Pers Restaurangguide

Nedan några ord om mat- och restauranglivet i och omkring Costalita, det mesta baserat på egna erfarenheter. För att förenkla sökandet inom specifika områden, följer här länkar direkt till några av de mest populära.

Restaurangutbudet skiljer sig betydligt mellan hög- och lågsäsong. Under högsäsong, och då särskilt juli-augusti, växer restauranger upp som svampar ur jorden. Allt är öppet, medan under lågsäsong många restauranger antingen slår igen helt och hållet eller bara har öppet på helgerna.
Det är relativt vanligt att restaurangerna, speciellt de mindre, har stängt en dag i veckan, vanligen måndagar. Nedan har jag angett vilken dag det brukar vara stängt ifall jag vet detta. Restauranger i Spanien är oftast endast öppna 11-15 för lunch och/eller 19-23 (eller senare) för middag. Det är således inte tillrådligt att bli hungrig t ex mellan 15 och 19.
Dricks är normalt ej inräknad i notan och man brukar betala 5-10% beroende på hur nöjd man är. En del restauranger ägnar sig åt ofoget att lägga på Moms (IVA, 10%) på de priser som står i prislistan (de flesta gör dock inte så). När jag vet att detta förekommer har jag indikerat det i mina kommentarer under respektive restaurant nedan.
Många restauranger har sin egen hemsida där ytterligare information ges. Då så är fallet kommer man direkt till restaurangens egen hemsida genom att helt enkelt klicka på restaurangnamnet i guiden nedan.
Sedan den 1 januari 2011 har Spanien en lag som förbjuder rökning i offentliga lokaler, däribland restauranger. Den enda möjlighet som numera erbjuds rökare att praktisera sin last är att hitta restauranger med utomhusservering där det finns möjlighet att tillåta rökning.
Allt fler restauranger erbjuder numera sina gäster fri tillgång till trådlös Internetuppkoppling, så kallad WiFi. Detta anges för respektive restaurang nedan med texten WiFi.
För att i någon mån indikera respektive restaurangs prisnivå har jag infört ett prisindex baserat på priset på Gambas Pil Pil som jag kallar PPI (Pil Pil Index). Högre PPI innebär en högre och lägre en lägre prisnivå.

.
PilPil hos Casa Miguel
I ärlighetens namn måste här nämnas att även kvalitén på denna rätt varierar kraftigt, vilket ej har tagits hänsyn vid sättande av PPI för de olika restaurangerna. Därmed inte sagt att ett högre PPI motsvarar en högre kvalitet på rätten. För att illustrera detta har jag ovan tagit med exempel på den (enligt min mening) bästa PilPilen på kusten, Casa Miguel i Cancelada PPI=9,5.

Närområdet ”Costalita”


Restaurang la Antigua
La Antigua (tel 952 88 39 64), vår närmaste restaurang, är nu åter öppnad i en helt nybyggd konstruktion, nästan exakt två år efter det att den gamla restaurangen revs av Estepona kommun. Positivt är att dom fortfarande har samma meny som för två år sedan och dessutom med samma priser! Den nya designen är verkligen mycket trevlig och även väl genomtänkt. Man disponerar två våningar för sina gäster där tanken är att man på den övre våningen kan slinka in bara för ett glas eller två medan den undre våningen är tänkt för att få sig en bit mat. Varför inte börja med en drink på övervåningen för att därefter slinka ner en våning för att få en måltid? Ibland bjuds det på levande musik på den översta våningen, oftast på freds- och lördagskvällar. Dom har för tillfället öppet 10.00-20.00 alla dagar i veckan. Rökning är tillåten utomhus. PPI = 9,5 (september -19).

Nymålat, fräscht och fint
Nymålat, fräscht och fint
Ska bli gott med lite mat
Ska bli gott med lite mat
Pepe's Mojito måste bara provas!
Pepe's Mojito måste bara provas!
.
Nyheter 2019
Pepe's Beach (tel 952 883 761), vår näst närmaste restaurang, på stranden öster om Costalita, är av typ Chiringuito (=strandrestaurang) med enklare mat. På menyn finns "strandmat” som t ex hamburgare etc, men även en hyfsad Paella. Dom stänger numera helt under vintern från allhelgonahelgen fram till påsk, kanske öppnar dom lite tidigare om vädret tillåter. Dom har för tillfället öppet 10.30-20.30 alla dagar utom torsdagar. Nu när La Antigua är i gång kanske detta kommer att påverka även öppethållandetider och dito datum. Framtiden kommer att visa detta. Rökning är tillåten utomhus. PPI = 12 (september -19).

Burger King - inte svårt att hitta
Burger King - inte svårt att hitta
.
.
Burger King öppnade i juli 2014 en hamburgerrestaurang alldeles på andra sidan stora vägen från Costalita. Dom har även en "drive in" för de som bara tar bilen dit för att köpa sig en bit mat. Öppet 12.00-01.00.

.
Beach Club Villa Padierna
.
Bjuder på en fantastisk utsikt
Levande musik under högsäsong.
och levande musik under högsäsong
Beach Club Villa Padierna (tel 647 791 515), är namnet på strandrestaurangen alldeles väster om hotell Iberostar Costa del Sol. Deras meny är mer internationell än typiskt spansk eller Medelhavsinfluerad. Maten är välsmakande och elegant presenterad på tallriken, prisnivån är relativt hög, kanske som det ska vara då man utgör en del av ett av Spaniens lyxigaste hotell (Michelle Obama bodde på hotellet en vecka sommaren 2010, och passade då även på att solbada på stranden framför denna restaurang). Inte bara prisnivån är hög utan dessvärre även ljudnivån. Det finns inte tillstymmelse till något ljuddämpande material i lokalen, t ex mattor eller gardiner, varför allt ljud förstärks och ekar tillbaka. Vid vårt besök var det en spansk familj på plats och det räckte för att omöjliggöra all konversation i resten av lokalen (spanjorer är ju inte precis kända för att vara lågmälda och fåordiga). Restaurangen lägger på 10% Moms på sina priser. Under sommarmånaderna har man öppet för såväl lunch som middag, för att under lågsäsong minska sina öppethållandetider och under de mörkaste månaderna (december-februari) helt slå igen.

.
Croquetas de Gambas Pil Pil
.
Villa Padierna-sallad
.
.
.
.
The Grill Club (tel 952 889 150) heter numera restaurangen som hör till VP Racquet Club, tennis- och padelbanorna som ligger strax norr om ovanstående restaurang. Uppgifterna om när dom har öppet och vad dom serverar när varierar med vem och när man frågar. Därför är det bäst att kolla vad som gäller innan man går dit. På lördagar och söndagar erbjuds ibland "barbeque". Prissättningen varierar beroende på vem som lämnar uppgifter. Caesarsallad ska enligt deras meny på nätet (daterad 2019) kosta 7,00 Euro, medan den meny som man får vid besök på plats visar priset 11.50 Euro. Man serverar ingen traditionell PilPil utan en variant dom kallar Räkkroketter PilPil (Croquetas de Gambas Pil Pil). Inte så dumma, men har inget med Pil Pil att göra. Inte heller kunde vi hitta några räkor i denna rätt. I anslutning till restaurangen (och tennisbanorna) finns även en lekavdelning för barn. Öppet måndag-lördag 9.30-13.30 samt 17.30-21.30 och söndagar 9.00-15.00. Det finns sittplatser såväl ute som inne. Rökning är tillåten utomhus. PPI = 8,50 (för deras PilPil-variant, februari -19).

Området strax väster om Costalita heter Villacana och dit kan man ta sig antingen genom en promenad längs stranden eller genom att gå över bron som numera utgör en förlängning västerut av den väg som går på nordsidan av Costalita. Över bron är det också möjlgt att ta sig dit med bil och/eller cykel utan att behöva ta sig upp på stora vägen. I Villacana finns några intressanta restauranger.

.
Restaurang Gregorio's..
.
..ligger här
.
Här äter man läcker grillad sjötunga
Gregorio´s (tel 952 882 745) ligger en bit upp från havet och har en omfattande meny med såväl kött som fisk samt typiska spanska rätter som paella. Man kan sitta inne såväl som ute. Öppet 00.00-12.00 och 16.30-24.00 alla dagar förutom söndag då dom bara har öppet på förmiddagen och måndag då dom bara har öppet på kvällen. PPI = 9 (oktober -18).

Ninety Miles (tel 629 211 923) är mer pub än restaurang och ligger en bit in från stranden. Från terrassen har man en fantastisk havsutsikt då restaurangen ligger en trappa upp och dessutom bjuder man man under högsäsong på livemusik, mestadels typ 60-tal, flera kvällar i veckan. Själva "showen" brukar vara planerad till kl 22.00. Besökarna sitter vid sina bord och diggar, en del dansar. På torsdagarna brukar man ha frågesportskväll. Öppet 17.30-24.00 alla dagar utom söndag då dom har öppet 14.00-22.00 och onsdag då dom har stängt. Under lågsäsong endast öppet lördag-söndag.
Poolen är det enda som skiljer terrassen från havet
Poolen är det enda som skiljer terrassen från havet
Enrique kollar att lammet är till belåtenhet
Enrique kollar att lammet är till belåtenhet
Utsikten från terrassen är bedårande
Utsikten från terrassen är bedårande
Enrique´s (tel 636 142 122) ligger granne med Ninety Miles. Enrique själv är ingen nykomling i branschen efter att i mer än 20 år ha drivit golfrestaurangen på El Paraiso. En mycket positiv upplevelse tycker vi såväl vad gäller matens kvalitet som utbud. En definitiv höjdare är den trerättersmeny man erbjuder för 19 Euro (2018 höjdes priset från det tidigare mycket bra priset 17 Euro) där man bland förrätterna kan välja mellan t ex räkor Pil Pil och gratinerad sparris och bland huvudrätterna fläskfilé med pepparsås och en läcker svärdfiskfilé. Mot ett tillägg om två Euro kan man få en väl tilltagen Entrecôte. Öppet hela dagen från 09.00 då man serverar frukost. Lunch 12.00-16.00 och middag 19.00-22.00. Tapas serveras under hela dagen. Torsdagar stängt. Det finns sittplatser såväl ute som inne, ute på terrassen har man en bedårande utsikt över stranden och havet. Mat finns även för avhämtning. Rökning är tillåten utomhus. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 9,9 (oktober -18).

Barraka Beach
Barraka Beach
Revbensspjäll av lamm i senapssås
Revbensspjäll av lamm i senapssås
Barraka Beach (tel 952 896 830) är en strandrestaurang nedanför Enrique´s. Här kan man få både god och prisvärd mat med spansk touch. Bland annat kan man här äta lamm samt ett utbud av goda fiskrätter. Lite speciellt är att, eftersom köksmästarn har sina rötter i Sydostasien, menyn även innehåller ett, inte så litet, utbud av thailändska rätter. Restaurangen håller bara öppet under sommarhalvåret och stänger vanligen för säsongen den 30 oktober. Öppet varje dag 12.00-24.00. Rökning är tillåten utomhus. PPI = 12,5 (september -18).

.
Heaven i lågor
Heaven Beach som låg på stranden en bit väster om Villacana utsattes för mordbrand 2018-04-08 och brändes ner till grunden.

Iberostar Costa del Sol
Iberostar Costa del Sol
Iberostar Costa del Sol
Restaurang La Almazara
Iberostar Costa del Sol
Poolområdet
Iberostar Costa del Sol
Restaurang Seasoul
Iberostar Costa del Sol (tel 952 880 868) är ett fyrstjärnigt hotell med 265 gästrum, i den västra delen av Costalita, nere vid havet. Dom har restauranger, barer, uppträdanden etc. Man har många "All Inclusive"-gäster vilket dessvärre påverkar utbud av mat och annat till det sämre. Mittemot receptionen ligger deras huvudrestaurang La Almazara och ner emot stranden deras fiskrestaurang Seasoul. (stängd tills vidare). Hotellet är bara öppet under högsäsong som för deras del är från och med påsk och till och med Allhelgonahelgen. I år, 2019, stänger dom den 3 november för att öppna igen den 3 april 2020. Hotellet har fri WiFi.

Hoyo 1, "Hål 1", hette restaurangen som är inrymd i en fd väderkvarn uppe vid stora vägen, riktning österut (innan macken). I augusti 2014 slog man igen för gott och restaurangen är nu till salu.
.
Restaurang Pancho Villa
.
En ny inneboende 2016
.
Pancho Villa på Natten
.
Crème Brûléen är läcker
Pancho Villa, (tel 667 957 153) är, som kanske framgår av namnet, en Mexikansk restaurang som ligger nedanför stora vägen strax efter bensinmacken. Dom har mat av TexMex-typ snarare än mexikansk mat dvs nachos, tacos, burritos osv. Det som har fallit mig i smaken är deras Pistolero, en lite kryddstarkare variant av burrito (mjuk taco). Efter en del forskande har jag även upptäckt att dom serverar "Pil Pil", fast här heter denna rätt Langostinos Acapulco (nummer 44 på menyn) och är lite kryddstarkare än vanlig Pil Pil, något som föll mig väl i smaken. Restaurangen, som även har mat för avhämtning, är stängd på onsdagar. Öppet 13.00-15.30 samt 18.00-23.30. Då vädret tillåter finns möjlighet att sitta utomhus där rökning är tillåten. PPI = 9 (maj -14).

Da Mario (tel 952 885 488), enligt sin egen reklam en Pizzeria och Italiensk restaurang, ligger uppe vid stora vägen ca 200 m österut (en bit efter macken). Dom har öppet 12.30-15.30 samt 19.00-23.30 alla dagar utom onsdag. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 11,5 (oktober -19).

The Steak'n Rib Shak Casa Juan (tel 952 886 828) ligger ytterligare en bit österut, man får gå förbi hotell AGH (som har stängt för gott) för att komma dit. Av namnet låter det som om det är ett ställe för revbensspjäll, med engelskt management, men detta är vilseledande. Restaurangen, med spanska ägare, har endast en rätt med revbensspjäll på menyn som i övrigt bjuder på en ganska konventionell blandning av kött- och fiskrätter. Med tanke på att det hela är relativt slätstruket tycker vi att prisnivån är alltför hög. Ibland kan man avnjuta livemusik, för tillfället av far och son från Nicaragua som framför Latinamerikanska slagdängor. Det är inte något som restaurangen bjuder på dock, utan på sedvanligt sätt samlar musikerna in pengar efter genomförd spelning.

Lyssna på musiken

Då vädret medger kan man även äta utomhus (där rökning är tillåten). En varning utfärdas till de som är känsliga för dofter. Restaurangen är helt omgiven av växten "Dama de Noche" som på kvällarna under augusti-november avger en doft starkare än den starkaste parfym. Öppet 19-24. Söndagar stängt. PPI = 10,0 (november -18).

Mandarin Palace (tel 952 883 823) är som man kan gissa av namnet en kinesrestaurang (bra sådan, men inte helt billig). Här kan man antingen äta eller köpa mat för att ta med hem (eller få levererad om man lyckas förklara vart dom ska leverera). Mandarin ligger uppe vid stora vägen ca 200 m österut (Efter Da Mario's). Man kan sitta ute eller inne och restaurangen är öppen året runt.
Restaurang Osaka
Restaurang Osaka
Teppanyaki show
Teppanyaki show
Osaka (tel 952 885 751), en Japansk restaurang i området Bel-Air, strax bortom Supersol och Repsols bensinstation. Om man vill prova på något spektakulärt kan man prova deras Teppanyaki. Man placeras på stolar runt ett tillagningsbord där man på nära håll kan följa kockens konster. En liten show!! Inte helt billigt, men underbart gott. Billigaste Teppanyakialternativ är en trerättersmeny för 24,95€. Har man tur så bjuder restaurangen på japanskt risbrännvin, Sake, då det är dags att betala. Dom har även mat för avhämtning. Öppet alla dagar 12.00-16.00, 19.00-24.00.
.
Alan's Hong Kong Restaurant
.
.
Alan's Hong Kong restaurant (tel 951 272 447) är, som man kanske kan gissa av dess namn, en kinesrestaurang som återfinns strax öster om Osaka i området Costasol. Restaurangen, som funnits i många år, ligger på andra våningen. Dom har även mat för avhämtning. Öppet alla dagar 12.30-16.00 samt 18.00-23.00, 19.00-24.00.

.
.
.
Restaurang Fiorentina
.
Jazz på Fiorentina
.
Onsdagsrock
La Fiorentina by de Medici (tel 952 885 765) hittar ni i området El Pilar på andra sidan kustvägen några hundra meter åt Marbellahållet (mitt emot hotell Senator). "Gamla" La Fiorentina har flyttat till nyrenoverade "gamla" de'Medici som ligger en gata högre upp än där La Fiorentina tidigare låg. Restaurangen har en blandad meny med fokus på det italienska, framförallt pizza och pasta. Det som gör den här restaurangen speciell är att man nästan varje dag i veckan bjuder på livemusik och att det finns utrymme för, och möjlighet till, en svängom. Musikutbudet varierar med såväl rock'n roll som opera. Öppet alla dagar 13.00-23.30. Restaurangen har fri WiFi.
El Carnicero
El Carnicero
El Carnicero (tel 952 886 307) ligger på andra sidan vägen (i Cancelada). Gå upp till stora vägen och ta gångbron till vänster om Costalitaavfarten från havet räknat. Det är en bra grillrestaurang. Som mest ekonomiska val rekommenderar vi deras trerätters meny för 19.90 Euro. Rätterna på á la cartemenyn har "svensk" prisnivå. Det finns många lockande val på deras trerättersmeny. Till förrätt kan man t ex välja avokado och räkor eller räksallad, följt av t ex en läcker Entrecôte till varmrätt. Lägg till 17,50€ för deras goda husvin. Till lunch erbjuds även en lite enklare meny för 13.50 Euro. Restaurangen lägger på en bordsavgift på 1.90€ per person. För denna får man dock lite smör och nybakt bröd samt några såser att smaka tillsammans med brödet. Att tänka på för oss svenskar är att graderna för att få köttet stekt ligger ett snäpp högre än vad vi är vana vid hemifrån. Vill man således ha en mediumstekt (termino medio) köttbit beställer man en välstekt (bien hecho) och motsvarande för de andra varianterna. Riktigt välstekt enligt svenska normer anser man vara att förstöra köttet och är inte så lätt att få kocken att gå med på. Restaurangen är öppen alla dagar i veckan 12.30-23.30, på sön- och helgdagar 13.00-24.00. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 14,50 (januari -19).

.
Restaurang Carmelina
.
.
.
.
.
Här lagas Tiramisu
Carmelina (tel 952 888 555), det senaste tillskottet till restauranglivet i Cancelada, invigdes så sent som den 29 September 2018. Carmelina är en klassisk italiensk restaurang som ligger på parallellgatan till stora vägen i samma byggnad som hotell Doña Matilde där restaurang La Sal tidigare låg. Pil Pil finns inte på deras ordinarie meny, men erbjuds ibland som extraval. Den är dock inget vi kan rekommendera. Bara sex stycken ynkligt små räkor. Däremot kan vi rekommendera deras Tiramisu som efterrätt. Förutom att den är himmelskt god bjuds man även på en liten föreställning då tillagningen görs direkt vid bordet. Restaurangen är öppen alla dagar utom söndagar 19.00 - 23.30. PPI = 7,50 (mars -19).

I Cancelada centrum, längs med huvudgatan (där apoteket ligger), finns ett drygt halvdussin restauranger och barer av typen "hål i väggen" som är värda ett besök för de som vill undvika turistfällorna. Här kan man känna sig lite mer som spanjor, gå in och ta ett glas vin och något tilltugg för en spottstyver. Här finns även en pizzeria, se nedan. Hit brukar vi gå då då vädret är fint och vi bara vill sitta ner och ta en café con leche.

Restaurang Casa Miguel
Restaurang Casa Miguel i huset till höger
Startades 1966
..startades 1966
Mysigt att kunna sitta ute på kvällarna
Mysigt att kunna sitta ute på kvällarna
Casa Miguel (tel 952 883 592) ligger lite till vänster om huvudgatan, uppe vid apoteket, i huset till höger om ingången till gågatan. Restaurangen är en av de allra äldsta i Cancelada. Här hittar man typisk spansk mat till hyfsade priser. På sommaren och i övrigt då vädret tillåter kan man sitta utomhus på den stora öppna plazan vid kyrkan. Öppet 19.00-23.00. Tisdagar stängt. PPI = 9,50 (september -19).

Entrén till gågatan i Cancelada
Entrén till/början av gågatan i Cancelada
.
La Bodeguita Santa Maria
Alldeles till höger om apoteket, bakom den pampig portalen börjar byns gågata på vilken man kan hitta några restauranger, ganska små, men under sommarhalvåret betydligt större då dom flyttar en stor del av sin verksamhet ut på gatan. Den största och mest kända av dessa är La Bodeguita Santa Maria (tel 677 15 34 46). Dom har öppet 13.00-16.00 (endast under högsäsong) samt 19.00-00.00 och stängt på måndagar.

La Parcela - vy från kustsidan
La Parcela - vy från kustsidan
La Parcela - bar, pizzeria och köttrestaurang
La Parcela - bar, pizzeria och köttrestaurang
La Parcela (tel 952 904 214), en av restaurangerna i Canceladas centrum, är en köttrestaurang med enkel inredning och med priser (på kötträtterna) som väl matchar dom på El Carnicero. Utbudet är dock betydligt mer begränsat. La Parcela har i krisens fotspår slagits ihop med pizza/sandwichrestaurangen El Tropezón de Pepe vilket nästan kan ses som en fördel. Nu finns möjlighet att på en och samma restaurang äta antingen enklare/billigare mat eller något dyrare/mer avancerat. Vill ni smaka något verkligt gott rekommenderar jag den helstekta Entrecôten för 34,50 € (måste delas av två personer). Husets röda, ett tempranillovin från Estremadura, för 12€ är även detta att rekommendera. Det finns möjlighet att sitta antingen inne eller ute och rökning är tillåten på utomhusdelen. Restaurangen har fri WiFi. PPI = 9,50 (januari -19).

Restaurangen som den syns från gågatan
Restaurang El Legado sedd från gågatan
Restaurang El Legado
Restaurang El Legado
El Legado (tel 952 887 723), som öppnade 2014, är systerrestaurang till restaurang Casa Miguel som ligger vid kyrkan i Cancelada (se ovan). Enklaste sättet att ta sig till dit är att utgå från apoteket i Cancelada och sedan gå in på, och följa, gågatan tills den slutar. Då ska man kunna se en skylt där det helt enkelt står "Restaurante" på andra sidan vägen, och man är framme. Med bil tar man vägen förbi restaurang V Centenario (se ovan) och svänger sedan till höger på den andra tvärgatan och till höger en gång till in på Calle España. När man kommer fram till det lilla torget är man framme. Menyn är internationell och man erbjuder vällagade såväl kött- som fiskrätter. Ett bra alternativ är deras 3-rättersmeny för 14,80 Euro med bl a en 250 grams Entrecôte bland valen. Dom är duktiga på att steka sitt kött precis som gästerna vill ha det. Öppet 19.00-23.00 och stängt på söndagar. PPI = 8,00 (februari -19).

.
El Secreto de Baco, vinbar
.
Mats är på (rätt) plats
.
Is från Torne älv till GT'n
.
.
El Secreto de Baco (tel 695 03 51 74) är en vinbar som har funnits i några år och drivits av Sergio, även ägare till vinbutiken Bacus lite längre ner mot carreteran. Baren ligger vid Calle España nära torget Plaza Quevedo nästan tvärs över torget från El Legado. Det intressanta nu är att vinbaren sedan juni 2019 drivs av svenske Mats Larsson som naturligtvis följer Sergios traditioner, men även jobbar med några av sina egna idéer som t ex en mycket speciell GT, baserad på ett gin från producenten Malabusca i Alicante, Fever Tree tonic och, sist men inte minst is från Torne Älv (I samarbete med ishotellet i Jukkasjärvi). De flesta av de goda vinerna finns på såväl glas som flaska. Det finns även en kortare tapasmeny för de som önskar äta något till vinet. Öppet 17.00-00.00.

El Cortijo (tel 951 567 878), som bytte namn från Venta el Horno 2018, ligger lite längre upp på gatan som går mot bergen från El Legado. "Ute på landet med havsutsikt" som dom säger i sin reklam. Dom har traditionell (spansk) "husmanskost" på sin meny med tonvikt åt grillhållet. För barn finns en liten lekplats på gården. Öppet 12.00-00.00. Måndagar stängt.

Atalaya Park (tel 952 889 000) är ett hotell beläget två kilometer öster om Costalita. Det syns längst ut på udden då man ser åt vänster från vår terrass. Hotellet är öppet året om, bl a används det av svenska researrangörer för resor under vintern. Det finns ett antal traditionella hotellrestauranger där, men det intressanta är att det oftast är Flamencouppvisning i hotellbaren på torsdagar klockan halv tio på kvällen.

Hämtmat

Följande hämtmatställen ligger inte så långt bort, men för att kalla det gångavstånd krävs ibland starka fötter och inte för mycket sol och värme. En del hämtställen erbjuder hemkörning. I så fall har jag angett detta.

Peggotty´s (tel 952 883 666) är ett "Fish and Chips"-ställe nedanför Urbanisación El Pilar vid stora vägen österut, Km 168. Man kör mot San Pedro, vänder i Benahaviskorsningen och svänger sedan av vid Benavista efter att ha passerat Centro Diana. Restaurangen ligger på en bakgata, alldeles bakom Golfaffären i "Mustang Center". Bland engelsmän anses Peggotty's Fish and chips vara nummer ett på kusten. Dom flyger t o m in sin fisk från England då dom anser att spanjorerna inte har "rätt sorts fisk". Bland annan mat kan deras Whole Rack BBQ Baby Back Ribs för 9,80€ rekommenderas (Superb!). En (enormt) stor portion Pommes Frites kostar 2,50€. Menyn inrymmer fisk, burgare, pajer, grillad kyckling och revbensspjäll i olika former. Dom har även bord för att aväta mat på plats, men i så fall rekommenderas bokning av bord i förväg eftersom restaurangen är mycket populär. Det finns även en systerrestaurang med samma namn uppe i La Campana (Nueva Andalucia), mittemot Torre de Andalucia. Restaurangen öppnar kl 18.00 och tar beställningar fram till kl 23.00 (24.00 på sommaren). Söndagar stängt.

Taj Mahal (tel 952 896 512) är en indisk restaurant i området Jardín Atalaya. Dit kommer man genom att ta avfarten innan Benahavísavfarten och där ligger Taj Mahal på parallellgatan till stora vägen, intill en Farmacia. Dom har mat för såväl avhämtning som hemleverans. Öppet alla dagar 18.00-00.00.

Estepona

I Estepona finns ett antal restauranger såväl uppe i gamla stan som längs strandpromenaden. Enligt mitt förmenande dock inga speciella, dvs inga som här förtjänar speciellt omnämnande. Av speciellt intresse när det gäller restauranger i Estepona är hamnen som ligger i den bortre ändan av staden, man passerar nästan hela Estepona på vägen dit. Om man tar vägen längs utmed havet svänger man vänster strax efter det att man passerat en fyr på vänster sida, ner mot havet. I hamnen ligger även den marknad som är öppen på söndagar varför ett förslag är att kombinera sitt marknadsbesök med en lunch. Det finns ett antal restauranger i hamnområdet med allt från traditionell spansk mat till kinesisk eller italiensk d:o till låga och/eller moderata priser.
Restaurang Playa Bella
Restaurang Playa Bella
.
Gratinerad sjötunga
Ananassallad
Ananassallad
Playa Bella (tel 952 801 645), ligger på vägen mot Estepona (km 162) bredvid Hotell Las Dunas. Sväng av mot Selwo och åk sedan tillbaka på stora vägen till nästa avfart. Restaurangen ser inte något ut utifrån, men är en mycket positiv upplevelse då man väl kommit in. Maten är en kulinarisk upplevelse till humana priser. Prova t ex Ananassalladen, en av deras specialitéer. Det är i själva verket en räkcocktail blandad med ananaskuber och det hela serveras i en riktig urgröpt ananas. Till varmrätt kan man t ex prova deras gratinerade sjötunga. Annars kan man äta helstekt spädgris, lammstek eller varför inte deras dagens fiskmeny vilken gjort restauranten känd. Öppet 19.00- 00.00, på lördag-söndag även öppet för lunch från kl 13.00. Onsdagar stängt. PPI = 9,00 (oktober 2018).

Kempinski's, ett hotell som ingår i en större tysk-schweizisk hotellkedja med samma namn, ligger vid stranden på vänster sida om stora vägen en kilometer innan Estepona. Hotellet, en större terrakottafärgad byggnad som syns från vägen, är svårt att missa. Dock måste man tänka efter två gånger för att lista ut hur man gör för att köra in där. Hotellet skiljer sig inte märkbart från andra hotell ingående i internationella hotellkedjor. Hotellet har fyra restauranger, varav en enbart för frukost, en köttrestaurang, en italiensk restaurang samt en poolrestaurang. De flesta av dessa är såväl pampiga som dyra. Den som jag vill rekommendera här är poolrestaurangen La Cabaña del Mar med såväl ett intressant läge som en acceptabel prisnivå (Nåja). För att komma till denna går man igenom hotellet och fortsätter sedan ner mot havet. På menyn finns t ex goda fiskrätter eller en mycket god paella (19€). De flesta kvällar erbjuder man någon form av musikunderhållning. Restaurangen lägger på 10% Moms på sina priser samt en bordsavgift på 1.50€ per person. Poolrestaurangen har öppet alla dagar 13:00 - 16:30 samt 18:30 - 23:00. PPI = 20 (februari 2019).

Palm Beach (tel 952 113 556) är den första chiringuiton på vänster sida när man kommer in i Estepona, på stranden strax efter att man passerat Carrefour. Förutom att det är ett trevligt ställe med god mat finns även goda parkeringsmöjligheter på andra sidan vägen, alldeles efter "Carrefour-rondellen". Öppet 11:00 - 19:00 alla dagar utom måndag då man har stängt. Restaurangen som nu är stängd för renovering räknar med att öppna igen i mitten av maj 2019. PPI = ? (maj 2019).

.
.
.
.
.
Friterad småfisk "chanquetes", en specialitet
La Rada (tel 952 79 10 36), en av våra senaste upptäckter, har vi lärt känna tack vare våra spanska grannar. Det är en fisk- och skaldjursrestaurang på höger sida i början av gatan som går längs med stranden i Estepona. Under samma gata ligger numera ett stort garage varför det är lätt att ta sig hit. Man parkerar i början av garaget och tar sedan enkelt hissen eller trapporna upp till restaurangen. Även bussen stannar alldeles utanför. Man kan sitta såväl inne som ute. Det är en restaurang som spanjorerna älskar, lite åt det lyxiga hållet, men inte så dyr. Som alternativ till att välja varsin rätt som vi är vana vid hemifrån kan man välja ett antal rätter som serveras en efter en och som man delar på. Så gör ofta spanjorerna och det är något som vi har kommit att gilla själva. En rätt som vi kan rekommendera, något som man kan smaka medan man väntar på maten är räktortilla - tortilla de camarón. Öppet 12.00-16.00, 19.00-00.00. Måndagar stängt. PPI = 12 (februari 2019).

El Nuevo Embarcadero (tel 951 318 367) är en fiskrestaurang längst ut på höger sida i hamnen. Den ligger ut mot havet på första våningen med en fin utsikt. Det är någon form av klubbrestaurang för båtägare, medlemmar i Club Náutico, men låt inte detta avskräcka. Deras specialitet är fisk i olika former, prisnivån är rimlig och portionerna är rikliga. Se till att vara ordentligt hungriga när ni går dit. Be gärna att få dela på en portion, det är här helt OK. Öppet alla dagar 12.00-16.00, 19.00-23.30.
Restaurang Las Gitanillas
Restaurang Las Gitanillas
Fläskfilé med pepparsås smakar inte så dumt
Fläskfilé med pepparsås smakar inte så dumt
Paco bjuder gärna på
Paco bjuder gärna på "en liten en" på maten
Las Gitanillas (tel 952 806 847) ligger i början av Estepona mellan den andra och den tredje parallellgatan upp från strandpromenaden (mellan Calle Málaga och Calle Caridad). Det är en enkel restaurang med mycket varierad mat till fantastiskt bra priser. Dom kallar sig tapasrestaurang, men erbjuder även "normala" fisk- och kötträtter. Tapasrätterna är stora ("raciones") varför det rekommenderas att dela ett urval av dessa mellan flera. Husets vin uppfyller alla Pers krav, lågt pris och hög procent. Restaurangen kallas av lokalbefolkningen för "garaget" (El Garaje) eftersom det tidigare låg just ett sådant i samma lokaler. PPI = 5,50 (februari -14).

Casares

.
Restaurang Arroyo Hondo
.
Arroyo Hondos version av köttgryta
.
Pavlova
Arroyo Hondo (tel 952 895 152) är en mysig restaurang som ligger ungefär en mil upp på vänster sida om vägen till Casares. På vardagar har dom en trerätters meny för 15 Euro som är väl värd sitt pris. Rätterna varierar, men något som alltid finns med är efterrätten "Pavlova", bestående av maräng, grädde och bär. Dessutom finns en á la carte-meny baserad på internationellt kök, men med en dragning åt det asiatiska. Man kan sitta ute eller inne, beroende på önskemål, men man gör säkrast att reservera bord innan. Trots att restaurangen inte ligger längs med någon allfarväg är den mycket populär och välbesökt. Stängt på måndagar. Öppet för lunch och middag övriga dagar förutom på söndagarna då det endast serveras lunch och under juli och augusti då man har helt stängt på söndagar. Under januari håller man stängt. Ett besök här kan gott kombineras med ett besök hos keramikkonstnärinnan Agneta Larsen (klicka för mer info) som har sin utställning och verkstad några hundra meter längre upp på höger sida längs samma väg. PPI = 12,5 (november -16).

San Pedro de Alcántara

.

I San Pedro, fyra kilometer öster om Costalita, hittar man ett antal restauranger vid huvudgatan, den gata som korsar San Pedro i nord-sydlig riktning, ända uppifrån kyrktorget och ända ner till havet. På höger sida (ner mot havet) heter gatan Avenida de Mediterráneo och på vänster sida heter den Avenida Marquéz del Duero. Uppe till vänster från boulevarden hittar man många "enklare" restauranger medan det i riktning mot havet finns ett antal lyxigare. Naturligtvis finns det undantag från denna "generalisering". I San Pedro finns det gott om P-platser, antingen parkerar man gratis parallellt med boulevarden eller längs huvudgatans förlängning ner mot havet eller så betalar man någon Euro för att parkera i garaget under huvudgatan.

.
Restaurang Brüning's
.
Pil Pil á la Brüning's
.
.
Brüning's (tel 952 786 156) ligger på höger sida om en del av huvudgatan som går i riktning mot bergen. Restaurangen har en internationell meny med en dragning åt det tyska köket. Inte att undra på då ägaren är tysk vilket också är en av anledningarna till att tyskar gärna går hit. Som ett exempel på detta kan man ta deras Pil Pil som består av rikligt med hackad lök och räkor i olja till skillnad från originalreceptet som är uppbyggt på vitlök och chili istället för vanlig lök. Huvudnumret i deras utbud är en trerätters meny till fast pris med gott om valmöjligheter. Denna kostar dock 28 Euro (+ 10% moms) vilket kanske kan anses vara i högsta laget. Restaurangen lägger på 10% Moms på sina priser. Restaurangen har fri WiFi. Öppet 18.00-23.00 förutom på söndagar då dom har stängt. PPI = 10,50 (januari 2019).

.
Restaurang Nordt
Nordt (tel 682 734 677) som ligger granne med Brüning's är en ny restaurang med ett helt nytt koncept, öppnad så sent som januari 2019. Det handlar om en "skandinavisk" restaurang som drivs av svenske Michael Leu. Maten består av "tapas" med skandinavisk touch dvs man kan inrikta sig på att prova flera av Michaels skapelser. En speciell uppfinning är de sk "snapas" som finns på menyn. En snapas består av en snaps och en tapa som serveras tillsammans. På söndagar serverar man smörgåsbord och på söndagarna finns även frågesport på programmet. Öppettider tisdag-lördag 12-16, 19-22, söndagar buffé 12-17 och måndagar stängt.

.
Restaurang Da Bruno
.
Restaurang Glotón
.
Gastro Restaurante Benisty
.
En pikant rätt från Benistys meny
Da Bruno (tel 952 786 860) är en italiensk restaurang som ingår i en kedja med samma namn. Da Brunorestauranger finns även i Marbella (flera restauranger), i Cabopino och i Mijas Costa. I San Pedro ligger den vid huvudgatans förlängning ner mot havet, på vänster sida, alldeles nedanför boulevarden. Relativt hög prisnivå, men maten är god och betjäningen bra. Restaurangen är populär varför bokning av bord rekommenderas. Dom har även mat för avhämtning. Öppet alla dagar 12.00-24.00. PPI = 13,50 (oktober 2019).

Glotón (tel 951 480 549), närmaste granne nedanför Da Bruno serverar "medelhavsmat". Öppet 10.00-01.30 förutom onsdagar då dom har stängt. PPI = 9 (oktober 2019).

Benisty (tel 951 899 938) drivs av David Benisty, son till Simon Benisty, den ene av bröderna Benisty som i många år drivit den prisade restaurangen Albert & Simon alldeles om hörnet. Davids restaurang, som ligger nedanför Glotón (se ovan) är en restaurang med internationell meny, men där man verkligen ansträngt sig för att "snitsa till" sina rätter. Gott, vällagat och bra betjäning, kanske lite små portioner och relativt hög prisnivå. Man skulle till och med kunna säga att rätterna, presentationen, storleken på rätterna och prisnivån pekar på en restaurang med ambitioner att upptäckas av Guide Michelin. Bordsavgift = 2,00 Euro. Under vintern öppet 13.00-15.30 samt 19.00-23.00 och under sommaren 19.00-00.00. Söndagar stängt. PPI = 12,90 (oktober 2019).
.
Restaurang Tanino
.
.
.
.
Tanino (tel 952 604 848) är nästa restaurang, ännu en liten bit ner mot havet. Restaurangen, en yngre syster till Tanino i Estepona (vår "granne", bara några hundra meter från Costalita i riktning mot San Pedro), bjuder på en intressant meny med influenser från i stort sett hela världen: Medelhavet, Frankrike, Italien, Indien, Thailand och Peru för att nämna några. Öppet 12.00-02.00 alla dagar. PPI = 11 (oktober 2019).

La Casa di Sergio (tel 952 605 398), nedanför Tanino, är den sista av restaurangerna i denna samling. Restaurangen, som är relativt ny, öppnad den 1 mars 2019, är har italiensk profil och är inte helt billig. Vi återkommer med våra recensioner då vi hunnit med ett besök. Öppet 13.00-23.30, stängt tisdagar. PPI = 16 (oktober 2019).

Golden Sun (tel 952 783 769) är en kinesrestaurang alldeles nedanför Rondakorsningen öster om San Pedro, på den andra parallellgatan nedanför kustvägen A7, Calle Las Petunias. Golden Sun har låga priser och man får rikligt med (välsmakande) mat. Om man är två kan man ta t ex deras "meny A" för 21,60 Euro och till denna t ex husets vin för lite drygt 7 Euro. Dom har även mat för avhämtning. Öppet alla dagar 12.30-16.30 samt 18.30-24.

.
McDonald's i San Pedro

.
Närmaste McDonald's ligger på vänster sida av vägen ovanpå tunneln, alldeles i början, innan man kommer in i San Pedros egentliga centrum. För att komma dit tar man den sista avfarten innan tunneln. Här finns även en McDrive, dvs man kan handla från bilen. Prisnivån är obetydligt lägre än i Sverige. Näst närmaste McDonald's ligger på höger sida om infarten till Estepona och sedan finns det även en McDonald's i La Cañadas köpcentrum. Öppet alla dagar 08.00-02.00.
.
Restaurang Alfredo
Alfredo's (tel 952 786 165) är en av de äldsta restaurangerna i San Pedro och samtidigt en av de pouläraste. Den ligger på Calle Andalucia, en parallellgata till Boulevarden några kvarter upp. Maten kan närmast beskrivas som Spansk/Andalusisk. Det är till största delen en köttrestaurang även om även fisk finns på menyn. Öppet alla dagar 12.00-00.30. PPI = 10 (januari -19).
.
Restaurang El Comercio
.
.
.
Deras PilPil är inte dum
El Comercio (tel 952 853 644) ligger även den på vänster sida om vägen som byggts ovanpå tunneln, några gator bortanför McDonalds. Det är ett tapasställe, men det går även att äta "normal" mat. Man kan äta utom- eller inomhus, inomhusdelen är förvånansvärt rymlig, men det behövs ty restaurangen är mycket populär. Planerar Du en middag där för ett större sällskap är det nog säkrast att beställa bord i förväg. Öppet alla dagar 12.30-01.30. PPI = 9,5 (oktober 2016).

Benahavís

Skylt vid infarten till Benahavís

Benahavís är en charmig bergsstad (avfart mot bergen en km innan San Pedro Alcántara) med vita hus, mysiga restauranger (specialitet: helstekt fläskfile, solomillo de cerdo) och fin utsikt. I staden finns endast trånga gator, oftast enkelriktade och utan parkeringsmöjlighet. Ett gott råd är därför att parkera vid infarten till staden och att promenera därifrån. Avstånden är inte stora. Några av restaurangerna är:

Rufinos (tel 952 855 262) ligger vid huvudgatan på vänster sida just när man kommit in i Benahavís. Även dom har fläskfilé med vitlök som specialitet. Restaurangen har en prisnivå som är lägre än konkurrenterna utan att maten fördenskull är sämre. Stora portioner. Stängt onsdagar. PPI = 8,8 (mars -07).

Restaurante Rufino
Restaurante Rufino
La Escalera
La Escalera
La Escalera (tel 952 855 235) ligger på den första sidogatan ner till höger ifrån huvudgatan. Även dom har fläskfilé med vitlök som specialitet. Restaurangen drivs av en f d kypare från La Sartén som har gett sig den på att ha ännu mer vitlök sin fläskfilé än sin tidigare arbetsgivare. Spännande. Stängt torsdagar.

Rätt från provsmakningsmenyn Efterrätt Rätt från provsmakningsmenyn
Kockskolan, Escuela de Hostelería Benahavís, (tel 952 855 701) kan vara ett intressant alternativ för er som letar efter upplevelser utöver det vanliga. Den ligger på höger sida av huvudgatan i Benahavís, Avendida de Andalucia, nummer 31 alldeles innan man kommer in i själva staden. I restaurangen, som är öppen för lunch alla vardagar från klockan 14, kan man t ex testa deras provsmakningsmeny. Det finns även en á la carte-meny. Förbeställning rekommenderas.

Puerto Banús

Kustens Eldorado för nöjesliv, inklusive restauranger. Det finns säkert över 200 restauranger i Puerto Banús som är en stor hamn för fritidsbåtar, stora och lyxiga, ägda av rika arabiska oljeshejker eller ryska maffialedare. En utflykt på kvällen med en promenad i hamnen rekommenderas varmt. Promenaden avslutas lämpligen på någon av de många restaurangerna och kanske därefter ett diskotek.

Menyn studeras

Picasso (tel 952 813 669), nere mot vattnet, är min personliga favorit och verkar även vara mångas favorit eftersom dom ofta har fullsatt med en ringlande kö av hungriga spekulanter väntande utanför på strandpromenaden. Picasso är en Crêperia och Pizzeria vilket är självförklarande beträffande menyns innehåll. Prisnivån är relativt låg. Dom har öppet alla dagar från kl 12.00. PPI = 13,95 (Oktober -19).

Los Bandidos (tel 952 815 915) är en svenskägd restaurang med många svenska besökare. Maten är internationell med övervikt åt kötthållet. Den håller bra klass och är inte helt billig. Restaurangen lägger på 10% Moms på sina priser. PPI = 19,95 (Maj -19).

Nueva Andalucía

Uppe vid torget i ”gamla” Nueva Andalucia (Området heter La Campana) finns några restauranger.

.
Restaurang Warao
Foto: Kenneth SR Carlsson
Warao (tel 652 609 09) är en nyöppnad sydamerikansk/venezolansk bar/restaurang som i juli 2019 tagit över de lokaler som i många år inrymt Johnny Bar. På menyn kan man hitta typisk venezolansk mat som till exempel olika arepasrätter (arepa=majsbröd, Venezuelas motsvarighet till Mexicos tortillas). Då vi ännu inte haft tillfälle att besöka restaurangen kan vi inte ge några omdömen utan ber att få återkomma. Rökning är tillåten utomhus. Öppet tisdag-torsdag 13.00 - 00.00, fredagar 13.00-16.00 och 19.00-01.00, lördagar 19.00-01.00. Måndagar stängt. PPI = 7,5 (juli -19).

Red Cloud Sports Bar
Red Cloud Sports Bar
.
Port of Call
.
Yoshiko. Foto: En Sueco
Red Cloud (tel 952 812 689) är en amerikansk sportbar som ligger i backen ovanför Casitan på vänster sida. Maten består av typisk engelsk-amerikansk "barmat" som till exempel fish-and-chips, sandwiches, wraps, hamburgare, nachos eller chili-con-carne, men man har även andra varianter som till exempel Sunday Roast på söndagar. Rökning är tillåten utomhus. Restaurangen har fri WiFi. Öppet 10.00 - 02.00, måndagar stängt.

Port of Call är en liten bar som ligger en bit nedanför Red Cloud. Man passerar den första tvärgatan och restaurangen Los Naranjos och därefter går man in till höger där baren ligger längst in. Det är ett ställe som sedan 1969 drivs av svensk-japanska Yoshiko och en plats där svenskar brukar samlas för att ta en sängfösare efter en kväll "på sta'n". En institution för de svenskar som varit länge på kusten. Baren är bara öppen torsdag-lördag kl 21.00-01.00.

Restaurang Los Farolillos
Restaurang Los Farolillos
Restaurang Los Farolillos
Restaurang Los Farolillos
Red Cloud Sports Bar
Farolillos har en separat Cocktail Bar
Los Farolillos (tel 952 818 041) är kanske den populäraste restaurangen i La Campana idag. Profilerar sig som pizzeria och samtidigt argentinsk grillrestaurang, men serverar alla sorters mat. I folkmun går restaurangen under namnet Symaskinen eftersom man en gång i tiden serverade maten på gamla symaskinsbord. Rätterna är prisvärda, goda och rikligt tilltagna, betjäningen mycket trevlig. Populärt ställe varför förhandsbokning rekommenderas. Mat finns för avhämtning, även kompletta menyer. Rökning är endast tillåten utomhus. En väl förborgad hemlighet är att man på andra våningen har en trevlig gammaldags cocktailbar där man kan titta in för en drink. Öppet 12.30-16.00 samt 19.30-24.00. Måndagar stängt.

Restaurang Asador Vovem
Restaurang Asador Vovem
Vovem (tel 952 003 434) är en bra, men inte helt billig, grillrestaurang. För att komma dit tar man avfarten mot Nueva Andalucia från carreteran (alldeles innan hotell H10, strax efter avfarten mot Ronda) och åker uppför backen mot La Campana. Ungefär halvvägs uppe finns det en Y-korsning och där tar man till höger och är framme. Rökning är endast tillåten utomhus. Öppet 13.00-23.00, lördag-söndag 13.00-23.30. PPI = 15, Bordsavgift = 2,50 Euro (november -16)

Marbella

Mitt favoritområde för restaurangbesök i Marbella är gatorna omkring Apelsintorget (Plaza de Naranjos). Det är ett gammalt område, lite påminnande om Gamla Stan i Stockholm. Såväl på som omkring torget finns mysiga små restauranger, ofta med möjlighet att sitta såväl inom- som utomhus (vilket inte är så dumt då augustimånen skiner och termometern visar på 27 grader klockan nio på kvällen). Om man åker bil är det enklast att parkera i det centrala parkeringshuset ”Parking Avenida del Mar”. Därifrån går man sedan rakt upp från havet, över genomfartsgatan (Ramón y Cajal), och ytterligare 100 m för att komma till Apelsintorget. Till parkeringen kommer man genom att följa genomfartsgatan in i Marbella tills man ser en stor skylt ”Parking Avenida del Mar” som pekar nedåt höger. I Marbella finns även många bra restauranger längs med havet, mot stranden. Vid själva infarten till Marbella (västerifrån) finns ett antal restauranger, lite mer lyxiga.

Bistro Paloma (tel 952 77 72 47) är en liten restaurang på en av sidogatorna på Apelsintorgets östra sida, Calle Ortiz de Molinillo. Restaurangen har koppling till Sverige eftersom den drivs av Patrik Björnstedt från Motala sedan år 2008. Menyn bjuder på mycket fisk och skaldjur, pröva till exempel en av deras mest omtyckta rätter - Panzanella, brödsallad med rökt makrillmousse. Öppet 19.00-23.30, tisdagar stängt.

Toni Dalli’s Ristorante Italiano (tel 952 770 034) är en av de lyxrestauranger som ligger längs infarten till Marbella ner mot havet. Områdets namn är Urbanización El Oasis. Maten är Italiensk och prisnivån hög. Toni Dalli själv, en av många lokala kändisar på kusten är en före detta italiensk baryton som uppträtt under många år bl a på Royal Palladium i London (vilket framgår tydligt av de foton som täcker restaurangens väggar) och brukar roa sina gäster med att framföra några nummer under kvällen speciellt när det är födelsedag på gång. Restaurangen är utbjuden till försäljning. Vi avvaktar för att se vad framtiden för med sig. Stängt söndagar.

Fuengirola

Restaurang La Chispa
Restaurang La Chispa
La Chispa's lax med dillstuvad potatis
La Chispa's lax med dillstuvad potatis
.
Per på besök
La Chispa (tel 682 134 720) är en liten enkel restaurang som ligger på parallellgatan hitom Feriaplatsen. Restaurangen är "skandinavisk" dvs dom serverar rätter som vi känner till hemifrån som t ex Toast Skagen eller Lax med dillstuvad potatis. Allt till facila priser. Varje dag serveras Dagens Rätt för 7,95 Euro. Lördagar har man ofta levande musik, på måndagar och onsdagar kan man spela bridge och på fredagar kastar man pil. Öppet måndagar 11:00-20:00, tisdag och lördag 11:00-18:00, onsdag-fredag 11:00 till sent, söndag 12:00-17:00.

Länkar

Intresserade av ytterligare tips inom restaurangområdet rekommenderas att botanisera mellan länkarna nedan.

Hela kusten  Estepona  San Pedro  Marbella

Mat

När vi ändå är inne på kapitlet restauranger är det kanske lika bra att skriva några rader om maten, och då speciellt några regionala specialiteter.
Gazpacho är en Andalusisk specialitet. Det är en soppa som serveras kall. Basen i soppan är grönsaker, speciellt tomater, gurka och vitlök. Oftast är soppan tillredd i mixer där de olika ingredienserna mixas ihop och som finish brukar man lägga i lite hackad gurka. Soppan finns numera även att köpas förpackad på tetra i livsmedelsaffären.
Gambas Pil Pil (eller Gambas al ajillo) är räkor i vitlök. Det serveras oftast som förrätt i lerskål där räkorna puttrar omkring i varm olja. Dessutom ingår skivad chili (Kan vara lite kryddstark) och skivad vitlök. Avnjuts lämpligen med vitt bröd.
Paella är Spaniens officiella maträtt och utan tvekan den mest kända av spanska rätter. Egentligen är paellan Spaniens pytt i panna variant d.v.s. en rätt där man kan återanvända rester som blivit över från tidigare måltider. Basen är ris som tillretts med saffran och till detta har man tillsatt andra ingredienser, oftast kyckling, kött, fisk och/eller skaldjur (räkor, musslor etc). Det finns även renodlade varianter av Paella som t ex Skaldjurspaella (Paella Marinara) eller Paella Valenciana som huvudsakligen innehåller kyckling/kött. En riktig paella tillreds med hjärtat och är en läckerhet som man sent glömmer. Tyvärr finns det ett stort antal fuskare i branschen som gör varianter av snabb- eller turistpaella där t ex saffranet är ersatt av gurkmeja som visserligen färgar paellan gul, men som är helt utan smak.
Saltinbakad fisk är en regional specialitet som är precis vad namnet säger: en hel fisk som är helt och hållet inbakad i ett lager av havssalt vilket man får knacka sönder för att komma åt själva fisken.
Boquerones är även detta en regional specialitet. Denna består av småfiskar av sardinstorlek som grillats och som äts hela utan att rensas. Dom finns även som inlagda och kan fås som tapas.
Tapas är även detta en spansk specialitet och är inte en rätt utan ett flertal smårätter, något i stil med vårt smörgåsbord. Fast man går inte och plockar av de rätter man vill ha utan man beställer ett visst antal rätter. Man kan antingen beställa ”Kan jag få fem olika tapas som ni väljer ut” eller ”Kan jag få den och den och den.. tapas” (Man väljer dom som man tycker ser goda ut). Tapas äts antingen som förrätt eller som en komplett måltid. Man kan själv välja ut vilka tapas man är intresserad av och beställa dessa. Vanligtvis är det bäst att äta tapas när man är några stycken så att man kan dela på ett (större) antal rätter. Dom flesta spanska restauranger erbjuder tapas (även om det inte alltid syns på menyn), men det finns även speciella tapasbarer samt möjlighet att i en vanlig bar beställa tapas som tilltugg till sin drink (istället för t ex jordnötter).

Liten ordlista på restaurangen
Bröd -Pan
Efterrätt -Postre
Filé (Fläsk-/Ox-) -Solomillo (de Cerdo/Buey)
Fisk -Pescado
Glas -Vaso
Grädde -Nata
Grönsaker -Verduras/Legumbres
Karaff (vin) -Jarra (de Vino)
Kött (-färs) -Carne (picada)
Kyckling -Pollo
Mineralvatten -Agua Mineral
-med/utan Kolsyra --con/sin Gas
Mjölk -Leche
Notan, tack! -La Cuenta, por favor!
Omelett -Tortilla
Ost -Quezo
Peppar -Pimienta
Pommes Frites -Patatas Fritas
Potatis -Patatas
Ris -Arroz
Räkor -Gambas
Sallad -Ensalada
Salt -Sal
(Öl)Sejdel -Tanque (de Cerveza)
Sjötunga -Lenguado
Skaldjur -Mariscos
Smaklig måltid! -Buen provecho!
Smör -Mantequilla
Socker -Azúcar
Svamp -Champiñones
Sås -Salza
Vin (Husets) -Vino (de la Casa)
-rött/vitt/rosé --tinto/blanco/rosado
Vitlök -Ajo
Välstekt -Bien Hecho
Öl -Cerveza

Viner

Och som avslutning några ord om spanska viner.
Idag finns det en mängd spännande, moderna och högkvalitativa spanska viner att botanisera bland - oavsett om man vill ha rött, vitt, rosé eller mousserande vin.

Klassning av Spanska viner

Beroende på hur länge ett vin lagrats ges det olika benämningar. Det behöver väl inte sägas att de viner som lagrats längst också är de som gjorts på de bästa druvorna och som fått rikligt med sol. Ett "bra" vinår kan man få fram viner som lämpar sig för lång lagring medan detta inte är ens möjligt under de sämre åren. Följande benämningar används:
Vino Joven (ungt vin) är ett vin som ska drickas ungt, även känt som Vino del Año. Dessa benämningar ska ersätta den gamla termen Sin Crianza, som används för viner som inte är ekfatslagrade eller som lagrats mindre än den lagenliga tiden för Crianzaviner. Det finns dock Sin Crianzaviner som lagrats i tank ett år och sedan kanske sex månader på butelj.
Crianza betecknas viner som lagrats minst 24 månader, varav minst sex månader på ekfat.
Reserva betecknas röda viner lagrade minst 36 månader, varav minst 12 månader på ekfat, samt vita eller roséviner som lagrats minst 24 månader varav sex månader på ekfat.
Gran Reserva betecknas röda viner lagrade på ekfat i minst 24 månader och därefter 36 månader på butelj eller vita och roséviner som lagrats 48 månader, varav sex månader på ekfat.

Till sidans början