Aktiviteter

Nedan några förslag till trevliga, intressanta och kanske även berikande aktiviteter att ägna sig åt i närheten av Costalita med omgivningar. Avsnittet består av tre delar: aktiviteter för vuxna, aktiviteter för barn samt aktiviteter för hela familjen. Aktiviteter i form av utflykter är inte medtagna här utan beskrivs i ett eget avsnitt. Många av aktiviteterna nedan har sin egna hemsida där aktuell information kan hittas. Till exempel erbjuder många attraktioner lägre biljettpriser då biljetter inhandlas via Internet. Samtliga nedan angivna prisexempel avser priset då biljett köps på plats. Enklaste sättet att komma till respektive anläggnings egna hemsida är att dubbelklicka på dess namn i beskrivningen nedan.

Aktiviteter för vuxna

Först och främst vill jag peka på möjligheten till intressanta (och nyttiga) promenader med Costalita som utgångspunkt. Företrädesvis startas dessa tidigt på morgonen då det just blivit ljust och solen ännu inte står så högt på himlen.

Glada fiskare fixar båt och nät efter fisketur
Glada fiskare fixar båt och nät efter fisketur
Romerska lämningar strax innan San Pedro
Romerska lämningar strax innan San Pedro
Äntligen framme på San Pedros strandpromenad
Äntligen framme på San Pedros strandpromenad
Det första alternativet är att gå längs stranden österut med t ex San Pedro som mål. Just på den här sträckan är den omtalade strandpromenaden ännu inte särskilt utbyggd varför man får promenera längs stranden hela vägen, ibland är det lite smalare och ibland är det mer stenigt, men det ska inte vara några problem med att ta sig fram. Längs efter vägen ges tillfälle att studera olika typer av hus, hotell och strandrestauranger. Alldeles innan man kommer fram till strandpromenaden i San Pedro finns även historiska lämningar från Romartiden att beskåda (från 100-talet före Kristus). Dessa ligger hitom det sista "försvarstornet" (från 1400-talet) före San Pedro. Den här promenaden är på ungefär tre kilometer och tar sisådär en timma och fyrtiofem minuter att genomföra. Om man tycker att det är för långt att promenera samma väg tillbaka är ett alternativ att ta bussen uppe vid stora vägen.
.
Här startar vi
.
Fågellivet hägrar
.
Playa del Ángel Park
.
Vackra träbroar har byggts lite varstans
.
.
.
Ny promenad för 2019, Alcazaba Beach
.
Skarvar vid havet
Om man vill prova på den "nya" strandpromenaden, som om och när den blir färdig är planerad att sträcka sig från Nerja till Manilva, kan man välja sträckan mellan Estepona och Costalita och börja sin vandring från Esteponahållet där utbyggnaden av promenaden kommit längst. Lämpligtvis tar man bussen till Estepona busstation och där går förbi Carrefour och sedan rakt ner mot havet för att ansluta till strandpromenaden. Då det inte är så långt till kustvägen från strandpromenaden kan man, om man blir trött, gå upp till en busshållplats och ta bussen tillbaka till Costalita. Hela sträckan tillbaka till Costalita är ungefär en mil. Vill man ha en lite kortare promenad kan man hoppa av till exempel vid Laguna Village där det finns en busshållplats och dit det är knappa fyra kilometer från Estepona. Längs efter strandpromenaden kan man förutom att njuta av havet, faunan och floran även beskåda 12 verk av skulptören Santiago de Santiago som 2018 fått plats i Playa del Ángel Park vilken man passerar alldeles i början av sin vandring.

.
Glad amatörmålare från Canada på besök
.
Emilio Sújar är redan etablerad konstnär
Stranden kan användas till mycket annat än promenader. Det är bara fantasin som begränsar utbudet. En populär sysselsättning är målning. Längs med strandpromenaden finns det gott om objekt som inbjuder till detta och dessutom finns det gott om bänkar där man kan slå sig ner.

.
Fiske i soluppgången
.
Få se nu vilket agn vi ska ta
.
Rejält skydd mot sämre väder behövs ibland
.
Vår dykande granne med morgonens fångst
En annan aktivitet som med fördel kan utövas från stranden är Fiske. För många spanjorer är detta en populär hobby som oftast utövas på helgerna under vinterhalvåret. Ofta tillbringar man natten mellan lördag och söndag vid stranden, kanske nappar det bäst då. Har man tur kanske det finns någon havsabborre eller sjötunga att dra upp. En av våra grannar brukar ta på sig dykarutrustning och utrustad med en harpun går han ut i vattnet direkt från stranden. Oftast har han med sig en god fångst tillbaka bestående av till exempel sjötungor och bläckfiskar.

.
Förberedelser..
.
..och iväg
.
Kitesurfing
.
Skärmflygning
.
.
När vi ändå befinner oss på stranden vill jag gärna slå ett slag för några andra aktiviteter som man kan ägna sig åt när förutsättningarna är de rätta. Jag tänker då på vindsurfing, kitesurfing och skärmflygning med eller utan motor. Dessa aktiviteter utövas naturligtvis bäst under lågsäsong då man kan vara i stort sett ensam på stranden och så fordras naturligtvis även bra vindar, men det bjuds det ofta på.

Buddha Gym
Buddha Gym
Buddha Gym
...med passande utsmyckning
Ifall vädret skulle vara lite sämre och man ändå vill få sin dagliga motion kan man till exempel besöka ett Gym. Närmaste sådana från Costalita heter Buddha Gym och ligger på andra sidan stora vägen, i Cancelada på parallellgatan i riktning västerut. Öppet måndag-fredag 8-23 samt lördagar 10-15.

En aktivitet som alltid passar och som man kan utöva såväl inom- som utomhus och vare sig det är dåligt eller bra väder är att läsa en god bok. Jag vill här ta tillfället i akt att nämna några böcker vars handling utspelar sig just här nere på Solkusten. Många av dessa böcker är detektivromaner och den författare som, vad jag känner till, har skrivit flest böcker där någon del av handlingen utspelar sig här nere, är Åke Edwardsson vars huvudfigur, kriminalkommissarie Erik Winter, ofta besöker sin gamla mor här nere. Av hans romaner kan nämnas speciellt Sol och skugga där vi hade nöjet att läsa att Erik Winters favoritrestaurang är en av våra egna favoriter, nämligen Johnny Bar uppe i Nueva Andalucia Stängd 2019). En av Edwardssons senare böcker, Möt mig i Estepona tilldrar sig, som framgår av namnet, i Estepona, men här är huvudpersonen inte längre Erik Winter. Även Liza Marklund, som under några år har varit boende på Solkusten, men nu flyttat hem till Sverige, har skrivit en roman som tilldrar sig i Nueva Andalucia, nämligen En plats i solen. Slutligen har ju även en av våra mest kända författare på senare år, Stieg Larsson delvis förlagt handlingen i den sista av sina romaner i Milleniumserien, Luftslottet som sprängdes, om inte direkt på Solkusten, så i vilket fall nästgårds, nämligen i Gibraltar.

De som tycker om att spela bridge har många möjligheter att välja mellan. Beroende på vad man söker finns olika möjligheter. Ifall man är ett par som vill spela är det normalt bara att dyka upp medan man ifall man saknar partner gör bäst i att meddela detta i förväg. Klubbarna kan normalt hitta partners åt dem som inte har någon egen.

För lite mindre avancerade spelare rekommenderas ett besök på Casitan CNC, den Spansk-Nordiska Föreningen i La Campana (Nueva Andalucia). Här spelar man på torsdagar kl 15.45 under vinterhalvåret och spelet är mer inriktat på social samvaro än på strikt tävlingsspel enligt alla konstens regler. Efter några ronders spel dricker man kaffe tillsammans för att därefter återuppta spelet. Språket här är svenska.

För de som är inriktade på mer seriöst tävlingsspel kan jag rekommendera ett besök på Paraíso Bridge Club (klicka för mer info), en bit upp längs avfarten till El Paraíso, en kilometer åt Marbellahållet på bergssidan av stora vägen (Från Costalita får man således åka till Benahavísavfarten och vända). Bridgen spelas i El Paraíso Country Club så det är vad som står på skyltarna. Här spelas bridge för tillfället tisdagar, fredagar och lördagar kl 16.30. Man ger även lektioner här. För närmare info rekommenderas att kolla websidan eller att ta direktkontakt med klubben. Spelarna är av många olika nationaliteter och det gemensamma språket är engelska.

Buena Vista Tennis/Lawn Bowling and Country Club
Buena Vista Tennis/Lawn Bowling and Country Club
En fin gammal engelsk sport heter Lawn Bowling, "gräsbowling", och detta kan man ägna sig åt i området Bena Vista på andra sidan stora vägen, några hundra meter i riktning Marbella. Anläggningen heter Buena Vista Tennis/Lawn Bowling and Country Club. Som framgår kan man här även spela tennis och få sig en kaffe eller öl. Ett studiebesök rekommenderas.

För de intresserade finns olika möjligheter till Vinprovning på Solkusten. Antingen kan man prova vin hos någon av våra lokala vindistributörer eller så gör man helt enkelt en utflykt till någon närliggande vingård. De närmaste vingårdarna ligger i Gaucín där svenske Rickard Enkvist odlar vin eller i Ronda där det finns ett antal vingårdar. Mer information finns under uppslaget Utflykter. Klicka på länkarna ovan för mer information.

Aktiviteter för barn

Här leker jag!
Här leker jag!
...och jag med!!
...och jag med!!
Kidz Kingdom (tel 952 928 936) är en inomhusanläggning för barn som ligger mittemot Supersol på andra sidan vägen från Costalita. Här kan man hitta olika installationer för barn, som till exempel rutschkanor och klätterställningar. Det finns en avdelning speciellt avsedd för barn under tre år medan övriga installationer lämpar sig bäst för barn 3-12 år. Öppet tisdag-fredag 16.00-21.00 samt lördag-söndag 12.00-21.00. Heldagsinträde kostar 10€ för barn över tre år och 5€ för de yngre.

Lekmöjligheter för barn under sommaren
Lekmöjligheter för barn under sommaren
.
.
.
.
VP Racquet Club (tel 952 887 301) närmaste granne med Costalita västerut, mittemot hotell Iberostar, inrymmer ett område avdelat som lekplats för barn, med klätterställningar, rutschkanor etc. Kanske något som barnen kan ägna sig åt medan föräldrarna spelar tennis eller äter (här finns även en restaurang)? Anläggningen är öppen mellan 10.00 och 22.00. (se även avsnitten om tennis/restauranger).

Aktiviteter för hela familjen

Familjen spelar tennis
Familjen spelar tennis
Kommunala simbassängen i Cancelada
Kommunala simbassängen i Cancelada
För tennis finns ett flertal möjligheter på olika klubbar i Costalitas omgivningar. De flesta är medlemsklubbar, men ibland kan man få komma in och spela mot avgift. Enklast (och billigast) spelar man på tennisbanan som utgör en del av den kommunala sportanläggningen i Cancelada. Denna återfinns alldeles bakom restaurangen El Carnicero. Tennisbanan är under vinterhalvåret öppen varje dag från kl 15.00 till kl 23.00. På helger och onsdagar öppnar man redan kl 10.00. Man hyr in sig per timme och utrustning finns att hyra på plats. I anslutning finns en 25-meters simbassäng samt omklädningsrum och en bar där man kan ta en kaffe. Enklaste vägen till anläggningen är ta den västra gångbron upp till Cancelada och sedan den andra gatan (den som ligger närmast väster om "restauranggatan") upp mot bergen.

Sedan finns VP Raquet Club Villa Padierna (tel 952 887 301), närmsta granne med Costalita västerut, där man kan spela tennis (ett flertal banor finns, med såväl hardcourt som konstgräs) eller padel (åtta banor finns). Alla banorna är öppna för allmänheten även om namnet på klubben verkar antyda något annat. För närmare prisuppgifter hänvisas till anläggningens hemsida då många varianter finns, beroende på säsong samt om man är medlem eller inte. På området finns även restaurang, sportshop, omklädningsrum med dusch samt möjlighet att hyra utrustning och att ta tennislektioner. Det finns även en lekplats för barn. Anläggningen är under vintern öppen mellan 10.00 och 22.00 och under högsäsong mellan 08.00 och midnatt (beroende på efterfrågan). Konstbelysning finns installerad vilket möjliggör spel även under dygnets mörka timmar.

.
.
.
.
Nytt för säsongen 2018 är att man nu kan spela även krocketVP Racquet Club Villa Padierna. Det finns två krocketbanor i den södra delen av området.

.
Yoga finns det möjlighet att delta i
Bel Air Tennis & Padel Club (tel 952 883 221) är ett annat alternativ, inte bara för att spela tennis och padel, utan även för att utöva olika typer av fitnessaktiviteter som t ex Yoga. För att komma dit tar man vägen som går emellan Lidl och Mercadona i riktning norrut tills man kommer till Calle Mejorana där man svänger till höger.

.
Ridning längs med stranden
.
Ridning i skymningen...
.
Pony Club Villacana
För de som vill ägna sig åt ridning finns uppe vid stora vägen ett ridhus där man kan hyra häst för ridturer längs med stranden. Dock har jag inga detaljer då jag själv (ännu) inte har utnyttjat denna möjlighet. I området Villacana, väster om Costalita, ligger ridskolan Pony Club Villacana (klicka för mer info).

Nu öppnar dom snart...
Nu öppnar dom snart...
Äntligen matdags!
Äntligen matdags!
Zebran är ett randigt djur...
Zebran är ett randigt djur...
Noshörning
Noshörning
Elefantparad
Elefantparad
Selwo Aventura (tel 952 792 150 eller 902 190 482) på höger sida om kustvägen, ungefär halvvägs till Estepona (km 162,5), är Solkustens eget Kolmården. Här finns mer än 2000 djur av mer än 200 arter från fem kontinenter samt möjlighet att ägna sig åt äventyrsgrenar som tirolina (en 160 m lång lina som man glider längs med, uppe i luften med utsikt över såväl diverse djur som Afrika borta i horisonten), kamelridning samt vandring längs stig med hängbroar. Under dagen arrangeras ett antal "shower" varav fågelshowen som äger rum varje dag klockan 12, längst in på området, kanske är den mest spektakulära. Under sommaren, juli-augusti, är det öppet varje dag 10.00-20.00. för övriga tider vg titta på deras websida. Inträde kostar 25.90€ (17,90€ via Internet) för vuxna och 18€ (14,90€ via Internet) för barn 3-10 år och pensionärer (65 år och äldre), yngre än tre år går gratis. Anläggningarna Selwo Aventura, Selwo Marina samt Telecabina Benalmádena erbjuder ett rabatterat paketpris för besök på alla tre anläggningarna. Mer information ges på respektive anläggnings hemsida. Parkering 3€.

Tiger smälter maten
Tiger smälter maten
Papegojor i showen
Papegojor i showen
Fuengirola Zoo, tel 952 666 301, (Klicka för mer info) i centrala Fuengirola har fler än 1300 djur av 140 olika arter. Djurparken är uppdelad i fyra olika delar: Madagaskar, Sydostasien, Ekvatorialafrika och den Indo-Pacifikiska regionen, vardera med djur från respektive region. Här finns bl a tigrar, leoparder, flodhästar, krokodiler och naturligtvis apor. Varje dag ges en show för de yngre barnen där mindre djur som t ex piggsvin, bältor och myrslok visas upp. Showen ges två gånger varje dag, kl 12.00 och 18.00 på vardagar och 13.00 och 18.00 på helger. Fuengirola Zoo ligger vid den gamla genomfartsgatan mot Marbellahållet (Vid Fuengirola Biografcentrum) och har öppet alla dagar från kl 10.00, under juli och augusti även nattöppet. Inträde kostar 20,50€ för vuxna och 15,50€ för barn 3-9 år samt 16,50€ för pensionärer (65+). Granne med den Zoologiska trädgården ligger ett parkeringshus varför man kan köra bil dit och parkera utan problem.

Parque Acuatico (tel 952 460 404) i Mijas Costa (Fuengirola) är kustens största badpark med bassänger och annat kul för såväl stora som små. Förutom sim- och vågbassänger, rutschkanor och forsränning erbjuds klättervägg, minigolf samt ett antal andra aktiviteter. Parque Acuatico ligger vid stora vägen (A7) i Fuengirola, alldeles nedanför avfarten mot Mijas. Öppet varje dag 10-18, i juli och augusti 10-19. Inträde kostar 24.50€ för vuxna, 18.50€ för barn 8-12 år, 13.50€ för barn 4-8 år och 16.50€ för pensionärer (65+).

Aqualand (tel 952 388 888 el 902 114 996) i Torremolinos är en badpark med bassänger, grönområden och restauranger för hela familjen. Öppet varje dag i maj (öppnar den 17 maj), juni och september (stänger 14 september) 10.00-18.00 samt juli-augusti 10.00-19.00. Inträde kostar 26€ för vuxna, 19€ för barn och pensionärer (65+).

Krokodilparken, Parque Cocodrilos, (tel 952 051 782) i Torremolinos (alldeles bredvid Aqualand) har öppet juli, augusti och september 10-19. Under sommaren har dom tre guidade turer om dagen, kl 11.30, 13.30 och 15.30. Man ges möjlighet att ta kort med egen kamera med en liten krokodil i famnen! Inträde kostar 15.50€ för vuxna, 13€ för barn från fyra år och 13€ för pensionärer (65+). De som är yngre än fyra går gratis. Barn under tolv år måste vara i vuxens sällskap.

Selwo Marina (tel 902 190 482) i Benalmádena Costa är ett modernt utomhusakvarium med delfiner, sjölejon, sköldpaddor, pingviner och exotiska fåglar. Dom har öppet varje dag och tiderna beror lite på vilken tid på året det är. Första halvan av juli är det öppet 10-21 och den andra halvan av juli samt i augusti 10-24. Mer information om öppethållandetider finns på deras hemsida (klicka på namnet ovan). Inträde kostar 19.50€ för vuxna och 14,95€ för barn 3-9 år samt pensionärer(65+) . Barn yngre än tre år går in gratis. För besök på alla tre anläggningarna Selwo Aventura, Selwo Marina och Telecabina Benalmádena finns ett rabatterat paketpris. Mer information ges på respektive anläggnings hemsida.

Sea Life (tel 952 560 150) i Benalmádenas båthamn är ett "undervattensakvarium" som är öppet dagligen från kl 10.00. Man går omkring i glastunnlar och fiskarna simmar omkring ovanför och runt omkring. Här finns omkring 100 olika arter, bl a hajar, stingrockor, murenor och barracudor. Inträdet är 15.50€ för vuxna, 12.50€ för barn 3-9 år gamla samt pensionärer (65+).

Tivoli World (tel 952 577 016 eller 902 114 700) i Benalmádena är kustens största (och enda permanenta) nöjesfält med mer än 40 olika attraktioner. Området ligger alldeles nedanför stora vägen (A7) och för att komma dit tar man avfart 222. Inom området finns, förutom attraktionerna, dessutom trädgårdar, upplysta fontäner, barer och restauranger. Under sommaren hålls ett flertal större konserter inne på området. Dom har öppet lite varierande beroende på årstid. Under vintern är det öppet söndagar och eventuellt lördagar från kl 12, under sommarmånaderna är det öppet varje dag, från kl 13 i maj, från kl 16 eller 17 i juni och från kl 18 i juli, augusti och september. Kolla gärna på nätet eller genom att ringa vad som gäller exakt. De som är längre än en meter betalar 7.95€ i inträde, de som är kortare samt pensionärer (65+) går in gratis.

Telecabina Benalmádena (tel 952 577 016) är en linbana som utgår från Tivoliområdet nere i Benalmádena och tar en upp till Estación Calamorro, 769 m ö h. Resan tar 12 minuter och bjuder på en fantastisk utsikt över kusten. Uppe vid toppen erbjuds ett antal aktiviteter som t ex hästshow med spanska hästar, rovfågelshow med falkar, örnar, ugglor och gamar, och åsneridning. För de som är intresserade av att göra upptäckter på egen hand finns ett antal vandringsleder. Tiderna för dessa aktiviteter varierar lite beroende på årstid så det bästa är att kolla på nätet eller per telefon redan vid planeringen. På sommaren är den sista fågelshowen kl 20.00 och den sista hästshowen kl 22.00. Öppet varje dag på sommaren från kl 10.00 till midnatt. En ToR-biljett kostar 13.25€ fö vuxna och 10€ för barn och pensionärer (65+). Attraktionerna Selwo Aventura, Selwo Marina samt Telecabina Benalmádena erbjuder ett rabatterat paketpris för besök på alla tre anläggningarna. Mer information ges på respektive anläggnings hemsida.

Övre liftsystemet
Övre liftsystemet
Skidlärare
Skidlärare

Skidåkning kan man ägna sig åt i Sierra Nevada, Solkustens motsvarighet till Alperna som ligger någon mil efter Granada, men också någon kilometer högre varför man får räkna med drygt en halvtimmes bilkörning från Granada. Sierra Nevadas huvudort heter Pradollano och ligger 1300 m ö h. Det är en mindre stad med flera hotell och pensionat. Från stora torget kan man ta liften högre upp i bergen varifrån nedfarterna startar och där det finns barer, restauranger, skidskolor, affärer för hyra av utrustning mm. Totalt finns 39 nedfarter av varierande svårighetsgrad och med en total längd av 61 km. Här gick Alpina VM av stapeln 1996. Högsta toppen heter Pico Veleta och når 3366 m ö h. En klar dag ser man havet och Afrikas kust härifrån. För att få så lång (vinter)säsong som möjligt har man låtit installera ett flertal fasta snökanoner. Det finns (två) mindre kabinliftar, "gondoler", varför man kan åka upp även utan skidor på fötterna. Naturligtvis fungerar Sierra Nevada även under sommarhalvåret då man kan cykla mountainbike, vandra, klättra, utöva canyoning eller ta sig på hästryggen mellan de vitkalkade bergsbyarna i nordafrikansk stil.

Välkommen till Tarifa
Foton från Tarifa: Torbjörn Boström
Kitesurfare och drakflygare i Tarifa
Kitesurfare och drakflygare
I Tarifa, Europas blåsigaste plats med hundratals vindkraftverk kan man med fördel ägna sig åt Windsurfing. Ta motorvägen västerut (eller kustvägen - gratis) mot Cádiz. Efter Algeciras krymper den till en smal väg, som klättrar upp längs bergskanten. På krönet ligger ett litet kafé med fantastisk utsikt över Gibraltar och Afrika. Tarifa är även en vacker gammal stad med fina små gränder och ett stiligt gammalt slott. Fortsätt förbi Tarifa ca 15 km och ta av till vänster vid skylten Bolonia, precis innan en stooor Tio Pepeskylt. Följ vägen, smal och ganska krokig, som vindlar upp och ner över kullarna, genom åkrar och landskap, ned till stranden och en av de få kompletta romerska ruinstäderna i Europa. Några OK lunchrestauranger finns där. Kusten här kallas Costa Ballena och ligger öppen ut mot Atlanten.

Inköp av biljetter
Inköp av biljetter
Per spanar efter delfiner
Per spanar efter delfiner
Delfiner simmar invid båten
Delfiner simmar invid båten
Delfinsafari (tel 956 680 741) kan man åka ut på antingen från Algeciras eller Tarifa. Vi tycker att Tarifa är det bästa alternativet, dels därför att Tarifa är en mindre stad och lättare att hitta i, dels därför att de båtar som utgår från Tarifa gör turer såväl in mot Gibraltarsundet, som ut mot Atlanten, varför sannolikheten att få se fler delfinarter är större. Turerna ut från Tarifa brukar göras två gånger om dagen, varar lite drygt två timmar och kostar 30 Euro per person.

Till sidans början