Affärer

Innan vi ger en sammanfattning av vilka affärer som finns måste nämnas att affärer för det mesta är stängda på söndagar och andra röda dagar och i Spanien har man en uppsjö av sådana på datum som vi inte är vana vid hemifrån. Förutom nationella helgdagar har man ett flertal helgdagar som är lokala för Andalusien, Malaga eller t o m Estepona och om det skulle vilja sig så illa att en röd dag infaller på en söndag som ju redan är röd så tar man ledigt på måndagen som kompensation. Så se upp så att ni inte blir utan mat eftersom det inte finns några öppna affärer. Numera finns dock en räddning för de som vill handla även på röda dagar, nämligen OpenCor som har öppet 365 dagar om året (Se nedan).

Mat

Nära Costalita
Vi börjar med det viktigaste, nämligen var man kan köpa mat i närheten av Costalita...

Bensinmacken
Bensinmacken på vår sida
Supercor
Bensinmacken på andra sidan

Bara småsaker
Bensinmackarna uppe vid stora vägen har det nödvändigaste, är ofta öppna och ligger på gångavstånd. Det finns en bensinmack med matavdelning på vardera sidan om stora vägen. Dom har bl a nybakat bröd vilket kan smaka gott på morgonen.

.
.
.
La Tienda

La Tienda, "Affären", är det enkla namnet på närmaste affär vilken ligger i området El Saladillo, strax öster om oss på samma sida om stora vägen. Det är en liten kvartersbutik på en av tvärgatorna som går ner mot stranden och som bär det stolta namnet Avenida Jabega. Enklast kommer man dit genom att följa strandpromenaden österut tills strax efter att den slutar och sedan gå upp mot stora vägen. Affären är öppen alla dagar 9.30-15.00 och 17.30-21.30.

Rejäla (mat)inköp
Uppe vid stora vägen, på andra sidan, ligger tre stora Supermercados. Man kan enkelt gå dit, men däremot kan det vara tungt att gå hem igen ifall man köpt stora mängder mat. Gångvägen dit går antingen via samma överfart som bilarna använder eller via den gångbro som ligger en bit österut (mot Marbella). Med bil korsar man stora vägen och tar därefter till höger i den första rondellen. Ifall man inte har bil med sig och inte vill släpa maten hem finns två möjligheter, taxi eller att utnyttja den möjlighet som affärerna har till hemkörning av varorna. Sortimentet på dessa Supermercados motsvarar vad vi hittar i en större Ica eller Coop varuhus hemmavid. Dessutom finns på Mercadona och Supersol manuella fisk-, kött- och delikatessdiskar.

.
.
.
Lidl i Cancelada..
..har dagsfärskt bröd - varje dag
..har dagsfärskt bröd - varje dag
Lidl är numera vår närmaste stormarknad och det var faktiskt i Spanien vi lärde känna denna matkedja, långt innan dom kom till Sverige. För att komma till Lidl korsar man carreteran och tar därefter till höger i den första rondellen. Affären går inte att missa. Dom har mycket prisvärd mat, men inte så stort sortiment (dock betydligt större än i Sverige). Det speciella med Lidl här i Spanien är att dom har ett relativt stort utbud av goda och billiga viner. Speciellt för detta Lidl är att dom varje dag erbjuder nybakat bröd.

Även Estepona har sitt Lidl, en affär som vi utnyttjat i många år innan vi fick vår egen på andra sidan vägen. För att komma till detta Lidl tar man den andra avfarten mot Estepona, den som går ner från ringmotorvägen. Sedan åker man ner mot havet till den första större rondellen och då ser man Lidl 100 meter uppe till höger. Till skillnad från vårt grann-Lidl finns det här manuella kött- och fiskdiskar.

Till Lidls fördelar hör att det är enkelt att komma dit och att dom har stora och lättillgängliga parkeringar. Försök att undvika Lidl i Estepona på onsdagsförmiddagar då Estepona har en av sina marknadsdagar och omgivande gator är belamrade med marknadsstånd och marknadsbesökare. Öppet måndag-lördag 9.00-21.15. Under högsäsong även söndagsöppet.

Mercadona

Mercadona
Mercadona
Mercadona
.
Mercadona som ligger näst närmast tycker vi är mest välordnad och välskött. Dock har dom begränsat sortiment med tyngdpunkt på de varor som spanjorerna köper, inte så mycket "internationella" produkter. De som besökt Mercadona någonstans i Spanien kommer att känna igen sig. Dom har i stort sett samma upplägg och samma sortiment i alla butiker. Deras manuella fiskdisk är mycket fräsch. Hemkörning erbjuds mot betalning (7,21€). Beroende på säsong erbjuder man hemkörning 1-4 gånger om dagen. En av de intressanta sakerna med Mercadona är att man även kan beställa hem mat via Internet (Klicka på länken ovan). Mercadona har öppet måndag-lördag 9.00-21.30.

Supersol
Supersol
.
.

Supersol är den äldsta av affärerna och detta märks på flera olika sätt. Affären var ett tag ganska nedgången, men har nu fräschats upp rejält, bl a har man byggt en helt ny avdelning för bröd. Sortimentet av utländska varor (Kalles kaviar, svensk inlagd sill mm) samt vin och sprit är betydligt bättre än Mercadonas. Dessutom har man en manuell kött- och ostdisk. Hemkörning är gratis då man handlar för mer än 100€. Supersol har öppet måndag-lördag 9.00-22.00, under sommarmånaderna även öppet på söndagar.

Supercor
Supercor Exprés
.
.

Supercor Exprés är en kedja matvaruaffärer som drivs av El Corte Inglés och som har öppet alla dagar hela året om. Konceptet är detsamma som vi känner från Seven Eleven hemma, men Supercor Exprés har ett långt större sortiment, nästan i klass med "vanliga" supermercados. Det finns Supercor Exprés lite varstans ifall man håller ögonen öppna, till exempel mitt emot Corte Inglés och i Esteponas hamn. Närmaste Supercor Exprés ligger nedanför Urbanisación El Pilar vid stora vägen österut, Km 168. Man kör mot San Pedro, vänder i Benahaviskorsningen och svänger sedan av vid Benavista efter att ha passerat Centro Diana. Öppet alla dagar 07.00-01.00.

Ifall man vill åka lite längre kan man välja Carrefour som ligger vid infarten till Estepona från Costalitahållet. Det är en större Supermercado där man förutom mat och dryck även hittar hushållsartiklar, vitvaror samt hemelektronik. Det går bra att komma till/från Carrefour med buss från Costalita. Carrefour håller öppet 9-22 måndag-lördag, under sommaren även öppet på söndagar.

De (spanska) affärer som säkrast har några matvaror från Sverige är Supersol och Carrefour i den ordningen. Exempel på sånt som man kan hitta är: knäckebröd, Kalles kaviar, rödbetor, smörgåsgurka, sill och ansjovis. Där finns också danska produkter som är rätt närliggande vad vi äter i Sverige som t ex rödbetssallad (gott till jul).

Förutom i ovan nämnda affärer finns naturligtvis mat att köpa på stora varuhus samt i köpcentra. Mer information om dessa ges lite längre ner på sidan.

Varuhus
Det finns ett antal varuhus längs med kusten, dom flesta ligger dock en bit bort, i Fuengirola och utanför Málaga.

Varuhuset närmast Costalita är även det största och mest kända, nämligen Corte Inglés , "Costa Marbella" (klicka för mer information) på höger sida om stora vägen, alldeles ovanför Puerto Banús. Man kan inte undgå att se detta stora komplex då man kör förbi. Det är som ett stort NK-varuhus och där finns i stort sett allt såsom t ex kläder, hushållselektronik, heminredningsdetaljer mm. I bottenvåningen finns även en stor matvaruavdelning, Hipercor, som närmast kan jämföras med NK's matvaruavdelning, dvs lite exklusivare matvaror till priser som ligger i den övre delen av skalan. Här kan vi t ex vara säkra på att alltid finna vår nyårshummer då vi uttömt alla andra möjligheter. Förmodligen är deras sortiment av kvalitetsviner det bästa man hittar på kusten. Dom har ett eget parkeringsgarage varifrån man kommer direkt in i själva varuhuset. Öppet måndag-lördag 10-22 (Hipercor öppnar en timme tidigare, klockan 9). Parkeringsgaraget har också 10-22 som officiell öppethållandetid, men om man talar om att man är på väg till Hipercor kan man komma in redan från klockan 9.

Köpcentra
Det finns även några stormarknader längs med kusten, dom flesta i närheten av Málaga flygplats och nedanför La Línea/Gibraltar.

Den stormarknad som ligger närmast Costalita är La Cañada, (klicka för mer info) ett stort köpcentrum på vänster sida om stora vägen ovanför Marbella, avfart mot Ojén. Där finns en galleria med ett 50-tal affärer samt dessutom ett stort byggvaruhus (Leroy Merlin), en stor affär för vitvaror och hemelektronik (Worten) samt en däckfirma (Norauto). Inne i själva gallerian finns affärer för t ex kläder (H&M, Zara m fl), heminredning, prydnadssaker, möbler, Radio och TV, grammofonskivor mm. Om man skulle bli hungrig finns ett antal restauranger för snabbmat såsom t ex smörgåsar eller hamburgare (McDonalds). Där finns även mataffären Al Campo. Denna är ännu större än lokala Supermercados dvs dom har ett större utbud av allt. Vi brukar åka dit när vi är sugna på gott nötkött. På Al Campo har dom sådant, importerat från Argentina. Dom har även (ibland) djupfrysta räkor av den sort vi är vana vid från Sverige. Plus ett stort vin och spritsortiment. Ifall så skulle önskas erbjuder dom hemkörning, vilket är gratis ifall man handlar för mer än 90€, Dom har öppet måndag-lördag, 9-22, något som även gäller några av övriga butiker i området La Cañada, dock ej alla. Fri parkering.

Speciell mat
Ibland söker man efter affärer som är specialiserade på vissa produkter. Nedan listas några av dessa.

.
La Casa del Jamón i Marbella
.
Här skär dom upp skinkan på plats..
.
..och det finns gott om skinka
För de som letar efter den allra bästa spanska skinkan finns ett bra ställe i Marbella, nämligen La Casa del Jamón (klicka för mer info). Adressen är Calle el Fuerte 4, närmaste parallellgata bortom Alamedaparken från oss räknat.

Svensk mat

Scandi Supermarket
Scandi Supermarket
Casa Nórdica
Casa Nórdica
Förutom vad som nämns ovan finns det numera att antal affärer på kusten som är specialiserade på svensk mat. Dessa är dock inte helt enkla att hitta och ifall man är nere kort tid måste man ha väldig hemlängtan för att besvära sig med att åka dit. Förutom den information som ges nedan är samtliga affärer med i Facebook där man kan få veta mer.

Miadel (tel 952 819 196), den närmaste av affärerna som säljer svenska varor, ligger på vägen upp mot Nueva Andalucia strax innan kasinot, bakom hotell Lorcrimar. Förutom mat säljer Miadel även böcker på svenska. Öppet måndag-fredag 10-19, lördag 10-14.

Scandi Supermarket (tel 952 815 298) (klicka för mer info), återfinns en bit längre upp, i området La Campana, alldeles nedanför Torre de Andalucia. Det var tidigare en vanlig supermercado, ett "hål i väggen", där Manolo, även känd som Sura-Pelle, regerade i många år, men i september 2012, efter lång och trogen tjänst, pensionerade Manolo sig och i samband med detta har affären fått ett ansiktslyft, svenska ägare och även nytt namn. Scandi har även en "manuell" delikatessdisk där man kan inhandla diverse läckerheter som till exempel hemgjord räksallad eller hemgjorda svenska köttbullar (utbudet varierar dagligen beroende på vad "kocken" har tillagat). Förutom svenska matvaror finns här även de vanligaste spanska livsmedlen. Scandi har även ett sortiment för catering. Öppet måndag-fredag 10-19 samt lördag-söndag 10-16 (363 dagar om året!).

Casa Nórdica (tel 952 199 914) slutligen, är den kanske mest välsorterade affären med svenska varor på kusten. Den ligger knappa 50 meter på hitsidan om marknadsplatsen i Fuengirola på en av de smågator som "strålar ut" från torget där marknadsstånden ställs upp. Öppet måndag-fredag 10-19 samt lördag-söndag 10-15.

Ewalds (tel 952 666 239) (klicka för mer info) är ytterligare en affär i Fuengirola där man kan hitta svensk/skandinavisk mat. Affären ligger en bit öster om feriaplatsen, på vänster sida av huvudgatan, i området Boliches. Öppet måndag-fredag 10-19 samt lördag 10-16, söndagar stängt.

Apotek

Det finns två apotek uppe i Cancelada på andra sidan vägen. Närmaste apotek med lite mer generösa öppettider finns i San Pedro.

.
Farmacia Bel Air
.
Apoteket i centrum
.
International Farmacy i San Pedro
Farmacia Bel Air (tel 952 883 448), vårt närmaste apotek, ligger mittemot Mercadona. Under sommaren har dom öppet alla dagar i veckan 8.30-22.30, under vintern måndag-lördag 8.30-22.00 och söndagar 10.00-15.00.

Farmacia (tel 952 887 754) får vi väl kalla det andra apoteket i brist på bättre namn. Det ligger uppe i Cancelada centrum, vid ingången till gågatan. Öppet måndag-fredag 10.00-20.00, lördag 10.00-13.30 och söndagar stängt.

International Farmacy (tel 952 780 708), vårt närmaste dygnetruntöppna, ligger i San Pedro på "huvudgatan", Avenida Marquez del Duero, dvs gatan som går upp mot kyrktorget, på vänster sida. Dom har öppet dygnet runt alla dagar i veckan.

Byggvaruhus

Det finns inte så gott om "riktiga" byggvaruhus i vår närhet. Närmaste byggvaruhus, Leroy Merlin, ligger ovanför Marbella, i köpcentrat La Cañada.

Bricorama
Bricorama..
.
..har stängt för gott

Bricorama slog igen för gott sommaren 2019.

Leroy Merlin (tel 952 765 110), är kustens definitivt största byggvaruhus. Förutom vanliga byggvaror har dom även en större, separat, avdelning för tyngre konstruktionsmaterial. Detta byggvaruhus ligger på ringmotorvägen ovanför Marbella inom köpcentrat La Cañada. Öppet måndag-lördag 09.00-22.00 (Avdelningen för konstruktionsmaterial har öppet måndag-lördag 07.30-22.00).

Till sidans början