Pers Restaurangguide

Nedan några ord om mat- och restauranglivet i och omkring Costalita, det mesta baserat på egna erfarenheter. För att förenkla sökandet inom specifika områden, följer här länkar direkt till några av de mest populära.

Restaurangutbudet skiljer sig betydligt mellan hög- och lågsäsong. Under högsäsong, och då särskilt juli-augusti, växer restauranger upp som svampar ur jorden. Allt är öppet, medan under lågsäsong många restauranger antingen slår igen helt och hållet eller bara har öppet på helgerna.
Det är relativt vanligt att restaurangerna, speciellt de mindre, har stängt en dag i veckan, vanligen måndagar. Nedan har jag angett vilken dag det brukar vara stängt ifall jag vet detta. Restauranger i Spanien är oftast endast öppna 11-15 för lunch och/eller 19-23 (eller senare) för middag. Det är således inte tillrådligt att bli hungrig t ex mellan 15 och 19.
Dricks är normalt ej inräknad i notan och man brukar betala 5-10% beroende på hur nöjd man är. En del restauranger ägnar sig åt ofoget att lägga på Moms (IVA, 10%) på de priser som står i prislistan (de flesta gör dock inte så). När jag vet att detta förekommer har jag indikerat det i mina kommentarer under respektive restaurant nedan.
Många restauranger har sin egen hemsida där ytterligare information ges. Då så är fallet kommer man direkt till restaurangens egen hemsida genom att helt enkelt klicka på restaurangnamnet i guiden nedan.
Sedan den 1 januari 2011 har Spanien en lag som förbjuder rökning i offentliga lokaler, däribland restauranger. Den enda möjlighet som numera erbjuds rökare att praktisera sin last är att hitta restauranger med utomhusservering där det finns möjlighet att tillåta rökning.
Allt fler restauranger erbjuder numera sina gäster fri tillgång till trådlös Internetuppkoppling, så kallad WiFi. Detta anges för respektive restaurang nedan med texten WiFi.
För att i någon mån indikera respektive restaurangs prisnivå har jag infört ett prisindex baserat på priset på Gambas Pil Pil som jag kallar PPI (Pil Pil Index). Högre PPI innebär en högre och lägre en lägre prisnivå.

.
PilPil hos Casa Miguel
I ärlighetens namn måste här nämnas att även kvalitén på denna rätt varierar kraftigt, vilket ej har tagits hänsyn vid sättande av PPI för de olika restaurangerna. Därmed inte sagt att ett högre PPI motsvarar en högre kvalitet på rätten. För att illustrera detta har jag ovan tagit med exempel på den (enligt min mening) bästa PilPilen på kusten, Casa Miguel i Cancelada PPI = 10,9 (januari -23).

Närområdet ”Costalita”

Vi inleder med de restauranger som ligger på maximalt 15 minuters gångavstånd från Costalita och där man kan komma till de flesta även med cykel eller bil utan att behöva köra ut på carreteran. För att man redan från början ska kunna styra kosan i rätt riktning har restaurangerna i närområdet delats upp lite beroende på var de ligger.


Runt Costalita


Restaurang la Antigua

.

.
La Antigua (tel 952 88 39 64), vår närmaste restaurang, öppnades 2020 i en helt nybyggd konstruktion, nästan exakt två år efter det att den gamla restaurangen revs av Estepona kommun. Den nya designen är verkligen mycket trevlig och även väl genomtänkt. Man disponerar två våningar för sina gäster där tanken är att man på den övre våningen kan slinka in bara för ett glas eller två medan den undre våningen är tänkt för att få sig en bit mat. Varför inte börja med en drink på övervåningen för att därefter slinka ner en våning för att få en måltid? Ibland bjuds det på levande musik på den översta våningen, oftast på fredags- och lördagskvällar. Öppet 10.00-20.00, måndagar stängt. Rökning är tillåten utomhus. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 13,8 (mars -24). Öppen för säsongen.

Nymålat, fräscht och fint
Nymålat, fräscht och fint
Ska bli gott med lite mat
Ska bli gott med lite mat
Pepe's Mojito måste bara provas!
Pepe's Mojito måste bara provas!
.
.
Pepe's Beach (tel 952 883 761), vår näst närmaste restaurang, på stranden öster om Costalita, är av typ Chiringuito (=strandrestaurang) med enklare mat. På menyn finns "strandmat” som t ex hamburgare etc, men även en hyfsad Paella. Dom stänger numera helt under vintern från allhelgonahelgen fram till påsk, kanske öppnar dom lite tidigare om vädret tillåter. Öppet måndag-fredag 10.30 - 20.00. Torsdagar stängt. Rökning är tillåten utomhus. PPI = 15 (oktober -23). Öppnar den 22 mars.

-
The FLAG hotell
Seven M (tel 951 400 858) har den döpts till, den restaurang som ingår som en del av det nya hotellet The FLAG längst uppe i Costalitas nordöstra hörn. Restaurangen lägger på en bordsavgift på 2.50€ per person. Öppet alla dagar 07.00 - 11.00, 13.00 - 16.00 samt 19.00 - 23.00. PPI = 19 (mars -24).

.
.
.
Restaurang Ammos
.
.
.
Isola, italiensk restaurang
.
Lola's bar vid poolen
.
Azure, strandrestaurang
.
.
Mett Hotel & Beach Resort (tel: 952 000 320), som tidigare hette Iberostar Hotel, är ett fyrstjärnigt hotell med 253 gästrum, i den västra delen av Costalita, nere vid havet. Hotellet erbjuder ett antal olika möjligheter att äta. Restaurang Isola serverar medelhavsmat, med inspiration från södra Italien, och restaurang Ammos, ny för i år, med ingång direkt från gatan, serverar grekinspirerad mat. Nere på stranden återfinns strandrestaurangen Azure Beach Club och vid poolen serveras spanskinspirerat såsom t ex tapas och vin från Lola's Bar. PPI = 24 på strandbaren Azure, nytt rekord för kusten! Öppen för säsongen.

.
Anantara By the Sea Beach Club
.
Bjuder på en fantastisk utsikt
Levande musik under högsäsong.
och levande musik under högsäsong
Anantara By the Sea Beach Club (tel 952 88 91 50), tidigare kallad Beach Club Villa Padierna, är namnet på strandrestaurangen alldeles väster om hotell Mett Costa del Sol. Deras meny är mer internationell än typiskt spansk eller Medelhavsinfluerad. Maten är välsmakande och elegant presenterad på tallriken, prisnivån är relativt hög, kanske som det ska vara då man utgör en del av ett av Spaniens lyxigaste hotell (Michelle Obama bodde på hotellet en vecka sommaren 2010, och passade då även på att solbada på stranden framför denna restaurang). Inte bara prisnivån är hög utan dessvärre även ljudnivån. Det finns inte tillstymmelse till något ljuddämpande material i lokalen, t ex mattor eller gardiner, varför allt ljud förstärks och ekar tillbaka. Vid vårt besök var det en spansk familj på plats och det räckte för att omöjliggöra all konversation i resten av lokalen (spanjorer är ju inte precis kända för att vara lågmälda och fåordiga). Restaurangen lägger på 10% Moms på sina priser. Under sommarmånaderna har man öppet för såväl lunch som middag, för att under lågsäsong minska sina öppethållandetider och under de mörkaste månaderna (december-februari) helt slå igen. Öppnar till påsk.

.
Croquetas de Gambas Pil Pil
.
Villa Padierna-sallad
.
.
.
.
The Grill Club (tel 952 889 150) heter numera restaurangen som hör till VP Racquet Club, tennis- och padelbanorna som ligger strax norr om ovanstående restaurang. Uppgifterna om när dom har öppet och vad dom serverar när varierar med vem och när man frågar. Därför är det bäst att kolla vad som gäller innan man går dit. På lördagar och söndagar erbjuds ibland "barbeque". Prissättningen varierar beroende på vem som lämnar uppgifter. Caesarsallad ska enligt deras meny på nätet (daterad 2019) kosta 7,00 Euro, medan den meny som man får vid besök på plats visar priset 11.50 Euro. Man serverar ingen traditionell PilPil utan en variant dom kallar Räkkroketter PilPil (Croquetas de Gambas Pil Pil). Inte så dumma, men har inget med Pil Pil att göra. Inte heller kunde vi hitta några räkor i denna rätt. I anslutning till restaurangen (och tennisbanorna) finns även en lekavdelning för barn. Öppet måndag-lördag 9.30-13.30 samt 17.30-21.30 och söndagar 9.00-15.00. Det finns sittplatser såväl ute som inne. Rökning är tillåten utomhus. PPI = 8,50 (för deras PilPil-variant, februari -19). Restaurangen är för närvarande stängd.

Väster om Costalita

.
.
Området strax väster om Costalita heter Villacana och dit kan man ta sig antingen genom en promenad längs stranden eller genom att gå över bron som numera utgör en förlängning västerut av den väg som går på nordsidan av Costalita. Över bron är det också möjligt att ta sig dit med bil och/eller cykel utan att behöva ta sig upp på stora vägen. I Villacana finns några intressanta restauranger.

.
Restaurang Gregorio's..
.
..ligger här
.
Här äter man läcker grillad sjötunga
.
Gregorios paella
Gregorio´s (tel 952 882 745) ligger en bit upp från havet och har en omfattande meny med såväl kött som fisk samt typiska spanska rätter som paella. Denna sistnämnda vill vi dock starkt avråda från (se foto ovan, mer likt en gryta av något slag och definitivt helt utan saffran). Man kan sitta inne såväl som ute. Öppet 16.30-23.30 alla dagar förutom söndagar och måndagar. PPI = 10,9 (januari -23).

Ninety Miles (tel 952 885 580 ) är mer pub än restaurang och ligger en bit in från stranden. Från terrassen har man en fantastisk havsutsikt då restaurangen ligger en trappa upp och dessutom bjuder man under högsäsong på livemusik, mestadels typ 60-tal, flera kvällar i veckan. Själva "showen" brukar vara planerad till kl 22.00. Besökarna sitter vid sina bord och diggar, en del dansar. På torsdagarna brukar man ha frågesportskväll. Öppet 11.00-23.00 alla dagar utom onsdagar då dom har stängt. Under lågsäsong endast öppet lördag-söndag. PPI = 11 (mars -24).
Poolen är det enda som skiljer terrassen från havet
Poolen är det enda som skiljer terrassen från havet
Enrique kollar att lammet är till belåtenhet
Enrique kollar att lammet är till belåtenhet
Utsikten från terrassen är bedårande
Utsikten från terrassen är bedårande
Enrique´s (tel 636 142 122) ligger granne med Ninety Miles. Enrique själv är ingen nykomling i branschen efter att i mer än 20 år ha drivit golfrestaurangen på El Paraiso. En mycket positiv upplevelse tycker vi såväl vad gäller matens kvalitet som utbud. En definitiv höjdare är den trerättersmeny man erbjuder för 19 Euro (2018 höjdes priset från det tidigare mycket bra priset 17 Euro) där man bland förrätterna kan välja mellan t ex räkor Pil Pil och gratinerad sparris och bland huvudrätterna fläskfilé med pepparsås och en läcker svärdfiskfilé. Mot ett tillägg om två Euro kan man få en väl tilltagen Entrecôte. Öppet 11.00-17.30. Torsdagar stängt. Det finns sittplatser såväl ute som inne, ute på terrassen har man en bedårande utsikt över stranden och havet. Mat finns även för avhämtning. Rökning är tillåten utomhus. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 11,50 (mars -24).

.
Barraka Beach
Barraka Beach
.
.
.
.
Klart för grillning av spett!
Barraka Beach (tel 951 272 007) är en strandrestaurang nedanför Enrique´s. Under 2021-22 revs den gamla restaurangen och lagom till sommaren 2022 hade man byggt upp en ny och stabilare lokal, någon meter närmare havet. Här kan man få både god och prisvärd mat med spansk touch. Bland annat kan man här äta lamm samt ett utbud av goda fiskrätter. Lite speciellt är att, eftersom köksmästarn har sina rötter i Sydostasien, menyn även innehåller ett, inte så litet, utbud av thailändska rätter. Restaurangen håller bara öppet under sommarhalvåret och stänger vanligen för säsongen den 30 oktober. Öppet varje dag 10.00-23.00. Rökning är tillåten utomhus. PPI = 14,5 (oktober -23). Restaurangen är för närvarande stängd.

.
Heaven i lågor
Heaven Beach som låg på stranden en bit väster om Villacana utsattes för mordbrand 2018-04-08 och brändes ner till grunden.

.
Restaurang El Caserio
El Caserio (tel 952 790 104) ligger granne med Agro Jardín åt Esteponahållet. Erbjuder mat á la carte eller färdig meny. På lördagskvällar har dom live music. Man kan sitta ute eller inne. Öppet varje dag utom måndagar 07.00-01.00. På måndagar gäller 07.00-17.00. PPI = 9 (januari -20).

Cancelada

Cancelada heter den lilla byn som ligger på andra sidan vägen rakt ovanför Costalita. Det enklaste sättet att ta sig dit till fots är över den gångbro som ligger ungefär 100 meter västerut från vår vaktkur och de enklaste sättet att komma till gångbron är att först gå över den bro som ligger i Costalitas nordvästra hörn, följa vägen en liten bit och sedan ta den första tvärgatan upp till höger.

Burger King - inte svårt att hitta
Burger King - inte svårt att hitta
.
.
Burger King - inte svårt att hitta
.
Burger King öppnade i juli 2014 en hamburgerrestaurang alldeles på andra sidan stora vägen (till vänster) från Costalita. Dom har även en "drive in" för de som bara tar bilen dit för att köpa sig en bit mat. Öppet 12.00-01.00.

Kalma & Kaos
Kalma & Kaos
Kalma & Kaos (tel 663 699 493) heter restaurangen, öppnad i april 2023, som ligger alldeles till höger efter att bilbron över carreteran passerats (vägen mot Lidl). Den består av två delar: Kalma och Kaos, där Kalma, som framgår av namnet är den lite lugnare restaurangen. Menyns rätter är inte helt billiga. Restaurangen lägger på en bordsavgift på 2.50€ per person. Öppettiderna är för Kalma 13-16 och 19-23 och för Kaos 13-24 (köket stänger kl 23).

El Carnicero
El Carnicero
El Carnicero (tel 952 886 307) är en bra grillrestaurang. Dit kommer man genom att, efter att ha passerat gångbron, fortsätta vägen rakt fram ungefär 100 meter. Som mest ekonomiska val rekommenderar vi deras trerätters meny för 24.50 Euro (Under lunchtid 12.30-15.30 21.50 Euro). Rätterna på á la cartemenyn har "svensk" prisnivå. Det finns många lockande val på deras trerättersmeny. Till förrätt kan man t ex välja avokado och räkor eller tempuraräkor, följt av t ex en läcker Entrecôte till varmrätt. Att tänka på för oss svenskar är att graderna för att få köttet stekt ligger ett snäpp högre än vad vi är vana vid hemifrån. Vill man således ha en mediumstekt (termino medio) köttbit beställer man en välstekt (bien hecho) och motsvarande för de andra varianterna. Riktigt välstekt enligt svenska normer anser man vara att förstöra köttet och är inte så lätt att få kocken att gå med på. Restaurangen är öppen alla dagar i veckan 12.30-23.00. Tisdagar stängt. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 14,9 (oktober -23).

.
Restaurang Incontro
.
.
.
Incontros version av Tiramisu
Incontro (tel 744 657 280) heter sedan den 14 maj 2021 restaurangen som ligger där restaurang Carmelina tidigare låg. Incontro är en klassisk italiensk restaurang som ligger på parallellgatan till stora vägen i samma byggnad som hotell Doña Matilde. Några besvikelser råkade vi ut för vid vårt första besök. Den första kom redan med förrätten, den obligatoriska gambas PilPil. Det visade sig att det inte fanns något bröd att tillgå. Bröd som är ett måste till PilPil för att suga upp den goda såsen. Den andra besvikelsen kom med desserten då vi ville testa deras Tiramisu. Denna rätt som var en av föregående restaurants höjdpunkter när den tillagades vid bordet. Här fick vi nöja oss med någon fabrikstillverkad version, kanske från Mercadona. Restaurangen lägger på 10% Moms på sina priser. Restaurangen är öppen alla dagar utom onsdagar. 12.30 - 16.30 för lunch och 19.00-23.00 för middag. PPI = 14,20 (oktober -23).

.
Restaurang Cuore di Puglia
.
Restaurangchefen Michele tar hand om sina kunder
Cuore di Puglia (tel 650 328 408) heter sedan den 25 augusti 2021 Incontros närmaste granne mot Esteponahållet. Restaurangen hade tidigare sin verksamhet i Laguna Village som för två år sedan helt brann ner, men har nu bestämt sig för att starta på ny kula här i Cancelada. Även denna restaurang är en italienare i klassiskt format med Pizza, Pasta och Risotto. Restaurangen är öppen alla dagar 12.30 - 23.00 utom onsdagar. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 14,50 (oktober -23).

Restaurang tenario
Restaurang V Centenario
V Centenarios specialitet - spädgris
V Centenarios specialitet - spädgris
...och ett gott vin därtill
..och ett gott vin därtill
V Centenario (Femte århundradet) (tel 952 885 200) är en liten restaurang med endast sex bord belägen i bottenvåningen av ett vanligt hus lite högre upp längs samma gata som restaurangerna som beskrivits ovan, på höger sida. Restaurangen drivs av ägaren som själv tar hand om gästerna och hans fru som lagar maten vilket ger en mysig familjekänsla. Maten är autentiskt spansk av hög kvalitet. Bland det intressanta på menyn finns t ex vildsvin i portvinssås (endast under jaktsäsongen dvs vintern). Öppet 19.00-23.00. På söndagar endast öppet för lunch och måndagar stängt. PPI = 8,70 (november -19).

I Cancelada centrum, längs med huvudgatan (där apoteket ligger), finns ett drygt halvdussin restauranger och barer av typen "hål i väggen" som är värda ett besök för de som vill undvika turistfällorna. Här kan man känna sig lite mer som spanjor, gå in och ta ett glas vin och något tilltugg för en spottstyver. Här finns även en pizzeria, se nedan. Hit brukar vi gå då då vädret är fint och vi bara vill sitta ner och ta en café con leche.

Restaurang Casa Miguel
Restaurang Casa Miguel i huset till höger
Startades 1966
..startades 1966
Mysigt att kunna sitta ute på kvällarna
Mysigt att kunna sitta ute på kvällarna
Casa Miguel (tel 952 883 592) ligger lite till vänster om huvudgatan, uppe vid apoteket, i huset till höger om ingången till gågatan. Restaurangen är en av de allra äldsta i Cancelada. Här hittar man typisk spansk mat till hyfsade priser. På sommaren och i övrigt då vädret tillåter kan man sitta utomhus på den stora öppna plazan vid kyrkan. Öppet 19.00-23.00. Tisdagar stängt. PPI = 10,9 (januari -23).

Entrén till gågatan i Cancelada
Entrén till/början av gågatan i Cancelada
.
La Bodeguita Santa Maria
Alldeles till höger om apoteket, bakom den pampig portalen börjar byns gågata på vilken man kan hitta några restauranger, ganska små, men under sommarhalvåret betydligt större då dom flyttar en stor del av sin verksamhet ut på gatan. Den största och mest kända av dessa är La Bodeguita Santa Maria (tel 677 15 34 46). Dom har öppet 13.00-16.00 (endast under högsäsong) samt 19.00-00.00 och stängt på måndagar.

La Parcela - vy från kustsidan
La Parcela - vy från kustsidan
La Parcela - bar, pizzeria och köttrestaurang
La Parcela - bar, pizzeria och köttrestaurang
La Parcela (tel 952 904 214), en av restaurangerna i Canceladas centrum, är en köttrestaurang med enkel inredning och med priser (på kötträtterna) som väl matchar dom på El Carnicero. Utbudet är dock betydligt mer begränsat. La Parcela har i krisens fotspår slagits ihop med pizza/sandwichrestaurangen El Tropezón de Pepe vilket nästan kan ses som en fördel. Nu finns möjlighet att på en och samma restaurang äta antingen enklare/billigare mat eller något dyrare/mer avancerat. Vill ni smaka något verkligt gott rekommenderar jag den helstekta Entrecôten för 34,50 € (måste delas av två personer). Husets röda, ett tempranillovin från Estremadura, för 12€ är även detta att rekommendera. Det finns möjlighet att sitta antingen inne eller ute och rökning är tillåten på utomhusdelen. Dom har öppet 12.30-16.00 samt 19.00-22.30 och stängt på onsdagar. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 9,50 (april -23).

Restaurangen som den syns från gågatan
Restaurang El Legado sedd från gågatan
Restaurang El Legado
Restaurang El Legado
El Legado (tel 662 470 974), som öppnade 2014, är systerrestaurang till restaurang Casa Miguel som ligger vid kyrkan i Cancelada (se ovan). Enklaste sättet att ta sig till dit är att utgå från apoteket i Cancelada och sedan gå in på, och följa, gågatan tills den slutar. Då ska man kunna se en skylt där det helt enkelt står "Restaurante" på andra sidan vägen, och man är framme. Med bil tar man vägen förbi restaurang V Centenario (se ovan) och svänger sedan till höger på den andra tvärgatan och till höger en gång till in på Calle España. När man kommer fram till det lilla torget är man framme. Menyn är internationell och man erbjuder vällagade såväl kött- som fiskrätter. Ett bra alternativ är deras 3-rättersmeny för 14,80 Euro med bl a en 250 grams Entrecôte bland valen. Dom är duktiga på att steka sitt kött precis som gästerna vill ha det. Öppet 19.00-23.00 och stängt på söndagar. PPI = 10,9 (januari -23).
.
El Secreto de Baco, vinbar
.
Mats är på (rätt) plats
.
Is från Torne älv till GT'n
.
.
El Secreto de Baco (tel 611 322 184) är en vinbar som har funnits i några år och drivits av Sergio, även ägare till vinbutiken Bacus lite längre ner mot carreteran. Idag drivs den av svenske Björn Bergqvist som till sin hjälp i baren har Zoe. El Secreto de Baco ligger vid Calle España nära torget Plaza Quevedo nästan tvärs över torget från El Legado. Sedan ett tag tillbaka har restaurangen specialiserat sig på pintxos, dvs den baskiska varianten av tapas. Onsdagarna är deras speciella "Pintxos kväll". Med jämna mellanrum ordnar man även aftnar med vinprovning. De flesta av de goda vinerna finns på såväl glas som flaska. Öppet onsdag till söndag 19.00-00.00. Nu stängd för säsongen.

.
Restaurante El Cortijo
Restaurante El Cortijo (tel 951 567 878), som bytte namn från Venta el Horno 2018, ligger lite längre upp på gatan som går mot bergen från El Legado. "Ute på landet med havsutsikt" som dom säger i sin reklam. Dom har traditionell (spansk) "husmanskost" på sin meny med tonvikt åt grillhållet. För barn finns en liten lekplats på gården. Öppet 12.00-00.00. Måndagar stängt.

Öster om Costalita

Öster om Costalita ligger ett stort antal restauranger som man kan nå till fots, per cykel eller med bil. Det intressanta är att de restauranger som ligger i början på nedersidan av carreteran, fram till Hotel Senator, når man med bil på en mindre parallellväg, utan att köra upp på carreteran, men för att ta sig tillbaks måste man ta sig upp på carreteran, åka bort till Benahavísavfarten och där vända bilen och köra tillbaka. De restauranger som ligger på ovansidan av carreteran kan man inte komma till med bil utan att åka bort till Benahavísavfarten, vända, och köra tillbaka västerut.

Restauranger österut, nedanför carreteran

Hoyo 1, "Hål 1", hette restaurangen som är inrymd i en fd väderkvarn uppe vid stora vägen, riktning österut (innan macken). I augusti 2014 slog man igen för gott och restaurangen är sedan dess till salu.
.
Restaurang Pancho Villa
.
En ny inneboende 2016
.
Pancho Villa på Natten
.
Crème Brûléen är läcker
Pancho Villa (tel 667 957 153) är, som kanske framgår av namnet, en Mexikansk restaurang som ligger nedanför stora vägen strax efter bensinmacken. Dom har mat av TexMex-typ snarare än mexikansk mat dvs nachos, tacos, burritos osv. Det som har fallit mig i smaken är deras Pistolero, en lite kryddstarkare variant av burrito (mjuk taco). Efter en del forskande har jag även upptäckt att dom serverar "Pil Pil", fast här heter denna rätt Langostinos Acapulco (nummer 44 på menyn) och är lite kryddstarkare än vanlig Pil Pil, något som föll mig väl i smaken. Restaurangen, som även har mat för avhämtning, är stängd på onsdagar. Öppet 18.00-24.00. Då vädret tillåter finns möjlighet att sitta utomhus där rökning är tillåten. PPI = 9,90 (oktober -22).

.
Restaurang Cortijo Chambao
.
.
Grill Chambao (tel 634 671 125), ligger uppe vid stora vägen ca 200 m österut (en bit efter macken) i de lokaler som tidigare huserade pizzarestaurangen Da Mario/Cortijo Chambao. Man kan fortfarande hitta ett fåtal italienska klassiker som olika sorters pasta, men pizza serverar man inte. De serverar olika tapas och, inte minst, kötträtter av hög kvalitet. Dom har öppet 13.00-24.00 alla dagar utom tisdag. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 13 (mars -24).

.
Restaurang Villa Embers
.
Restaurang Yiu & Gabo
Villa Embers (tel 952 788 368) ligger ytterligare en bit österut, man får gå förbi det rosafärgade hotell AGH (som har stängt för gott) för att komma dit. Restaurangen ligger i de lokaler där tidigare The Steak'n Rib Shak låg och vi har ännu inte haft tillfälle att besöka den. Att döma av deras meny inriktar dom sig på det lyxigare segmentet vad gäller utbud och priser. Då vädret medger kan man även äta utomhus (där rökning är tillåten). En varning utfärdas till de som är känsliga för dofter. Restaurangen är helt omgiven av växten "Dama de Noche" som på kvällarna under augusti-november avger en doft starkare än den starkaste parfym. Öppet 13-02, tisdagar 18-02. Måndagar stängt.

.
Restaurang La Locanda del Paradiso
.
.
.
Vedugnsbakade pizzor ska det vara
La Locanda del Paradiso (tel 951 272 371), nästa restaurang, är italiensk, dvs där kan man avnjuta bland annat pizza, pasta och risotto för att nämna några av deras specialitéer. Öppet 12-24. Onsdagar stängt. PPI = 10,5 (februari -24).

Yiu & Gabo (tel 952 756 755) kommer strax därefter i de lokaler där tidigare Mandarin Palace låg. Här serveras mat från det asiatiska köket. Öppet 19.00 - 01.00.

.
.
.
Restaurang Chilli..
.
..och deras Pil Pil
Chilli (tel 952 882 547), som har en systerrestaurang i La Duquesa, definierar sig som både en indisk och en tex-mex restaurang och erbjuder mat från dessa båda matkulturer på sin meny. Det förtjänar även att nämnas att deras kötträtter är baserade på den utsökta Angusbiffen. Restaurangens adress är Urbanisation Benamara, vilket enklast kan beskrivas som att den ligger alldeles innan Hotel Senator från oss räknat. Maten är god, inte minst deras Pil Pil, som ser lite annorlunda ut, men är perfekt tillredd med alla de rätta ingredienserna. Personalen är mycket vänlig och uppmärksam. Med notan erbjuds man en "stänkare" utan att ens föra det på tal. Restaurangen är öppen alla dagar 13.00 - 24.00 och har fri WiFi. PPI = 9,95 (februari -24).

.
Restaurang L'Oriental
.
.
.
Robin Hood Inn
L'Oriental (tel 952 885 436), är något så spännande som en Libanesisk restaurang. I vår närhet! På fredag och lördag bjuds det på uppträdande i form av magdans. Möjlighet finns att beställa mat för avhämtning. Dom lägger på en bordsavgift på 1.75€ per person. Restaurangen är öppen 18.30 - 23.30, måndagar stängt.

Robin Hood Inn (tel 951 272 288), är den allra sista restaurangen innan man kommer fram till Hotel Senator. Deras meny är starkt influerad av det brittiska köket, t ex hittar man här en utmärkt god Fish and Chips. Dom lägger på en bordsavgift på 1.50€ per person. Restaurangen är öppen tisdag - fredag 17.00 till sent, lördag och söndag 13.00 till sent. PPI = 13 (februari -24).

Atalaya Park (tel 952 889 000) är ett hotell beläget två kilometer öster om Costalita. Det syns längst ut på udden då man ser åt vänster från vår terrass. Hotellet är öppet året om, bl a används det av svenska researrangörer för resor under vintern. Det finns ett antal traditionella hotellrestauranger där, men det intressanta är att det oftast är Flamencouppvisning i hotellbaren på torsdagar klockan halv tio på kvällen.

Restauranger österut, på andra sidan carreteran

.
.
Enklaste sättet att ta sig över till den östra delen av andra sidan av carreteran är att gå över vid den gångbro som ligger en bit österut från Costalita, några hundra meter bortom bensinmacken. Med bil är det dessvärre så att man får åka ut på carreteran, följa vägen till Benahavís avfarten och där köra runt så att man kommer in på carreteran åt det andra hållet.
.
Restaurang Jaipur Purple
Restaurang Osaka
Restaurang Osaka
Teppanyaki show
Teppanyaki show
Jaipur Purple (tel 952 888 353), i området Bel-Air mitt emellan Mercadona och Supersol, är den enda äkta indiska restaurangen i närheten av Costalita. Dom har även mat för avhämtning/hemleverans. Öppet måndag-fredag 13.00-16.00.

Osaka (tel 952 885 751), en Japansk restaurang i området Bel-Air, strax bortom Supersol och Repsols bensinstation. Om man vill prova på något spektakulärt kan man prova deras Teppanyaki. Man placeras på stolar runt ett tillagningsbord där man på nära håll kan följa kockens konster. En liten show!! Inte helt billigt, men underbart gott. Billigaste Teppanyakialternativ är en trerättersmeny för 24,95€. Har man tur så bjuder restaurangen på japanskt risbrännvin, Sake, då det är dags att betala. Dom har även mat för avhämtning. Öppet alla dagar 13.00-16.00, 18.30-23.45.

.
Alan's Hong Kong Restaurant
.
.
.
Restaurang La Grappa
Alan's Hong Kong restaurant (tel 951 272 447) är, som man kanske kan gissa av dess namn, en kinesrestaurang som återfinns strax öster om Osaka i området Costasol. Restaurangen, som funnits i många år, ligger på andra våningen. Dom har även mat för avhämtning. Öppet alla dagar 12.30-16.00 samt 18.00-23.00. PPI = 7,2 (januari -20).

La Grappa (tel 952 884 065), som är en italiensk restaurang, ligger ännu lite längre åt Marbellahållet till i området Benavista. Öppet alla dagar utom måndag 17.30 - 23.30. Måndagar stängt. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 10,95 (januari -23).

.
Groo-V bar
.
.
.
Nealy Diamond live
Groo-V är egentligen inte en restaurang utan en bar, men jag tar med den eftersom det är ett av de få ställen där man kan njuta av riktigt bra live rock'n roll. Stället ligger i början av området Benavista, alldeles efter det att man passerat avfarten till Paraiso. Under många år fanns här tidigare ett av de mest kända barerna på kusten som hette "Beaky's" och som drevs av en av de fd medlemmarna i den engelska 60-talsgruppen Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich.

Hämtmat

Följande hämtmatställen ligger inte så långt bort, men för att kalla det gångavstånd krävs ibland starka fötter och inte för mycket sol och värme. En del hämtställen erbjuder hemkörning. I så fall har jag angett detta.

Peggotty´s (tel 952 883 666) är ett "Fish and Chips"-ställe nedanför Urbanisación El Pilar vid stora vägen österut, Km 168. Man kör mot San Pedro, vänder i Benahaviskorsningen och svänger sedan av vid Benavista efter att ha passerat Centro Diana. Restaurangen ligger på en bakgata, alldeles bakom Golfaffären i "Mustang Center". Bland engelsmän anses Peggotty's Fish and chips vara nummer ett på kusten. Dom flyger t o m in sin fisk från England då dom anser att spanjorerna inte har "rätt sorts fisk". Bland annan mat kan deras Whole Rack BBQ Baby Back Ribs för 9,80€ rekommenderas (Superb!). En (enormt) stor portion Pommes Frites kostar 2,50€. Menyn inrymmer fisk, burgare, pajer, grillad kyckling och revbensspjäll i olika former. Dom har även bord för att aväta mat på plats, men i så fall rekommenderas bokning av bord i förväg eftersom restaurangen är mycket populär. Det finns även en systerrestaurang med samma namn uppe i La Campana (Nueva Andalucia), mittemot Torre de Andalucia. Restaurangen öppnar kl 18.00 och tar beställningar fram till kl 23.00 (24.00 på sommaren). Söndagar stängt.

Taj Mahal (tel 952 896 512) är en indisk restaurant i området Jardín Atalaya. Dit kommer man genom att ta avfarten innan Benahavísavfarten och där ligger Taj Mahal på parallellgatan till stora vägen, intill en Farmacia. Dom har mat för såväl avhämtning som hemleverans. Öppet alla dagar 18.00-00.00.

Estepona

I Estepona finns ett antal restauranger såväl uppe i gamla stan som längs strandpromenaden. Av speciellt intresse när det gäller restauranger i Estepona är hamnen som ligger i den bortre ändan av staden, man passerar nästan hela Estepona på vägen dit. Om man tar vägen längs utmed havet svänger man vänster strax efter det att man passerat en fyr på vänster sida, ner mot havet. I hamnen ligger även den marknad som är öppen på söndagar varför ett förslag är att kombinera sitt marknadsbesök med en lunch. Det finns ett antal restauranger i hamnområdet med allt från traditionell spansk mat till kinesisk eller italiensk d:o till låga och/eller moderata priser.

Även på vägen in mot Estepona finns ett, inte oansenligt, antal restauranger varav några är:

Restaurang Playa Bella
Restaurang Playa Bella
.
Gratinerad sjötunga
Ananassallad
Ananassallad
Playa Bella (tel 952 801 645), ligger på vägen mot Estepona (km 162) bredvid Hotell Las Dunas. Sväng av mot Selwo och åk sedan tillbaka på stora vägen till nästa avfart. Restaurangen ser inte något ut utifrån, men är en mycket positiv upplevelse då man väl kommit in. Maten är en kulinarisk upplevelse till humana priser. Prova t ex Ananassalladen, en av deras specialitéer. Det är i själva verket en räkcocktail blandad med ananaskuber och det hela serveras i en riktig urgröpt ananas. Till varmrätt kan man t ex prova deras gratinerade sjötunga. Annars kan man äta helstekt spädgris, lammstek eller varför inte deras dagens fiskmeny vilken gjort restauranten känd. Öppet 19.00- 00.00, på lördag-söndag även öppet för lunch från kl 13.00. Onsdagar stängt. PPI = 9,00 (oktober 2018).

Kempinski's, ett hotell som ingår i en större tysk-schweizisk hotellkedja med samma namn, ligger vid stranden på vänster sida om stora vägen en kilometer innan Estepona. Hotellet, en större terrakottafärgad byggnad som syns från vägen, är svårt att missa. Dock måste man tänka efter två gånger för att lista ut hur man gör för att köra in där. Hotellet skiljer sig inte märkbart från andra hotell ingående i internationella hotellkedjor. Hotellet har fyra restauranger, varav en enbart för frukost, en köttrestaurang, en italiensk restaurang samt en poolrestaurang. De flesta av dessa är såväl pampiga som dyra. Den som jag vill rekommendera här är poolrestaurangen La Cabaña del Mar med såväl ett intressant läge som en acceptabel prisnivå (Nåja). För att komma till denna går man igenom hotellet och fortsätter sedan ner mot havet. På menyn finns t ex goda fiskrätter eller en mycket god paella (19€). De flesta kvällar erbjuder man någon form av musikunderhållning. Restaurangen lägger på 10% Moms på sina priser samt en bordsavgift på 1.50€ per person. Poolrestaurangen har öppet alla dagar 13:00 - 16:30 samt 18:30 - 23:00. PPI = 20 (februari 2019).

En populär typ av restauranger på Solkusten är de så kallade chiringuitos, "strandrestauranger", en enklare typ av restauranger som ligger på själva stranden, alldeles nära havet. I Estepona finns det fortfarande många av dessa, trots att myndigheterna försöker minska antalet, och för er som vill besöka en chiringuito eller två är mitt förslag att sikta på stranden La Rada, den första strandremsan när man kommer in i Estepona österifrån. Ta bussen eller parkera bilen i höjd med Carrefour och gå sedan till fots in mot Estepona centrum. Under lågsäsong varierar öppethållandetiderna kraftigt och ibland håller restaurangerna helt stängt varför det rekommenderas att göra en koll innan besök. En annan metod är naturligtvis att bara planlöst promenera längs med strandpromenaden och kolla in vilka chiringuitos som har öppet och ser trevliga ut. Några av de chiringuitos man passerar är:

.
Blue Dolphin
.
Chiringuito Palm Beach
.
Chiringuito Africa Beach
.
Chiringuito El Madero
.
Chiringuito Bahia Beach
.
Chiringuito La Peseta
.
Restaurang Central Beach

Blue Dolphin (tel 620 231 737) är den första chiringuiton på vänster sida när man kommer in i Estepona, på stranden strax efter att man passerat Carrefour. Öppet 12:00 - 00:00 alla dagar utom onsdag då man har stängt.

Palm Beach (tel 952 113 556), som totalrenoverades 2019, är nästa chiringuito. Öppet 11:00 - 19:00 alla dagar utom måndag då man har stängt. PPI = 14 (mars 2024).

Africa Beach (tel 952 113 299). Öppet 10:00 - 23:30 alla dagar utom tisdag då man har stängt. PPI = 12,5 (mars 2024).

Chiringuito El Madero (tel 951 264 831) har medelhavsmat på menyn, med tonvikt på fisk och skaldjur. El Madero är en del av ett EU-projekt för att försöka skapa en klimatneutral restaurang som till stor del försörjs med solenergi. Öppet 10:00 - 23:30 alla dagar. PPI = 16 (Mars 2024).

Bahia Beach (tel 625 478 657). Öppet 11:00 - 01:00 alla dagar.
.
Chiringuito La Peseta (tel 952 113 299). Har sitt namn efter, och ligger granne med, monumentet som restes till minne av Pesetan som valuta då Spanien införde Euron 2002. Öppet 11:00 - 00:00 alla dagar.

Central Beach (tel 671 671 848) heter den chiringuito som ligger "mitt i" Estepona, sedan börjar den västra delen av staden. Kanske därav den har fått sitt namn. Öppet 10:00 - 00:00 alla dagar. PPI = 12,5 (mars -24)

.
Chiringuito Paco
Chiringuito Paco (tel 952 113 980) kommer härnäst. Deras specialiteter är fisk och skaldjur. PPI = 14,2 (mars 2024).

.
.
.
.
.
Friterad småfisk "chanquetes", en specialitet
La Rada (tel 952 79 10 36) har vi lärt känna tack vare våra spanska grannar. Det är en fisk- och skaldjursrestaurang på höger sida i början av gatan som går längs med stranden i Estepona. Under samma gata ligger ett stort garage varför det är lätt att ta sig hit. Man parkerar i början av garaget och tar sedan enkelt hissen eller trapporna upp till restaurangen. Även bussen stannar alldeles utanför. Man kan sitta såväl inne som ute. Det är en restaurang som spanjorerna älskar, lite åt det lyxiga hållet, men inte så dyr. Som alternativ till att välja varsin rätt som vi är vana vid hemifrån kan man välja ett antal rätter som serveras en efter en och som man delar på. Så gör ofta spanjorerna och det är något som vi har kommit att gilla själva. En rätt som vi kan rekommendera, något som man kan smaka medan man väntar på maten är räktortilla - tortilla de camarón. Öppet 12.00-16.00, 19.00-00.00. Måndagar stängt. PPI = 17 (mars 2024).

El Nuevo Embarcadero (tel 951 318 367) är en fiskrestaurang längst ut på höger sida i hamnen. Den ligger ut mot havet på första våningen med en fin utsikt. Det är någon form av klubbrestaurang för båtägare, medlemmar i Club Náutico, men låt inte detta avskräcka. Deras specialitet är fisk i olika former, prisnivån är rimlig och portionerna är rikliga. Se till att vara ordentligt hungriga när ni går dit. Be gärna att få dela på en portion, det är här helt OK. Öppet alla dagar 12.00-16.00, 19.00-23.30.
Restaurang Las Gitanillas
Restaurang Las Gitanillas
Fläskfilé med pepparsås smakar inte så dumt
Fläskfilé med pepparsås smakar inte så dumt
Paco bjuder gärna på
Paco bjuder gärna på "en liten en" på maten
Las Gitanillas (tel 952 806 847) ligger i början av Estepona mellan den andra och den tredje parallellgatan upp från strandpromenaden (mellan Calle Málaga och Calle Caridad). Det är en enkel restaurang med mycket varierad mat till fantastiskt bra priser. Dom kallar sig tapasrestaurang, men erbjuder även "normala" fisk- och kötträtter. Tapasrätterna är stora ("raciones") varför det rekommenderas att dela ett urval av dessa mellan flera. Husets vin uppfyller alla Pers krav, lågt pris och hög procent. Restaurangen kallas av lokalbefolkningen för "garaget" (El Garaje) eftersom det tidigare låg just ett sådant i samma lokaler. PPI = 5,50 (februari -14).

Casares

.
Restaurang Arroyo Hondo
.
Arroyo Hondos version av köttgryta
.
Pavlova
Arroyo Hondo (tel 952 895 152) är en mysig restaurang som ligger ungefär en mil upp på vänster sida om vägen till Casares. På vardagar har dom en trerätters meny för 15 Euro som är väl värd sitt pris. Rätterna varierar, men något som alltid finns med är efterrätten "Pavlova", bestående av maräng, grädde och bär. Dessutom finns en á la carte-meny baserad på internationellt kök, men med en dragning åt det asiatiska. Man kan sitta ute eller inne, beroende på önskemål, men man gör säkrast att reservera bord innan. Trots att restaurangen inte ligger längs med någon allfarväg är den mycket populär och välbesökt. Stängt på måndagar. Öppet för lunch och middag övriga dagar förutom på söndagarna då det endast serveras lunch och under juli och augusti då man har helt stängt på söndagar. Under januari håller man stängt. Ett besök här kan gott kombineras med ett besök hos keramikkonstnärinnan Agneta Larsen (klicka för mer info) som har sin utställning och verkstad några hundra meter längre upp på höger sida längs samma väg. PPI = 12,5 (november -16).

San Pedro de Alcántara

.

I San Pedro, fyra kilometer öster om Costalita, hittar man ett antal restauranger vid huvudgatan, den gata som korsar San Pedro i nord-sydlig riktning, ända uppifrån kyrktorget och ända ner till havet. På höger sida (ner mot havet) heter gatan Avenida de Mediterráneo och på vänster sida heter den Avenida Marquéz del Duero. Uppe till vänster från boulevarden hittar man många "enklare" restauranger medan det i riktning mot havet finns ett antal lyxigare. Naturligtvis finns det undantag från denna "generalisering". I San Pedro finns det gott om P-platser, antingen parkerar man gratis parallellt med boulevarden eller längs huvudgatans förlängning ner mot havet eller så betalar man någon Euro för att parkera i garaget under huvudgatan.

.
Pil Pil
.
.
Brüning's Restaurant (tel 952 786 156) heter återigen den restaurang som ett tag bytte namn till Luz's Bistro. Ägare och kock är dock desamma: Paret Udo från Tyskland och Luz från Filippinerna. Restaurangen ligger på höger sida om den del av huvudgatan som går i riktning mot bergen. En utförligare rapport följer då vi har haft möjlighet att testa restaurangen. Fri WiFi. Öppet 13.00-23.00 förutom på söndagar och måndagar då dom har stängt. PPI = 13,50 (april 2022).

.
Restaurang Da Bruno
.
Restaurang Glotón
.
Gastro Restaurante Benisty
.
En pikant rätt från Benistys meny
Da Bruno (tel 952 786 860) är en italiensk restaurang som ingår i en kedja med samma namn. Da Brunorestauranger finns även i Marbella (flera restauranger), i Cabopino och i Mijas Costa. I San Pedro ligger den vid huvudgatans förlängning ner mot havet, på vänster sida, alldeles nedanför boulevarden. Relativt hög prisnivå, men maten är god och betjäningen bra. Restaurangen är populär varför bokning av bord rekommenderas. Dom har även mat för avhämtning. Öppet alla dagar 12.00-24.00. PPI = 16,50 (december 2022).

Glotón (tel 951 480 549), närmaste granne nedanför Da Bruno serverar "medelhavsmat". Öppet 10.00-01.30 förutom onsdagar då dom har stängt. PPI = 9 (oktober 2019).

Benisty (tel 951 899 938) drivs av David Benisty, son till Simon Benisty, den ene av bröderna Benisty som i många år drivit den prisade restaurangen Albert & Simon alldeles om hörnet. Davids restaurang, som ligger nedanför Glotón (se ovan) är en restaurang med internationell meny, men där man verkligen ansträngt sig för att "snitsa till" sina rätter. Gott, vällagat och bra betjäning, kanske lite små portioner och relativt hög prisnivå. Man skulle till och med kunna säga att rätterna, presentationen, storleken på rätterna och prisnivån pekar på en restaurang med ambitioner att upptäckas av Guide Michelin. Bordsavgift = 2,00 Euro. Under vintern öppet 13.00-15.30 samt 19.00-23.00 och under sommaren 19.00-00.00. Söndagar stängt. PPI = 16 (december 2022).
.
Restaurang Tanino
.
.
.
.
Tanino (tel 952 604 848) är nästa restaurang, ännu en liten bit ner mot havet. Restaurangen bjuder på en intressant meny med influenser från i stort sett hela världen: Medelhavet, Frankrike, Italien, Indien, Thailand och Peru för att nämna några. Öppet 12.00-02.00 alla dagar. PPI = 13 (december 2022).

La Casa di Sergio (tel 952 605 398), nedanför Tanino, är den sista av restaurangerna i denna samling. Restaurangen, som är relativt ny, öppnad den 1 mars 2019, är har italiensk profil och är inte helt billig. Vi återkommer med våra recensioner då vi hunnit med ett besök. Öppet 13.00-23.30, stängt tisdagar. PPI = 16 (oktober 2019).

Golden Sun (tel 952 783 769) är en kinesrestaurang alldeles nedanför Rondakorsningen öster om San Pedro, på den andra parallellgatan nedanför kustvägen A7, Calle Las Petunias. Golden Sun har låga priser och man får rikligt med (välsmakande) mat. Om man är två kan man ta t ex deras "meny A" för 21,60 Euro och till denna t ex husets vin för lite drygt 7 Euro. Dom har även mat för avhämtning. Öppet alla dagar 12.30-16.30 samt 18.30-24.

.
McDonald's i San Pedro

.
Närmaste McDonald's ligger på vänster sida av vägen ovanpå tunneln, alldeles i början, innan man kommer in i San Pedros egentliga centrum. För att komma dit tar man den sista avfarten innan tunneln. Här finns även en McDrive, dvs man kan handla från bilen. Prisnivån är obetydligt lägre än i Sverige. Näst närmaste McDonald's ligger på höger sida om infarten till Estepona och sedan finns det även en McDonald's i La Cañadas köpcentrum. Öppet alla dagar 08.00-02.00.

.
Restaurang Alfredo
Alfredo's (tel 952 786 165) är en av de äldsta restaurangerna i San Pedro och samtidigt en av de pouläraste. Den ligger på Calle Andalucia, en parallellgata till Boulevarden några kvarter upp. Maten kan närmast beskrivas som Spansk/Andalusisk. Det är till största delen en köttrestaurang även om även fisk finns på menyn. Öppet alla dagar 12.00-00.30. PPI = 11 (januari -22).

.
Restaurang El Comercio
.
.
.
Deras PilPil är inte dum
El Comercio (tel 952 853 644) ligger även den på vänster sida om vägen som byggts ovanpå tunneln, några gator bortanför McDonalds. Det är ett tapasställe, men det går även att äta "normal" mat. Man kan äta utom- eller inomhus, inomhusdelen är förvånansvärt rymlig, men det behövs ty restaurangen är mycket populär. Planerar Du en middag där för ett större sällskap är det nog säkrast att beställa bord i förväg. Öppet alla dagar 12.30-01.30. PPI = 9,5 (oktober 2016).

Benahavís

Skylt vid infarten till Benahavís

Benahavís är en charmig bergsstad (avfart mot bergen en km innan San Pedro Alcántara) med vita hus, mysiga restauranger (specialitet: helstekt fläskfile, solomillo de cerdo) och fin utsikt. I staden finns endast trånga gator, oftast enkelriktade och utan parkeringsmöjlighet. Ett gott råd är därför att parkera vid infarten till staden och att promenera därifrån. Avstånden är inte stora. Några av restaurangerna är:

Rufinos (tel 952 855 262) ligger vid huvudgatan på vänster sida just när man kommit in i Benahavís. Även dom har fläskfilé med vitlök som specialitet. Restaurangen har en prisnivå som är lägre än konkurrenterna utan att maten fördenskull är sämre. Stora portioner. Stängt onsdagar. PPI = 8,8 (mars -07).

Restaurante Rufino
Restaurante Rufino
La Escalera
La Escalera
La Escalera (tel 952 855 235) ligger på den första sidogatan ner till höger ifrån huvudgatan. Även dom har fläskfilé med vitlök som specialitet. Restaurangen drivs av en f d kypare från La Sartén som har gett sig den på att ha ännu mer vitlök sin fläskfilé än sin tidigare arbetsgivare. Spännande. Stängt torsdagar.

Rätt från provsmakningsmenyn Efterrätt Rätt från provsmakningsmenyn
Kockskolan, Escuela de Hostelería Benahavís, (tel 952 855 701) kan vara ett intressant alternativ för er som letar efter upplevelser utöver det vanliga. Den ligger på höger sida av huvudgatan i Benahavís, Avenida de Andalucia, nummer 31 alldeles innan man kommer in i själva staden. I restaurangen, som är öppen för lunch alla vardagar från klockan 13.30, kan man t ex testa deras provsmakningsmeny (30 Euro). Det finns även en á la carte-meny. Förbeställning rekommenderas. Öppet måndag - fredag 13.30 - 15.00.

Puerto Banús

Kustens Eldorado för nöjesliv, inklusive restauranger. Det finns säkert över 200 restauranger i Puerto Banús som är en stor hamn för fritidsbåtar, stora och lyxiga, ägda av rika arabiska oljeshejker eller ryska maffialedare. En utflykt på kvällen med en promenad i hamnen rekommenderas varmt. Promenaden avslutas lämpligen på någon av de många restaurangerna och kanske därefter ett diskotek.

Menyn studeras

Picasso (tel 952 813 669), nere mot vattnet, är min personliga favorit och verkar även vara mångas favorit eftersom dom ofta har fullsatt med en ringlande kö av hungriga spekulanter väntande utanför på strandpromenaden. Picasso är en Crêperia och Pizzeria vilket är självförklarande beträffande menyns innehåll. Dom har öppet alla dagar från kl 12.00. PPI = 15,95 (Mars -24).

Los Bandidos (tel 952 815 915) är en svenskägd restaurang med många svenska besökare. Maten är internationell med övervikt åt kötthållet. Den håller bra klass och är inte helt billig. PPI = 24 (Oktober -22).

Nueva Andalucía

Uppe vid torget i ”gamla” Nueva Andalucia (Området heter La Campana) finns några restauranger.

.
Restaurang Baloobas
Baloobas Irish Bar (tel 622 627 470) är det senaste tillskottet som ligger i de lokaler som tidigare huserat såväl Johnny Bar som Warao. Då man fortfarande håller på att bygga om lokalerna har vi ännu inte haft tillfälle att besöka restaurangen och kan inte ge några omdömen utan ber att få återkomma. Rökning är tillåten utomhus.

Red Cloud Sports Bar
Red Cloud Sports Bar
Red Cloud (tel 952 158 023) är en amerikansk sportbar som ligger i backen ovanför Casitan på vänster sida. Maten består av typisk engelsk-amerikansk "barmat" som till exempel fish-and-chips, sandwiches, wraps, hamburgare, nachos eller chili-con-carne, men man har även andra varianter som till exempel Sunday Roast på söndagar. Rökning är tillåten utomhus. Restaurangen har fri WiFi. Öppet 13.00 - 02.00, fredag och lördag 13.00 - 03.00. PPI = 11,50 (oktober 2023).

.
Restaurang Shangos
.
Restaurang La Campana
Shangos (tel 722 677 332) ligger alldeles nedanför Casitan på vänster sida. Öppet 19.00-23.00. Måndagar stängt. PPI = 10,95 (oktober 2022).

La Campana (tel 952 814 041) ligger ännu lite längre ner på gatan på höger sida. Restaurangen drivs av svenske Styrbjörn Holm och hans två döttrar, vilket även avspeglar sig i menyn som har en tydlig skandinavsk touch. Som alternativ till Á la Carte-rätterna erbjuds även en "Dagens Meny" bestående av en liten förrättstallrik och alternativa varmrätter för 14 Euro. Öppet 13.00-24.00. Lördagar 18.00-24.00. Söndagar stängt. PPI = 12,90 (oktober 2022).

.
Restaurang El Bigote
.
.
.
.
El Bigote (tel 686 058 260) ligger lite längre ner på gatan en bit in på vänster sida. Denna restaurang är specialiserad på skaldjur och själva restauranglokalen är liten och mysig varför man måste boka bord innan man går dit. Dessutom har bokningstiderna delats upp i två "sittningar" varför man måste välja en av dessa. Prisnivån är relativt hög. Öppet 13.00-18.00. Söndag och måndag stängt.

Restaurang Los Farolillos
Restaurang Los Farolillos
Restaurang Los Farolillos
Restaurang Los Farolillos
.
Farolillos har en separat Cocktail Bar
Los Farolillos (tel 952 818 041) är kanske den populäraste restaurangen i La Campana idag. Profilerar sig som pizzeria och samtidigt argentinsk grillrestaurang, men serverar alla sorters mat. I folkmun går restaurangen under namnet Symaskinen eftersom man en gång i tiden serverade maten på gamla symaskinsbord. Rätterna är prisvärda, goda och rikligt tilltagna, betjäningen mycket trevlig. Populärt ställe varför förhandsbokning rekommenderas. Mat finns för avhämtning, även kompletta menyer. Rökning är endast tillåten utomhus. En väl förborgad hemlighet är att man på andra våningen har en trevlig gammaldags cocktailbar där man kan titta in för en drink. Öppet 12.30-16.00 samt 19.30-24.00. Måndagar stängt.

Restaurang Asador Vovem
Restaurang Asador Vovem
Vovem (tel 952 003 434) är en bra, men inte helt billig, grillrestaurang. För att komma dit tar man avfarten mot Nueva Andalucia från carreteran (alldeles innan hotell H10, strax efter avfarten mot Ronda) och åker uppför backen mot La Campana. Ungefär halvvägs uppe finns det en Y-korsning och där tar man till höger och är framme. Rökning är endast tillåten utomhus. Öppet 13.00-23.00, lördag-söndag 13.00-23.30. PPI = 15, Bordsavgift = 2,50 Euro (november -16)

Marbella

Mitt favoritområde för restaurangbesök i Marbella är gatorna omkring Apelsintorget (Plaza de Naranjos). Det är ett gammalt område, lite påminnande om Gamla Stan i Stockholm. Såväl på som omkring torget finns mysiga små restauranger, ofta med möjlighet att sitta såväl inom- som utomhus (vilket inte är så dumt då augustimånen skiner och termometern visar på 27 grader klockan nio på kvällen). Om man åker bil är det enklast att parkera i det centrala parkeringshuset ”Parking Avenida del Mar”. Därifrån går man sedan rakt upp från havet, över genomfartsgatan (Ramón y Cajal), och ytterligare 100 m för att komma till Apelsintorget. Till parkeringen kommer man genom att följa genomfartsgatan in i Marbella tills man ser en stor skylt ”Parking Avenida del Mar” som pekar nedåt höger. I Marbella finns även många bra restauranger längs med havet, mot stranden. Vid själva infarten till Marbella (västerifrån) finns ett antal restauranger, lite mer lyxiga.

Bistro Paloma (tel 952 77 72 47) är en liten restaurang på en av sidogatorna på Apelsintorgets östra sida, Calle Ortiz de Molinillo. Restaurangen har koppling till Sverige eftersom den drivs av Patrik Björnstedt från Motala sedan år 2008. Menyn bjuder på mycket fisk och skaldjur, pröva till exempel en av deras mest omtyckta rätter - Panzanella, brödsallad med rökt makrillmousse. Öppet 19.00-23.30, tisdagar stängt.

Toni Dalli’s Ristorante Italiano (tel 952 770 034) är en av de lyxrestauranger som ligger längs infarten till Marbella ner mot havet. Områdets namn är Urbanización El Oasis. Maten är Italiensk och prisnivån hög. Toni Dalli själv, en av många lokala kändisar på kusten är en före detta italiensk baryton som uppträtt under många år bl a på Royal Palladium i London (vilket framgår tydligt av de foton som täcker restaurangens väggar) och brukar roa sina gäster med att framföra några nummer under kvällen speciellt när det är födelsedag på gång. Restaurangen är utbjuden till försäljning. Vi avvaktar för att se vad framtiden för med sig. Stängt söndagar.

Fuengirola

Restaurang La Chispa
Restaurang La Chispa
La Chispa's lax med dillstuvad potatis
La Chispa's lax med dillstuvad potatis
.
Per på besök
La Chispa (tel 682 134 720) är en liten enkel restaurang som ligger på parallellgatan hitom Feriaplatsen. Restaurangen är "skandinavisk" dvs dom serverar rätter som vi känner till hemifrån som t ex Toast Skagen eller Lax med dillstuvad potatis. Allt till facila priser. Varje dag serveras Dagens Rätt för 7,95 Euro. Lördagar har man ofta levande musik, på måndagar och onsdagar kan man spela bridge och på fredagar kastar man pil. Öppet måndagar 11:00-20:00, tisdag och lördag 11:00-18:00, onsdag-fredag 11:00 till sent, söndag 12:00-17:00.

Länkar

Intresserade av ytterligare tips inom restaurangområdet rekommenderas att botanisera mellan länkarna nedan.

Hela kusten  Estepona  San Pedro  Marbella

Mat

När vi ändå är inne på kapitlet restauranger är det kanske lika bra att skriva några rader om maten, och då speciellt några regionala specialiteter.

Gazpacho är en Andalusisk specialitet. Det är en soppa som serveras kall. Basen i soppan är grönsaker, speciellt tomater, gurka och vitlök. Oftast är soppan tillredd i mixer där de olika ingredienserna mixas ihop och som finish brukar man lägga i lite hackad gurka. Soppan finns numera även att köpas förpackad på tetra i livsmedelsaffären.

Gambas Pil Pil (eller Gambas al ajillo) är räkor i vitlök. Det serveras oftast som förrätt i lerskål där räkorna puttrar omkring i varm olja. Dessutom ingår skivad chili (Kan vara lite kryddstark) och skivad vitlök. Avnjuts lämpligen med vitt bröd.

Paella är Spaniens officiella maträtt och utan tvekan den mest kända av spanska rätter. Egentligen är paellan Spaniens pytt i panna variant d.v.s. en rätt där man kan återanvända rester som blivit över från tidigare måltider. Basen är ris som tillretts med saffran och till detta har man tillsatt andra ingredienser, oftast kyckling, kött, fisk och/eller skaldjur (räkor, musslor etc). Det finns även renodlade varianter av Paella som t ex Skaldjurspaella (Paella Marinara) eller Paella Valenciana som huvudsakligen innehåller kyckling/kött. En riktig paella tillreds med hjärtat och är en läckerhet som man sent glömmer. Tyvärr finns det ett stort antal fuskare i branschen som gör varianter av snabb- eller turistpaella där t ex saffranet är ersatt av gurkmeja som visserligen färgar paellan gul, men som är helt utan smak.

Saltinbakad fisk är en regional specialitet som är precis vad namnet säger: en hel fisk som är helt och hållet inbakad i ett lager av havssalt vilket man får knacka sönder för att komma åt själva fisken.

Boquerones är även detta en regional specialitet. Denna består av småfiskar av sardinstorlek som grillats och som äts hela utan att rensas. Dom finns även som inlagda och kan fås som tapas.

Tapas är även detta en spansk specialitet och är inte en rätt utan ett flertal smårätter, något i stil med vårt smörgåsbord. Fast man går inte och plockar av de rätter man vill ha utan man beställer ett visst antal rätter. Man kan antingen beställa ”Kan jag få fem olika tapas som ni väljer ut” eller ”Kan jag få den och den och den.. tapas” (Man väljer dom som man tycker ser goda ut). Tapas äts antingen som förrätt eller som en komplett måltid. Man kan själv välja ut vilka tapas man är intresserad av och beställa dessa. Vanligtvis är det bäst att äta tapas när man är några stycken så att man kan dela på ett (större) antal rätter. Dom flesta spanska restauranger erbjuder tapas (även om det inte alltid syns på menyn), men det finns även speciella tapasbarer samt möjlighet att i en vanlig bar beställa tapas som tilltugg till sin drink (istället för t ex jordnötter).

Liten ordlista på restaurangen
Bröd -Pan
Efterrätt -Postre
Filé (Fläsk-/Ox-) -Solomillo (de Cerdo/Buey)
Fisk -Pescado
Glas -Vaso
Grädde -Nata
Grönsaker -Verduras/Legumbres
Karaff (vin) -Jarra (de Vino)
Kött (-färs) -Carne (picada)
Kyckling -Pollo
Mineralvatten -Agua Mineral
-med/utan Kolsyra --con/sin Gas
Mjölk -Leche
Notan, tack! -La Cuenta, por favor!
Omelett -Tortilla
Ost -Quezo
Peppar -Pimienta
Pommes Frites -Patatas Fritas
Potatis -Patatas
Ris -Arroz
Räkor -Gambas
Sallad -Ensalada
Salt -Sal
(Öl)Sejdel -Tanque (de Cerveza)
Sjötunga -Lenguado
Skaldjur -Mariscos
Smaklig måltid! -Buen provecho!
Smör -Mantequilla
Socker -Azúcar
Svamp -Champiñones
Sås -Salza
Vin (Husets) -Vino (de la Casa)
-rött/vitt/rosé --tinto/blanco/rosado
Vitlök -Ajo
Välstekt -Bien Hecho
Öl -Cerveza

Viner

Och som avslutning några ord om spanska viner.
Idag finns det en mängd spännande, moderna och högkvalitativa spanska viner att botanisera bland - oavsett om man vill ha rött, vitt, rosé eller mousserande vin.

Klassning av Spanska viner

Beroende på hur länge ett vin lagrats ges det olika benämningar. Det behöver väl inte sägas att de viner som lagrats längst också är de som gjorts på de bästa druvorna och som fått rikligt med sol. Ett "bra" vinår kan man få fram viner som lämpar sig för lång lagring medan detta inte är ens möjligt under de sämre åren. Följande benämningar används:
Vino Joven (ungt vin) är ett vin som ska drickas ungt, även känt som Vino del Año. Dessa benämningar ska ersätta den gamla termen Sin Crianza, som används för viner som inte är ekfatslagrade eller som lagrats mindre än den lagenliga tiden för Crianzaviner. Det finns dock Sin Crianzaviner som lagrats i tank ett år och sedan kanske sex månader på butelj.
Crianza betecknas viner som lagrats minst 24 månader, varav minst sex månader på ekfat.
Reserva betecknas röda viner lagrade minst 36 månader, varav minst 12 månader på ekfat, samt vita eller roséviner som lagrats minst 24 månader varav sex månader på ekfat.
Gran Reserva betecknas röda viner lagrade på ekfat i minst 24 månader och därefter 36 månader på butelj eller vita och roséviner som lagrats 48 månader, varav sex månader på ekfat.

Till sidans början