Affärer

Innan vi ger en sammanfattning av vilka affärer som finns måste nämnas att affärer för det mesta är stängda på söndagar och andra röda dagar och i Spanien har man en uppsjö av sådana på datum som vi inte är vana vid hemifrån. Förutom nationella helgdagar har man ett flertal helgdagar som är lokala för Andalusien, Malaga eller t o m Estepona och om det skulle vilja sig så illa att en röd dag infaller på en söndag som ju redan är röd så tar man ledigt på måndagen som kompensation. Så se upp så att ni inte blir utan mat eftersom det inte finns några öppna affärer. Numera finns dock en räddning för de som vill handla även på röda dagar, nämligen SuperCor Exprés som har öppet 365 dagar om året (Se nedan). Här nedan har vi även tagit med uppgifter om banker även om dessa ju inte direkt kan kallas "affärer", men ändå har viss koppling till inköp.

Mat

Nära Costalita
Vi börjar med det viktigaste, nämligen var man kan köpa mat i närheten av Costalita...

Bensinmacken
Bensinmacken på vår sida
.
.
Supercor
Bensinmacken på andra sidan

Bara småsaker
Bensinmackarna uppe vid stora vägen har det nödvändigaste, är ofta öppna och ligger på gångavstånd. Det finns en bensinmack med matavdelning på vardera sidan om stora vägen. Dom har bl a nybakat bröd vilket kan smaka gott på morgonen.

.
La Tienda
.
Lisa's shop
.
.
La Tienda, "Affären", är det enkla namnet på närmaste affär vilken ligger i området El Saladillo, strax öster om oss på samma sida om stora vägen. Det är en liten kvartersbutik på en av tvärgatorna som går ner mot stranden och som bär det stolta namnet Avenida Jabega. Enklast kommer man dit genom att följa strandpromenaden österut tills strax efter att den slutar och sedan gå upp mot stora vägen. Affären är öppen alla dagar 9.30-15.00 och 17.30-21.30.

Lisa's Shop (tel 606 027 955), även den en mycket liten kvartersbutik, ligger väster om oss, i området Villacana, på höger sida om vägen som går ned mot havet och restaurangerna 90 Miles och Enrique's (Calle Bolivia). Snabbaste vägen dit är över bron uppe i Costalitas nordvästra hörn och sedan följa vägen rakt fram. Affären är öppen 9.00-14.00. Fredagar stängt.

Rejäla (mat)inköp
Uppe vid stora vägen, på andra sidan, ligger tre stora Supermercados. Man kan enkelt gå dit, men däremot kan det vara tungt att gå hem igen ifall man köpt stora mängder mat. Gångvägen dit går antingen via samma överfart som bilarna använder eller via den gångbro som ligger en bit österut (mot Marbella). Med bil korsar man stora vägen och tar därefter till höger i den första rondellen. Ifall man inte har bil med sig och inte vill släpa maten hem finns två möjligheter, taxi eller att utnyttja den möjlighet som affärerna har till hemkörning av varorna. Sortimentet på dessa Supermercados motsvarar vad vi hittar i en större Ica eller Coop varuhus hemmavid. Dessutom finns på Mercadona och Supeco manuella fisk-, kött- och delikatessdiskar.

.
.
.
Lidl i Cancelada..
..har dagsfärskt bröd - varje dag
..har dagsfärskt bröd - varje dag
Lidl är numera vår närmaste stormarknad och det var faktiskt i Spanien vi lärde känna denna matkedja, långt innan dom kom till Sverige. För att komma till Lidl korsar man carreteran och tar därefter till höger i den första rondellen. Affären går inte att missa. Dom har mycket prisvärd mat, men inte så stort sortiment (dock betydligt större än i Sverige). Det speciella med Lidl här i Spanien är att dom har ett relativt stort utbud av goda och billiga viner. Speciellt för detta Lidl är att dom varje dag erbjuder nybakat bröd.

Även Estepona har sitt Lidl, en affär som vi utnyttjat i många år innan vi fick vår egen på andra sidan vägen. För att komma till detta Lidl tar man den andra avfarten mot Estepona, den som går ner från ringmotorvägen. Sedan åker man ner mot havet till den första större rondellen och då ser man Lidl 100 meter uppe till höger. Till skillnad från vårt grann-Lidl finns det här manuella kött- och fiskdiskar.

Till Lidls fördelar hör att det är enkelt att komma dit och att dom har stora och lättillgängliga parkeringar. Försök att undvika Lidl i Estepona på onsdagsförmiddagar då Estepona har en av sina marknadsdagar och omgivande gator är belamrade med marknadsstånd och marknadsbesökare. Öppet måndag-lördag 9.00-21.15. Under högsäsong även söndagsöppet.

Mercadona

Mercadona
Mercadona
Mercadona
Fiskdisken
Mercadona
Grönsaksavdelningen
Mercadona, som ligger näst närmast, tycker vi är mest välordnad och välskött. Dessutom är affären helt fräsch sedan man i slutet av 2021 rev sin gamla byggnad för att lagom till påsk 2022 öppna i större, helt nyuppförda lokaler. Dock har dom fortfarande ett begränsat sortiment med tyngdpunkt på de varor som spanjorerna köper, inte så mycket "internationella" produkter. De som besökt Mercadona någonstans i Spanien kommer att känna igen sig. Dom har i stort sett samma upplägg och samma sortiment i alla butiker. Deras manuella fiskdisk är mycket fräsch. Man kan även beställa mat via Internet (Klicka på länken ovan). Hemkörning erbjuds mot betalning (7,21€). Leverans sker dagen därpå. Mercadona har öppet måndag-lördag 9.00-21.30. Under högsäsong har man även öppet på söndagar.

.

.
.
.
.
.
Den manuella köttdisken är verkligen inbjudande
Supeco är en nygammal affär efter att Carrefour köpt upp gamla Supersol som införlivats i dess nya kedja av lågprisaffärer som fått namnet Supeco. Man har verkligen gjort en helrenovering och resultatet blev en mycket fräsch och inbjudande butik. Bland annat har man en välutrustad manuell kött- och charkuteridisk. I affären hittar man nu produkter av Carrefours egna varumärken och leverantörer. Supeco har öppet måndag-lördag 9.00-22.00, under sommarmånaderna även öppet på söndagar.

Supercor
Supercor Exprés
.
.
Supercor Exprés är en kedja matvaruaffärer som drivs av El Corte Inglés och som har öppet alla dagar hela året om. Konceptet är detsamma som vi känner från Seven Eleven hemma, men Supercor Exprés har ett långt större sortiment, nästan i klass med "vanliga" supermercados. Det finns Supercor Exprés lite varstans ifall man håller ögonen öppna, till exempel mitt emot Corte Inglés och i Esteponas hamn. Närmaste Supercor Exprés ligger nedanför Urbanisación El Pilar vid stora vägen österut, Km 168. Man kör mot San Pedro, vänder i Benahaviskorsningen och svänger sedan av vid Benavista efter att ha passerat Centro Diana. Öppet alla dagar 07.00-01.00.

Aldi
Aldi
Aldi
.
Vi måste väl i vart fall nämna Aldi, den andra stora livsmedelskedjan i Tyskland jämte Lidl. I Esteponaområdet finns det tre Aldi-affärer, där den närmaste ligger på höger sida om carreteran, ungefär sex kilometer i riktning Estepona. Dom har öppet 09.00-19.00 alla dagar förutom söndagar. Under högsäsong (läs sommar) har dom även öppet på söndagar.

Ifall man vill åka lite längre kan man välja Carrefour som ligger vid infarten till Estepona från Costalitahållet. Det är en större Supermercado där man förutom mat och dryck även hittar hushållsartiklar, vitvaror samt hemelektronik. Det går bra att komma till/från Carrefour med buss från Costalita. Carrefour håller öppet 9-22 måndag-lördag, under sommaren även öppet på söndagar.

De (spanska) affärer som säkrast har några matvaror från Sverige är Carrefour och Supeco i den ordningen. Exempel på sånt som man kan hitta är: knäckebröd, Kalles kaviar, rödbetor, smörgåsgurka, sill och ansjovis. Där finns också danska produkter som är rätt närliggande vad vi äter i Sverige som t ex rödbetssallad (gott till jul).

Förutom i ovan nämnda affärer finns naturligtvis mat att köpa på stora varuhus samt i köpcentra. Mer information om dessa ges lite längre ner på sidan.

Varuhus
Det finns ett antal varuhus längs med kusten, dom flesta ligger dock en bit bort, i Fuengirola och utanför Málaga.

Varuhuset närmast Costalita är även det största och mest kända, nämligen Corte Inglés , "Costa Marbella" (klicka för mer information) på höger sida om stora vägen, alldeles ovanför Puerto Banús. Man kan inte undgå att se detta stora komplex då man kör förbi. Det är som ett stort NK-varuhus och där finns i stort sett allt såsom t ex kläder, hushållselektronik, heminredningsdetaljer mm. I bottenvåningen finns även en stor matvaruavdelning, Hipercor, som närmast kan jämföras med NK's matvaruavdelning, dvs lite exklusivare matvaror till priser som ligger i den övre delen av skalan. Här kan vi t ex vara säkra på att alltid finna vår nyårshummer då vi uttömt alla andra möjligheter. Förmodligen är deras sortiment av kvalitetsviner det bästa man hittar på kusten. Dom har ett eget parkeringsgarage varifrån man kommer direkt in i själva varuhuset. Öppet måndag-lördag 10-22 (Hipercor öppnar en timme tidigare, klockan 9). Parkeringsgaraget har också 10-22 som officiell öppethållandetid, men om man talar om att man är på väg till Hipercor kan man komma in redan från klockan 9.

Köpcentra
Det finns även några stormarknader längs med kusten, dom flesta i närheten av Málaga flygplats och nedanför La Línea/Gibraltar.

Den stormarknad som ligger närmast Costalita är La Cañada, (klicka för mer info) ett stort köpcentrum på vänster sida om stora vägen ovanför Marbella, avfart mot Ojén. Där finns en galleria med ett 50-tal affärer samt dessutom ett stort byggvaruhus (Leroy Merlin), en stor affär för vitvaror och hemelektronik (Worten) samt en däckfirma (Norauto). Inne i själva gallerian finns affärer för t ex kläder (H&M, Zara m fl), heminredning, prydnadssaker, möbler, Radio och TV, grammofonskivor mm. Om man skulle bli hungrig finns ett antal restauranger för snabbmat såsom t ex smörgåsar eller hamburgare (McDonalds). Där finns även mataffären Al Campo. Denna är ännu större än lokala Supermercados dvs dom har ett större utbud av allt. Vi brukar åka dit när vi är sugna på gott nötkött. På Al Campo har dom sådant, importerat från Argentina. Dom har även (ibland) djupfrysta räkor av den sort vi är vana vid från Sverige. Plus ett stort vin och spritsortiment. Ifall så skulle önskas erbjuder dom hemkörning, vilket är gratis ifall man handlar för mer än 90€, Dom har öppet måndag-lördag, 9-22, något som även gäller några av övriga butiker i området La Cañada, dock ej alla. Fri parkering.

Speciell mat
Ibland söker man efter affärer som är specialiserade på vissa produkter. Nedan listas några av dessa.

.
The British Butcher's
.
Liam's Quality Meats
Här kommer en adress för de som vill ha riktigt gott kött, t ex riktigt rött nötkött. Spanjorerna äter mest ungnöt (ternera) eller möjligen kalv (ternera blanca) och oftast är det svårt att hitta riktigt mört och rött oxkött (buey) eller lammkött (cordero). De som letar efter detta ska gå till the The British Butcher's (tel 952 885 745) som håller till på andra sidan stora vägen, en bit i riktning mot San Pedro i området Benavista. Ta den andra gångbron till höger från Costalita räknat (den första går till Supeco). Dom har öppet på vardagar 8.30-17.00 och på lördagar 8.30-15.00.

I Benavista finns det ytterligare en bra köttaffär, nämligen Liam's Quality Meats (tel 693 651 403) som drivs av irländske Liam Bell. Han håller till på den första parallellgatan upp från carreteran, Calle Sabinillas (Baksidan av Golfriends golfshop). Han har öppet tisdag-lördag 10.00-15.00.

.
La Casa del Jamón i Marbella
.
Här skär dom upp skinkan på plats..
.
..och det finns gott om skinka
För de som letar efter den allra bästa spanska skinkan finns ett bra ställe i Marbella, nämligen La Casa del Jamón (klicka för mer info). Adressen är Calle el Fuerte 4, närmaste parallellgata bortom Alamedaparken från oss räknat.

Svensk mat

Spisa
Spisa
Casa Nórdica
Casa Nórdica
Förutom vad som nämns ovan finns det numera ett antal affärer på kusten som är specialiserade på svensk mat. Dessa är dock inte helt enkla att hitta och ifall man är nere kort tid måste man ha väldig hemlängtan för att besvära sig med att åka dit. Förutom den information som ges nedan är samtliga affärer med i Facebook där man kan få veta mer.

Miadel (tel 952 819 196), den närmaste av affärerna som säljer svenska varor, ligger på vägen upp mot Nueva Andalucia strax innan kasinot, bakom hotell Lorcrimar. Förutom mat säljer Miadel även böcker på svenska. Öppet måndag-fredag 10-19, lördag 10-14.

,
Scandi Supermarket i La Campana
Scandi Supermarket
.
Scandi Supermarket
Scandi Supermarket i Estepona
Scandi Supermarket (tel 952 815 298) (klicka för mer info), återfinns en bit längre upp, i området La Campana, alldeles nedanför Torre de Andalucia. Det var tidigare en vanlig supermercado, ett "hål i väggen", där Manolo, även känd som Sura-Pelle, regerade i många år, men i september 2012, efter lång och trogen tjänst, pensionerade Manolo sig och i samband med detta har affären fått ett ansiktslyft, svenska ägare och även nytt namn. Scandi har även en "manuell" delikatessdisk där man kan inhandla diverse läckerheter som till exempel hemgjord räksallad eller hemgjorda svenska köttbullar (utbudet varierar dagligen beroende på vad "kocken" har tillagat). Förutom svenska matvaror finns här även de vanligaste spanska livsmedlen. Scandi har även ett sortiment för catering. Öppet måndag-fredag 10-19 samt lördag 10-16. Söndagar stängt.

Den 19 juli 2023 var det så äntligen dags för Scandi Supermarket att expandera med ytterligare en affär, nu centralt nere i Estepona på Calle Melilla 35 (tel 627 56 87 13). Öppet måndag-fredag 10-17 samt lördag 10-14. Söndagar stängt.

Spisa (tel 679 776 080), den nyaste av affärerna och kanske även den med det bredaste sortimentet ligger vid Centro Plaza (ovanför tjurfäktningsarenan) i Nueva Andalucia. En fräsch affär med ett fint sortiment. Öppet måndag-söndag 09.00 - 21.00.
Aldi
ScandiCandy
Aldi
.

ScandiCandy (tel 679 776 080) är en renodlad godisaffär med "svenskt" lösgodis för de som eventuellt skulle bli sugna på lite lördagsgodis. Smakar det så kostar det dock. Prisnivån är ungefär den dubbla mot vad vi betalar i Sverige. Dom har två affärer. En nedanför Boulevarden i San Pedro och den andra är en av de nya affärer som installerat sig vid tjurfäktningsarenan i Nueva Andalucia. Kanske lämpligt att passera i samband med ett besök på lördagsmarknaden som äger rum alldeles i närheten.

Casa Nórdica (tel 952 199 148) slutligen, återfinns i Fuengirola. Kanske den äldsta affären på kusten och väldigt välsorterad. Den ligger knappa 50 meter på hitsidan om marknadsplatsen i Fuengirola, "Feriaplatsen", på en av de smågator som "strålar ut" från torget där marknadsstånden ställs upp. Öppet måndag-fredag 10-19, lördag 10-15, söndagar stängt.

Förutom Casa Nórdica finns det ett antal lite mindre butiker i Fuengirola där man hittar svensk/skandinavisk mat. Några av dessa är:

New Ewald's (tel 952 666 239), i Fuengirola, är kanske den största av de "mindre". Affären ligger en bit öster om feriaplatsen, på vänster sida av huvudgatan, i området Boliches. Sortimentet har en liten dragning åt det finska hållet. Öppet måndag-fredag 10-19 samt lördag 10-16, söndagar stängt.

.
Centro Idea
.
Delicatessen..
.
..har stort sortiment
.
Vikingos Minimarket
Delicatessen (tel 952 581 236) är inrymd i Centro Idea, en anläggning som ligger i en vit byggnad på vänster sida en bit upp på Mijasvägen (innan man kör över motorvägen AP-7). Sortimentet har en liten dragning åt det danska hållet. Öppet måndag - fredag 10-15 samt lördag 10-14, söndagar stängt.

Vikingos Minimarket, tel 951 063 295, ligger granne med nya Aldi (tvärgatan efter) på vänster sida alldeles i början på den norra delen av Mijasvägen (efter det att man kört över carreteran A7). Sortimentet har en liten dragning åt det danska hållet. Öppet måndag - lördag 9-19 samt söndagar 10-14.

Apotek

Det finns två apotek uppe i Cancelada på andra sidan vägen. Närmaste apotek med lite mer generösa öppettider finns i San Pedro.

.
Farmacia Bel Air
.
Apoteket i centrum
.
Farmacia Internacional i San Pedro
Farmacia Bel Air (tel 952 883 448), vårt närmaste apotek, ligger mittemot Mercadona. Under sommaren har dom öppet alla dagar i veckan 8.30-22.30, under vintern måndag-lördag 8.30-22.00 och söndagar 10.00-15.00.

Farmacia (tel 952 887 754) får vi väl kalla det andra apoteket i brist på bättre namn. Det ligger uppe i Cancelada centrum, vid ingången till gågatan. Öppet måndag-fredag 10.00-20.00, lördag 10.00-13.30 och söndagar stängt.

Farmacia Internacional (tel 952 780 708), vårt närmaste dygnetruntöppna, ligger i San Pedro på "huvudgatan", Avenida Marquez del Duero, dvs gatan som går upp mot kyrktorget, på vänster sida. Dom har öppet dygnet runt alla dagar i veckan.

Banker

Banker är något det finns gott om i Spanien. I Cancelada på andra sidan stora vägen finns det två stycken och i San Pedro finns det ytterligare ett tiotal. Det är bara att välja. De flesta bankerna har även uttagsautomater vilka, förutom för uttag, även kan användas för andra tjänster som t ex betalning av räkningar eller påfyllnad av mobilens kontantkort. Oftast är automatuttag gratis i den bank man har konto medan det kostar lite om man vill utnyttja automater hos andra banker. Vill man betala räkningar är bankerna ibland lite motsträviga om man inte är kund i banken och ibland har man begränsat tidpunkten för att betala räkningar till vissa dagar och vissa tider på dygnet.

.
Unicaja
.
Sabadell
Unicaja (tel 901 246 346) ligger på vänster sida av den stora huvudgatan som leder in till Cancelada på vänster sida. Tar man sig dit över den vänstra gångbron från Costalita så är det bara att fortsätta rakt fram. Banken är för tillfället stängd.

Sabadell (tel 952 880 353), som ligger i rondellen mitt emot Mercadona är förmodligen den bank där man kan bli betjänad på flest antal språk i närheten, förutom spanska även på engelska och tyska. En parentes för de som har konto i Sabadell är att det även finns en av deras uttagsautomater på Carrefour i Estepona. Öppet måndag-fredag 08.00-15.00.

.
Bank Inter
.
BBVA
.
Caja Rural de Granada
.
Cajamar
.
Caja Rural del Sur
.
Deutsche Bank
.
La Caixa
.
Caja Rural de Granada

Ovan syns några av de banker som ligger i San Pedro. De ligger alla mer eller mindre på den stora och breda huvudgatan som går rakt norrut från Boulevarden.

Byggvaruhus

Det finns inte så gott om "riktiga" byggvaruhus i vår närhet. Närmaste byggvaruhus, Leroy Merlin, ligger ovanför Marbella, i köpcentrat La Cañada.

Bricorama
Bricorama..
.
..har stängt för gott

Bricorama slog igen för gott sommaren 2019.

Leroy Merlin (tel 952 765 110), är ett mycket välsorterat byggvaruhus. Förutom vanliga byggvaror har dom en större, separat, avdelning för tyngre konstruktionsmaterial. Detta byggvaruhus ligger på ringmotorvägen ovanför Marbella inom köpcentrat La Cañada. Öppet måndag-lördag 09.00-22.00 (Avdelningen för konstruktionsmaterial har öppet måndag-lördag 07.30-22.00).

Bricorama
Bricomart
.
.
Bricomart (tel 951 908 150), är kustens definitivt största byggvaruhus. Det hör till samma (franska) kedja som Leroy Merlin, men har ett större urval av produkter, mer inriktade på professionella byggare. Detta byggvaruhus ligger i industriområdet strax öster om Plaza Mayor. Öppet måndag-fredag 07.30-21.00, lördag 07.30-22.00.

Till sidans början