter fortsätta på restaurang Nordt nere i San Pedro. En trevlig kväll där jag träffade såväl gamla som nya vänner.

.
Mona och Gunilla..
.
... samt Harald och Per
.
Kvällens värdpar
Söndagen den 6 oktober var jag hembjuden till Jan och Gunilla tillsammans med norska vännerna Harald och Mona som i några år bott grannar med Jan och Gunilla och som dom nu tyckte att det var dags att lära känna lite bättre. En mycket trevlig kväll där vi kunde sitta ute på terrassen till sent i den ljumma sensommarnatten och avnjuta en mycket god och riklig trerättersmiddag. Brist på samtalsämnen var det inte heller.

.
Skål och välkomna!
.
Lite mingel till att börja med
.
Catrin och Anders, gammal Brynässpelare
.
Kurth uppvaktas med rosor
Lördagen den 5 oktober var jag, tillsammans med ett 40-tal andra vänner, med på restaurang El Gamonal för att fira Kurths 75-årsdag. En trevlig afton med god mat, sång, musik och dans.

.
.
.
Per och Hedda
.
Hedda och bebbe
.
Carmelina bjuder alltid på Limoncello!
Måndagen den 8 april var vi ett större sällskap som besökte Carmelina för att få något till livs. Jan och Gunilla hade besök av svärdottern Ulrika med mamma Anette och dotter Hedda och dessutom dök Gunillas väninna Anita upp med dotter Kristin och bebbe. Totalt 9 pers!

.
En liten våffellunch på terrassen
.
Lite ärtsoppa och punsch till att börja med
Varje år, den 25 mars, firas numera Våffeldagen, vilket lär ha sitt ursprung i en felsägning av den kristna högtiden Vårfrudagen, Jungfru Marie Bebådelsedag, som är det som egentligen firas denna dag. I år inföll detta på en måndag. Ett bra tillfälle att träffa några av sina vänner varför jag snabbt kallade till en improviserad våffellunch på terrassen. Till våfflor finns det ju ingen tradition att sjunga och ta ett glas varför lunchen snabbt kompletterades med en inledande ärtsoppa med punsch. En lyckad lunch blev det.

.
Vi börjar med en Aperol Spritz
.
Susanne och Göran
.
Här tillreds en Tiramisu, husets special
Måndagen den 18 mars besökte jag krogen Casa Miguel uppe i Cancelada tillsammans med de gamla vännerna Susanne och Göran som var på ett kortare besök i sina gamla jaktmarker. Dagen därpå var vi ute igen, denna gång på vår stamkrog, Carmelina. Då var även Jan & Gunilla med.

.
Ann-Christin hälsar oss välkomna
.
Per firade St Patrick hela dagen
.
Hundarna spanade in en och annan godbit
.
Bengt Egil och Ann-Christin
Söndagen den 17 mars var det mycket firande på en och samma dag. Först firade vi Irlands skyddshelgon, Sankt Patrick, vilket har blivit en tradition att göra varje år och därpå var det dags att fira Ann-Christins 70-årsdag, något som vi minsann inte firar varje år. Ann-Christin, och hennes partner Bengt Egil, hade bjudit in till en fest, modell större, i sitt vackra hem i San Pedro. Förutom gott om mat och dryck fick vi även tillfälle att träffa och lära känna många av Ann-Christines vänner. En del kände vi sedan tidigare och en del var för oss nya bekantskaper.

.
Med Harry på El Carnicero
Söndagen den 10 mars hände något jag väntat på i 22 år, jag var nämligen ute och åt middag med min granne Harry Muralt, en schweizare som flyttade in samtidigt med oss på Costalita just när det var alldeles nytt, 1997. Under alla år har vi stött på varandra med jämna mellanrum och pratat, men det har aldrig blivit tillfälle att göra något tillsammans. Desto trevligare blev det denna kväll då vi åt middag tillsammans på El Carnicero i Cancelada. Verkligen roligt att lära känna sina grannar ännu lite bättre. Vi hade väldigt trevligt och har bestämt att göra om detta till hösten.

.
Lotta och Jan-Olof
.
Den konfiterade ankan smakade gott
Onsdagen den 6 mars var det lite extra stressigt. Strax after det att Sara lämnat mig var det dags att ge sig iväg hem till Lotta Filipson i San Pedro. Lotta hade inviterat mig till lunch tillsammans med två andra svenska vänner, Ylva och Jan-Olof som också bor i San Pedro. Väldigt trevligt att göra nya bekantskaper och inte nog med att jag lärde känna två nya vänner, jag lärde mig också en ny maträtt som Lotta bjöd på, nämligen konfiterad anka. Den var mycket läcker och jag kommer definitivt att ta efter så inom kort kanske den återfinns på min egen meny.

.
Sara fotograferar gärna
.
..och så här blev resultatet
Onsdagen den 6 mars hade jag fint besök av Sara Laine, till vardags journalist på en av de svenska tidningar vi har här på kusten, En Sueco. Dagen till ära hade jag bakat en av mina egna favoriter, Toscatårta. Sara och jag samtalade bland annat om hur livet gestaltar sig för någon som just förlorat sin käresta, vilket resulterade i en artikel publicerad i aprilnumret av El Sueco. För att läsa Saras artikel klicka här.

.
Vi började med lite cava på terrassen
.
Pers "standardförrätt", avokado & räkor
Fredagen den 22 februari var det norsk middag hemma då vännerna Harald & Mona, tillsammans med sina egna vänner hemifrån Oslo, Iver & Kristin, kom över på en bit mat. Iver & Kristin var nere för första gången i Costalita och har kanske planer på att skaffa något eget så varför inte ta tillfället i akt att visa upp hur livet här nere kan vara när det är som bäst. En mycket trevlig kväll blev det.

2018

.
Nelia älskar Lena
.
På Carmelina med Anki, Kjell & Kerstin
.
Med Mona hos Brigitte
.
Lunch med Bengt & Öllegård
.
Sunday roast hos Ray & Maureen
.
Thomas, Lena, Arne & Inger
.
På krogen med Harald & Mona
.
Skål Thomas!
.
Playa Bella med Bärbel & Kalle
.
Mona träffar sina grannar hos oss
.
Ulla, vår nya svenska granne
.
Vyv, Emmet & Ursula på middag
.
Vyv serverar Liam
Hösten 2018 var det första gången jag kom ner ensam till Costalita, men helt ensam behövde jag sällan vara. Jag blev fint omhändertagen av mina vänner och det var sällan en lugn stund. Nästan varje dag hände det något och vi träffades ofta för att umgås, antingen hemma hos någon av vännerna, hemma hos mig eller ute på någon restaurang.

.
Olle och Karin var med den första veckan
.
Ibland åt vi middag på terrassen
.
Middag med Anki och Kjell
.
Susannes konst sitter kvar
.
Lite tilltugg till fördrinkarna
.
Middag hemma hos Gunilla & Jan
.
Här känner Eva sig hemma
Det blir längre och längre vistelser nere på kusten för Eva & Lelle som den här gången stannade nästan hela oktober månad. Den första veckan hade domäven sällskap av vännerna Karin & Olle. Det roliga var att dom hyrde en lägenhet i Costalita-h, precis den lägenhet som för några år sedan ägdes och rustades upp av våra vänner Susanne & Göran. En överraskning, gissa om vi kände igen oss. Nu har Lennart och Eva även börjat se sig om efter en egen lägenhet att köpa. Vi kollade in några stycken, bland annat i Costalita och Villacana. Blir spännande!

Till sidans början